Michael Albers

Senior
  • Aantal berichten

    34
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Michael Albers

  1. Ik wil het niet online hebben staan. Dat brengt meer risico's met zich mee. Ik weet niet wie er toegang tot heeft en kan krijgen. Ik wil de bestanden in eigen beheer hebben. Als ik het online zou willen doen, ontwikkel ik zelf wel een pakket. Daarnaast heeft het huidige pakket mij al voldoende investering gekost. Investering die volledig weg is wanneer ik met een nieuw pakket begin. Dat geldt overigens ook voor offline, maar alles moet tegenwoordig zogenaamd 'in the cloud'. In mijn ogen nog steeds niets meer dan een stukje ruimte op een internetserver. Alleen het bekt lekker en kan dus voor meer geld verkocht worden. Dat is natuurlijk wel een hele andere discussie :)
  2. Dank Roel. Korting automatisch boeken op een omzetrekening kan mijn pakket helaas niet aan met uitzondering van betalingskortingen. Ik werk overigens al jaren (10?) met Informer. Een pakket dat ik langzaam heb uitgebreid tot het totale pakket. Het is een betaalbaar pakket (offline) dat af en toe wel wat dingen doet op een manier waarvan ik denk dat het vreemd is of af en toe een bug heeft. Maar dat laatste is inherent aan software. Ik heb behoorlijk mijn draai gevonden en beschik ook over een boekhouddiploma, maar omdat het niet mijn core-business is, kom ik af en toe wat dingen tegen waar ik niet lekker uit kom. Suggesties voor offline pakketten zijn overigens welkom. Online wil ik niet. Ik wil zelf de volledige controle hebben.
  3. Dank! @Eric, dat is inderdaad een mogelijkheid voor betalingskorting. Ik wil graag mijn klant laten zien dat ik er (soms) meer uren in steek dan dat ze moeten betalen. @Roel: Eigenlijk had ik die conclusie al wel getrokken. Zou je me dan een suggestie kunnen geven hoe dit te doen? Het boekstuk van de factuur wordt uiteraard automatisch aangemaakt. Die kan ik niet wijzigen en dat is maar goed ook. Op de factuur kan ik het wel handmatig toevoegen nadat deze aan de hand van mijn uren administratie is gefactureerd. De enige oplossing die ik zie is inderdaad een apart 'kortingsartikel' op de factuur op te nemen in plaats van de korting op het werkelijke artikel te boeken.
  4. Reageren was er helaas even bij ingeschoten. Er moet af en toe ook nog iets voor klanten gedaan worden. Registreren lijkt me sowieso belangrijk, zoals inderdaad voor het urencriterium. Op de facturen wordt het netjes genoemd, mits het geen 100% korting is, maar ik vraag me nog steeds af of dit niet op een grootboek 'verleende kortingen' moet komen te staan. Het lijkt me in elk geval makkelijker, want een grootboek is makkelijker te controleren dan alle losse facturen. En wanneer ik voor elke korting een extra memoriaalboeking moet maken, dan kom ik natuurlijk een stuk sneller aan mijn urencriterium. Een artikel genaamd 'korting' lijkt me ook niet geheel zuiver. Kortom, mijn vraag blijft: 'moet' de korting nu wel of niet op een grootboekrekening verwerkt worden?
  5. Hallo, Mijn administratiepakket biedt de mogelijkheid om een korting aan te geven op een artikel. Een (deel van de) factuur ziet er dan bijvoorbeeld zo uit: AantalOmschrijvingBrutoprijsKorting %Nettobedrag 3Artikelen voor website domein.nl130,0025,00292,50 Nu heb ik een grootboekrekening 'Verleende korting' en ik zou dus verwachten dat de korting (97,50 in het voorbeeld) op dat grootboek weggeschreven wordt. Echter, dit gebeurd niet. De korting wordt alleen verwerkt met het eindbedrag van de factuur. Wanneer de korting 100% bedraagt, wanneer ik bijvoorbeeld 1 uur support lever door de teksten te reviseren die ik wel wil laten zien aan mijn klant, maar die ik niet factureer omdat ik dit als service zie, dan staat die regel ook op de factuur. In beide gevallen staat de korting niet in het boekstuk vermeld. De leverancier van de software zegt dat het wel boekhoudkundig correct is en dat ik de korting apart op de factuur moet aangeven. Ik neem aan dat hij daarmee bedoelt - ik heb nog niet de kans gehad om dit na te vragen - de korting als een aparte factuurregel (artikel) op de factuur op te nemen. Ik ben van mening dat dit niet correct is en dat de korting dus naar het grootboek geschreven moet worden en dus op het boekstuk moet komen te staan. Als ik het fout heb hoor ik dat graag, want dan moet ik mijn visie bijstellen. Kortom, wie van de specialisten kan mij vertellen of de korting wel of niet op het grootboek weggeschreven moet worden? Alvast bedankt. Michael
  6. Dat klopt. En dat heb ik ook. Ik heb dit alleen niet in dit bestand opgenomen, noch in een los bestand. Je opmerking heeft mij er wel even op geattendeerd dat ik voor omzet buiten NL nog toe moest voegen.
  7. Ik sluit mij zeker aan bij henkh. Ik vind het daarnaast zeer belangrijk om direct zelf een volledig overzicht te kunnen krijgen. Daarnaast geldt voor mij dat ik in het verleden boekhoudfuncties heb vervuld en in elk geval een diploma heb. Dus zo kan ik eenvoudig kosten besparen en heb ik jaren later toch nog iets aan dat diploma. Overigens, voor een andere handelsnaam heb ik de controle en het opmaken van een jaarrekening wel uitbesteed aan een boekhouder. Naar alle tevredenheid en indien nodig huur ik hem opnieuw in.
  8. Dat lijkt me een mooie aanvulling. Even voor de duidelijkheid, het RGS is toch een soort van koppeltabel tussen boekhouder en zijn klant zodat de boekhouder identieke rapportages kan opstellen? Het leek me voor de boekhouding van mijn eenmanszaak te uitgebreid, maar ik heb er zeker gebruik van gemaakt.
  9. Het was weer zover. De jaarafsluiting moest weer gedaan worden. Dit jaar was het gelukkig niet nodig om vragen te stellen op dit forum. Ik lees al aardig wat jaren mee en heb een enkele keer vragen gesteld. De antwoorden die ik heb gehad en de berichten die ik heb gelezen, hebben mij voldoende geholpen om de wat lastigere administratieve taken uit te voeren. Bij de laatste jaarafsluiting kreeg ik het gevoel dat mijn rekeningschema niet echt overzichtelijk was. Ik gebruikte wel de juiste rubrieken, maar de subgroepen liepen nogal eens door elkaar. De laatste paar dagen heb ik dan ook aandacht besteed aan het rekeningschema waarmee ik dit jaar mijn boekhouding opnieuw ga inrichten. Omdat ik veel aan het forum heb gehad, wil ik graag wat terug doen en stel ik het rekeningschema graag beschikbaar voor anderen. Mochten de specialisten/boekhouders fouten constateren, dan hoor ik het natuurlijk graag, zodat ik het kan aanpassen in mijn administratie. Groet, Michael rekeningschema.xlsx
  10. Dank voor je antwoord Roel. Wellicht dat ik toch een RC aanmaak. Het gaat hier om een eenmanszaak met twee handelsnamen met verschillende activiteiten. Dus het gaat toch al om geld dat van mijzelf is en niet van een BV. Ik denk er even over na.
  11. Hallo, Ik heb twee zakelijke bankrekeningen en een privérekening. Ik wilde van mijn ene zakelijke rekening (A) geld overmaken naar mijn privérekening ©, maar per abuis is dat naar mijn andere zakelijke rekening (B) overgemaakt. Ik voer twee gescheiden boekhoudingen, A en B. De werkzaamheden zijn namelijk zo verschillend, dat ik er voor heb gekozen om dit strict gescheiden te houden. Normaal zou ik een boeking maken Kruisposten 100 Aan Bank (A) 100 Privé © 100 Aan Kruisposten 100 Maar hoe is de boeking als het niet naar Privé © is overgemaakt, maar naar Bank (B)? Moet/kan hiervoor bijvoorbeel een extra grootboekrekening Bank (B) aangemaakt worden? Voor de volledigheid, de 100 euro betreft geen omzet noch kosten. Dank en groet, Michael
  12. Jasper en Tom, dank voor jullie antwoorden. @Jasper: De geschillencommissie is er ook voor bedrijven, echter niet voor telecommunicatie. Hier kwam ik gisteren achter toen ik meer informatie zocht. Andere bedrijfstakken, zoals advocaten, notarissen, energie- en waterbedrijven zijn wel aangemeld voor klachten door ondernemers. @Tom: Mogelijk is de dwangsom op de terugvordering een optie. Dat ga ik bekijken. Heb daarbij inderdaad het gevoel dat het veel brieven schrijven wordt. Want reageren doen ze niet.
  13. Inmiddels zijn we een behoorlijke tijd verder. Ik heb KPN aangetekend een brief gestuurd waarop helaas niet gereageerd is. Dat wil zeggen, niet op de brief, maar wel door de nieuwe bedragen te incasseren. Circa 360 euro ipv de circa 95 euro die ik voorheen betaalde voor mijn tweemaandelijkse rekening. Aangezien KPN het niet nodig vindt om op de klacht die per e-mail, telefoon en aangetekende post is ingediend te reageren en een advocaat te duur gaat worden, zal ik mijn heil zoeken bij de geschillencommissie.
  14. @Willem. Dank en ik begrijp je punt. Je leest het op zich ook goed. Voorheen was ik inderdaad circa 60 euro per maand kwijt en circa 20 euro aan kosten voor servicenummers en buitenland. Daarop heb ik een aanbieding gehad waaruit naar voren kwam dat het volgens KPN voor, zeg maar, 38 euro kon plus de kosten voor servicenummers en buitenland. Daar heb ik mee ingestemd. Nu echter, wordt een verhoging van 38 naar 91 gesteld. Voor zover ik nu kan inschatten, komt daar ook nog de servicenummers en buitenland bij. En als ik het zo bekijk, is het dan een verhoging van 50% van het oude bedrag. Waar het mij vooral omgaat is de gedwongen, exorbitante verhoging. Over het algemeen kan de schade dan wel mee vallen, maar als ik een te laag bod doe aan een klant, zal ik toch echt wel mijn verplichtingen na moeten komen. En hier gaat het natuurlijk niet om het voorbeeld waar je kunt weten dat er een 0 is vergeten aan het eind van het bedrag. @Norbert. Dank voor je antwoord. Ik zal zeker eens informeren naar Roland rechstbijstand. Die ken ik niet. In de voorwaarden spreekt KPN slechts wat Fair Use Policy betreft alleen over normaal telefoongebruik en de mogelijkheid om bij misbruik en excessief gebruik maatregelen te treffen. Een definitie van die termen geeft KPN niet. Verder stelt KPN dat bij constatering van overtreding van de Fair Use Policy een waarschuwing geeft om binnen een - volgens hen - redelijke termijn het belgedrag aan te passen. Gebeurt dat niet, dan kan KPN maatregelen kan treffen. Wat betreft opzeggen staat er in dat er een 3 maanden opzegtermijn geld. Gebeurt dat niet, dan wordt het stilzwijgend verlengd. Voor de geïnteresseerden heb ik de voorwaarden bijgesloten. Echter heb ik geen idee wanneer deze voorwaarden zijn opgesteld of zijn ingegaan. Dat staat er namelijk niet in, dus voor zover ik kan zien kunnen ze zowel van voor de start van mijn abonnement als na de start van mijn abonnement zijn. Ik vrees dat ik toch een advocaat moet gaan zoeken als ik mijn recht wil halen. Ik zit volgens KPN nog 15 maanden vast aan het contract. Dat zou verlopen op 12 november en laat KPN nu net contact opnemen naar aanleiding van mijn bezwaar en klacht op 15 augustus, 3 dagen na de uiterste opzegdatum. ProductvoorwaardenZakelijkBelVrijTotaal.pdf
  15. Je hebt gelijk. Dank voor je reactie, Willem. Gelukkig is alle voor jou goed gekomen. KPN heeft mij toentertijd wel een bod gedaan, waardoor ik kon besparen op mijn factuur. Ook voor mij zijn de laatste jaren niet geweest zoals voorheen. Daar kwam toen een bedrag uit van 37,95 ex. btw per maand. Nu is dat verhoogd naar 91,08 ex. btw per maand. Voor velen zal dit niet zo'n heel hoog bedrag zijn, maar het nieuwe bedrag is dat voor mij wel. Daarnaast is het ten opzichte van wat ik voor het BelZakelijk Vrij had al een forse verhoging, ik schat zo'n 30%. Kortom, het blijkt maar weer als iets (achteraf) te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het waarschijnlijk ook.
  16. Halverwege juni kreeg ik bericht van KPN dat Zakelijk Belvrij Totaal abonnement verhoogd zou worden vanwege de Fair Use Policy. De reden zou een veranderd belgedrag van mijn kant zijn. Het nieuwe bedrag zou meer dan het dubbele zijn dan het bedrag dat ik al zo'n twee jaar betaal. Het gaat dus om een verhoging van 126,67%. Uiteraard verwijst KPN naar de Algemene Voorwaarden waarin de Fair Use Policy genoemd wordt, echter op de details van de Fair Use Policy gaan de voorwaarden niet in. Ook kunnen medewerkers daar niets over zeggen. De dag dat ik het bericht ontving, heb ik direct via de website een bezwaar ingediend. Ik heb dit gedaan op aan raden van mijn particuliere rechtsbijstandsverzekering. Mijn reactie naar KPN: Nadat ik na weken nog geen reactie had ontvangen, ondanks dat in de ontvangstbevestiging van KPN gemeld werd dat ik binnen enkele dagen een reactie per e-mail op mijn klacht zou ontvangen, heb ik telefonisch contact opgenomen met KPN. Als bewijsvoering heb ik dat gesprek opgenomen. In het telefoongesprek werd toegezegd dat ik binnen vijf dagen een reactie zou krijgen, maar die reactie bleef ook bijna twee weken uit. Uiteraard kon de medewerker aan de telefoon mij niet verder helpen en mij niet vertellen hoe ik dan kon weten wanneer ik niet meer aan de Fair Use Policy zou voldoen. Wat ze me wel kon vertellen was een deel van de reden waarom ik de brief had ontvangen. Ze vertelde dat KPN onder meer door andere providers op de vingers was getikt over hun abonnementen omdat de andere providers daar niet in mee konden gaan. Daarop heb ik direct aangegeven dat het verdacht veel op prijsafspraken leek. Tot mijn grote verbazing werd dat ook nog eens bevestigd. Hiervan heb ik in elk geval maar melding gedaan bij de ACM. Uiteindelijk ben ik gisteren teruggebeld door KPN over mijn klacht en bezwaar. Dit gesprek heb ik voor een groot deel kunnen opnemen. Het standpunt van KPN is: je hebt het maar te accepteren. Wij hebben je verkeerd ingeschaald en het gaat niet om je belgedrag. Dat stond in de brief omdat het een standaard brief was. Wel wilde KPN kijken naar een andere oplossing voor mij, waarop ik antwoordde dat er één oplossing is, namelijk naar een andere provider overstappen. Behulpzaam werd mij daarop gevraagd of ik wilde weten hoelang ik nog het contract vast zat. Ik heb daarop geantwoorde dat ik niet meer aan het contract gebonden ben, aangezien KPN eenzijdig de voorwaarden van het contract wijzigt. Omdat mijn particuliere rechtsbijstandsverzekering niet mijn zzp-geschillen dekt, ben ik nu opzoek naar zoveel mogelijk informatie om mij zo goed mogelijk te wapenen tegen de KPN. Daarom heb ik concreet de volgende vragen. [*]Kan KPN een Fair Use Policy als belplafond gebruiken voor belkosten? Het plafond ligt volgens de laatste brief die ik heb ontvangen op het dubbele van de belkosten over de laatste 12 maanden. In de aankondiging werd gesproken over te hoge kosten over de laatste 3 maanden. [*]Kan KPN mij aan het contract houden, of kan ik door deze verhoging - volgens de laatste brief zelfs een verhoging van maar liefst 140% - per direct mijn contract opzeggen? [*]Kan KPN aan het oorspronkelijke tarief gehouden worden? [*]Mijn belgedrag is niet gewijzigd. Ik heb het aantal belminuten van de laatste maanden vergeleken en er zit geen noemenswaardig verschil in. Daarmee geeft KPN een onterechte reden aan waarom ik mij niet aan hun Fair Use Policy zou hebben gehouden. Het is dan ook frappant dat ik deze brief ontvang, nadat ik met mijn mobiele nummers ben overgegaan naar een andere provider. KPN ontkent dat dit er mee te maken heeft, maar ik kan me voorstellen dat KPN andere tarieven hanteert voor het bellen naar KPN-nummers dan naar nummers bij andere providers. Is dit logisch? En als het zo is, is er dan geen sprake van koppelverkoop? [*]Is de maand aanpastijd die KPN gaf reëel, aangezien zij geen inzage geven over de hoogte van het belplafond, facturen per twee maanden incasseren. Ik kan in elk geval nooit binnen die tijd regelen dat ik overstap naar een andere provider. [*]Wanneer de volgende factuur geïncasseerd wordt, zal dit het verhoogde bedrag zijn. Is storneren van dat bedrag en betalen van het bedrag gebaseerd op de oorspronkelijke abonnementskosten aan te raden of juist af te raden? Mijn belangrijkster vraag is eigenlijk: wat raden jullie mij aan om te doen? Als iemand een goede rechtsbijstandverzekering voor ZZP'ers weet, dan hoor ik dat ook graag. Ik wil niet weer in deze situatie terechtkomen en de uurtarieven van advocaten, zijn op dit moment niet haalbaar voor mij. Ik besef me dat dit een behoorlijke lap tekst is met veel uitgebreide vragen. Daarom mijn dank voor het lezen en de tips die jullie kunnen geven. Michael
  17. Dank voor je uitgebreide uitleg. Zelf reserveer ik ook btw, IB en premies en om minder goede perioden op te vangen. Dit schrijf ik over naar de spaarrekening. Restant blijft op mijn bankrekening staan. Die reserveringen zijn ruim genomen, dus verwacht ik ook geen problemen met IB. De cumulatieven bewaarde ik op aanraden van een boekhouder. Maar zoals ik al in mijn eerste bericht schetste, heb ik hem waarschijnlijk verkeerd begrepen. Ik ga 2001 en 2002 overboeken naar 2000 en kijk of ik het tevens op een extra comptabele rekening kan zetten. Dan blijft het cumulatieve overzicht bestaan voor het geval dat ik het toch eens nodig heb en ik de boekhouder wel goed heb begrepen. Kortom, je uitleg klinkt logisch. Hier kan ik wel wat mee. Als iemand nog wat aan te vullen heeft, stel ik dat op prijs, maar ik ga hier eerst maar eens me aan de slag.
  18. mmint, dank voor de reactie. Ik heb de volgende grootboekrekeningen: 2000 Kapitaal 2001 Privéopnamen 2002 Privéstortingen 101 Winst lopend boekjaar Bij jaar afsluiting wordt 101 naar 2000 overgeboekt, maar 2001 en 2002 blijven zoals ze zijn. Dit zal ik waarschijnlijk via een memoriaalboeking moeten doen. In mijn boekhoudpakket zitten alleen het huidige jaar en de twee voorgaande jaren. Wanneer ik verder terug wil, moet ik de back-ups er bij halen. De gedachte van rekeningen 2001 en 2002 was dat ik kon zien wat er opgenomen en gestort was. Echter, volgens mij is dat op deze manier niet handig/nuttig.
  19. Even aanvullend op mijn vraag. Deze is ontstaan omdat ik dit jaar voor het eerst IB voor ondernemers indien en het fiscaal ondernemersvermogen nodig heb. Even een voorbeeld met fictieve cijfers: EV -5000 Opname cumulatief 15000 (afgelopen jaar: 500) Stortingen cumulatief 20000 (afgelopen jaar: 4500) Resultaat -3000 Wat kan ik nu het beste doen, de cumulatieven tegen elkaar afstrepen en in het EV opnemen en het zo laten. Dan zie k volgens mij ook (volgend jaar) mijn fiscaal ondernemersvermogen op de juiste manier. Want nu weet ik niet of ik de cumulatieven moet gebruiken of de cijfers van het afgelopen jaar.
  20. Bedankt voor het antwoord. Zo'n vermoeden had ik al. Overigens sluiten eindbalans en beginbalans natuurlijk gewoon aan. De grootboekrekeningen privéopnamen en privéstortingen staan gewoon vermeld op de balans. Daarnaast boek ik wel de rekening Winst lopend boekjaar Maar hoe zit dat dan met het kunnen herleiden van de opnamen en stortingen in eerdere jaren? Ik moet in het boekhoudpakket op een gegeven moment een jaar afsluiten en dan is niet meer te herleiden wat het saldo tussen die twee rekeningen is. Is hier een oplossing voor of is dat niet eens nodig/nuttig?
  21. Hallo, Sinds enkele jaren heb ik in plaats van één grootboekrekening voor privéopnamen en -stortingen, voor opnamen en stortingen aparte grootboekrekeningen in mijn administratie. Nu staan er inmiddels forse bedragen op die rekeningen en krijg ik het gevoel dat ik toch iets niet goed heb gedaan. Ik heb ooit van een boekhouder gehoord dat het handig was om deze bedragen gewoon op te laten lopen zodat ik altijd goed het verschil tussen opnamen en stortingen kon zien. Ik heb het vermoeden dat ik hem niet goed begrepen heb en dat ik dit jaarlijks toch af had moeten boeken of over moeten boeken naar een extra comptabele rekening. Wie kan mij vertellen wat ik eigenlijk zou moeten doen? Alvast bedankt. Groet, Michael
  22. Dank voor al je input. Ik ga er nog even goed over na denken. Mijn boekhoudpakket staat grootboekrekeningen in verschillende valuta toe. Dat is ook een van de reden voor mij om te overwegen een rekening in USD in de boekhouding op te nemen. Dan is het voor afzonderlijke boekingen altijd mogelijk om deze in de valuta van de transactie te doen. Maar goed, advies van iemand met meer verstand van zaken is altijd prettig. Ik ben een webdeveloper en tekstschrijver, dus zeker geen specialist op gebied van boekhouding en fiscus. Ik weet er wel voldoende van om zelf mijn boekhouding te voeren en dit voor de meeste onderwerpen ook snel te doen. Alleen af en toe kom je van die dingen tegen die wat ingewikkelder zijn.
  23. Is dat niet veel arbeidsintensiever? Ik moet dan toch bij elke betaling of ontvangst in andere valuta dan EUR ook omrekenen ipv dat ik in de valuta van de transactie boek? De grootboekrekening is immers in EUR. Of klopt mijn redenatie niet?
  24. De koersverschillen zouden een reden kunnen zijn. Het totale saldo fluctueert immers door die verschillen, omdat dit het EUR-saldo plus het omgerekende USD-saldo is.
  25. Dag Marcel, Dank voor je snelle antwoord. Het is gewoon één account, gekoppeld aan één e-mailadres. Wanneer ik bij Mijn Rekening op de overzichtspagina kijk zie ik: Bij mijn weten dus één rekening.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.