Jump to content
WPM
Verberg

Financiering middels Convertible Loan van particulieren

Geachte lezer,

 

Samen met een tweetal partners werk ik gedurende geruime tijd aan een innovatief concept. Het concept (inclusief al het IE) is ondergebracht in een gezamenlijke B.V. Omdat gesprekken met investeerders niet naar wens verlopen, hebben wij besloten om ons concept zelfstandig verder te ontwikkelen (bootstrapping).

 

Om ons idee versneld uit te voeren willen we graag samenwerken met 5-7 ingenieurs die ons kunnen helpen progressie te realiseren. Deze personen hebben reeds aangegeven interesse te hebben in samenwerking. Omdat het aan financiële middelen ontbreekt om hen te betalen, willen we ze de mogelijkheid geven om de gemaakte uren om te zetten in eventuele aandelen. Mocht dit niet wenselijk zijn in de ogen van de investeerder, dan willen we de gemaakte uren graag afkopen tegen 150% + rente.

 

In onze optiek is dit analoog aan een constructie waarbij er gefinancierd wordt met convertible debt. Er is reeds gesproken over een passend uurloon en ook een eerste (indicatieve) waardering van het concept hebben we gegeven.

 

Mijn vragen ten aanzien van deze constructie zijn als volgt:

 

1. Is het een probleem dat de converteerbare lening aan natuurlijke personen wordt gegeven?

2. In welke mate bestaan er standaard overeenkomsten voor zulke transacties? Dit vooral om een indicatie te krijgen van de noodzakelijke juridische kosten om een dergelijke constructie te realiseren.

3. Zijn er alternatieven, waarbij de rechten van de ingenieurs voldoende gewaarborgd zijn, die praktischer zijn dan de bovenstaande?

 

Alvast hartelijk dank voor de reacties!

 

Groeten,

 

WPM

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Je betaalt in deze constructie dus het salaris (waarop de gebruikelijke heffingen van toepassing zijn die wel in geld afgedragen moeten worden aan de Belastingdienst) van alle 5-7 ingenieurs uit als converteerbare obligaties. En de ingenieurs gaan hier vooraf mee akkoord. Deze converteerbare obligaties kunnen per ingenieur vervolgens naar wens met een bepaald rentetarief aangehouden worden, dan wel op enig moment volgens een vooraf bepaalde waarderingsformule omgezet worden in aandelen in de BV. Correct? Dan:

 

1. Is het een probleem dat de converteerbare lening aan natuurlijke personen wordt gegeven?

 

Zolang je de aanbieding (telkens omwisselen netto salaris in converteerbare obligaties) niet aanbiedt aan meer dan 100 particulieren en de converteerbare obligaties als effecten construeert (verhandelbaar!), val je in beginsel onder een vrijstelling van de WFT. Je mag de aanbieding dan bijvoorbeeld niet op een website plaatsen (wordt altijd gezien als aanbieden aan meer dan 100 personen), maar enkel persoonlijk aanbieden aan maximaal 100 ingenieurs. Let op: ook aanbieden aan een ingenieur die niet wil meewerken telt mee voor de max. 100 personen-regel.

 

Deze vrijstelling geldt voor zowel de vergunningsplicht aanbieden effecten aan het publiek als voor het verplicht door de AFM laten goedkeuren van een prospectus. Wel moet je een wildwestbordje plaatsen. Eventueel kan je bij de AFM via het ondernemersloket je aanbieding bespreken.

 

Het Ondernemersloket van de AFM is bereikbaar op werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur, via telefoonnummer 0800 - 6800 680 (gratis).

 

http://www.afm.nl/nl-nl/professionals/over-afm/contact/ondernemersloket

 

Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 14 leden online en 536 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept