Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
JorritJ

Freelance of in dienst?

Recommended Posts

(nb dit is niet echt mijn eerste post, kan alleen niet meer inloggen met mijn oude account?)

 

Ik heb een vraag over mijn 'freelance' inkomen. Mijn situatie is als volgt:

Ik ben student en ontvang gewoon studie financiering. Hiernaast werk ik in loondienst voor een ICT bedrijf. Dit is een '16 uren contract' zodat ik ziekenfonds verzekerd kan zijn. Ik werk meestal geen 16 uur per week (eerder per maand) voor hun, maar de accountant daar verzekerde me dat dat verder geen probleem is (is dat ook zo?) - ik doe alleen af en toe wat voor hen als ze mijn specifieke expertise nodig hebben. (+- 1500 euro dit jaar)

 

Daar weer naast werk ik ook 'freelance' voor een ander ICT bedrijf, zo'n 40 uur per maand. (+- 4000 euro dit jaar). Samen blijf ik nog mooi onder de grens voor mijn studie financiering, maar dat doet er niet zo toe op dit moment. Ik krijg van de laatstgenoemde gewoon het volle bedrag uitbetaald, en zij vertelde mij dat ik dit gewoon in kan vullen onder 'overige inkomsten' en dat ik daar tot 9000 euro belastingvrij mee kan binnenhalen. Volgens mij klopt dit echter van geen kanten. Aangezien ik alleen voor hun op deze manier werk is het volgens mij gewoon 'verkapte loondienst'. Verder 'ben' ik geen bedrijf dus 'zelfstandigenaftrek' kan ik ook geen gebruik van maken. (let wel: ik gooi hier met wat termen waar ik over gelezen heb maar ik heb er absoluut geen verstand van). Ook dat je zo'n bedrag belastingvrij zou kunnen opvoeren kan ik nergens terugvinden. Als resultaat moet ik volgens mij op het eind van het jaar gewoon rond de 40% belasting gaan betalen over het geld wat ik daar verdiend heb.

 

Kan iemand mij uitleggen hoe het nu precies zit voor mijn situatie? En wat ik het beste kan doen? Overigens was de 'mondelinge overeenkomst' dat ik mijn vergoeding netto zou krijgen, kan ik daar nog iets mee?

 

BvD

 

[titel toegespitst - mod]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naar mijn mening is het voor een ieder (jij, je werkgevers en betrokken adviseurs) van belang dat de feitelijke en formele situaties overeenkomen. Zowel om verrasssingen door derden (als Belastingdienst en dergelijke) te voorkomen, als ook om discussies in de onderlinge verhoudingen zo eenvoudig te houden. De aard van de relatie tussen jou en jouw werkverschaffers lijkt op loondienstverband en daarom zullen derden aannemen dat dit het geval is (tenzij zware contra-indicaties).

Als ik jou was:

1. zou ik zelf een duidelijke administratie over werktijden, werkzaamheden en betalingen voeren;

2. je werkgevers zeggen dat je niet langer wilt accepteren dat feitelijke en formele situaties niet met elkaar overeenkomen;

3. als ze hier niet op positief op reageren op redelijk korte termijn voor advies aankloppen bij een vakbond of je geval voorleggen aan de Belastingdienst. Ik neem hierbij aan dat je geen andere opdrachtgevers hebt, geen BTW afdraagt, geen KvK-inschrijving of andere ondernemerskenmerken hebt en je ook niet als ondernemer profileert, zodat het enige dat je riskeert onenigheid met je werkverschaffers is.

 

Mij komt voor dat je 'werkverschaffers' een freelance-betrekking willen veinzen om bepaalde werkgeversverplichtingen te ontduiken. Met een benepen wetsuitleg ben ook jij strafbaar als je hieraaan medewerking geeft.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 8 leden online en 251 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept