Jump to content
marleentje
Verberg

Finacniering voor verhuizing van mijn bestaande bedrijf

vraag

Hoi,

 

Ik stel vast een domme vraag maar ik weet gewoon niet hoe ik dit aan moet pakken.

 

Ik ben 2003 begonnen met een copyshop/multimedia bedrijf.. eerst vanuit huis, inmiddels vanuit ene kantoor in de achtertuin.

Ik heb nu de ultieme kans gekregen om een bedrijfspand een straat verderop te huren. Geweldig mooi pand, met garage voor belettering enz.

Huur is prima te doen.

 

Echter.. een "echt" bedrijfspand zal ook ingericht moeten worden.

Ik heb nu ook een aantal softwarepakketten illegaal, die ik legaal aan moet schaffen en ga zo nog maar even door.

 

Het probleem om geld te lenen is momenteel dat het eerste jaar een opstartjaar was.. ik heb nl. voortgeborduurd op een bedrijf wat zeg maar naar een fulltime baan draaide.. En toen ben ik samen met mijn vader een vof geworden en inmiddels werkt hij ook een aantal dagen in onze zaak ipv bij z'n baas.

We hebben nu dus zeg maar 1 volledig boekjaar van ons bedrijf in huidige vorm beschikbaar, maar daarin zijn best veel investeringen gedaan, doordat we dus van parttime naar fulltime gingen enz.

Grote winst is er niet geweest..

 

Dit jaar loopt heel goed.. Ik zit nu op 71% van de omzet van wat ik vorige jaar over een heel jaar had. Maar ik heb pas een apparaat aangeschaft van 10.000 euro... dus ja.. geld heb ik niet echt meer voor het oprapen...

 

Hoe kan ik nou het best iets aan pakken om een financiering voor elkaar te krijgen. Ik heb al een rekening bij de postbank met een krediet van 10.000 euro. maar ja... je gaat eigenlijk weer opnieuw van start, dus er zal toch ook geld moeten zijn om e.e.a. te overbruggen.

 

We zijn er van overtuigd dat ons bedrijf met deze verhuizing nog veel beter zal gaan lopen, we zitten dan immers ook op zicht en mensen weten dan sneller wat je doet en hoe.. etalages voor presentatie.. hebben we nu dus allemaal niet!

 

Als je kijkt naar de groei die ons bedrijf heeft doorgemaakt doro van in huis boven op het slaapkamertje naar ene kantoor achter het huis te gaan.. dat is gewoon enorm!

 

Maar ja.. maak dat de bank wijs...

 

Iemand tips hoe ik dit nu het best aan kan pakken?

 

Ik vind het gewoon enorm moeilijk om te zeggen "kijk ik denk dat te gaan verdienen"... ik verkoop geen product maar vooral diensten dus dan ligt dat heel anders...

 

Nou ja. ik hoop dat jullie me misschien wat tips kunnen geven en niet boos op me worden vanwege mijn gecompliceerde vraag..

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Deze nieuwe start kun je bij de bank goed onderbouwen: heb je een ondernemingsplan? De bank zal in ieder geval willen weten:

 

-wie je doelgroep is

-of die in voldoende mate in de afzetgebied vertegenwoordigd is om je schaalvergroting rendabel te maken

-hoe je die wilt gaan bereiken (marketinginspanningen)

-overzicht van de concurrenten in de buurt

-je unique selling points (usp's)

-hoeveel geld dat op gaat leveren (exploitatieoverzicht)

 

Sommige bedrijfjes die vanuit huis gegroeid zijn hebben het allemaal zonder een ondernemingsplan gedaan: maar als je een goed ondernemingplan schrijft (dus geen invuloefening, maar echt jezelf uitdagen om een geod doortimmerd plan te schrijven) met daarin een marktonderzoek naar de afzetgebied en een exploitatiebegroting eraan hangt, dan kom je een heel eind.

 

Niet alleen voor de bank is het waardevol: je evalueert ook je eigen 'richtingsgevoel': je schrijft alsof er een vrij grote zekerheid is om die schaalvergroting mogelijk te maken.

 

Waarschijnlijk kun je dit wel onderbouwen met de jaarcijfers, je netwerk en vaste klanten, de orde van grootte van je opdrachten. Het kan ook zijn dat je tijdens het schrijven erachter komt dat je beter speciefieker op een bepaald marktsegment gericht kunt zijn dan algemeen (of andersom). Het schrijven en doorrekenen kan je er ook bewust van maken waar je markt precies zit: misschien kun je veel winstgevender werken als je je productpakket specialistischer maakt mar voor een groter afzetgebied.

 

Ik zou zeker je legale software niet te kinderachtig in de exploitatiebegroting zetten: zeker in de grafische industrie wordt dit steeds belangrijker. Die inrichting van het bedrijfspand zal je de kop niet kosten, dat kun je goed oplossen met een goede uitstraling zonder hoge inrichtingskosten (tenzij je daadwerkelijk moet gaan verbouwen). Op basis van kengetallen kan ik je (vrijblijvend) wel een schatting geven van inrichtingskosten, stuur maar een persoonlijk bericht indien je interesse hebt.

(Als je op mijn profielnaam klikt krijg je mijn profiel, helemaal onderaan kun je selecteren:'stuur persoonlijk bericht'.)

 

Als je even zoekt op 'ondernemingsplan' vind je al veel tips op het forum over het schrijven van een ondernemingsplan. En wees niet bang om te gaan shoppen bij de banken: houd niet alleen vast aan je huidige bank! De ABN geldt als een van de 'strengste' bij het toetsen van ondernemingsplannen, de ING als een van de gemakkelijkste. Gebruik dit in je voordeel: als de ABN je lannen onderschrijft weet je dat je een heel eind op de goede weg bent. Als de ABN je ondernemingsplan nog neit goed genoeg vindt, krijg je huiswerk. Bij de ING krijg je midner snel huiswerk, maar weet je ook niet zo goed wat je ondernemingsplan waard is.

 

Succes! Groet, Justus

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 13 leden online en 270 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept