Hallo,
Best een leuk idee, maar ik denk persoonlijk niet geschikt voor Nederland. Daar is de frituren/ snackbar wereld al te ver voor ontwikkeld in Nederland. Je zult dan toch al snel andere snacks moeten aanbieden wil je het lucratief maken (denk ik). Daarnaast is de leek niet zo bekend met de verschillende soorten aardappelen (en is het niet altijd even simpel deze aardappelen vers te krijgen het hele jaar door). Daarnaast zal toch iedereen voor bintjes gaan omdat dit de lekkerste aardappelen zijn om friet mee te maken.
De vraag is dus of de kruiden uiteindelijk het verschil gaan maken, maar er zijn genoeg frituren die dit aanbieden, dus ik weet niet of het uniek genoeg is om voldoende klanten te trekken (in Nederland)
Mijn familie is zelf vrij goed vertegenwoordigd met snackbars, dus heb er enige ervaring en kijk op. Voor het buitenland lijkt het me wel een erg geschikt idee! Het snijden op het moment van bestellen zou ik zelf niet doen, gewoon op voorhand snijden anders kun je echte drukte niet wegwerken. Het zelf snijden is wel goed, al kost dit veel tijd en dus geld. Ook is het meer opslagruimte en moeten de aardappelen geschrapt worden.
Toevallig is mijn ma recent in Italië gaan kijken bij een vergelijkbaar concept. Deze deden ook enkel friet, 3 maten, 1 sausje gratis, voor elk sausje extra 50cent. De franchise heet Chipstar, ze hebben gewoon een .nl website.
Deze hadden met hun eerste locatie bijna 200K in hun eerste maand. Hebben wel veel media aandacht gehad. Daarna is het afgezakt, maar ze doen het heel netjes! Wel was er duidelijk dat het enkel op de aller beste locatie werkte en je de eerste moest zijn. Door hun succes waren er in een aantal grote steden ondernemers voor geweest met als gevolg dat Chipstar hun locaties daar niet winstgevend kreeg.
Leuk idee dus, maar ik denk moeilijk te realiseren in Nederland. Teveel concurrentie, hoge start-up kosten en moeilijk om een goede boterham uit te halen voor de franchise nemer. Door de ruime keuze en hoge start-up kosten is de kans grot dat de franchise nemer elders gaat of toch besluit op eigen houtje iets te starten.