Lettermachine

Senior
  • Aantal berichten

    33
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    1

Alles dat geplaatst werd door Lettermachine

  1. Beste, Ik zat erover na te denken om mee te doen aan de nieuwe KOR, vanwege administratieve verlichting en het komt mij wel goed uit. Nu lever ik echter ook regelmatig diensten aan Duitse ondernemers, waardoor ik het nu dus gewoon btw verleg. Echter, als ik mee ga doen aan de KOR, dan geeft de tool van de belastingdienst (die is geupdate met KOR-vraag) het volgende aan. "De dienst is belast in het land van uw afnemer. De wetgeving van dat land geldt. Wat moet u als Nederlandse dienstverlener doen? U vraagt de belastingdienst van het land van uw afnemer of en hoe u aangifte moet doen. U stuurt een factuur zonder Nederlandse btw. U geeft deze dienst niet aan in uw btw-aangifte. U geeft deze dienst niet op in de opgaaf intracommunautaire prestaties." Dat maakt de administratie verlichting eerder een verzwaring... Weet iemand of je dan in het buitenland aangifte moet doen bij gebruik van KOR en diensten naar het buitenland? Ik kan er op internet weinig over vinden,.
  2. Hallo, Ik wil (voor het laatste jaar) mijn KOR berekenen. Alleen heb ik nu ook veel btw verlegd naar buitenland. Moet je deze meenemen in de berekening KOR? Ik weet dat dit wel geldt voor btw-verlegd in Nederland (onderaannemers etc. en als btw naar mij wordt verlegd vanuit het buitenland) Zou fijn als iemand hier een zeker, snel antwoord op heeft. Dan hoef ik niet uren in de wacht te staan bij de belastingtelefoon. Alvast bedankt!
  3. Zowel bij inkoop en verkoopfacturen? Dus betaling heeft er niets mee van doen?
  4. Beste, Ik heb even een vraag over 2 inkoopfacturen, waarbij ik niet precies weet in welk tijdsvak ik ze moet boeken. Inkoopfactuur 1: factuur aan mij uitgereikt in januari 2020, ook betaald in januari 2020, over een levering van december 2019. Inkoopfactuur 2: factuur aan mij uitgereikt december, over een levering in december, betaald in januari Btw is dan neem ik aan: Factuur 1; kwartaal 2020, Factuur 2; 4e kwartaal 2019 (correct me if im wrong) Maar hoe zit het met de kosten van mijn jaaromzet van de twee facturen? Kijk je naar betalingsdatum, of leverdatum?
  5. Dank voor de heldere uitleg. En de moeite die je erin steekt. Het wordt er echter alleen maar ingewikkelder op zo, haha. - Je weet dus 100% zeker dat de belastingdienst er enkel ondernemer voor de inkomstenbelasting mee bedoelt? Dan snap ik nog niet waarom ze dat niet even expliceren? Dat is maximaal 1 zin extra in de uitleg? Er werken daar slimme mensen neem ik aan. - Wat is het verschil (voor het besluit IB-47 verplicht te stellen) voor de monitoring van de belastingdienst of het bij winst uit onderneming of overig werk wordt aangeven door de ob-ondernemer? Ook als OB-ondernemer moet je in de ib-aangifte aangeven of je wel of niet een onderneming hebt. Dit is een losse vraag . - Je hebt het over een eenmalige opdracht. Hoe zit het dan met btw-ondernemers die regelmatig opdrachten voor je uitvoeren? - Ik neem aan dat de belastingdienst bij dit besluit er niet van uit is gegaan dat elke opdrachtgever aan zijn opdrachtnemer zou gaan vragen waar deze zijn inkomsten gaat opgeven. En stel nou dat iemand in maart een opdracht voor je heeft uitgevoerd. Je vraagt dan waar hij zijn winst opgeeft. De ondernemer denkt dan nog bij de winst uit onderneming. Maar de rest van het jaar heeft hij of zij weinig omzet of minder opdrachtgevers of iets dergelijks, waardoor hij of zij aan het einde van het jaar het toch bij overig werk opgeeft, na advies van de ondernemerscheck. Moet de opdrachtnemer dan weer contact opzoeken met iedereen waar hij ooit een opdracht voor heeft uitgevoerd? Het klinkt gewoon erg onlogisch allemaal... Particulieren zonde btw-nummer en kvk-registratie zou ik dan veel logischer vinden.
  6. Ja, maar als jij ondernemer voor de btw bent, dan sta je al geregistreerd bij de belastingdienst en moet je btw-aangifte doen (waar je dus ook je omzet moet aangeven). Ik zie het verschil niet of je het dan bij Resultaat uit overige werkzaamheden of winst zou moeten opnemen (voor het monitoren van de inkomsten). Daarom leek het me alleen van toepassing voor particulieren die af en toe een klus doen en niet geregistreerd zijn bij KVK en Belastingdienst als zijnde ob-ondernemer. + jij als opdrachtgever krijgt dan gewoon een factuur met specificatie van de diensten en het bedrag dat in rekening is gebracht e.d. (Die een OB-ondernemer immers verplicht is te verstrekken aan een andere ondernemer)
  7. Ja, daar is ook commotie over. https://www.accountancyvanmorgen.nl/2018/04/18/38310/
  8. Maar dan zou je dus nu aan iedereen die een dienst voor je verricht moeten vragen hoe hij of zij zijn aangiftes doet... is dat überhaupt geen privé-informatie? Weet je zeker dat het zo zit? De belastingdienst zegt namelijk: "hij verricht de werkzaamheden of diensten niet als ondernemer". Ze specificeren niet met ondernemer voor de inkomstenbelasting. En: "(ongeacht de status van ondernemer voor de omzetbelasting)" dit zie ik ook nergens staan?
  9. Oké, top! Bedankt! Klinkt wel logisch inderdaad.
  10. Precies, dat was dus mijn vraag. Als je facturen ontvangt van een btw-plichtige dienstverlener (met alle factuureisen) . Of je dan nog een IB 47-formulier moet gebruiken ja of nee? Of is het echt specifiek bedoeld voor dienstverleners die niet zijn geregistreerd bij belastingdienst en/of kvk? Ik hoop dat het beetje duidelijk is wat ik bedoel?
  11. Maar goed ik vraag het de belastingdienst zelf wel even dan.
  12. Ja, dat had ik ook gelezen, maar geeft me nog niet echt duidelijkheid. Geld dat je opgeeft bij inkomsten uit overig werk kan namelijk ook gelden voor een ondernemer voor de btw die geen ondernemer voor de inkomstenbelasting is. Maar dan ben je in principe dus wel ondernemer en sta je ingeschreven bij KVK. Ze specificeren dat niet en spreken alleen van diensten niet als ondernemer. En dan lijkt het me ook onpraktisch, zoals ik al aangaf. Dan zou je dus aan iedereen die een dienst voor je verricht die wel gewoon in KVK is ingeschreven en btw-nummer heeft, moet nagaan of deze zijn inkomsten bij overig werk of winst uit onderneming aangeeft.
  13. Dank. Hadden die vertalers en tekstschrijvers waar je vergoedingen aan gaf btw-nummers en waren ze ingeschreven bij de KVK?
  14. Dat dacht ik aanvankelijk ook, maar dat klinkt niet erg logisch. Dan zou je dus aan iedereen die een dienst voor je verricht die wel gewoon in KVK is ingeschreven en btw-nummer heeft, moet navragen of deze zijn inkomsten bij overig werk of winst uit onderneming aangeeft. Bovendien kan dat ook nog eens per jaar verschillen bij verschillende ondernemingen. Maar goed, ik zal er eens achteraan gaan dan.
  15. Beste, Even een vraagje want er is enige onduidelijkheid voor mij. De belastingdienst stelt over het IB 47 formulier: "Hebt u iemand betaald voor bepaalde werkzaamheden of diensten? Dan moet u de uitbetaalde bedragen misschien aan ons aanleveren. Dat moet als degene die de betalingen krijgt, aan deze 2 voorwaarden voldoet: Hij is niet bij u in dienstbetrekking. Hij voert de werkzaamheden of diensten niet uit als ondernemer." Het gaat me even over het begrip ondernemer. Bedoelen ze hiermee ondernemers voor de btw en inkomstenbelasting, of enkel ondernemers voor de inkomstenbelasting? Met andere woorden: moet je ook IB 47-formulier invullen als degene wel is voorzien van een btw-nummer maar geen ondernemer voor de IB is? Alvast bedankt!
