Alles dat geplaatst werd door MrM2390
-
Aandelenovername met terugwerkende kracht
Dank voor je snelle reactie Joost!
-
Aandelenovername met terugwerkende kracht
Goedemorgen, We zijn bezig met een MBO, waarbij we een gedeeltelijke aandelen-overname doen. Tekenmoment zal ergens in de komende maand(en) liggen, maar de voorkeur gaat ernaar uit om de transactie met terugwerkende kracht per 1-1-2024 nog te doen. Zitten daar fiscale gevolgen aan? We hebben nog een salaris vanuit de werkmaatschappij in ieder geval tot 1-7 (waarna dit vanaf 1-7 omgaat in management fee op onze holdings). Alvast dank!
-
Rente vendor loan
Ja, er is een accountant, bij de verkopers, maar die zegt alleen: deze rente is niet marktconform. Ik lees op de site van de belastingdienst, dat er bij een zakelijke lening korter dan 10 jaar (wat een vendor loan is denk ik?) gekeken wordt naar het U-rendement. Die staat op 2,66% op dit moment. Bij een vast rentepercentage moet de rente hoger zijn. Kan ik daarbij uitgaan van een opslag van 0,25%?
-
Rente vendor loan
Goedemiddag, Wij zijn bezig met een MBO, waarbij we een gedeeltelijke overname doen van een deel van de aandelen. Een deel zal 'contant' worden betaald bij de transactie, en een deel via een vendor loan verrekend worden over een looptijd van 60 maanden. De vraag die nu rijst is wat een markt-conforme rente is. We zien verschillende tegenstrijdigheden, van 2,5% tot 10%, en ook een bron die zegt dat de rente maximaal 25% mag afwijken. Wie kan ons op weg helpen?
-
Auto delen met andere aandeelhouder
Thnx voor alle antwoorden. Om te verduidelijken, het gaat dus niet persé om de bijtelling. Het netto salaris van onze beide BV's komt op 1 gezamelijke privé rekening binnen. Dat het ene netto bedrag minder dan het andere is, is niet zo erg, geld komt toch op 1 pot. Het gaat om het huurcontract (operational lease) wat nu belast wordt op 1 van de 2 bv's. Dus het vermogen van de ene BV is hoger dan het andere vermogen, terwijl beide DGA's gebruik maken van de auto. Volgens contract mag partner in de auto rijden. Wat een andere optie is, maar weet niet of dat kan: BV1 en BV2 zijn beiden 50% aandeelhouder van BV-holding, die op zijn beurt weer aandelen heeft in werkmij's. Zou ik het leasecontract op de holding kunnen zetten?
-
Auto delen met andere aandeelhouder
Het contract met de leasemaatschappij staat op 1 BV. Denk dat zij er niet gelukkig van worden die te splitsen. Dus stel, dat ik 90% van de tijd de auto gebruik, mag ik voor 10% (150 euro p/m dan) een factuur sturen naar de andere bv voor 'gebruik auto'?
-
Auto delen met andere aandeelhouder
Hi Joost, Dank voor je bericht! Haha, nee de bijtelling liever niet dubbel betalen. Die snap ik ook, dat die van 1 salaris afgaat, en dat maakt ook niet zo veel uit. Het gaat meer om de huur (de lease) van de auto, die nu van 1 van de 2 BV's afgaat. Voorbeeld: Beide BV's krijgen 10k binnen. Van 1 van de BV's gaat +/- 1500 euro voor huur auto en brandstof, van de andere niet. M.a.w.. Het resultaat in de bv's is verschillend. Dat het netto verschil op de privérekening verschilt (door bijtelling bij 1 en bij de ander niet) is geen probleem. Komt toch op hetzelfde potje ;-)
-
Auto delen met andere aandeelhouder
Hallo, Graag advies over. de volgende situatie. Mijn vrouw en ik (gehuwd) hebben allebei een eigen holding en zijn daarmee voor een gedeelte aandeelhouder van een werkmaatschappij. Ik heb op mijn holding een auto (lease, met bijtelling), maar mijn vrouw rijdt er ook in. We hebben allebei dezelfde management-fee, maar onderaan de streep hou ik minder in mijn holding over dan zij (door lease van de auto). Is het handig / mogelijk om bijv. een deel van de lease-kosten (dus niet de bijtelling), te verdelen onder onze beide holdings?