Jump to content

Lettermachine

Junior
 • Content Count

  18
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Lettermachine last won the day on December 25 2018

Lettermachine had the most liked content!

Community Reputation

1

Personal info

Company info

 • Location
  Groningen
 1. Beste, Even een vraag ter verduidelijking; dit heeft enkel betrekking op inkomstenbelasting. Als je inkomen van Duitse (of andere buitenlandse) opdrachtgevers hebt, maar je verricht al deze werkzaamheden gewoon in Nederland, heb je toch verder niets te maken belasting en sociale verzekeringen in Duitsland (of ander land)?
 2. Hoi, Ik heb een vraagje over mijn inkomsten uit overig werk. Een gedeelte van mijn freelance-inkomsten heb ik via Duitse klanten en een gedeelte over Nederlandse inkomen. Nu stellen ze bij de aangifte de vraag of je inkomsten in andere landen hebt. Moet ik dan de Nederlandse en Duitse inkomsten specificeren, of wordt daar alleen mee bedoeld als je ook fysiek in Duitsland hebt gewerkt, en niet enkel als je zaken doet vanuit Nederland? Heb al veel gelezen, maar kom er niet echt uit! Alvast bedankt!
 3. Ah, zo had ik er niet over nagedacht inderdaad. Bedankt.
 4. Wat is dan de reden dat veel ondernemers altijd nullen voor cijfers zetten. Of doen sommige boekhoudsystemen dat automatisch ofzo?
 5. Toen ik ben begonnen met ondernemen heb ik 0'en voor mijn factuurnummers gezet, omdat ik dat op andere facturen ook zag, maar nooit een jaartal. Dus 00001, 00002 en dan naar 00010, 00193 etc.. Maar nu zag ik dat de meesten dit eigenlijk doen omdat ze een jaartal of andere prefix in het factuurnummer hebben. Had ik dus eigenlijk ook gewoon met 1,2,3 etc. tot oneindig kunnen laten oplopen?
 6. Oke dank dan weet ik dat. En stel nou al, je hypothetisch gezien dat bedrag helemaal niet meer ontvangt. Moet je het toch bij de omzet rekenen?
 7. Hoi, Ik heb een factuur die ik in november 2018 heb verstuurd nu pas ontvangen op de bank. Nu weet ik dat het BTW bedrag altijd aangegeven moet worden in tijdvak van de factuurdatum, maar hoe zit het met de omzet die ik heb ontvangen. Moet ik die meemen in aangifte van 2018 of 2019?
 8. Hallo, Ik heb even een klein vraagje omtrent de btw-aangifte 4e kwartaal en of ik de mindering van kleine ondernemingsregeling goed in rekening breng. De belastingdienst zegt dit: Kleineondernemersregeling Koopt u goederen of diensten uit andere EU-landen en wilt u de kleineondernemersregeling toepassen? Dan moet u bij de berekening van uw belastingvermindering de btw die u over uw aankopen zelf hebt berekend en aangegeven, niet meerekenen als te betalen btw, maar wel als voorbelasting. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/zakendoen_met_het_buitenland/goederen_en_diensten_afnemen_uit_andere_eu_landen/btw_berekenen_over_goederen_en_diensten/ Dus stel ik heb: 18 euro aan btw binnenland die ik moet afdragen 5 euro aan btw buitenland die naar mij is verlegd = af te dragen : 23 euro Voorbelasting is dan die 5 euro van het buitenland: 18 euro in totaal af te dragen. Voor de KOR in deze situatie: mag je niet de 5 euro te betalen btw buitenland meerekenen, waardoor ik niet 18 euro, maar 13 euro mindering mag brengen en dus 18-13= 5 euro moet afdragen? Doe ik het zo goed?
 9. Hoi, Ik vraag dit voor een vriend en ook even uit eigen interesse. De regelgeving omtrent digitale diensten en BTW voor omzetten onder de 10.000 verandert begin volgend jaar. Zie https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/zakendoen_met_het_buitenland/goederen_en_diensten_naar_andere_eu_landen/btw_berekenen_bij_diensten/wijziging_in_digitale_diensten_vanaf_2015/wijziging_in_digitale_diensten_vanaf_2015 En https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/keuze-plaats-van-dienst-digitale-diensten Maar er staat bij leveringen aan consument: maar daar wordt dus geen levering aan andere ondernemers mee bedoeld, of juist wel?
 10. Ja, dat begrijp :). Ik dacht omdat voor particulieren een factuur uitreiken niet officieel verplicht is dat er dan misschien andere regels golden als je er wel één uitreikt. Maar de regel is dus: elke factuur die je uitrekt, ongeacht aan wie, moet gewoon een opvolgend nummer uit 1 factuurreeks hebben, dan is dat duidelijk.
 11. Neen, ik heb al mijn verkoopfacturen gewoon oplopend voor al die groepen in één reeks. Maar ik vroeg me even af of dat de juiste handelswijze is.
 12. Dank voor je antwoord! Dit geldt dus ook voor facturen die je uitreikt aan particulieren ipv ondernemers (in Nederland)?
 13. Hallo, Misschien een domme vraag maar kon er op internet weinig over vinden, maar als je een verkoopfactuur naar een ondernemer in Duitsland (EU-land dus) stuurt, mag deze dan in dezelfde factuurnummerreeks als de facturen die je gewoon naar Nederlandse ondernemers verstuurt? Of moet je voor buitenlandse verkoopfacturen een apart reeks hanteren? Dank!
 14. Hoi, Ik ben startende ondernemer en ben een beetje in verwarring geraakt m.b.t. de wijze van factuurnummering. Ik was namelijk in de veronderstelling dat dit oplopend moest zijn, en dat je dan gewoon door moet nummeren, ongeacht het boekjaar. Nu werd mij echter verteld dat je per boekjaar weer met factuurnummer 1 moet beginnen, maar dat leek mij onlogisch, aangezien je dan dubbele nummers krijgt. Op internet word ik er ook niet veel wijzer van. Mijn vraag is: mag ik gewoon doornummeren in het volgende boekjaar oplopend van het nummer waar ik het vorige jaar mee ben geëindigd? Dank!
 15. Dank voor je reactie. Ja, in het vervolg ga ik ervoor zorgen dat alle geleverde diensten op een factuur gewoon in één aangifte tijdvak horen, maar nu kon het even niet anders. Maar ik kan het factuurbedrag dus gewoon aangeven in ICP-opgaaf en btw-aangifte in tijdvak van vierde kwartaal? Ik neem namelijk aan dat het niet de bedoeling is dat het factuurbedrag van geleverde diensten gesplit wordt in twee verschillende tijdvakken...

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept