scarfoot

Senior
  • Aantal berichten

    45
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door scarfoot

  1. @Anouk Vermeulen, Nog een klein vraagje, uiteraard komt de 80 euro btw wèl bij het zakelijke rekeningsaldo (gezien ik alleen een zakelijke rekening of kas kan selecteren bij de boeking). Ik neem aan dat ik die 80Eur dan weer als (fictieve) prive opname moet boeken naar een rekening buiten het pakket om het rekeningsaldo weer kloppend te maken? nogmaals bedankt !
  2. Weer maar eens een vraagje over de btw verwerking mbt zonnepanelen Ik ben al jaren kleine ondernemer Ik heb ook al jaren zonnepanelen op mijn dak, waarvoor ik netjes het btw forfait van 80 Euro opgeef via de btw aangifte. De btw deed ik eerst handmatig, net als de rest van de administratie. Het forfait kon ik dus handmatig verwerken en een fictief bedrag van 381 Eur bij de omzet optellen in de btw aangifte. Bij de IB aangifte nam ik de fictieve omzet niet mee Echter, sinds kort gebruik ik een boekhoudpakketje dat voor mij de btw aangifte en jaarstukken verzorgd. Als ik hierin de fictieve omzet invoer, komt die natuurlijk bij mijn omzet/inkomen en winst als ondernemer. Moet ik: a) een dubbele boeking doen, waarvan eentje met een positieve omzet, inclusief de 80 Eur btw (21%), en eentje met een negatieve omzet en 0% btw zodat de omzet niet bij mijn inkomen geteld wordt maar de btw wel bij de aangifte ? OF... b) had ik eigenlijk al jaren de -welliswaar fictieve- omzet van 381 Eur bij mijn inkomen als ondernemer moeten tellen? Bij voorbaat dank voor het meedenken !
  3. De brief is een verslag van een herbeoordeling en is gericht aan een werknemer / WAO'er
  4. Wie heeft er wel eens gehoord van het "fictieve 2e recht' met betrekking tot een WAO uitkering? Het wordt bij een herbeoordeling van de WAO uitkering aangehaald in de context van de bepaling van het maatmanloon, als ook in de context van de mate van de mate van arbeidsongeschiktheid. Voorbeeld: "De maatman is ...... voor xx uur per week, voor het fictieve 2e recht is dit ..... voor xx uur per week" Ik kan er op internet niets over vinden ...
  5. Norbert, Bedankt voor je uitgebreide info, het is me nu redelijk duidelijk. nu natuurlijk de hamvraag...kan je een aanbeveling doen van verzekeringen met deze dekking (onderaannemers, en beroepsrisico/specifieke zaak- en letselschade yogastudio), en misschien ook vertellen bij welke maatschappij ik als yogastudio met opdrachtnemers sowieso NIET moet zijn ? Ik zie op internet namelijk minimumpremies varierend van ca 6Eur (Centraal Beheer) tot 35 Eur (klaverblad), de keuze is reuze maar het prijsverschil ook... Of heb je liever dat ik je voor deze vraag persoonlijk benader :-)
  6. Nog bedankt voor je reactie(s). Ik werd met betrekking tot bovenstaand onderwerp door iemand nog geattendeerd op het volgende: Wordt bij de door jou aangehaalde verzekering hierboven (AVB met dekking voor beroepsrisico die ook onderaannemers -lees: andere zzp'ers- dekt) ook schade gedekt aan de zzp'er zelf, of alleen aan cursisten en eigendommen van cursisten? Ofwel, hoe is schade aan onderaannemers zèls (letsel of zaakschade) bij zo'n verzekering geregeld? Of dien ik dit zelf uit te sluiten in bijvoorbeeld een overeenkomst van opdracht?
  7. Bedankt nogmaals voor de duidelijke uiteenzetting! wat houdt de dekking voor beroepsrisico dan precies in, ik dacht eigenlijk dat dat nooit onder een avb valt?
