Bedankt voor de reacties.
Waar ik mee zit is een advies van slechts 1 administratiekantoor. Dit kantoor beheert mijn (fiscale) administratie.
Voor alle duidelijkheid:
Ik krijg salaris en lease-auto van mijn holding. Ik werk alleen. Deze holding krijgt managemenfee uit werkbv A. Werkbv B is al een poosje slapend (kost alleen geld). Werkbv A factureert uren aan een opdrachtgever.
De RC-schuld is aan werkbv A.
Op hele korte termijn is er geen ruimte meer voor het salaris, omdat de uren voor werkbv A zijn opgedroogd en er geen managementfee meer gestort kan worden.
Om te overleven heb ik inmiddels een baan in loondienst (36 u p/w) geaccepteerd. Hierdoor zal ik heel weinig tijd nog overhebben om voor de bv nog werk te verrichten. Betekent dus dat ik geen salaris volgens de regels als DGA kan ontvangen.
Nu het volgende:
Als ik het leasecontract van de auto verbreek, gaat de holding dat nu EUR 12.000,- kosten. Onwenselijk!
Mijn nieuwe werkgever laat het toe dat de holding hen maandelijks een bedrag factureert ter hoogte van de voor hen geldende maximale leasekosten, inclusief brandstof. Zo kan ik de huidige auto blijven rijden op het bestaande lease-contract.
Hoe zit het met het DGA-salaris?
Hoe zit dit nu met de fiscale bijtelling vanwege de lease-auto?
Bestaan er mogelijkheden om die boete bij verbreken van het lease-contract (auto inleveren) te vermijden?
Zonee, dan onstaat er een schuld aan de lease-maatschappij, dus dreigt faillissement. De belastingdienst gaat nog komen met aanslagen vennootschapsbelasting (2010 en 2011).
Wanneer mijn RC-schuld als verkapt salaris beschouwd gaat worden, dan zal de afdracht aanzienlijk hoger zijn dan wanneer het beschouwd gaat worden als dividend. Dit kan dus zomaar een verhaal van schuldsanering opleveren.
Vooruitzicht volgens administratiekantoor:
Faillissement vanwege belastingschuld vennootschapsbelasting, restant lease-bedrag, roodstand werkbv A bij de bank.
Schuldsanering vanwege belastingschuld (dividend of salaris).
Welke opties heb ik?