• 0

Sleutels naar Succes in het Ondernemen: Samenwerken en Financien (3 van 4)

Sleutels naar Succes in het Ondernemen

 

Ik denk dat er al vele boeken geschreven zijn over methoden en invloeden, die bepalend zijn voor het succes van een ondernemerschap. Ik houd er echter van om zaken kort en overzichtelijk in schema’s weer te geven, zodat je de meest belangrijke factoren op een rijtje hebt staan.

 

Ik heb de punten in een logische volgorde geplaatst, maar het is duidelijk dat er onderlinge verbanden zijn en dat daardoor verschillende punten invloed op elkaar zullen hebben.

 

De starter zal het rijtje nagenoeg kunnen afwerken en de doorstarter heeft doorgaans die verbanden al ervaren en kan terug gaan naar de punten, die voor doorstarten van belang zijn.

 

Deze sleutels zijn vanuit mijn ervaringen gevormd en zijn gericht op een technische ondernemer, die dus technische producten in de markt wil zetten.

 

Dit is deel 3. Omwille van de lengte is deze column in 4 delen opgesplitst. Zie ook Deel 1 en Deel 2

 

Sleutel-5 : Samenwerken

[*]Klanten

[*]Overheden

[*] Belastingdienst

[*] Collega-ondernemers

 

Klanten

Klanten heb je niet alleen om te beleveren, maar ook om mee samen te werken. Dat samenwerken bestaat er eigenlijk uit, dat je regelmatig overleg pleegt en interesse toont voor zijn problemen. Indien nodig kun je oplossingen aanbieden en bovendien blijf je op de hoogte van progressie en ontwikkelingen. Jouw toekomstige succes is mogelijk afhankelijk van dat van je klanten en als je een steentje kunt bijdragen aan gunstige ontwikkelingen, dan komt dat ook jou ten goede. Natuurlijk kan dit niet in alle gevallen plaatsvinden, maar als het kan moet je het zeker doen.

 

Overheden

Vaak krijgen ondernemers ook te maken met regelgeving van de plaatselijke of provinciale overheden. Bijvoorbeeld bij het zoeken naar een grotere werkruimte of voor het verkrijgen van vergunningen. Als ondernemer ben je juist gewend om snel te beslissen en te handelen. De ambtenaren van de overheden zijn dat echter in het geheel niet gewend en dat levert vaak irritaties op. Bovendien komen er vaak kosten op te proppen, waar je echt de proportie en het nut niet van begrijpt. Als ondernemer kun je hier geen potten breken. Je moet je er maar bij neerleggen. Hier ligt al jarenlang een braak terrein, waar veel werk zou moeten worden verricht, om dit soort problemen te voorkomen. Beiden hebben immers profijt van een goed gedijende economie en soepele verwerking van de behoeftes kan al heel wat schelen.

 

Belastingdienst,

In principe werk je niet samen met de Belastingdienst, maar volg je de wettelijke verplichtingen op. Als je je daar netjes aan houdt krijg je met deze Dienst geen problemen.

Maar de Belastingdienst heeft niet voor niets een telefoondienst voor ondernemers. Blijf niet rondlopen met je vragen, maar communiceer erover. Hier op HL kun je ook aardig wat nuttige informatie vinden over dit onderwerp.

 

Collega-ondernemers

Het is heel nuttig om met Collega-ondernemers over ervaringen te praten. Je kunt dan veel ervaringen uitwisselen en kennis overdragen. Vaak gebeurt dat tijdens ontspanning, ofwel het tennis of golf. Er zijn echter op gemeentelijk niveau vaak ook ondernemersgroepen actief. Meestal starters, maar ik vind dat er ook speciaal voor doorstarters groepen georganiseerd zouden moeten worden. Doorstarters hebben weer heel andere behoeften en problemen dan starters. Ook daar kunnen vaak heel simpel oplossingen geboden worden door ervaringen uit te wisselen. Daarnaast kunnen Dienstverleners hun diensten ook op die groep richten.

 

Sleutel-6 : Financiële middelen

[*] Klanten

[*] Bank

[*] Alternatieve middelen

[*] Subsidies

[*] Algemene Leveringsvoorwaarden

 

Klanten,

Als je zonder geld moet starten heb je een probleem. Maar als je een grote opdracht krijgt, kun je ook een probleem krijgen. Voor een grote opdracht moeten vaak evenredig grote inkopen worden gedaan en als je het geld daarvoor niet hebt, heb je ook een probleem. De slogan van veel banken is dat een ondernemer hiermee nooit een probleem mag krijgen. Dat is, vanuit de bank gezien een logische gedachte. Je kunt beter die stelling eerst op jouw situatie projecteren en naar andere oplossingen zoeken. Bij vernieuwende en kostenbesparende projecten, zijn klanten best bereid om je een stukje vooruit te betalen, zodat je daar geen probleem mee krijgt. Vooral het bouwen van machines is kostenintensief. Laat je klant dus 50% vooruit betalen en zorg dat je daarmee in elk geval de materiaalkosten/inkoop afdekt. Je winstdeel komt dan wel bij aflevering. Hiermee loop je ook geen risico, want ook al zou zelfs die klant het loodje leggen, dan heb je toch je kosten afgedekt. Volgens je Algemene Leveringsvoorwaarden blijf je ook eigenaar van zo’n machine, totdat de aankoopsom geheel is betaald.

 

Bank,

Een ondernemer is expansief ingesteld. Hij wil altijd meer realiseren.

Succesvolle Doorstarters hebben vaak al een goed lopende zaak en willen dan nieuwe grotere projecten aangaan. Daar kunnen gevaren in schuilen. Een eerste succes hoeft nog niet een garantie te zijn voor verder succes. In de meeste gevallen neigt de ondernemer er dan naar om meer risico te durven nemen. Dat kan soms zelfs neigen naar overmoedigheid. Banken hebben daar een perfecte neus voor. Het verlenen van een startkrediet aan een starter gaat vaak veel soepeler dan het verlenen van krediet voor een nieuw groot project. De banken nemen dan ook alle tijd om dit te onderzoeken met rekenmethodes en vraagstelling. Die vraagstelling kan heel vervelend overkomen en dat tekent eigenlijk al een neiging naar overmoedigheid. Nuchter bekeken, is er altijd kans op een zekere “bedrijfsblindheid”, die de ondernemer een veel te rooskleurig beeld geeft. Het is dus heel nuttig dat er op dat moment iemand is die hem een spiegel voor de neus houdt en erdoor prikt. Dat kan echter ook een Collega-ondernemer doen. probeer ervoor te waken dat je in zo’n toestand komt. Je kunt er veel ellende door beleven en je hele “kasteel” kan in duigen vallen. Het kan vooral bedreigend zijn als er slechte adviseurs een rol spelen.

 

Alternatieve middelen,

Er bestaan alternatieve methoden/middelen om aan financiële middelen te komen. Er zijn investeerders die minder streng met de beoordeling omgaan en je gemakkelijker aan een financiering helpen. Dat gaat echter altijd met hogere kosten en meer risico gepaard. Maar vaak wordt dit niet door de ondernemer onderkend, omdat hij zijn paradepaardje koste wat kost wil doordrukken. Dit vindt meestal plaats als het project door de bank is afgewezen. Ga er niet mee in zee. Blijf met beide benen op de grond staan, accepteer de “spiegel” en praat met meerdere Collega-ondernemers.

 

Subsidies,

Onze nationale overheid en de EU hebben, speciaal voor ondernemers, allerlei subsidiepotten opgericht. De bereikbaarheid van die potten is echter niet gemakkelijk gemaakt. Ondernemers moeten altijd aan voorwaarden voldoen om voor een subsidie in aanmerking te komen. Hier bieden bepaalde dienstverleners hun hulp aan om dat proces te vergemakkelijken. De overheid is er zelfs mee akkoord gegaan dat sommige potten alleen maar bereikbaar zijn als zo’n dienstverlener wordt ingeschakeld. Deze situatie schept verwarring en daar wordt misbruik van gemaakt. Het is een primaire taak van de overheid om hier de verwarring uit de wereld te nemen, door veel duidelijkere regelgeving en procedures. Dat zou meteen ook een leger “meelifters” aan de kant schuiven als het subsidies betreft waar deze normaliter niets te zoeken hebben.

Dit alles neemt niet weg dat de technische ondernemer al minstens gebruik moet maken van de wbso. Hij dient daartoe op jaarbasis 500 werkuren aan gericht onderzoeks- en speurwerk te verrichten aan een goedgekeurd project. Als het project reëel is en de aanvraag is geheel duidelijk, wordt het vrij soepel goedgekeurd. Het verloop van het project en de urenverantwoording moet dan netjes in een aparte administratie worden bijgehouden.

Ik heb geen ervaring met andere subsidies, maar het is zeker de moeite waard om de betreffende websites van Senter-Novem en de EU te bezoeken en daar te bezien of jouw project in een potje past en aan de voorwaarden kan voldoen.

 

Algemene Leveringsvoorwaarden,

Nu zul je vragen, “wat hebben die nou met financiële middelen te maken?”

In je Algemene Voorwaarden zijn normaliter ook voorwaarden over financiële gevolgen e.d. opgenomen. Je verlaagt ermee je financiële risico’s en bovendien staat daarin ook hoe de verlichtingen van jezelf t.o.v. je klanten op dat gebied liggen. Erg belangrijk dus om erover te beschikken. Praat erover met Collega-ondernemers en leg ze vast. Je kunt ze officieel deponeren, maar ik heb in de praktijk ervaren dat mijn niet-gedeponeerde A.L. gewoon rechtsgeldig waren.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

3 antwoorden op deze vraag

 • 0

Bedankt voor je reactie! Lees deel 1 en deel 2 ook even, dat maakt veel duidelijk. En natuurlijk is er nog van alles aan toe te voegen. Gelukkig leren we dagelijks bij en breiden we onze kennis steeds meer uit.

Link naar reactie
 • 0

Hele mooie stukjes! Moet eerlijk bekennen dat ik wel een aantal stappen heb overgeslagen, maar dit wel heb geleerd in de praktijk. Zeker als je voor het eerst start is voorbereiding het halve werk.

 

Verder zal elke start wel anders zijn en moet je vooral doen en fouten durven te maken. Om er dan uiteindelijk weer van te leren. Dus niet teveel in de pre-start fase blijven hangen :)

Helpt ondernemers bij het vinden van een geschikte werkplek @ Kantoorruimtevinden.nl

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  4 leden, 141 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 80.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.