Jump to content

Tenner

Junior
 • Content Count

  9
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Tenner last won the day on June 29

Tenner had the most liked content!

Community Reputation

5

Personal info

 • You are:
  ondernemer
 • Gender
  Vrouw

Register

 • What age group do you belong to?
  25-30
 1. Ik ben 28 en heb lang genoeg minimumloonwerk gedaan. Het werk wat ik nu doe verdient hetzelfde, maar met veel minder uren! Ik doe iets wat ik leuk vind, en kan daarbovenop mijn eigen klanten, werkdruk en werktijden bepalen. Win win in mijn boek. Ik heb er niets aan om op dit punt in mijn leven meer te verdienen dan ik nodig heb, maar er is dus zeker groeimogelijkheid als ik dat ooit wel wil!
 2. En nog een stukje van toepassing: Ik ga dus zeker om een uitspraak vragen, want dit is 100% op mij van toepassing.
 3. Tja. Ik ben ook niet kunstenaar om rijk te worden! Overigens vond ik nog dit interessante stukje, gevonden via https://beeldrijk.org/bibliotheek/kunst/kunst-en-belasting/beeldende-kunst-belast-met-9-of-met-21-btw/ En daarna Nog steeds een beetje vaag dus. Ik neem aan dat ze bij het eerste (dikgedrukte) stukje toch bedoelen een fysieke tekening verkopen aan een particulier.
 4. Voor veel mensen is 20.000 schamel ja, maar voor mij persoonlijk is het meer dan genoeg om van de leven (kleine huur, alleenstaand zonder kinderen, zal waarsch. ook zo blijven.) Bedankt voor het meedenken. Ik wacht af op de uitspraak van mijn lokale belastingbureau. Hopelijk gaat het wel naar 9%, want 21% is toch wel fiks oei. Maar goed, ik heb het al verteld aan een aantal van mijn terugkerende klanten en die deden er niet moeilijk over. Ik kan tijdelijk ietwat korting geven en naar mate mijn ervaring toeneemt wilde ik toch mijn prijzen langzaam opschroeven.
 5. @Roel J Ik heb inderdaad dat tooltje op meerdere manieren ingevuld en kwam tot dezelfde conclusie. Via de inspectie dus samen gekomen tot het resultaat zoals in jou tweede screenshot. (nogmaals: omdat bij "diensten die te maken hebben met kunst" dus gaat om evenementen e.d., staat inderdaad erg vaag beschreven op de website van de belastingdienst.) En idd ik heb het formulier naar mijn belastingkantoor gestuurd :) En dankjewel voor de extra achtergrondinformatie over de uitzonderingsregels. Heel duidelijk en ook wel begrijpelijk dat dit soort dingen altijd wat zullen achterlopen. Is het voor mij haast interessanter om mijn tekeningen uit te printen en toch te versturen lol. Geintje... maar idd wel lastig. Voor mijzelf zal het dus ietwat minder uitmaken in November als ik mee ga doen met de KOR, maar als ik ooit meer zou willen verdienen met dit beroep zal ik dus wel goed moeten gaan nadenken over hoe ik dit ga invullen.
 6. Hoi Maxn, je reageerde net toen ik mijn reactie had geschreven! Zoals ik het nu heb uitgezocht moet ik dus inderdaad altijd Nederlandse BTW rekenen aan mijn particuliere klanten ongeacht waar ze ter wereld wonen.
 7. Hoi iedereen, Bedankt voor alle fantastische antwoorden en vooral aan @Roel J voor het uitgebreid meedenken, ik waardeer het enorm! Ik heb vanmiddag 3 uur aan de lijn gehangen bij de belastingtelefoon en die hebben mij met alle geduld te woord gestaan. Wat hier uit is gekomen is dat er nog een belangrijk haakje aan mijn werk zit: Omdat mijn werk een "dienst" is valt het niet onder de 9% BTW voor "unieke kunstobjecten vervaardigd door de kunstenaar zelf", ook als ik in feite exact hetzelfde doe als een traditioneel kunstenaar, enkel is mijn materiaal een tekentablet en het product een PNG, ipv van potlood en papier. Ik ben doorverbonden aan iemand die er meer verstand van had en die heeft mij aangeraden om een vooroverleg bij mijn gemeente aan te vragen (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/standaard_functies/prive/contact/rechten_en_plichten_bij_de_belastingdienst/ruling/ruling). Ik moet in de tussentijd (tot de KOR ingaat), dus 21% BTW aan mijn klanten rekenen, maar als mijn gemeente besluit nav van mijn verzoek toch 9% te rekenen, mag ik te teveel betaalde BTW met terugwerkende kracht terugvragen. Ik heb dit formulier onmiddellijk ingevuld en opgestuurd, kan tot 8 weken duren. Tja. Dit allemaal dus omdat mijn beroep blijkbaar nog te "modern" is om expliciet in de wet te zijn opgenomen. (Wat best frustrerend is, aangezien digitale illustrators al tientallen jaren zo werken. Ik moet inderdaad eens gaan spreken met iemand in vergelijkbaar veld. Enkel, veel illustratoren werken voor bedrijven, dus ik moet iemand vinden die ook 100% particulier werkt). Overigens heb ik ook samen met de deskundige deze tool doorgelopen: https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/diensten_in_en_uit_het_buitenland/ En daar kwam uit dat ik toch in Nederland Btw-plichtig blijf, ongeacht waar mijn klanten zich in de wereld bevinden. (Screenshot met resultaat onderaan: https://i.imgur.com/xrE7M4Z.jpg) Nb: "Diensten die te maken hebben met cultuur, kunst..." is niet van toepassing, dit slaat op evenementen ed.
 8. @Highio Het handboek heb ik doorgelezen ja maar ik heb nog steeds vraagtekens. Mijn boekhouding loopt vooral via Paypal waar al mijn kwitanties op staan. De rede dat mijn klanten vooral uit de US komen is omdat de niche waarin in werk vooral daar populair is. Ik heb het er niet specifiek op uitgekozen. @TwaBla Ik verkoop direct. Ik plaats via twitter & een art website een bericht dat ik commissions open en krijg dan rechtstreekse berichten van mijn klanten die ik daarna afhandel via een paypal "factuur" (zo staat dat op de website, maar in functie is het een kwitantie). Ik snap het verschil tussen verdienen en omzet, zo heb ik het enkel neergezet omdat ik tot nu toe dit geld "verdiende" als hobby (overig inkomen) en ik het dus nu echt als omzet ga zien. Ik verwacht idd niet meer dan 20.000 per jaar omzet te hebben dus leek mijn de nieuwe KOR ook wel van toepassing.
 9. Hoi, hopelijk vinden jullie het niet erg als ik met de de deur in huis val maar ik heb een aantal brandende vragen... Ik wilde zeker nog de belastingtelefoon bellen, maar wie weet kunnen jullie me ook een aardig eindje helpen. In het kort: - Ik heb me onlangs ingeschreven bij KVK als eenmanszaak. Officiële "start" is 1 Juli, maar ik ben al sinds Maart dit jaar bezig. - Mijn werk samengevat: Zelfstandig illustrator. Ik werk voor klanten over de hele wereld maar voornamelijk uit de USA. Mijn klanten zijn allemaal particulieren. Ik werk nooit voor ondernemers/bedrijven. Ik maak tekeningen in opdracht. Ieder kunstwerk is uniek, en ik verkoop deze voor een gemiddelde prijs van 100 euro. Ieder werk is volledig digitaal en gemaakt in tekenprogramma's, zodoende dus geen fysiek product. Ik verdien hiermee gemiddeld 1500 euro per maand en schat mijn jaarlijkse winst op onder 20.000 Ik heb nagenoeg 0 euro overhead. Ik werk thuis, geen vervoer, materialen zijn laptop en teken tablet. Misschien op den duur nieuwe aanschaf hiervan maar heeft nu geen grote impact. Omdat mijn werk nu lekker loopt en het mijn fulltime baan geworden is wil ik al mijn belastingzaken op orde hebben. Bij sommige details kan ik echter geen duidelijk antwoord vinden op de websites van de overheid en de KVK. Mijn voornaamste vragen: Is mijn werk een product of een dienst? Ik wil graag gebruik maken van de KOR regeling, maar moet ik tot het volgende tijdvak dan BTW doorverrekenen aan mijn particuliere klanten? En zo ja, welk percentage is dit dan voor klanten uit de USA & Canada? Ik heb een aantal klanten uit de UK en hier en daar een ander EU land. (nb: dit is een enorm punt van verwarring omdat ik dus geen flauw idee heb hoe mijn werk wordt gecategoriseerd bij vraag 1.) Kan ik ook besluiten om geen BTW verrekenen aan mijn klanten tot mijn KOR ingaat? Mijn totale winst dit jaar is ongeveer 7500 euro. Dit geld is eigenlijk over de maanden gekomen van uitgegroeide hobby, maar begint nu dus serieus te worden. Wanneer ik belastingaangifte doe voor 2020, moet ik het stuk voor mijn KVK-registratie dan opgeven als "inkomsten uit overig werk" en daarna "winst uit onderneming"? Of zou het kunnen dat de belastingdienst mij nog steeds zal classificeren als resultaatgenieter, ook al sta ik ingeschreven als eenmanszaak? Ik heb nog wel meer puntjes maar dit zijn de grote lijnen. Ik vind het zo lastig, omdat mijn beroep nog zo "modern" is en het allemaal niet duidelijk in de wet staat vastgelegd! Hulp is zeer gewaardeerd!!!
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept