Thanx Joost, het is mij ondertussen duidelijk geworden. Ik zat al teveel in de wetgeving, terwijl het antwoord zo voor de hand lag...Heb de vraag eigenlijk gesteld, aangezien de vorm cooperatie voor ons helemaal goed zou zijn, maar moeite hebben met het ophoesten van 2x (2 AB-houders) het 'DGA-salaris' ofwel het gebruikelijk loon. Wij willen met alle liefde van alles afdragen als dat wettelijk gezien moet, maar het is denken wij het eerste jaar niet echt haalbaar. Vandaar dat we naar verschillende constructies hebben zitten kijken. Maar zoals ik al in verschillende onderwerpen op het forum ben tegengekomen, gaan ook wij voor SIMPEL. ;) Wel vervelend om te moeten constateren dat het lastig is om als starter met 0 omzet een bedrijf met beperkte aansprakelijkheid op te zetten.
Dus onze zoektocht leidt ons toch weer naar de VOF....met het omzetten van het getrouwd zijn in gemeenschap van goederen naar huwelijkse voorwaarden......en afsluiten van beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid. Wel jammer van de coöperatie gedachte...
In deze beslissing spelen een aantal zaken nog een rol:
Mbt de coöp:
- Is het aannemelijk om te verwachten dat de belastingdienst voor mij en mijn compagnon (die slechts 2 dagen werkzaam is in de cooperatie) een gebruikelijk loon van 0 euro voor een jaar goedkeuren ivm het gewoonweg niet kunnen betalen van het gebruikelijk loon. Dit met de opgave 'in het gevaar komen van de bedrijfscontinuiteit'? De meningen zijn hier erg over verdeeld. De een zegt dat dit bijna vanzelfsprekend is wanneer dit van te voren wordt aangevraagd, terwijl de ander aangeeft dat aanloopverliezen part of the deal zijn en dus niet meegenomen worden in de bepaling van het gebruikelijk loon.
- De belastindienst geeft een verlaging af voor max 1 jaar. Mijn compagnon zal ook de komende jaren 2 dagen spenderen aan de cooperatie. Kan er dan niet elk jaar voor max 1 jaar een verlaging worden aangevraagd op basis van dit parttime percentage?
Mbt de VOF:
- Wanneer er op huwelijkse voorwaarden is getrouwd, het huis op allebei onze naam staat, hoe zit het dan met eventuele schuldeisers van de VOF? Mijn compagnon is niet mijn partner (dus geen man/vrouw VOF). Voor het huis is een hypotheek afgesloten. Waar kunnen mijn zakelijke schuldeisers aanspraak op maken? Mijn partner zou de hypotheek in geval van een schuldeiser ook zelf kunnen betalen. Ik heb mij laten vertellen dat de hypotheekverstrekker voorrang heeft en zolang de hypotheek betaald wordt, de zakelijke schuldeisers hier geen beroep op kunnen doen?! Maar dat vind ik een gek verhaal. Kan iemand dat voor mij verduidelijken?
En nu wordt het tijd om een keuze te maken en te gaan starten, want ik kan niet wachten! Een goed doordachte vorm is belangrijk, maar mag niet het echte ondernemersenthousiasme weghalen ;D
Alvast bedankt!