Thomas98

Senior
  • Aantal berichten

    30
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Thomas98

  1. Ik had er misschien circa bij moeten zetten. Ik heb dat onder meer gelezen op https://srlaccountants.nl/verkoop-uw-zakelijke-auto-op-tijd-aan-uzelf-als-u-dga-bent/; https://www.jan.nl/nieuws/voorkombijtellingdga/ Klopt het dat dit komt omdat de snellere waardedaling tov afschrijving dan op een soort kantelpunt komt. En het dan verstandig is om boekverlies te nemen?
  2. Goedemiddag allen, Ik lees wel eens dat het fiscaal voordelig kan zijn als de auto na 2,5 jaar vanuit de BV wordt overgebracht naar privé. Dat is te berekenen lees je dan. Wat maakt die 2,5 jaar bijzonder? Is dat dat de werkelijke waarde van de auto dan het meest onder de boekwaarde ligt? Anders zie ik niet wat er anders is (bij verder gelijkblijvende kosten en bijtelling). De berekening is dan elk jaar hetzelfde. Of mis ik iets ? Alvast bedankt voor jullie reacties.
  3. Hoi Roel, Dank voor je reactie!! Ik ga ermee aan de slag.
  4. Beste Forumleden, Ik heb een vraag over een boeking in mijn administratie. Voor 2020 heb ik belaste en onbelaste activiteiten gehad. De verhouding is anders geweest dan op het moment van aanschaf van de investering. Ik heb in 2018 50% van de BTW in aftrek gebracht (50% belast/onbelast); maar in 2020 is de verhouding ca 75% geweest. Volgens mij heb ik nu recht op een correctie van de voorbelasting (herzienings-btw: 1/5 deel van 25% van de originele BTW bij aanschaf). Mijn vraag is nu: wat is de tegenrekening die je dan moet gebruiken bij deze boeking? Alvast bedankt voor de reactie(s).
  5. Sinds enige tijd huur ik een bedrijfsruimte, bestaande uit diverse losse zelfstandige ruimten. We hebben toentertijd niet geopteerd voor BTW belaste verhuur. Nu wil ik de ruimten los gaan onderverhuren. Kan ik dan nu, in deze onderverhuur situatie, toch opteren voor belaste verhuur? Dit zodat ik de voorbelasting op verbouwingen wel in aftrek akn brengen? Met andere woorden is dit een situatie op zich? Of is er nu sprake van een 'btw-vrij' pand? Ik hoor graag van jullie.
  6. Ik loop tegen een vraag aan met betrekking tot factuurvereisten. Een klant heeft een opdracht van een Zwitsers bedrijf gekregen om het product van de klant (voor marketing doeleinden, niet doorverkoop) te leveren naar landen binnen de EU, maar soms ook daarbuiten. De factuur hiervoor wordt steeds naar het hoofdkantoor in Zwitserland gestuurd. Aangezien Zwitserland niet onder de EU valt, is er dan wel sprake van een ICL lening (als goederen binnen EU blijven)? Ik heb nu begrepen dat de factuur de goederen volgt. Maar betekent dat het Zwitserse bedrijf zich dan ook in dat andere land moet registreren? Wat kan de klant dan het best op de factuur zetten met betrekking tot de reden van toepassen 0%-tarief? Is 'ship to LAND' voldoende? Of moet er nog een referentie naar een regeling worden benoemd? De goederen komen oorspronkelijk uit Duitsland. Soms worden de goederen niet vanuit Nederland, maar direct uit Duitsland naar de andere landen gestuurd. Ook hier lijkt mij dat het 0%-tarief kan worden toegepast, zowel binnen als buiten EU (al is er technisch misschien geen sprake meer van levering)? Wat zijn hier specifiek de factuurvereisten qua tarief?
  7. Beste Lex, Hartstikke bedankt voor je hulp. Eea is nu duidelijk!
  8. Hoi LEx, Voor de praktische oplossing is dat inderdaad niet ndoig. Maar voor mijn begrip van de theoretische oplossing: welke boekingen zouden dat dan nog precies zijn?
  9. Dank je voor je antwoord Lex. Het gaat inderdaad over posten eind 2017, begin 2018. Hoef ik dan niets meer met de factuur te doen die ik in 2018 krijg. Maw, deze hoef ik niet meer in te boeken?
  10. Hoi Allen, Ik loop tegen het volgende probleem aan: Ik heb een betaling van reclamekosten gedaan in december. De factuur echter, volgt in januari daaropvolgend. Welke boeking(en) moet ik maken? Reclamekosten Aan Bank, maar wat gebeurd er met de BTW? Die hoort in het volgende jaar thuis. En als ik in een factuur in het volgende jaar inboek, hoe boek ik die memoriaal weer weg? Ik kan in memoriaal niet boeken op debiteuren of crediteuren? Ik hoop dat iemand mij verder kan helpen.
  11. Thomas98

