martijn1982

Senior
  • Aantal berichten

    62
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door martijn1982

  1. Bankrekening etc bestaat niet meer, lijkt me lastig worden niet? Krijg ook geen contact met bedrijf...
  2. Bij controle van de administratie is gebleken dat ik vergeten ben een factuur te betalen van 2015. Contact proberen te zoeken met de verzender echter zonder succes. Blijkt het bedrijf uitgeschreven te zijn bij KvK, niet failliet ofzo maar bestaat niet meer... Wat kun je zo'n geval doen? Kan ik hem dan terugdraaien ofzo maar hoe regel je dat met de BTW?
  3. Het kwartje is denk ik wel gevallen hoor. Maar het is volgens mij beetje vestzak/broekzak. OF ik zeg: - je krijgt 0 winst over 2015, maar hier is je 2000 aan historisch kapitaal OF ik zeg: - je krijg 2000 winst over 2015, en hiermee is je historisch kapitaal voldaan
  4. OK, duidelijk, maar stel de uittredende vennoot wil idd '1000 euro cadeau geven', dan moet ik die boekhoudtechnisch gewoon over mij en de blijvende vennoot verdelen. Op termijn zouden we dat er netto uit kunnen halen, en is het idd een cadeautje... Bedankt voor je antwoorden, helpt enorm.
  5. Dankje Ward, je schept wat meer duidelijkheid. Zo had ik het me ongeveer wel voorgesteld. Een ding is me echter nog onduidelijk. Stel idd de winst is 2000, dan kan ik dat wel gebruiken om hem het geld te geven, maar daarmee blijft natuurlijk wel de verplichting voor de andere twee vennoten om inkomstenbelasting over de 2 x 1000 euro te betalen, right? Niet zo dat ik het uitkopen van de winst af kan trekken...
  6. Dankje, even vanuit jouw voorbeeld. Stel de winst is 2000 euro, dan is zijn feitelijke winstaandeel al 0 euro omdat ie geen winst meer krijgt. Als ik vervolgens op de balans kijk zie ik een EV van 2000 euro staan voor hem, en zeg ook 2000 voor de andere vennoten. Daarvan zouden we hem er dan 1000 willen geven. Wat ik in jouw voorbeeld niet begrijp is dat je zegt dat bij deze uitkering van 1000 euro het winstaandeel van de andere vennoten van 1000 naar 1500 gaat. Het kapitaal van de twee overblijvende vennoten zie ik dan wel met 500 euro omhoog gaan, maar de winst (die totaal 2000 was) gaat toch niet opeens naar 3000?
  7. Je kunt ook proberen het uit te leggen, dacht dat dit forum daarvoor was... Kennelijk valt het kwartje bij mij nog niet helemaal... Kun je het proberen uit te leggen met de volgende aannames: - 3 vennoten met allen 1000 euro startkapitaal - ondertussen nog 2000 euro pp vermogen ingebracht, dus totaal 3000 pp - winst is 5000 waarbij 2 vennoten 50% krijgen, andere 0% 1 vennoot wil er dus uit, en voorstel is om enkel 1000 euro startkapitaal mee te geven, en daarmee klaar te zijn. Ik hoop dat je dit wil doen, het is voor ons momenteel niet betaalbaar hier extra hulp voor in te schakelen...
  8. We blijven hier termen door elkaar heen halen. Het gaat niet om winst. Wat betreft winst is het nu al zo dat Vennoot 1 en 2 allebei 50% krijgen en nummer 3 krijgt niks. Het gaat om vermogen wat in het verleden uit eigen kapitaal is ingelegd. Hiervan zeggen we nu gegeken naar de positie van het bedrijf, het lukt ons om 1000 euro wat iedereen in het begin uit eigen kapitaal heeft ingelegd terug te geven. Dan blijft er nog wat over, maar dat kunnen we nu niet uitkeren. Dat zou dan inderdaad verdeeld moeten worden over het EV van de andere vennoten en daarmee krijgen ze een soort van cadeautje ja... Het hele winst aspect snap ik hier dus niet. Dus of je hebt me verkeerd begrepen of ik begrijp jou niet. Misschien kun je het in dat geval duidelijker uitleggen, wordt erg gewaardeerd.
  9. Maar over de winstuitkering betaald hij inkomstenbelasting. Terwijl de 1000 euro startkapitaal er netto door hem uitgehaald zou moeten worden. Dus om dit voor elkaar te krijgen zouden we hem 2000 winst moeten geven ofzo en daarmee is dan alles klaar? Vervolgens EV overhevelen en klaar?
  10. Het is een goed mens ;). Maar daar komt het wel op neer dan ja. De vraag is hoe dat in de laatste IB voor die vennoot geregeld moet worden. Is bij hem het kapitaalaandeel einde boekjaar dan gewoon 0 en bij de andere twee hoger?
  11. OK, snap ik, het mag dus niet om hem 'minder' mee te geven als hij daar zelf mee akkoord gaa? ??? Zoals in de topic start aangegeven kunnen we financieel een hele uitkoop niet voor mekaar krijgen...
  12. Kennelijk mis ik iets hier... De onderneming heeft zelf geen vermogen, dit is opgebouwd uit EV van de vennoten, right? Als er 1 uitstapt moet ie dat EV mee kunnen nemen, right? Dat moet dan toch ook gewoon betaald worden uit het EV, netto? Ik kan de betaling van zijn startkapitaal toch niet van de winst afhalen en daarmee minder IB betalen?
  13. Die 1000 euro is toch deel van zijn EV en kan er netto uit? Daar is al ooit belasting over betaald. Dit zou dan toch gewoon een onttrekking zijn? Ik snap niet wat het met winst te maken heeft.
  14. Die snap ik niet helemaal. Het gaat hier niet om de verdeling van de winst. Aangezien de vennoot al geruime tijd niks meer doet voor de VOF is zijn winstaandeel al tot zeg maar 0 teruggegaan. Het gaat me om het kapitaalaandeel, dus startkapitaal bij begin van de VOF plus alle inbreng en onttrekkingen door de jaren heen. Daarvoor is nu het voorstel, enkel het startkapitaal keren we uit, en daarmee klaar.
  15. Ik heb met twee vrienden een kleine VOF. Een van deze twee vrienden doet al een geruime tijd niet al veel meer voor de VOF en wil er nu uitstappen. Dat is op zich prima, maar we zijn nu aan het kijken hoe we de eindafrekening moeten opmaken. Iedere vennoot heeft wat kapitaal in de onderneming zitten, een startkapitaal van zeg 1000 euro plus wat plussen en minnen door de jaren heen. Dit volledig uitkeren zou de cashpositie van de VOF niet ten goede komen, dus is dat niet de intentie van de uittreder. Voorstel is nu om het startkapitaal uit te keren en de rest in de onderneming te laten. Is dit mogelijk? Smeren we die rest dan gewoon uit over de twee andere vennoten? Hoe regelen we dit in de IB aangifte van dit jaar uiteindelijk? Alvast dank voor het meedenken!
  16. Klopt, echter met winst uit onderneming erbij komt de HRA ook in de 52% uit, zonder winst lukt dat net niet denk ik ;).
  17. Ik moet alle voor en nadelen inderdaad even langs elkaar leggen, ook met betrekking tot hypotheekrente aftrek realiseer ik me nu...
  18. Het volgende is het geval, ik heb met een vriend een VOF voor een leuk financieel extratje. Elk jaar gaat de winst door 2 en geven we die gewoon op als winst uit onderneming. In de afgelopen jaren heb ik gewoon fulltime gewerkt, en mijn vrouw ook. Nu is er een eerste kind gekomen en mijn vrouw zou het liefst stoppen met werken. Zeg even fictief dan we 20k winst hebben, dan is fiscaal natuurlijk veel interessanter om 10k op mijn vrouw d'r naam te hebben, dan op de mijne, aangezien het voor mij meteen in de 52% schaal valt. Is hier een mogelijkheid voor? Ze is nu geen onderdeel van de VOF namelijk...