  16. Beste, Even een vraag ter verduidelijking; dit heeft enkel betrekking op inkomstenbelasting. Als je inkomen van Duitse (of andere buitenlandse) opdrachtgevers hebt, maar je verricht al deze werkzaamheden gewoon in Nederland, heb je toch verder niets te maken belasting en sociale verzekeringen in Duitsland (of ander land)?
  17. Hoi, Ik heb een vraagje over mijn inkomsten uit overig werk. Een gedeelte van mijn freelance-inkomsten heb ik via Duitse klanten en een gedeelte over Nederlandse inkomen. Nu stellen ze bij de aangifte de vraag of je inkomsten in andere landen hebt. Moet ik dan de Nederlandse en Duitse inkomsten specificeren, of wordt daar alleen mee bedoeld als je ook fysiek in Duitsland hebt gewerkt, en niet enkel als je zaken doet vanuit Nederland? Heb al veel gelezen, maar kom er niet echt uit! Alvast bedankt!
  18. Ah, zo had ik er niet over nagedacht inderdaad. Bedankt.
  19. Wat is dan de reden dat veel ondernemers altijd nullen voor cijfers zetten. Of doen sommige boekhoudsystemen dat automatisch ofzo?
  20. Toen ik ben begonnen met ondernemen heb ik 0'en voor mijn factuurnummers gezet, omdat ik dat op andere facturen ook zag, maar nooit een jaartal. Dus 00001, 00002 en dan naar 00010, 00193 etc.. Maar nu zag ik dat de meesten dit eigenlijk doen omdat ze een jaartal of andere prefix in het factuurnummer hebben. Had ik dus eigenlijk ook gewoon met 1,2,3 etc. tot oneindig kunnen laten oplopen?
  21. Oke dank dan weet ik dat. En stel nou al, je hypothetisch gezien dat bedrag helemaal niet meer ontvangt. Moet je het toch bij de omzet rekenen?
  22. Hoi, Ik heb een factuur die ik in november 2018 heb verstuurd nu pas ontvangen op de bank. Nu weet ik dat het BTW bedrag altijd aangegeven moet worden in tijdvak van de factuurdatum, maar hoe zit het met de omzet die ik heb ontvangen. Moet ik die meemen in aangifte van 2018 of 2019?
  23. Hallo, Ik heb even een klein vraagje omtrent de btw-aangifte 4e kwartaal en of ik de mindering van kleine ondernemingsregeling goed in rekening breng. De belastingdienst zegt dit: Kleineondernemersregeling Koopt u goederen of diensten uit andere EU-landen en wilt u de kleineondernemersregeling toepassen? Dan moet u bij de berekening van uw belastingvermindering de btw die u over uw aankopen zelf hebt berekend en aangegeven, niet meerekenen als te betalen btw, maar wel als voorbelasting. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/zakendoen_met_het_buitenland/goederen_en_diensten_afnemen_uit_andere_eu_landen/btw_berekenen_over_goederen_en_diensten/ Dus stel ik heb: 18 euro aan btw binnenland die ik moet afdragen 5 euro aan btw buitenland die naar mij is verlegd = af te dragen : 23 euro Voorbelasting is dan die 5 euro van het buitenland: 18 euro in totaal af te dragen. Voor de KOR in deze situatie: mag je niet de 5 euro te betalen btw buitenland meerekenen, waardoor ik niet 18 euro, maar 13 euro mindering mag brengen en dus 18-13= 5 euro moet afdragen? Doe ik het zo goed?
  24. Hoi, Ik vraag dit voor een vriend en ook even uit eigen interesse. De regelgeving omtrent digitale diensten en BTW voor omzetten onder de 10.000 verandert begin volgend jaar. Zie https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/zakendoen_met_het_buitenland/goederen_en_diensten_naar_andere_eu_landen/btw_berekenen_bij_diensten/wijziging_in_digitale_diensten_vanaf_2015/wijziging_in_digitale_diensten_vanaf_2015 En https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/keuze-plaats-van-dienst-digitale-diensten Maar er staat bij leveringen aan consument: maar daar wordt dus geen levering aan andere ondernemers mee bedoeld, of juist wel?
  25. Ja, dat begrijp :). Ik dacht omdat voor particulieren een factuur uitreiken niet officieel verplicht is dat er dan misschien andere regels golden als je er wel één uitreikt. Maar de regel is dus: elke factuur die je uitrekt, ongeacht aan wie, moet gewoon een opvolgend nummer uit 1 factuurreeks hebben, dan is dat duidelijk.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.