EJVW

Junior
  • Aantal berichten

    24
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door EJVW

  1. Nog makkelijker! Ik dacht dat ik het apart moest aanvragen. Dank!
  2. Dag Joost, Dank je wel voor je snelle reaktie. Is het de bedoeling dat je alles opspaart, of dat je (zodra je boven dat drempelbedrag bent) meerdere keren een aanvraag doet?
  3. Hallo, Voor een klussenbedrijf koop ik met enige regelmaat gereedschap verdeeld over het jaar. Per stuk komen ze niet boven de ondergrens voor KIA, samen wel. Mag ik deze investeringen samennemen en daar KIA voor aanvragen? Of is het de bedoeling dat je per investering boven de ondergrens zit? En een aanvullende vraag: kun je meerdere keren (dus voor meerdere investeringen) KIA aanvragen of moet je alles opsparen?
  4. Top. Zodra je de juiste termen weet te gebruiken dan vind je de info wel. Dank jullie wel!!
  5. Hallo! Ik kamp met de volgende vraag en denk dat ik deze het beste in dit subforum kan stellen. De vraag is het volgende: Ik heb een bedrijf gestart waarin ik diensten op het gebied van copywriting en nieuwsbrievenbouw aanbied. Nu ben ik recentelijk gevraagd om ergens als klusjesman in te springen. Mogelijk gaat dit vaker voorkomen. Kan ik deze werkzaamheden gewoon uit mijn bestaande bedrijf factureren of moet ik hiervoor een nieuw bedrijf starten bij de KvK en de belastingdienst (voor btw etc)? Ik ben benieuwd!
  6. Dank @Norbert. We zijn het eens wat dat aangaat. De twijfel komt van degene die mij op HR/Salarisadministratie zaken ondersteund. Dat is het moment dat je je gaat afvragen of hier regels voor bestaan. Ik beging te denken van niet, anders had ik ze nu wel gevonden 8)
  7. Ik denk dat mijn mening al in de post erboven staat, mijn eerste reaktie is gewoon uitbetalen onafhankelijk van het contract. Alleen niet iedereen is het hiermee eens zo blijkt.
  8. Dat is maar de vraag, ik ben geneigd te zeggen van niet maar kan dit verder niet met regels staven. Ik weet ook niet of die er zijn. Sorry, misschien een beetje krom geformuleerd.
  9. Een lastige vraag, althans voor mij dan. Een parttimer met een (tijdig) contract voor 8 uur per week werkt als opvang voor een collega die op vakantie is een paar dagen extra in de week. In dit geval 4 dagen in de week, tegen normaal 1 dag. Nu wordt de medewerker ziek en is 1 dag afwezig hierdoor (niet de reguliere werkdag). Normaal wordt de eerste ziektedag gewoon uitbetaald en niet in mindering op de vakantiedagen gebracht. Wat is in dit geval de juiste manier van handelen? Ook gewoon uitbetalen, of juist niet / vakantiedag inleveren omdat het geen reguliere werkdag was? Alvast op voorhand dank voor jullie hulp.
  10. Gents. Dank voor de reakties. Ik ga toch maar weer eens een bezoekje aan de belastingdienst brengen.
  11. EJVW

    Loonkosten

    Super. Die laatste had ik nog geneens aan gedacht. Dank voor de snelle reaktie!
  12. EJVW

    Loonkosten

    Voor mijn budgetten voor de komende jaren vroeg ik mij af of er verschil is in loonkosten of ik betaal op basis van vast loon of comissie loon. Met andere woorden, zijn mijn werkgeverslasten gelijk wanneer ik iemand in dienst neem tegen minimumloon plus bonus/commissie of tegen het gelijke, nominale bedrag als brutoloon?
  13. Om iets meer diepgang in mijn plannen te brengen dan enkel mijn boerenverstand, een controlevraag: De situatie: Ik wil voor een bedrijf dat niet in de EU regio gevestigd is verkoopaktiviteiten gaan ontplooien als zelfstandige (BV of ZZPer doet hier denk ik niet ter zake). Het onderwerp is een dienst die als service via het internet wordt geleverd op basis van een abonnement. Bij een succesvol afgesloten verkooptraject ontstaat er een contract tussen een afnemer in Nederland en de leverancier (het bedrijf buiten de EU dus). Ik faktureer een afgesproken bedrag voor mijn inspanningen aan diezelfde leverancier. Nu heb ik wat twijfel of ik alle BTW regelgeving juist heb begrepen. Ik ben, na lezing van de vele berichten o.a. op dit forum op het volgende uitgekomen: De Nederlandse afnemer neemt een dienst af uit een niet EU land en krijgt hiervoor uit dat land een factuur zonder BTW. Ik lever een dienst aan een bedrijf buiten de EU en factureer dus ook zonder BTW. Mijn relatie met de nieuw gevonden Nederlandse klant speelt hierin geen rol. Kloppen deze conclusies, of maak ik toch ergens een denkfout?
  14. Misschien is een management buy in iets voor je? Lees eens op http://www.overnamematch.nl/trefwoorden/management-buy-in.2815.lynkx
  15. Als je er werkelijk bang voor bent, kun je er ook voor kiezen om het uit te besteden. Of in ieder geval voor de beginperiode, totdat je zelf wat zekerder bent. Ik ken genoeg mensen die, op basis van commissieloon & kosten, zichzelf voor dit soort verhuren. Overigens is het binnenhalen van je eigen omzet voor je eigen bedrijf natuurlijk wel iets dat een enorme kick geeft!
  16. Daar herken ik wat! Wat ontzettend waar!! Ik probeer op het moment een technostarter op te richten maar heb de hoop op ondersteuning vanuit de overheid alvast opgegeven. En dat terwijl het volgens mij juist de kleine starters zijn in het MKB die de economie het hardst kunnen laten groeien. Maar zoals je zegt, alle regelingen die er zijn (WBSO, Innovatiebox en -krediet, BMKB, etc) zeggen alleen maar er voor starters te zijn terwijl ze enkel door een wat groter bedrijf ingepast kunnen worden. Dat is de enige manier waarop je je deze regelingen kunt veroorloven! De stellingen waar je je verhaal mee eindigt komen op mij vooral als problemen in de commerciele bedrijfsvoering voor. Het doet vermoeden dat je zelf vooral aan de productontwikkelings kant zit en niet aan de commerciele kant? Ik zou eigenlijk willen aanbevelen in deze voorkomende gevallen een partner te zoeken die de commerciele 'bouw' van het bedrijf op zich neemt. Dat is toch een vak apart. En zoek vooral een partner uit het vakgebied waarin je wilt opereren zodat je toegang hebt tot een netwerk waaruit je niet alleen voor de verkopen, maar ook voor commercieel personeel kunt putten.
  17. In de meeste landen heb je in de Nederlandse Ambassade een attaché werken die tot doel heeft om de export naar dat land te verbeteren. En zelfs ondernemers te helpen bij het leggen van lokale kontakten etc. Geen idee of dit voor Zweden ook zo is, maar het zou zo maar het geval kunnen zijn. Een belletje naar de NL Ambassade in Zweden en je weet het!
  18. Dag Joost, Dank voor je reaktie. Ik ben er niet op uit om expert te worden op alle gebieden, maar ik wil ze wel begrijpen voor het moment dat ik straks met elk van deze partijen om tafel moet/ga. Overigens net een aantal van je columns gelezen en daarmee alweer antwoorden gevonden op een aantal vragen die rondspoken. Dank daarvoor! Groeten, Eric Jan
  19. Dank voor je reaktie Marco, en ja, ik heb de zoekfunctie gebruikt en zal niet om geld vragen (daar vind ik een forum overigens ook een zeer ongepast medium voor). Het zoeken levert echter dusdanig gefragmenteerde info op dat ik op zoek was naar een URL/Wiki/Topic/Boek/Whatever met daarin een soort 'Aandelen voor starters for Dummies'. Gat in de markt voor iemand met de juiste kennis? Ik kan me niet voorstellen dat ik als enige met dit type vraagstukken rondloop ;)
  20. Hartelijk dank voor de reakties!! Ik was al druk aan het schuiven met de eigen inbreng, om minder in te brengen en van de spaarcenten te leven... Dat hoeft gelukkig niet begrijp ik nu. Aan het einde van de rit zal het denk ik ook overleg met de investeerder zijn, maar ik bereid me altijd graag goed voor op wat kan en niet kan! Dus nog even voor de zekerheid: Als DGA mag ik, na instemming van de belastingdienst, full time werken in de BV zonder dat ik loon vang voor deze werkzaamheden? Heb je die vrijstelling ook daadwerkelijk gekregen Arthur? En als bijkomende vraag die mij nu invalt: Wanneer ik voor een constructie ga dat mijn levensonderhoud uit spaargeld of zelfs een lening wordt gefinancierd ontduik ik toch IB omdat ik eigenlijk een gewoon loon zou moeten hebben? Of moet ik dat plaatsen in de categorie 'startersfaciliteiten'?
  21. In ons ondernemingsplan zitten loonkosten opgenomen voor de ondernemers die het bedrijf gaan starten. Een van de terugkoppelingen die wij kregen is dat dit 'not done' is, want investeerders willen geen loon voorschieten. Ik heb ook ergens gelezen dat de Belastingdienst mij (als oprichter/vennoot) voor minimaal EUR 41k zal meenemen in de loonbelasting. Hoe moet ik die twee rijmen met elkaar? De gedachte van loon uit de onderneming is redelijk simpel. Wij, mijn compagnon en ik, hebben beiden een gezin waarvoor wij (hoofd)kostwinnaar zijn. Hiervoor hebben wij inkomsten nodig en dus willen wij inderdaad bij het nieuwe bedrijf in loondienst. Is dat echt zo'n ongewone constructie? Daarnaast, wanneer wij geen inkomsten uit het bedrijf zouden nemen, hoe moet ik de boel dan organiseren om geen loonbelasting te moeten betalen over loon dat ik niet heb ontvangen? Lastig allemaal. Begrijp ik het nu niet goed of mis ik wat?
  22. Ik ben druk bezig met het zoeken van financierders voor een nieuw te starten onderneming. Wij gaan nu de Seed fase in en proberen via Informals een eerste kapitaal injectie te bemachtigen. Wat ik merk is dat ik onvoldoende kennis heb om een gesprek te voeren over aandelen van het nieuwe bedrijf. Hoe bepaal ik hoeveel aandelen het bedrijf heeft? Wat zijn ze waard? Welk bedrag staat in relatie tot hoeveel aandelen, en wat betekent dat dan weer voor de rest van de aandelen? Wat zijn de financiele consequenties voor de houders van die aandelen? Moet ik meteen de tegenwaarde inbrengen, of mag dit ook een vordering op een prive persoon zijn vanuit de nieuwe BV? Is er ergens een goede site of een goed boek die jullie kunnen aanbevelen om mij in deze materie in te lezen? Alvast bedankt!
  23. Wellicht ten overvloede, maar de aandelen verhouding geeft niet perse de stemverhouding in je BV weer. Dit leg je vast in je aandeelhouderovereenkomst. Je kunt een investeerder best 60% van de aandelen geven zonder stemrecht. Of je investeerder daarmee akkoord gaat is natuurlijk een ander verhaal ;)
  24. Beste ex-ondernemers, Jullie zaak is heel herkenbaar, en hoewel mijn ervaring hiermee al erg lang geleden is mijn 2ct. Wanneer je te maken hebt onwillige crediteuren is het wellicht een optie om, wanneer je je trots opzij kunt zetten, faillissement aan te vragen en op die manier je sanering af te dwingen. Wanneer je een eenmanszaak/VOF hebt, wordt je in je eigen vermogen aangesproken, maar uit het verhaal komt het mij voor dat daar toch niet zoveel meer te halen valt? Bij een BV is je aansprakelijkheid beperkt tot je eigen inleg, en die is mogelijk al volgestort. In ieder geval veel sterkte met deze moeilijke situatie.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.