  8. Ok duidelijk, dank voor je reactie. Omzetderving zal in mijn geval geen groot risico zijn overigens. Een groter risico lijkt me dat een cursist fysiek letsel oploopt (het gaat om yogalessen overigens). Maar dan zit je meer in de beroepsaansprakelijkheid denk ik wat niet te betalen is vlgs mij. Dekt de gemiddelde avb verzekering ook onderaannemers vwb schade of alleen personeel? Ik kan me goed voorstellen van niet eigenlijk. Of werkt dit net als bij een all risk autoverzekering dat mijn verzekering gaat verhalen bij de onderaannemer? Verplichten om zichzelf te verzekeren wil ik de zzpers niet maar ik wil wel de risico's voor mezelf afdekken die ik persoonlijk loop als er iemand anders schade maakt of letsel veroorzaakt bij cursisten die mij betalen. Dat een zzper zichzelf niet wil verzekeren omdat deze slechts een uurtje id week les geeft is toch zijn zaak, of heb ik dat mis? Of gaat mijn verzekering soms van mij eisen dat ik dat soort zaken afdek in de modelovereenkomst? Het is mij nog steeds niet helemaal duidelijk wat voor type verzekering ik nodig heb... avb of combi met beroepsaansprakelijkheid. Nogmaals dank voor het meedenken.
  9. Ik ga samen met een paar docenten die ik onder mijn bedrijfsnaam inhuur als zzp-er lesgeven in een ruimte die ik huur, ook onder mijn eigen bedrijfsnaam. Ik geef zelf ook les en heb verder geen personeel. Voor de zzp-ers ga ik modelovereenkomsten gebruiken. Cursisten schrijven zich via mijn bedrijfsnaam in. Nu wil ik de Bedrijfsaansprakelijkheid (AVB) goed geregeld hebben. Ik vroeg ik mij af: a) of het noodzakelijk/gebruikelijk is in de modelovereenkomst die ik ga gebruiken iets over aansprakelijkheid op te nemen, of dat dit gewoon netjes al wettelijk geregeld is. Een opdrachtnemer is immers zelf aansprakelijk voor de schade die hij (zelf) aanricht bij cursisten, nietwaar ? b) of het voldoende is alleen voor mijZELF de AVB verzekering af te sluiten (die dus geen personeel dekt) In mijn algemene voorwaarden heb ik het een en ander al uitgesloten: "Cursist vrijwaart ... voor aanspraken van derden. Cursist zal ingeschakelde derden en personeelsleden van deze derden nimmer aansprakelijk kunnen stellen." Maar ik twijfel of deze zinsnede standhoudt in een rechtszaal en of ik hiermee eventuele problemen niet juist op mijn eigen bordje leg... Input is welkom!
  10. Helemaal duidelijk. welke tabel refereer jij precies aan ? Kan hem zo gauw niet vinden... {EDIT} Gevonden! 2.6.2 Actieve sportbeoefening https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2014-26112.html
  11. Even voorop gesteld, dat jullie beide mijn vraag duidelijk beantwoord hebben. Dank hiervoor ! Erg bijzonder dat mensen zomaar energie steken in het vinden van antwoorden voor iemand die ze niet kennen, zonder duidelijk eigenbelang. Niettemin ben ik wel nieuwsgierig naar de mogelijkheden, gezien ik overweeg yoga in eigen gehuurde ruimte aan te gaan bieden. Het punt is namelijk, dat het onderscheid tussen actieve en niet actieve yoga helemaal niet zo makkelijk te maken is. Zonder te veel in detail te treden is/was (de oorspronkelijke) yoga in principe helemaal niet bedoeld om de conditie te verbeteren. Dat dit een bijkomend voordeel is van sommige vormen van de yoga, doet daar niet aan af. Dat de wet ineens een 'conditionele' definitie aan geeft aan yoga schept meer verwarring dan duidelijkheid, zeker bij mensen die er wel iets meer van af weten. De (fysieke) yoga is in de oorsprong namelijk bedoeld als voorbereiding van -en pad naar- de meditatie. Ook zal in vele yoga centra zowel meditatie als actievere yoga worden aangeboden. Maar zelfs in een sportschool, waar het spirituele minder aan de oppervlakte ligt, kan een yogales de ene keer erg inspannend zijn, en de andere totaal niet (zelfs binnen dezelfde yogavorm). Daarbij, een goede docent past zich (en dus ook de les) aan aan de (fysieke en mentale) toestand van de cursisten. Ik zie op de website van de belastingdienst de volgende zin staan: "Actief sporten is een actieve inspanning van lichaam of geest om het lichamelijk of geestelijk welzijn te verbeteren. " Hieruit maak ik op, dat als er een actieve inspanning van geest is om het geestelijk welzijn te verbeteren (wat je kunt omschrijven als meditatie) er al sprake is van 'actief sporten'. Interessante booleaanse wijze van formuleren... Ben benieuwd wat een inspecteur hierover zegt. Nogmaals bedankt voor het meedenken. Namasté
  12. Duidelijke taal. Dank voor de snelle reactie. Even voor de duidelijkheid, als ikzelf een ruimte zou huren en zelf factureer aan de cursisten dien ik dus WEL 6% toe te passen ? Of geldt het alleen voor de daadwerkelijke eigenaar van de ruimte? De petitie heb ik gezien maar overigens ook de mededeling over inspanning van lichaam of geest om de lichamelijke of geestelijke welzijn te verbeten. Hieronder vallen mijns inziens ALLE vormen van yoga. Ook diegene die niet zweten. De jurisprudentie zal ik eens nalezen. Dank nogmaals!
