Ik ben bezig met een start-up en woon in Chili. Daar heb ik ook (het equivalent aan) een BV gesticht, maar nu ben ik in NL om verder uit te breiden. Ik wil dus in NL een BV stichten, maar ik vraag met af hoe dat dan zit met het fiscale deel.
- In Chili ben ik volledig (en enig) aandeelhouder
- In Nederland wil ik dat ook zijn (in ieder geval nu nog wel), eventueel moet ik direct gaan voor een BV + holding om merknaam en patenten onder te brengen
Kan ik in dit geval voor de volledige winst in NL een factuur sturen vanuit Chili om die winst dus onder te brengen in Chili? Het voordeel is natuurlijk dat ik hiermee een DGA-salaris vermijd en ook de (hogere) belastingen in Nederland, maar lijkt me ook juister aangezien ik woon en werk vanuit Chili en dus daar ook belasting hoor te betalen. De Chileense fiscus zal het daar zeker mee eens zijn, maar de Nederlandse ook? Klinkt dit redelijk, of gaan er alarmbellen af bij de belastingdienst als er eind van het jaar een factuur precies zo hoog als de winst komt? Of moet ik misschien bij hogere bedragen toch een deel van de winst in Nederland laten (klinkt als grijs gebied)?
Daarnaast ben ik bij de notaris geweest en die waarschuwde mij voor de hoge administratieve druk. Nu kan ik het eerste jaar natuurlijk verleggen, maar is de administratie echt aanzienlijk veel werk? Ik zie namelijk twee mogelijkheden met de start-up: of het wordt niks, ik doe de administratie van een vrijwel nul aangifte, en ik hef de boel weer op; of het wordt wél wat en ik huur bijvoorbeeld volgend jaar een accountant in die alles op orde stelt.
Wat zijn jullie meningen en ervaringen? Alvast bedankt!