• 0

Start van patisseriezaak

Hallo allemaal,

 

Ik ben regelmatig lezer van topics op dit forum. Gezien jullie verschillende expertises wil ik graag ons idee aan jullie voorleggen:

 

Samen met mijn vriendin ben ik sinds kort een vof gestart. We gaan een patisseriezaak (luxe taarten, gebak en chocoladewerk) opzetten. Vanwege het feit dat mijn vriendin het liefst dat werk doet, maar hier in de omgeving zijn daarvoor geen mogelijkheden zijn. In de nabije regio zijn geen bakkerijen die zich echt specialiseren in het luxere segment. Mijn vriendin heeft een jaar in een patisseriezaak in de stad gewerkt en zag dit daar wel aanslaan. Uiteindelijk besloot ze om dichter bij huis te gaan werken (wel weer horeca) en daarnaast proberen we nu dus zelf iets van de grond te krijgen. Aangezien we dit beide naast ons huidige werk doen (ik werk 5 dagen, mijn vriendin 3) willen we het langzaamaan laten groeien en ontwikkelen.

 

Ikzelf ga eigenlijk alle randzaken buiten de productie om verzorgen: Benadering van potentiële klanten, administratie, kostprijsberekeningen, stukje marketing etc..

 

In eerste instantie gaat de productie vanuit huis/garage en enkel op bestelling (geen winkel) plaatsvinden. Nadruk zal, zeker in het beginstadium, liggen op levering aan horeca ivm de massa die dan gemaakt kan worden. Wanneer blijkt dat het aanslaat kunnen we op zoek naar een externe locatie of onze garage verbouwen.

 

Aangezien mijn vriendin de producten gaat ontwikkelen en bereiden, maar ikzelf een groter (zakelijk) netwerk heb, lijkt het ons voordelig om onze beide namen op één visitekaartje te drukken, met daaronder onze functies (Patissier en Administratie). Met name voordelig wanneer ik praat met andere ondernemers die links of rechts wel een feestje of jubileum hebben en. Wat is jullie mening hierover; not done of goed idee?

 

Een logo hebben we inmiddels laten ontwikkelen en binnenkort gaan we ook door een vriend een website laten maken. Deze zal voornamelijk dienen om een stuk beeldvorming naar buiten toe te creëren en dus niet als webshop. We zijn nu ook bezig met het benaderen van horecagelegenheden die wij qua uitstraling, omvang en vooruitstrevendheid geschikt vinden voor onze producten.

 

Onze grootste uitdaging zal liggen in het feit dat de cultuur in onze regio nogal behoudend is. Niet veel mensen geven zomaar meer geld uit aan ambachtelijk luxe gebak als 'een slagroomtaart van de HEMA ook smaakt'. Wel zien we dat hierin langzaam een omslag gaande is en mensen hun gasten vaker toch iets speciaals voor willen zetten. Het overgrote deel (ook van horeca-ondernemers) neemt echter nog genoegen met een (simpele) vlaai of Sligro-producten. We moeten de juiste kanalen zien te vinden om ons product af te zetten. Een kleinschalig marktonderzoek dat we uitgevoerd hebben heeft wel al een aantal potentiële klanten aangetoond, hiervoor zijn we hard bezig assortiment te maken.

 

Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties, meningen en/of tips naar aanleiding van bovenstaande!

 

Groeten,

Leon

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Hi,

 

Gefeliciteerd met jullie onderneming! Wat een mooie ambitie om van je droom je business te maken. Nu kunnen jullie aan de slag.

 

Hierbij enkele tips wanneer ik jullie stuk lees:

1. Bespreek met elkaar waar jullie over 1,2 en 3 jaar willen staan. Willen jullie dit fulltime gaan doen? En per wanneer? Wil je een winkel openen? Zo ja, wanneer? Met andere woorden; maak je doelen concreet.

2. Bespreek met elkaar hoe je het liefste wilt ondernemen. Wil je bijv een winkel openen? Besef je dan dat je hier elke dag in staat of kies je ervoor iemand aan te nemen? Bedenk eerst hoe jij wilt dat je leven er uit ziet en vorm je business hier om heen. Wil je geen personeel aannemen en ook niet iedere dag in een winkel staan? Dan zal je een ander businessmodel moeten bedenken.

3.Verbind je doelen (1) en de manier waarop je graag wilt ondernemen (2) en werk dit uit in een concreet plan. In dit plan staan alle acties vermeld wat er moet gebeuren om je doelen te behalen.

4. Doe onderzoek naar je doelen. In jullie voorbeeld kan ik mij voorstellen dat je een onderzoek houdt onder potentiële horecaklanten die je vragen stelt om hun behoefte te achter halen. Zo kan je je aanbod afstemmen op de behoefte en heb je een gemakkelijke ingang.

 

Deze stappen zijn het begin van je ondernemersavontuur. Als je doel niet helder is dan doe je maar wat en als je bijvoorbeeld geen onderzoek doet naar de behoefte van je klanten weet je niet of je aanbod passend is.

 

Succes met jullie plannen en vooral veel plezier!

 

Groeten,

 

Paulien van Eerdenburg

Ondernemerschap.nu

 

Link naar reactie
  • 0

Hallo, gefeliciteerd met jullie nieuwe uitdaging. Ik zelf ben werkzaam in een taartenshop en weet uit ervaring dat het een moeilijke markt is. Maar voor een kleine ondernemer zijn er legio mogelijkheden.

De particuliere markt is een hele grote markt, waarbij mensen meer en meer bij een kleine ondernemer bestellen vanwege snelheid, originaliteit en prijs.

 

De moeilijkheid zit 'm in de schaalbaarheid. Deze markt is moeilijk uit te breiden zonder je persoonlijke signatuur te verliezen.

 

Ik weet niet wat jullie marketingbudget is, maar kwam laatst een initiatief tegen waarvan ik denk dat dit voor een bedrijf zoals van jullie veel potentie heeft.

 

Hiermee kun je zelf bepalen waar en wanneer je wilt verkopen, promotie doen, staan op evenementen, zorgen voor zichtbaarheid mede door daarna bestellingen via web te kunnen ontvangen, etc en de kosten zijn te overzien.

 

Veel succes.

wheelys-bike-cafe-5-537x405.thumb.jpg.1abe8b3c943394ff237ab0a8a966f704.jpg

Het is zoals het is :-)

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    1 lid, 97 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.