  13. Het hele btw verhaal mbt yoga is mij niet helemaal duidelijk. Op de site van de belasting staat het Volgende beschreven Kort door de bocht: zweten is 6% en niet zweten is 21% Ik geef regelmatig yogales op een sportschool. Hoewel mijn les behoorlijk fysiek is (zeker conditioneel inspannend) reken ik als zzp-er 21% btw door op mijn tarief aan de sportschool Eerlijk gezegd gewoon nooit bij een mogelijk laag tarief voor yoga stil gestaan. Nu vraag ik mij af: a) Geldt dit lage tarief alleen tussen consument en sportschool / yogacentrum, of dient een zzp-er in dit geval OOK 6% te heffen naar de sportschool toe, net als de sportschool naar de cursisten ? b) als ik 6% zou moeten heffen, en per abuis het 21% toegepast zou hebben, hoe trek ik dat dan achteraf het makkelijkst recht bij opdrachtgever en belastingdienst? c) ligt ergens KEIHARD vast bij welk type yoga welk btw tarief hoort? Alle input is welkom Namaste !
  14. Of is het soms zo, dat een negatief resultaat uit overige inkomsten ook wordt geaccepteerd, indien de totale kosten door deze opleiding hoger zijn dan de totale inkomsten ?
  15. Ik heb vorig jaar voor mijn beroep een maand een opleiding gevolgd in het buitenland. Gezien ik nu nog niet veel omzet maak, kan ik de kosten nog niet volledig gebruiken als bedrijfskosten. Althans, ik kom dan onder de streep op een verlies uit Ik heb hierover daarom een aantal vragen: - Valt een opleiding voor beroep ook onder studiereis ? - ofwel In hoeverre mag ik de gemaakte kosten uberhaupt aftrekken ? (alleen opleiding zelf, of ook verblijfskosten of zelfs maaltijden). Dit gezien het een pakketprijs was inclusief verblijf en maaltijden -mag ik ze dus volledig aftrekken, gezien het een opleiding voor mijn beroep is, of moet ik rekening houden met de 73,5% grens (totaalbedrag ligt onder de 4500 eur drempel) -mag ik de gemaakte kosten in plaats van bedrijfskosten, als prive studiekosten aftrekken als dit voordeliger uit komt in mijn aangifte ? ps ik ben in het bezit van een VAR OW voor wat het waard is dus geniet geen winst uit onderneming. Doe dus geen ondernemersaangifte Alvast bedankt voor jullie hulp !
  16. Dank voor je reactie, Ik ben al eens ondernemer geweest, dus heb voor de paneeltjes al een B02 gekregen. Dit is ook het nummer waarop ik nu btw aangifte doe als zzp-er. Kortom, op hetzelfde nummer dus. opbrengst neem ik eind van het jaar mee. kwestie van paar tientjes. Het gaat mij erom, als ik het verzoek om aangifte alweer een paar keer heb ontvangen uit initiatief van de belastingdienst zelf en dus alweer aangifte doe, nu ALSNOG de ontheffing ZELF moet opheffen, of dat ik ervan uit mag gaan dat dit reeds geregeld is omdat de BD mij aangiftes stuurt ?
  17. 2 jaar geleden heb ik zonnepanelen geplaatst, hiervoor btw nummer gekregen, btw teruggevorderd en vervolgens ontheffing administratieve verplichtingen aangevraagd en gekregen. Echter, halverwege vorig jaar ben ik als 'echte' zelfstandig ondernemer ingeschreven bij de KvK en ook als ondernemer aangemeld bij de belastingdienst. Gezien ik btw moet heffen, heb ik netjes de verzoeken voor aangifte weer ontvangen van de belastingdienst. Kennelijk heeft de belastingdienst mijn ontheffing opgeheven. (Van die opheffing heb ik echter geen los bericht ontvangen) Nu het volgende, Als je vrijstelling van btw aangifte hebt mag je zover ik weet GEEN gebruik maken van de KOR. Gezien ik dit jaar veel kosten had, en dus per saldo nog btw terug ontving, was het nog niet nodig van de KOR gebruik te maken. Dit jaar ga ik meer btw ontvangen en dus weer gebruik maken van de KOR Mag ik, bij het ontvangen van verzoek tot (en het doen van) btw aangifte vanaf halverwege vorig jaar, ervan uitgaan dat de vrijstelling is opgeheven, of moet ik dit toch nog even melden om gebruik te kunnen maken van de KOR, of gezeur achteraf te voorkomen ?
  18. In het verleden heb ik personeel gehad, waarvoor ik aangifte loonheffingen deed Nu heb ik geen personeel meer, dus doe hiervoor ook geen aangifte loonheffingen meer. Maar ik overweeg toch EENMALIG hulp van iemand te accepteren tegen betaling. Dien ik hiervoor a) mezelf opnieuw aan te melden en een aangifte loonheffing te doen, en b) een melding via het model opgave formulier te doen (is voormelding nog verplicht ?) Of is er de mogelijkheid hem/haar te betalen onder het kopje inkomsten uit overige werkzaamheden, zodat hij zelf dit bedrag opgeeft ? Mocht dit laatste mogelijk zijn, hoe verzeker ik mezelf het beste dat ik achteraf geen naheffing krijg ?
  19. Vorig jaar heb ik zonnepanelen geplaatst. hiervoor heb ik een btw nummer aangevraagd en uiteraard ontvangen. Ik ben dus ondernemer voor de BTW het betreft een B02 nummer gezien ik al eens eerder ondernemer ben geweest. Nu overweeg ik wat (max 1500-2000 eur per jaar, minder dan 100 uur/jr) bij te gaan verdienen onder het kopje 'overige werkzaamheden' zonder een inschrijving te doen bij de KvK Mag ik (of misschien wel: moet ik) het btw nummer dat ik gekregen heb ivm de aanschaf zonnepanelen gebruiken om BTW te heffen bij mijn opdrachtgever/klant ? Of dien ik bijvoorbeeld a) dit ten alle tijde te melden, cq hiervoor een nieuw nummer aan te vragen ? of b) hiervoor toch een inschrijving KvK te doen ? Gezien mijn verwachte omzet kan dit natuurlijk interessant zijn ivm KOR-regeling.
  20. bedankt voor je reactie. Ik weet vrij zeker dat ik niet boven de 1345 euro btw kom. is dat wat je bedoelt met gewijzigde omstandigheden? Of refereer je aan de 'bedrijfs' activiteiten? bvd
  21. Ik heb vorig jaar zonnepanelen op mijn dak gezet, dus heb een btw nummer. hiervoor heb ik vrijstelling aangevraagd en gekregen voor de administratieve verplichtingen ivm KOR. Nu overweeg ik wat bij te gaan verdienen, en dit op te geven in de categorie 'inkomsten uit overige werkzaamheden' Een inschrijving KvK heb ik op dit moment niet (meer) Mag ik btw heffen, ofwel het btw nummer voor andere zakelijke doeleinden gebruiken als waarvoor hij aangevraagd is? Of dien ik een nieuwe inschrijving KvK te doen en een extra btw nummer aan te vragen of dergelijk ?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.