Hi Joost,
Allereerst dank voor het welkom heten en het snelle antwoord. Zoals je terecht zegt had een holding er al vanaf het begin boven moeten zitten. Dan hadden we idd gebruik kunnen maken van de deelnemersvrijstelling maar dat hebben we niet gedaan. Tot zover de oude koeien 🥴
De optie van de holding erboven betekent dus dat een verkoop eigenlijk pas over drie jaar plaats zou kunnen vinden tegen fiscaal aantrekkelijke voorwaarden. Dat is helemaal duidelijk. Onze eerste stap zal sowieso het regelen van de holding worden. Dit even los van het eventuele verkoopverhaal dat nu loopt. Mocht dat niets worden dan hebben we in ieder geval de boel goed ingericht voor de toekomst.
Wel nog even de vraag t.a.v. holding / beheer BV. Als dat geregeld is kunnen we de winst na belasting in zijn geheel belastingvrij overhevelen naar de Beheer BV toch? Wanneer wij dan vanuit de Beheer BV geld naar prive willen brengen gebeurt dat dan via een dividenduitkering en dient daar dan dividendbelasting over betaald te worden in zowel de Beheer BV als in prive?
Maar nu de vraag indien wij toch willen verkopen, middels een aandelentransactie, zonder dat er een Beheer BV aanwezig is.
Klopt het dat het verschil tussen de balanswaarde en de verkoopwaarde van de werkmaatschappij, op het moment van de aandelentransactie, de basis vormt waarop fiscaal afgerekend moet worden?
En omdat wij prive aandeelhouder zijn van de werkmaatschappij wordt de winst t.o.v. de boekwaarde van het bedrijf dan afgerekend via de Inkomstenbelasting?
Wederom dank voor de reactie en eventuele adviezen.