    BTW suppletie

    Hoi Allen, ik zit met het volgende. Verleden jaar (2016) ben ik vergeten Btw terug te vragen over telefoonkosten (in Q1 en Q2). Hier ben ik tijdens het opmaken van de jaarstukken achter gekomen. Via de BD-site ben ik er achter dat herstel mogelijk is, als het bedrag onder de € 1.000 is en in het volgende tijdvak wordt gecorrigeerd. Dat is echter op dat moment niet gebeurd. Ook op de BD-site staat dat correctie over een heel jaar mogelijk is als dit uit de jaarstukken blijkt. Als ik dit goed begrijp betekent dit dat ik via een 'jaar-suppletie' alsnog tot correctie kan overgaan? Waar is de eis voor het volgende tijdvak dan goed voor? Of is er kans op boeten (buiten de belastingrente) als het in het volgende jaar wordt gecorrigeerd? Ik hoor het graag.
  12. Dank Joost en anderen. Ik kan hier wel iets mee.
  13. De situatie is dat zijn spullen bij mij in de winkel liggen. De vergoedingen worden dus wel aan mij betaald. Ik ben echter van mening dat ik als tussenpersoon geen partij ben in de verkoop (makelaar). Maar even een stap terug BJM: Ben jij van mening dat de kennis wel ondernemer is (voor de BTW)? Voor hem is het meer een hobby en wil hij enkele artikelen verkopen.
  14. Hoi allen, Ik heb enkele artikelen in consignatie. De goederen zijn van een kennis, die overigens geen ondernemer is. We zijn overeengekomen dat ik de goederen verkoop en 30% commissie inhoudt. Als ondernemer zal ik over de commissie natuurlijk BTW moeten afdragen. Mijn vraag is echter als ik het artikel verkoop ik dan toch 21% moet berekenen? Mijn dienst is toch het in bewaring houden en begeleiden van de verkoop? Ik ben de bemiddelaar, maar er komt met mij geen overeenkomst met de kopende klant tot stand. Of zie ik dat verkeerd? Ik hoor graag van jullie
  15. Beste Hans, en anderen die meekijken, Ik besef dat ik mij eigenlijk alleen op de kosten kant heb gericht. Maar hoe zit dat eigenlijk aan de inkomstenkant? Moet ik voor de de dienst 21% in rekening brengen, of kan dat tegen 6% omdat het een horecabesteding betreft. Primair is dus dat ik een wijnproeverij geef, waar de mensen ook genieten van hapjes vanuit het restaurant. Daarnaast beperk ik mij de volgende keer eigenlijk meer tot bemiddelen. Ik ga de kosten voor rekening van een ander 'voorschieten'. Men kan bij mij de tickets kopen, maar ik zal het geld daarna overmaken naar de degeen die de diners regelt. Is deze dienst tegen 21% of geldt eventueel het afgeleide 6% tarief.
  16. de wijnproeverij is niet voor personeel of zakenrelaties, maar voor klanten. Het betreft een wijnproeverij vanuit een wijn-webshop onderneming. Dus voor genereren meer omzet en reclame. De proeverij werd inderdaad in een daarvoor ingerichte ruimte, het restaurant zelf, gehouden. De BTW op wijn leek mij als inkoop sowieso aftrekbaar; bij de catering had ik mijn twijfels. Ik heb namelijk begrepen dat ook al betreft het een arrangement, de BTW niet aftrekbaar is omdat het bij een horeca gelegenheid wordt genuttigd. Of moet het niet als nuttigen bij een horecagelegenheid worden gezien maar betreft het hier het aanbieden van een arrangement en dus inkoop waarbij zowel in de OB als de IB aftrekbaar?
  17. Geachte dames en heren, 1. Ik heb een vraag over vooraftrek van BTW. Voor wijnproeverijen koop ik diners in. Daarbij serveer ik mijn eigen wijn. Kan ik de BTW op die diners als inkoop zien en de BTW geheel aftrekken? Of moet ik dit zien als horecabesteding waarop geen aftrek mogelijk is. 2. Hoe zit dat met aftrekbaarheid in de IB. Geldt dit als inkoop (geheel aftrekbaar) of als representatie (73,5% aftrekbaar). Groet
  18. Bedankt voor de toevoeging Hans, Dames natuurlijk ook :-[ Beste Roel, Dank voor je snelle reactie. Dus de kilometers die ik naar het kantoor van mijn opdrachtgever rij, kan ik tegen 19ct per km ten laste van de winst brengen; Tegelijkertijd moet ik datzelfde bedrag als privé-storting zien. Verwerk ik het ook zo in een administratieprogramma? Reiskosten Aan privé Groet
  19. Beste heren, Ik loop tegen het volgende probleem aan. Afgelopen jaar ben ik gestart met mijn onderneming waarvoor ik in 2015 alleen omzet en reiskosten heb gemaakt. Nu ben ik de aangifte zelf aan het invullen, en loop ik tegen het probleem aan dat passiva en activa niet sluiten. Ik heb aan de ene kant een bedrag aan liquide middelen (= de omzet) en aan de andere kant heb ik btw (over de omzet) en eigen vermogen. Het eigen vermogen lijkt mij dat dit de winst moet zijn minus onttrekkingen en plus de stortingen. Volgens mij heb ik geen onttrekkingen of stortingen, maar de winst wordt wel verminderd met de kilometervergoeding (19ct per km). Zie daar het verschil. Moet ik nu: 1) de kilometervergoeding zien als storting?; 2) de vergoeding niet in het 'commercieel' deel neerzetten, maar waar dan precies? 3) Andere oplossing? Groet,
  20. Dank allen voor jullie info. Ik ben een hoop wijzer geworden en ga ermee aan de slag.
  21. Mijn eigen auto is privé. Ik declareer daarvoor 19ct per km. Heeft dat nog invloed?
  22. Mijn eigen auto moest gerepareerd worden. Daarom had ik voor drie dagen een auto gehuurd. Het betrof een renault clio estate. Heb geen idee welke toeters of bellen er aan de auto zitten. Hoe kom ik achter de catalogus waarde? Mijn auto lijkt de geest te geven, dus waarschijnlijk moet ik tot ik een nieuwe auto kan aanschaffen, nog enkele malen een auto huren. Dus wie weet kom ik dan wel boven de 500 km. Geldt hier dan ook de regel: Als ik de kosten wil aftrekken dan de ook de daadwerkelijke benzinekosten (adv tankbonnen) of kiezen voor ,19t per km, maar dan geen autohuur en andere kosten. Of begrijp ik het dan verkeerd?
  23. Helaas heb ik geen sluitende rittenadministratie :-\ . Dus er kan een bijtelling gelden. Maar hoe bepaal ik de waarde van de auto? Omdat het om tijdelijk gebruik gaat zijn de privé-kilomters ruim onder de 500km gebleven. Echter op jaarbasis zou je kunnen zeggen dat het boven de 500km is uitgekomen. Maakt dat nog iets uit?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.