Jump to content

stijnos

Junior
 • Content Count

  12
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0

Personal info

 • Gender
  Male
 1. Volgens mij haal je 2 dingen door de war. Hierboven heb je het over privé gebruik van een zakelijk vervoermiddel. Daarvoor geld de bijtellings regeling. (Die is in 2020 versoepeld ik dacht iets van 7% ofzo) Je verward dit met het zakelijk gebruik van een privé vervoermiddel. Hiervoor mag je 19ct per zakelijke kilometer aftrekken van de winst. Als je de fiets zakelijk aanschaft en daarmee dus (een deel van) de BTW terug vraagt en de aanschafkosten van de winst af kan trekken (let op afschrijving), maar wellicht ook investerings aftrek (en mogelijk VAMIL of MIA, ik ben geen expert). Kan dat een hoop schelen in aanschaf. Volgens mij heb je dan gewoon voordelig een mooie e-bike. Je kunt en mag daar privé zoveel mee rijden als je wilt. Volgens mij mag je dan nog steeds 19ct per kilometer aftrekken voor het gebruik van je privé auto. Wat ik mijzelf afvroeg tijdens de afweging om een zakelijk speed pedelec aan te schaffen, wat hier redelijk in is. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat je zakelijk een fiets koopt met een hoop belasting voordeel. Die 2x per jaar gebruikt zakelijk en de rest van het jaar geef je al je zakelijke ritten op alsof je ze met je privé auto rijdt. (ongeacht of je dat dan wel of niet doet) Het blijft mij ook een beetje vaag en lastig te controleren/verantwoorden
 2. volgens mij mag je ongeacht hoe je reist gewoon 19ct per km aftrekken van de winst. Niemand weet toch of je met de auto gaat of fiets en als dat beide privé vervoersmiddelen zijn maakt dat ook niks uit volgens mij. Van onderhoud en brandstof op privé auto mag je het zakelijke percentage aan btw terug vragen, of dat voor onderhoud aan fiets ook geld weet ik niet (al zal dat niet veel opleveren natuurlijk) Maar de nieuwe e-bike kun je volgens mij wel gewoon zakelijk aanschaffen. Je zou uit moeten rekenen wat het voordeligste uitpakt.
 3. Ik bedoelde als starter mag je volgens mij te hebben gelezen zelf kiezen hoe je je investeringen afschrijft. Dat mag dus volledig in het eerste jaar ipv over 5 jaar te verdelen. Maar er is ook nog de investerings aftrek van ik meen 28%. Wat ik bedoelde, gezien je zegt dat die 2 regelingen los van elkaar staan, ik kan toch niet de volledige aanschafprijs van de fiets van mijn winst aftrekken en dan ook nog eens die 28% van de aanschafprijs? Kan ik dan bijvoorbeeld beter die 28% pakken en hetzelfde jaar van aankoop 72% willekeurig afschrijven en het 2e jaar het restant van 28%, of ben ik nu helemaal de weg kwijt 🙂
 4. Maar dan zou je dus meer dan 100% af kunnen schrijven?
 5. Ik woon redelijk buitenaf en dan is een speedpedelec ideaal om naar de stad te komen, maar daar gaat t hier niet over. Ik ben dit jaar gestart als zelfstandige. Mag ik het aankoop bedrag dan als ik voldoe aan de voorwaarden voor de startersaftrek volledig afschrijven dit jaar, door de willekeurige afschrijvings regeling? Zoja, vervalt de investerings aftrek dan? Of staat die daar los van?
 6. Stel ik koop hem nog dit jaar. Hoe bewijs ik dat ik hem enkel zakelijk gebruik en geen bijtelling hoef te betalen? Hoeveel is de bijtelling zowieso? Of is dat dit jaar nog gewoon het percenrage prive/zakelijk?
 7. Het is de bedoeling om de fiets zakelijk aan te schaffen. Ik zal hem ook voornamelijk zakelijk gebruiken 80% vermoed ik. Ik neem aan dat zakelijke aanschaf dan het voordeligst is. De auto is privé bezit en de fiets zakelijk bezit. Dan geld de 19ct toch eigenlijk enkel voor de auto kilometers. Wat wordt er volgend jaar makkelijker aan administratie? Wat is er dit jaar nog lastig aan?
 8. Ik las laatst dat er in 2020 een versoepelde regeling komt voor de bijtelling van een zakelijk fiets. Nu zou ik graag op redelijk korte termijn een snelle e-bike aanschaffen. Ik ben zelfstandige en rijdt nu met mijn privé auto waarvoor ik 19ct per zakelijke kilometer aftrek + het zakelijke percentage aan btw over de brandstof en onderhoud. Echter hebben we maar 1 auto en zou mijn partner het ook wel fijn vinden als ze zo nu en dan een auto ter beschikking heeft. Mijn opdrachten zullen doorgaans redelijk met een e-bike (speed pedelec) te bereiken zijn. Nu had ik een aantal vragen: * Maakt het uit als ik zo'n fiets aanschaf hoe vaak ik hem gebruik? Ik neem aan van niet. Maar kan ik enkel voor de auto ritten 19ct aftrekken en voor de "fiets ritten" niet? * Is het verstandig de fiets nog net voor eind van het jaar aan te schaffen of beter om nog even te wachten tot 1-1-2020? * Wat wordt er verwacht qua extra administratie? Een kilometer registratie van een fiets is wat minder waterdicht dan die van een auto lijkt me.
 9. Ik heb een belgische klant (ondernemer met geldig BTW nummer) waarvoor ik wat producten ontwikkel. Nu heb ik hem een offerte gestuurd en die heeft hij goedgekeurd en vervolgens de factuur betaald. Op de factuur heb ik de BTW verlegd en hem de producten met 0% BTW gefactureerd Nu sta ik op het punt hem de spullen te verzenden, maar loop hier vast. Volgens de belasting dienst moet ik bewijzen dat ik de spullen Nederland uitgevoerd heb naar de ontvanger. Ik maar een kleine zelfstandige en raak verdwaald in het bos van pakbonnen en douane documenten. Moet ik persee dit pakket (wat tevens ook nog wat niet gefactureerde spullen bevat die ik van mijn klant in bruikleen heb gehad) via TNT of een andere professionele vervoerder verzenden, met pakbon etc? Of kan ik het gewoon op de simpele manier als pakket verzenden zoals ik ook zou doen als particulier? Stel dat ik het via TNTexpress zou verzenden, moeten hun dan niet weten dat ik de BTW verlegd heb, omdat hun zelf anders nog btw rekenen aan mijn klant?
 10. Ik heb even gebeld met de pakket diensten. DHL vermelde me dat de BTW/inklarings kosten door de verzender zijn betaald. En UPS zei dat je enkel ene factuur krijgt indien je een account hebt bij hun. Die bellen me nog terug over wie nu de BTW betaald heeft. Het komt er nu dus op neer dat ik voor geen 1 zending van buiten de EU btw heb betaald. Uiteraard kan ik hem dan ook niet opgeven, laat staan terug vragen. Moet ik deze facturen dus splitsen of überhaubt buiten de btw aangifte laten?
 11. Het probleem is dat ik bij mijn buitenlandse orders geen factuur van de pakket diensten heb ontvangen. Ik heb wel mijn BTW aan hun opgegeven en verwacht dat hun het op één of andere manier toch verwerkt hebben. Voorheen toen ik nog als particulier bestelde moest ik namelijk altijd aan de deur betalen of kreeg ik een rekening achteraf. Andere zendingen die ik via tnt heb ontvangen heb ik niet aangegeven, ik weet ook niet hoe ik dit zou moeten doen. Wat is nu wijs voor mijn BTW aangifte? Over de btw percentages zat ik inderdaad verkeerd met de berekening. Ik had factuur bedrag (inc BTW) * 0,21 gedaan, terwijl het factuur bedrag (inc BTW / 1,21 had moeten zijn.
 12. Ik ben beginnend ondernemer en loop bij mijn eerste btw aangifte gelijk tegen wat onduidelijkheden aan. Ik heb in het forum gezocht, maar kan niet zo snel antwoord vinden op mijn vraag, ook al lijkt hij me niet zo uniek. Ik bestel veel van mijn onderdelen buiten de EU. Dit wordt soms per post geleverd en daarbij betaal ik dus geen inklarings kosten. Andere bestellingen die vaak via DHL of UPS worden geleverd worden op basis van mijn btw nummer verwerkt. Ik neem aan dat hun de inklaring regelen, maar daar hoor ik verder niks van. In mijn boekhouding boek ik deze facturen in, maar dan met 0% BTW. Echter bij de btw aangifte wordt volgens mij gevraagd dit apart op te geven bij 4a Stel ik heb een factuur van een bedrijf uit America van laten we zeggen €100.- dit wordt via DHL verstuur en ik betaal uiteindelijk ook werkelijk €100.- Moet ik dan bij 4a invullen dat ik voor 100.- prestaties uit het buitenland heb waarover ik omzet belasting moet betalen? Moet ik vervolgens zelf hier 21% over berekenen en ook bij 4a opgeven? Vervolgens bij 5b ik dan de €21.- btw weer als voorbelasting aftrekken? Op de facturen wordt niks van BTW vermeld. En maakt het nog verschil of ik dit bestel bij een bedrijf gericht op particulieren of bedrijven? Daarnaast kwam ik een factuur tegen, waar ze nogal rare btw percentages hebben gebruikt. De totaal factuur is €28,92 en als BTW staat €5,02. Het zijn 3 artikelen en geen btw vrije verzendkosten ofzo. Ik zou een btw bedrag van €6,07 verwachten. Wat moet ik nu aanhouden voor mijn aangifte? Wat vermeld staat op de factuur of wat ik zelf bereken? Hopelijk kan iemand me hier wat duidelijkheid over geven.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept