Dank voor de reacties! Ik zal wat meer duidelijkheid proberen te scheppen.
De VOF maakt zelf helemaal niets. Er is een fabrikant in Engeland die al een tijdje een product maakt en na overleg tussen fabrikant en vennoot heeft deze laatste besloten zijn naam er aan te verbinden. We produceren dus niks en kopen of verkopen ook niets. De inkomsten worden slechts verkregen door naamsverbinding. Het betreft hier een product die je in electronica winkels kunt vinden en dat product kun je inderdaad op je voeten laten vallen.
Wat betreft de structuur van de VOF. Deze bestond uit twee personen: de naamgevende vennoot en de administratieve vennoot. In het samenwerkingscontract was afgesproken dat de opbrengsten van de VOF gelijk gedeeld zouden worden (50/50). Achteraf leek dit geen redelijke verdeling, aangezien de administratieve vennoot helemaal niets van doen had met het binnenhalen van het contract met de Engelse fabrikant. Er is toen geprobeerd een andere percentage af te spreken, maar uiteindelijk liep dit op niets uit en is deze vennoot uitgekocht. Met de andere vennoot hoeft nu dus geen rekening te worden gehouden.
De naamgevende vennoot heeft de vennootschap omgezet in een eenmanszaak. Maar dan rest nog steeds de vraag: hoe worden deze inkomsten belast? Mijn belastingtechnische kennis is zeer beperkt zoals jullie wel merken. Ik heb ooit in het eerste jaar van de universiteit het vak Belastingrecht gehad en dat is eigenlijk mijn enige ervaring. Is het niet zo dat de VOF/Eenmanszaak een dienst heeft geleverd aan een ander EU-land waardoor sprake is van de verlegginsregeling? Voor de omzetbelasting hoeft er dan dus "niks" opgegeven te worden? Komt de behaalde omzet dan alleen in beeld bij de inkomstenbelasting? Excuses voor de vele vragen, maar zoals ik al zei, ik ben nogal een leek!