Jump to content

Himat

Junior
 • Content Count

  10
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • How did you find us:
  zoekmachine

Register

 • What age group do you belong to?
  25-30
 • You are primarily interested in:
  ondernemen algemeen
 • Which other websites about entrepreneurship and / or innovation do you visit regularly?
  Geef hier svp een aa
 1. Himat

  BTW Reisbranche

  Verhuur O.G. valt niet onder 0 % maar is vrijgesteld (lees ff terug voor de uitleg). Verhuur van vakantieverblijven valt onder 6 %, zie http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/omzetbelasting/ob09/ob09-154.html#P1921_215437 Da´s voor prestaties die fiscaal gezien in NL plaatsvinden. Maar dat is dus bij jou niet zo. Ik was ook even op het verkeerde been gezet door de camper. Ik dacht in eerste instantie ook aan een vakantieverblijf, maar camperverhuur valt onder verhuur van vervoermiddelen. groet, John Waar waar ligt dan het veschil in O.G en vakantieverblijven? Want zoals Preveli al eerder schrijft geldt natuurlijk B2B dat je langdurig huurt (> 30 dgn, huur villa van een buitenlands agentschap). Alleen je verhuur van b2c is korter! Wel heel vaag dat er geen duidelijk richtlijnen hiervoor zijn, ik ga een brief schrijven aan de belastingdienst en ANVR, want hier schieten we ook niks mee op! Ik neem jouw situatie ook wel mee Preveli, hebben we eens en voor al duidelijkheid ;)
 2. Himat

  BTW Reisbranche

  Best John, Bedankt voor je antwoord. Ik heb het ook nog eens nagevraagd bij de belastingdienst, het volgende; Je kunt een onderscheid maken tussen verhuur binnenland en verhuur buitenland. Binnenland: Verhuur van ontroerend goed binnen Nederland met een kort verblijf is belast met 6% BTW. Buitenland: Verhuur van ontroerend goed buiten Nederland word in het land waar de verhuur plaatst vind belast en dus niet in Nederland. Hiervoor dien je je aangifte te doen bij de fiscus van het land waar je de accommodatie verhuurt. Wat de hoogte van het belastingtarief is kan per land verschillen en is opgenomen in de wetten van dat land. Wellicht is het raadzaam Preveli, om even de ANVR te contacteren, zij hebben wellicht wel een schematische overzicht wat waar geheven wordt. Himat
 3. Himat

  BTW Reisbranche

  Ja, ik snap er ondertussen ook niet echt veel meer van, binnen de belastingdienst zeggen ze zelfs allemaal nog wat anders. Ik ga morgen ook nog wel even bellen en voorleggen wat de belastingadviseur heeft gezegd en vervolgens eisen dat het tot de bodem word uitgezocht. Ik bel morgen ook even met mijn oude baas om te kijken hoe hij het regelt met de belastingdienst aangezien hij en ik in de basis hetzelfde aanbied, ik denk dat die regels niet veel verschillen ten opzichte van jouw TO? Je hoort van me...
 4. Himat

  BTW Reisbranche

  Het simpel is in dit geval natuurlijk relatief gezien ;) Belastingen zijn volgens mij nooit echt simpel.... Ik lees nu net in de ondernemersgids van de belastingdienst dat verhuur van accommodaties inderdaad binenn nederland met 6% belast zijn of dit ook geld voor het buitenland is nog even een raadsel. De belastingadviseur had misschien zijn eigen gids eens moeten doornemen. Ik heb hiervoor bij een grote Nederlandse touroperator gewerkt, ik ga wel eens even bij mijn oude baas informeren hoe hij dat doet...
 5. Himat

  BTW Reisbranche

  Ik verkoop pakketjes, Ik huur accommodaties in het buitenland icm vlieg. Als je gevestigd bent als ondernemer in NL dan draag je hier je belasting af, ook op producten en diensten die je in het buitenland afneemt (anders zou je in elk land een btw-registratie moeten hebben). Je hebt dus alleen te maken met de Nederlandse belastingdienst, omdat je hier, in NL, gevestigd bent. De belastingdienst hanteert meerdere tarieven de 2 belangrijkste tarieven in de toeristische branche zijn: 0% tarief (verhuur van ontroerend goed), Vrijgesteld tarief (vliegreizen) In wezen heb je met je 'core business'(verkoop van reizen) weinig van doen met de belastingdienst. Wat dan rest is eigenlijk alleen je btw die je afdraagt op je rest inkoop (die niet te maken heeft met vliegreizen en/of verhuur ontroerend goed) bijv: reiskosten, bepaalde externe diensten (webdesign, marketing etc). Heel simpel eigenlijk, alles wat je in NL doet daar betaal en draag je btw voor af en alles wat je buiten de grens doet doe je zonder belasting. Hoop dat het zo iets duidelijker is.
 6. Himat

  BTW Reisbranche

  Of campers overigens onder ontroerend goed vallen vraag ik mij af, maar dat zou je een uit moeten zoeken.
 7. Himat

  BTW Reisbranche

  Jazeker, ik ben vorige week lang geweest bij een belastingadviseur van de belastingdienst. Het is in 2 catagorieën onder te verdelen. Vliegreizen: Hierop word geen belasting geheven, dus op vliegreizen ben je vrijgesteld van btw. Verhuur van ontroerend goed (in mijn geval accommodaties): Je valt in het 0% tarief, Eigenlijk draag je alleen btw af over je 'vaste kosten'. Let wel; dat als je bijv een treinkaartje aanbied aan je klanten van hun woonplaats naar schiphol, je wel over het treinkaartje btw (6%) dient af te dragen. Qua heffingen hoef je in de toeristische branche (gelukkig) vrij weinig af te dragen.
 8. Himat

  BTW Reisbranche

  Ja, voor zo ver was dat bij mij ook bekend over die 0%. Ik dacht ik bel voor de zekerheid de belastingdienst om het te bevestigen, maar dan krijg je een ander verhaal. Ik had dus gesproken met de algemene helpdesk, ik heb voor volgende week een afspraak met een belastingadviseur. Hopelijk kan hij me dan het e.e.a duidelijk(er) uitleggen. Zal het dan ook even opschrijven en hier posten zodat er geen twijfels meer over bestaan... Bedankt in iedergeval.
 9. Himat

  BTW Reisbranche

  Die resultaten uit de zoekfunctie gaan voornamelijk over reisbureaus, reisbureaus kopen vaak reizen in bij grotere touroperators (denk aan D-reizen die geen eigen reizen heeft maar deze van bijv TUI doorverkoopt) en hebben geen eigen allotment. Ik huur accommodaties van particulieren en/of agentschappen in het buitenland, ik vraag mij dus af of die reisbureau regeling wel van toepassing is op touroperators. Wie ik heb gesproken bij de belastingdienst, geen idee. Ik vind het ook nogal vaag!
 10. Himat

  BTW Reisbranche

  Hallo, Ik ben van plan mijn eigen onderneming te starten in de reisbranche. Ik start en een touroperator en verkoop pakketreizen (vlucht + accommodatie) aan particulieren in Nederland. Ik koop geen reizen in via een (bestaande) touroperator maar huur accommodatie en vluchtstoelen van derden. Ik heb contact gehad met de belastingdienst omtrent het afdragen van BTW, echter blijft mij het e.e.a onduidelijk. Wellicht kunnen jullie mij helpen aan een aantal antwoorden. Volgens de belastingdienst ben je btw-plichtig in het buitenland. Dus je draagt btw af aan de buitenlandse belastingdienst, dat zou dus betekenen dat ik (als ik 10 bestemmingen zou hebben) ik 10x bij de belastingdienst van het desbetreffende land geregistreerd dien te staan en daar mijn afdragen te doen. Is dit wel juist? Daarnaast zijn vluchten belast met 0% BTW volgens de belastingdienst. Betekend het dan dat ik alleen belasting betaal over de accommodaties (al dan niet bij de buitenlandse belastingdienst). Tevens vertelde de belastingdienst mij dat er een reisbureauregeling is dat je 19% btw betaald over je winstmarge, echter geld deze dan wel voor een touroperator die alles in 'eigen beheer' heeft en niet een stenen reisbureau die pakketreizen opkoopt van touroperators. Alvast bedankt voor jullie antwoorden! Groet, Himat Sanwirjatmo
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept