BasEs2000

Junior
  • Aantal berichten

    17
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door BasEs2000

  1. Ook ik ben één van de "slachtoffers" van de DB. De DB wil in december mijn rekening courant eenzijdig opzeggen. Deze rekening kan ik op waarschijnlijk op ca € 15.000 na niet inlossen in december. Mijn vrees is een tekort aan liquide middelen na december en juist dan heb ik die hard nodig. Nu heb ik een plan bedacht om liquide middelen proberen veilig te stellen. Ik en mijn vrouw zijn onder huwelijkse voorwaarden getrouwd een jaar of 6 geleden.\ De voorwaarden zijn tot op heden niet nagekomen zoals dat heet maar zij heeft in die jaren ook geen inkomen gehad. Verder hebben we geen koopwoning of andere waardevolle spullen. Stel zij begint op haar naam een zelfde bedrijf als ik. Zij zal daar weinig in doen in de praktijk maar ik wil facturen schrijven uit haar naam. Er zal dus geld op haar rekening van haar bedrijf komen te staan. Dit zullen dan in de praktijk mijn liquide middelen zijn. Daarmee zorgen we dat behalve het inlossen bij de bank er verder voor mijn bedrijf geen schuldeisers zijn. Dus van een failiessement zal geen sprake zijn omdat er geen twee partijen schuldeiser zijn. Ik begrijp dat ik mijn rekening courant ooit in moet lossen, en laten we duidelijk zijn: dat wil ik ook. Maar ik kan dit simpelweg in december nog niet. En ik vrees dat de DB mijn rekening courant sluit en ik geen liquide middelen meer heb. En juist dan ligt een failiessement op de loer. Kan ik dit doen of zie ik het te makkelijk in?
  2. Niemand heeft mij dat advies gegeven hoor, en gelukkig is het ook nog niet aan de orde. Wel is het inderdaad een vraag die ten tijde van mijn vorige post is ontstaan. Je vraag over het moreel hier van begrijp ik goed en dat is zéker iets wat (nu al) aan mij knaagt. Maar puur zakelijk gezien zal ik ten aller tijde voor mijn eigen lijf gaan, daar ben ik ook heel eerlijk in. En op in te haken op je quote van mezelf: Het antwoord wéét ik nog niet, dit was een mogelijk scenario dat mij werd geadviseerd. Mijn huidige situatie is nu zo: Vennoot was dus drie jaar geleden uit de zaak gestapt en heeft met tussenkomst zijn deel van de schuld in de VOF voldaan. (zie vorige post) Edit voor Moderators: Ik zie nu pas al eerder een post met dezelde vraag heb geopend. Kan deze daarmee samengevoegd worden? In iedergeval excuses hiervoor! Maar er staat nog een restschuld open in de vorm van een lopend credit bij de bank. Dat is dus nog mijn schuld binnen de VOF. Daardoor is het ontbinden van de VOF (nog) niet mogelijk. Daarbij komt dat ik nu niet weet waar mijn compagnon woont en ik heb geen telefoonnummer van hem. Hij heeft mij de afgelopen drie jaar gewoon laten stikken en dat doet hij nu dus nog steeds. Moreel gezien ben ik hem in mijn ogen niks schuldig Ik zal ook ten allertijde proberen om de schuld (mijn schuld dus) bij de bank gewoon in te lossen en daardoor de daadwerkelijke ontbinding van de VOF mogelijk te maken. Maar economisch zit het niet mee en wil wel graag een plan trekken zodat ik wel weer verder kan. En dan het liefst zo dat ik met een "schone" zaak verder kan. Ook zal ik altijd open staan voor schuldeisers (bank, fiscus) om een oplossing te vinden.
  3. Een vraag, die nog niet aan de orde is gelukkig, houd mij al enige tijd bezig. En de vraag is: Ik heb een VOF en die gaat failliet. Dan ben ik en mijn compagnon beide persoonlijk ook failliet, dat is duidelijk. Ik ben getrouwd onder huwelijkse voorwaarden. Mijn vrouw heeft niet gewerkt (wel altijd mij geholpen in de zaak) maar daarvoor geen vergoeding gehad. Stel de VOF waar ik mede-eigenaar van ben gaat failliet. Mijn vrouw start na dat failliesement een bedrijf op (eenmanszaak) kan ik daar dan zonder een vergoeding in meewerken?
  4. Inmiddels is de zaak zo goed als gesloten. Mijn vennoot is akkoord met de regeling om maandelijks de rente over zijn schuld te betalen en de hoofdsom op het moment dat hij zijn huis verkoopt. Het bedrag stort de notaris dan direct op de rekening van de VOF. Daarna ga ik de VOF ontbinden en is het mijn eigen éénmanszaak die schuld vrij is! Ik ben een gelukkig mens op het moment! ;D Maar mijn conclussie is: Begin nooit (meer) een VOF en schakel bij dit soort problemen direct een advocaat in!
  5. Nog maar weer eens een update ter info voor jullie allemaal. Gisteren heeft de deurwaarder conservatoir beslag op de woning van mijn vennoot gelegd ter hoogte van zijn schuld die onze accountant heeft berekend. Vandaag heeft mijn advocaat contact gehad met mijn vennoot en deze heeft bevestigd dat de schuldeis terecht is! Verder wil hij een schikking met mij treffen. Zijn woning stond te koop en een voorlopig koopcontract was al getekend (daarom wil hij het beslag er af hebben natuurlijk). Ik ga even snel nadenken wat ik in deze schikking minimaal wil hebben. de advocaat zal als wij akkoord zijn over de schikking een bindende regeling op papier zetten. De kwestie lijkt dus zonder tussenkomst van een rechter opgelost te kunnen worden, en dat is altijd gunstig! Weet iemand van jullie hoe lang het kan/zal gaan duren tussen voorlopig koopcontract tekenen en verkoop van een huis cq ik geld kan vangen?
  6. Bedankt voor al jullie reacties! Inmiddels heb ik contact gehad met mijn advovocaat over deze vraag. Zijn reactie was als volgt: Het kan. Maar het is wel van belang dat ik bij mijn vrouw op de loonlijst kom te staan. Mijn vrouw moet dat loon dan ook daadwerkelijk overmaken naar een rekening op mijn naam. Als ik met een schuld zou blijven zitten zal men daar loonbeslag op leggen. Als ik niet op de loonlijst sta dan kán de curator van de VOF stellen dat ik zaakvoerder ben en op deze manier de zaak van mijn vrouw treffen. Ook kan het zijn dat hij stelt dat ik meewerkend echtgenoot ben en dat 50% van de winst van de zaak van mijn vrouw van mij is en deze in beslagnemen en gebruiken om mijn schuld mee af te lossen. Het slimste is dus om voor bijvoorbeeld 20 uur op de loonlijst van mijn vrouw te staan. Dan nemen ze tot de beslagvrije voet beslag op mijn loon Maar dit zal een klein bedrag zijn in de praktijk.
  7. @Pewede: Aan zo'n actie heb ik ook gedacht maar ik blijf tot de datum dat ik me laat uitschrijven bij de VOF mede hoofdelijk aansprakelijk voor de gehele schuld van de VOF. @Jasper: Meer als twee oude auto's bezit ik niet, boten al helemaal niet. Het loonbeslag heb ik ook aan gedacht maar uit de zaak van mijn vrouw hoef ik geen loon te hebben. Of mag ik in dit geval niet "gratis" werken? Maar ik ben bang dat een curator moeilijkl gaat doen over de zaak van mijn vrouw op dat moment.
  8. Weer even een update; De mediation heeft geen succes gehad. Inmiddels heb ik een advocaat in de arm genomen die conservatoir beslag heeft gelegd op de woning en boedel van mijn compagnon die overigens in scheiding ligt (gemeenschap van goederen) en zijn koophuis op Funda heeft staan.
  9. Bedankt voor de supersnelle reactie. Wij hebben een huurhuis, dus die zorg heb ik gelukkig niet. Wel weet ik dat ik persoonlijk failliet ga en mijn vrouw dus niet. Ook zullen ze flink wat boedel kunnen weghalen omdat we van het meeste niet geen bewijs hebben of het van mij of van mijn vrouw is. Leuk is het niet maar van het weghalen van wat Ikea kasten lig ik niet echt wakker. Ik denk zelfs dat de meeste leveranciers ook niet moeilijk gaan doen. Ik heb een goede band met ze en geef altijd 100% eerlijkheid van zaken. Even kort over de eerdere post van mij: Mijn compagnon ligt in scheiding en zijn koopwoning staat op Funda. Inmiddels zal mijn advovaat beslag hebben gelegd op huis en boedel.
  10. Zoals ik eerder poste is mijn VOF met één andere compagnon op sterven na dood. Stel nu dat deze VOF failliet gaat is het dan mogelijk om een zelfde soort bedrijf op naam van mijn vrouw te beginnen. We zijn op huwelijkse voorwaarden getrouwd. Dus zij neemt één personeelslid van die VOF in dienst en zelf ga ik natuurlijk ook voor haar eenmanszaak werken. Het idee is om dit bedrijf kort na een eventueel failliet van de VOF op te starten. Ik ben benieuwd naar jullie mening!
  11. Weer even een update: De accountant treed nu op als mediator. Indien dit niet lukt zal de advocaat in aug/sept stappen ondernemen.
  12. Als ik de VOF op 0 krijg dus schulden vrij dan zeg ik éénzijdig de VOF op. De VOF is dan ontbonden. ik zet de VOF dus niet voort. De VOF zal dan een eenmanszaak zijn van mijn dan ex-vennoot. En als hij deze voort zet (wat ik niet vermoed) kan ik de goodwill bij hem halen lijkt me.
  13. Bedankt voor jullie info! Inmiddels ben ik naar een advocaat gegaan en heb daar wat info ingewonnen. Deze info zal ik met jullie delen in de hoop dat ik er anderen weer mee kan helpen. Het scenario is als volgt: Stap 1; Afwachten tot de exacte cijfers er zijn, dit zal ca 3 weken nog duren. Als de jaarverslagen van de accountant er zijn deze dan aangetekend naar vennoot sturen met een vriendelijke doch dringende brief dat ik binnen een maand overleg met hem wilt. Indien hij dit doet de afspraken bij een notaris vast laten leggen. Onderneemt hij geen actie dan is hij (conform VOF contract) automatisch akkoord met deze jaarverslagen. Komt hij in protest dan stel ik de accountant aan als mediator. Stap 2: Bij geen reactie na een maand stuur ik hem een aangetekende brief dat ik EIS dat we binnen twee weken gaan overleggen. In deze brief deel ik hem mede dat ik anders een advocaat in schakel om mijn belangen te behartigen. Wilt hij in overleg, dan gebeurt dit bij accountant en een overeenkomst word vastgelegd bij een notaris. Stap 3: Bij geen reactie stuurt de advocaat hem een brief met het verzoek dat ik binnen 14 dagen in overleg met mijn vennoot wil en doet hij dat niet dat anders de advocaat de stappen onderneemt die hem goed achten. Wilt mijn vennoot in overleg, dan gebeurt dit bij accountant en een overeenkomst word vastgelegd bij een notaris. Stap 4: Bij geen reactie laat de advocaat beslag op de woning van mijn vennoot leggen. Wilt mijn vennoot in overleg, dan gebeurt dit bij accountant en een overeenkomst word vastgelegd bij een notaris. Stap 5: Op eigen kracht de VOF geheel schulden vrij maken en deze op zeggen en via de deurwaarder het geld wat ik voor vennoot heb betaald terug vorderen. Volgens advocaat is het volgens de VOF overeenkomt klip en klaar dat vennoten bij ontbinding van de VOF zelf verantwoordelijk zijn om hun verlies te nemen of de winst op te nemen. Dit is niet op 50/50 basis maar conform de door de accountant opgestelde balans.
  14. @ Dennis van Dijk: Het contract heb ik nog eens goed nagelezen en daar staat geen letterlijke 50/50 winstverdeling. Er staat dat we maandelijks een vergoeding cq bepaald salaris mogen opnemen en dat de overige winst aan het eind van het jaar in overleg verdeeld kan worden. Mijn vennoot is bij de KvK nog steeds geregistreerd als vennoot maar bij de belastingdienst weet ik dat niet omdat we geen contact meer hebben. Zelf vermoed ik van niet omdat hij in loondienst is gaan werken. @Djluc: De kapitaalrekening is ingelost met spaargeld van mijzelf en de winst die ik op eigen kracht gemaakt heb.
  15. Er is inderdaad een vennootschaps contract. En hier staat in: "Wanneer een vennoot ophoudt vennoot te zijn en er vindt geen voortzetting van de onderneming van de vennootschap plaats, alsook wanneer de vennootschap met onderling goedvinden door de vennoten wordt ontbonden, zullen haar zaken zo spoedig mogelijk worden geliquideerd door de vennoten, hun vertegenwoordigers of rechtverkrijgenden. 2. De liquidatiewinst of het liquidatieverlies zal door de vennoten of hun erfgenamen of rechtverkrijgenden worden genoten respectievelijk gedragen in de verhouding als omschreven in artikel 10 lid 4." Art 10 lid 4: "Het aandeel van een vennoot in de winst, respectievelijk het verlies wordt geboekt ten gunste, respectievelijk ten laste van zijn vermogensrekening." Dus op zich zijn de afspraken wel helder. Maar omdat er geen communicatie meer is tussen mij en mijn vennoot weet ik niet goed hoe ik dit aan moet pakken.
  16. Sinds ongeveer een jaar is mijn vennoot opgehouden met zijn werkzaamheden in onze vof. De moeilijkheid is het volgende: Op het moment dat hij de vof verliet had hij prive een schuld in de vof, meer opgenomen dan ingebracht dus. Dat had ik ook op dat moment, dus de vof stond er financieel zeer slecht voor. Vanaf vorig jaar ben ik alleen verder gegaan in de vof en de financieele situatie in de vof is sterk verbeterd. Er zijn geen schulden meer behalve een credit (rekening courant) bij de bank. Het jaar is bijna afgerond en de verhouding onderling in de vof zal zijn dat hij een forse prive schuld heb en ik niet meer. Dit omdat ik de schulden die we vorig jaar hadden bijna alleen voldaan heb. Dus in getallen: Prive schuld vennoot -50.000, mijn prive schuld 0 en rekening bank -30,000 Mijn vennoot is nog medeeigenaar van de vof, die een 50/50 verdeling heeft maar heeft inmiddels een baan in loondienst. Alle administratie is keurig door een accountant bijgehouden. Echter sinds mijn vennoot weg is uit de zaak (in de praktijk dus) laat hij niets meer van zich horen. Ik wil namelijk, het liefst in goed overleg, dat hij zijn prive schuld aan de vof voldoet (deze is exact bekend bij accountant) Maar hij reageert nergens op, niet op telefoontjes, mail of brieven. Ook niet als de accountant belt. Het bizarre is dat we geen ruzie hebben gehad, niet dat ik weet tenminste Mijn brieven zijn ook vriendelijk geweest en met verzoek om samen aan een oplossing te werken. Maar hoe kan ik hem laten betalen? Mijn eigen scenario is als volgt; Ik ga door tot ik de rekening courant op 0 heb staan bij de bank, dan zijn er geen externe schuldeisers meer. Vervolgens zeg ik eenzijdig het contract op en wil ik dat hij zijn priveschuld plus rente aan mij terugbetaald. Is dit een verstandig scenario?, Kan het eerder? Kan het makkelijker?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.