  19. Dank voor jullie antwoorden. Nieuwe afspraken vastleggen is inderdaad wellicht verstandig, ook omtrent claims. Moet dit perse bij de notaris. Verder wat betreft de MKB winstvrijstelling die vanaf dit jaar is losgekoppeld van het urencriterium. Stel die vriend van mij brengt 2 maanden lang 15k per maand binnen aan factuurtjes, gaat hiermee je winstvrijstelling met 12% = 3600 euro omhoog of mag dit niet meegerekend worden vanwege het freelance karakter? Het werk dat ik doe buiten mijn baan voor de vof en factureer aan de klant, komt namelijk wel in aanmerking voor die korting neem ik aan... De fiscus kan hier toch moeilijk onderscheid in zien of niet?
  20. Hoe het beste het volgende aan te pakken. Samen met twee vrienden heb ik een vof-je waarmee we naast een bestaande fulltime baan nog wat bijverdienen. Nu wil een van mijn vrienden stoppen met die baan en tijdelijk, tijdens zijn zoektocht naar een nieuwe baan, wat freelancen. Nu vroeg hij mij of de facturatie gewoon direct via de vof kon lopen, en dat hij dat geld dan overgemaakt kon krijgen. Op deze manier heeft hij alleen geen verzekeringen etc. Kan dit gewoon zolang je straks de 'winst uit onderneming' maar juist invult in de belastingaangifte, of mag dit belastingtechnisch niet? Alvast veel dank!
  21. Sorry voor de topic kick, maar niemand die me hiermee kan helpen?
  22. Hallo allen, Een vraag omtrent de investeringaftrek. Ik heb een klein internet bedrijfje en doe hier al sinds de start de boekhouding voor (6 jaar). Niet uitbesteed omdat er zoveel omzet nou ook weer niet gemaakt werd, en het toch flink wat geld kost om een goede boekhouder in te schakelen. Ik heb bij de start van de onderneming veel informatie ingewonnen over afschrijvingen en investeringen. Hierbij kwam naar voren, tenminste dat ik wat de belastingdienst me toen zei, dat de investeringsaftrek alleen mogelijk is als je aan het urencriterium voldoet. Aangezien ik en mijn twee vennoten (VOF) gewoon fulltime werken, viel deze post voor ons dus af. Nu kom ik er echter (nu pas) achter dat ze me toen niet juist hebben voorgelicht, en dat de investeringsaftrek wel degelijk geldt. Alle servers / pc's die we gebruiken hadden we tegen de geldende percentages kunnen opgeven in de investeringsaftrek, waat wellicht had geresulteerd in een lagere inkomstenbelasting. Goed, dat als voorgeschiedenis, nu de vragen ;) - Kan ik dit voor de afgelopen paar jaar nog herstellen? - Zoja, moet er dan bij iedere vennoot (we zijn met z'n drie-en) 33,3% van dat bedrag opgegeven worden? Mijn dank is groot!
  23. OK, snap ik ;). Officieel mag je dus alleen zaken als airco aftrekken als je een los kantoor hebt, met eigen entree en sanitair zullen we maar zeggen. Een losse kamer in mijn (eigen) koophuis mag dus niet...
  24. Ah ok, op die manier, maar in deze hoedanigheid kun je dus ook willekeurig afschrijven ;). Is het anders mogelijk om het excl. BTW te kunnen kopen of is dat boekhoudtechnisch niet mogelijk?
  25. Hmm, ok, het is dus een risico dat je loopt bij eventuele controle ;)... Dan zul je achteraf dus een naheffing krijgen ofzo?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.