Bedankt voor alle reacties. Ik begrijp de boeking van de inkopen / voorraad nog niet. Ik heb op het forum gezocht en kwam uit op een oud topic.
In onderstaande topic begreep ik uit de reactie van Karel Stromph het volgende: (let wel, 2008).
"In je boekhouding voer je ALLE verworven kleding op je voorraad in (inclusief om-niet van je eigen kleding, deze dus voor voor Euro 0) - deze (ALLE) zijn overigens nog geen kosten. Ze worden pas kosten als je ze verkoopt. Dus voorraad is altijd netto (balanspost), bij verkoop komt het verkochte stuk uit je voorraad en je krijgt dan "kostprijs-verkopen" enerzijds en "omzet" anderzijds (deze laatste twee zijn winst en verliesposten), het verschil is je winst (minus alle kosten). Je BTW is enerzijds "OB te vorderen", anderzijds "OB af te dragen". Het saldo betaal je aan de fiscus. OB te vorderen is alle BTW die je bij ALLE aankoop-met-BTW-bon (inclusief kantoorartikele etc.) hebt betaald, OB af te dragen=alle BTW die je bij de verkoop hebt berekend."
Hieruit begreep ik dat bijvoorbeeld een kledingstuk gekocht wordt in december 24 nog niet als kosten mag worden opgevoerd in de administratie. Dit zou pas mogen bij het daadwerkelijke moment van verkoop, bijvoorbeeld in januari 25. Deze inkoopkosten zouden dan op basis van het bovenstaande voorbeeld vallen in 25? Het kledingstuk komt bij aankoop wel op de voorraad lijst (balans) te staan?
Uit de reactie van @StevenK begrijp ik dus eigenlijk dat bij het moment van aanschaf het direct kosten worden en er dus geen extra stap is bij de daadwerkelijke verkoop?
Kan iemand mij hierin helpen?