Jump to content
bm4073
Verberg

Gebruikelijkloonregeling in combinatie met liquidatie BV

vraag

Ik heb een holding-BV waarmee ik consultancy doe voor een start-up. Beide zijn 2 jaar geleden is opgericht. Gedurende die tijd heb ik mezelf minimaal het minimumbedrag van de gebruikelijkloonregeling uitbetaald. De start-up heeft al die tijd verlies geleden, dus dat lijkt me redelijk. Daarbij had ik in 2019 en 2020 een WBSO-beschikking waardoor ik het bedrag zelfs had mogen verlagen tot minimumloon.

 

Eind vorig jaar hebben we besloten dat de start-up op zichzelf staand niet levensvatbaar was en dat we op zoek zouden gaan naar een koper. Die is inmiddels gevonden, en naar waarschijnlijkheid gaan de oprichters binnenkort in loondienst bij deze koper. De koper betaalt een bedrag aan de startup, en deze wordt vervolgens geliquideerd.

 

Ik ben voornemens om ook mijn eigen holding te liquideren, aangezien hier geen verdere activiteiten in plaatsvinden. Nu kwam ik er achter dat het minimumbedrag voor de gebruikelijkloonregeling niet afhankelijk is van het de tijdsduur van de arbeidsovereenkomst binnen het kalenderjaar (o.a. deze zeer recente jurisprudentie: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBNHO:2021:2251).

 

In het fiscaal meest nadelige geval zou dit betekenen dat ik het volledige bedrag aan gebruikelijk loon voor 2021 aan mezelf zou moeten uitbetalen, ondanks het feit dat ik dit jaar misschien maar 1 à 2 maanden aan arbeid verricht in mijn BV. Het geld is er namelijk wel.

 

Dit voelt enigszins wrang, aangezien ik de rest van het jaar netjes inkomstenbelasting ga betalen bij mijn nieuwe werkgever. Voor het uitbetalen van het gebruikelijk loon zal ik daarnaast de stakingswinst uit de deelneming en de algemene reserves uit mijn BV moeten aanspreken. Dan had ik beter vorig jaar de algemene reserve als dividend uit kunnen keren.

 

Ik heb geen algemene regeling gevonden voor dergelijke situaties, maar misschien is iemand hier bekend met hoe de belastingdienst tegen dergelijke situaties aankijkt? Is het daarbij verplicht de algemene reserve in mijn holding en stakingswinst uit de start-up aan te wenden ten behoeve van het uitbetalen van het gebruikelijk loon? De winst uit de start-up is op dat moment reeds belast met vpb en valt onder de deelnemingsvrijstelling, is in dit geval deze dubbele belasting op enige manier te voorkomen?

Edited by bm4073
Link to post
Share on other sites

0 answers to this question

Recommended Posts

There have been no answers to this question yet

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 5 leden online en 225 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept