Jump to content
paulmatthijs
Verberg

overname doen: waar op letten?

vraag

we gaan binnen nu en een maand weer een overnametje doen van een andere hoster, en nu wil ik dit contractueel helemaal dichttimmeren. het gaat niet om een bedrijfsovername, slechts om een activiteit van het bedrijf. het blijft dus wel gewoon bestaan, het doet enkel zn hostingklanten aan ons over.

 

waar moet ik op letten?

Link to post
Share on other sites

7 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Het contract van andere hoster en je eigen bedrijf goed dichttimeren. Zodat andere hoster geen claims meer bij je neer kan leggen !

Ik vergelijk het met contract als je een huis koopt van een ander. Voor in gebreke gebleven niet gemeldde onderhoud is/blijft verkoper verantwoordelijk en kun je dat bij hem claimen. Alle pluspunten (ik vind in een oude koffer geld op zolder), zijn voor mij !

 

Een ander punt:

Neem je ook de contracten over van de klanten die je erbij krijgt. Kun je je vinden in deze contracten. Je wilt de klanten wél behouden. Stel je de contracten bij of wacht je tot de termijn van het contract verlopen is en stel je vervolgens je eigen voorwaarden?

 


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Als je het hebt over alleen de activiteiten, heb je het dan over een activa-passiva transactie? m.a.w. je koopt alleen de interessante onderdelen uit de onderneming, de aandelen blijven in de (lege) b.v. achter?.

 

In dat geval loop je weinig tot geen risico met betrekking tot fiscale of juridische claims. De medewerkers gaan wel over.

Bij een aandelentransactie worden veel zaken uitgesloten en worden garantie gevraagd. Om zeker van de zaak te zijn zal de kopende partij een "escrow" bedingen. DIt is een bedrag op een rekening waar de kopende partij een beroep op kan doen in geval van materiele schade.

Oorzaak hiervan is dat alle lopende verplichtingen en dus ook claims worden overgenomen (aandelen). Bij activa passiva is hier geen sprake van. Eventuele claims blijven gewoon achter in de b.v. waaruit jullie activiteiten hebben gekocht.

Activa-passiva transactie hebben een aparte fiscale behandeling, overleg hierover goed met jouw adviseur.

 


Arjan Brienen

Senior Associate

First Dutch Capital

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

het is allemaal veel simpeler (zou dat nou aan mij liggen?):

 

we nemen de hostingklanten over van een webdesigner, die gewoon zijn onderneming voorzet. ik heb hem een aantal jaarwinsten geboden na eerst de boekhouding in te hebben gekeken...

 

er is helemaal niets met aandelen enzo... hij gaat ons gewoon vier maal per jaar een rekening sturen voor de bedragen die we hebben afgesproken.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

volgens mij is het niet zo eenvoudig. Je neemt een zelfstandig deel van een onderneming over. DIt heeft fiscale gevolgen.

 

Heb je een earn-out constructie bedongen? of betaal je in 1 keer de volle mep?


Arjan Brienen

Senior Associate

First Dutch Capital

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Beste Paul,

 

Als juridisch specialist op het gebied van fusies en overnames wordt me toch niet goed duidelijk wat je gaat overnemen. Je zegt "nemen de hostingklanten over van een webdesigner, die gewoon zijn onderneming voorzet".

 

Neem je slechts de klanten over in de zin dat je het nieuwe offertes kan sturen en toekomstige zaken met hen kan doen op jouw welgevallige voorwaarden? Zo ja dan is dat deel eenvoudig op te schrijven, echter rest de vraag wat je met betaling op basis van jaarwinsten bedoelt (zie hierna).

 

Of, neem je "going concern" een samenstel van activiteiten over zoals het klantenbestand, hosting e.a. contracten, personeel (met arbeidsvoorwaarden), know how e.d. In het laatste geval is sprake van een zgn activa/passiva overname en zal je ook nauwgezet moeten opschrijven welke (al dan niet op de balans voorkomende, aan de activiteit gerelateerde) activa/passiva je overneemt en ook dat de verkoper de koper zal vrijwaren voor al het overige dat behoort tot die onderneming dat je niet wilt overnemen. Dergelijke vrijwaringen zul je later moeten inroepen mocht er een "konijn uit de hoge hoed komen". Over de aansprakelijkheid wordt derhalve ook nog het nodige opgeschreven. De vraag is of je achteraf verhaal kan vinden bij de verkoper. Arjan noemt in dit verband de escrow regeling dwz dat je een deel van de bij overname verschuldigd geworden koopsom niet betaald doch in een (bank)depot achtehoudt todat aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

 

Echter voorkomen is nog beter dan genezen en dient wat heet een due diligence of ook wel boekenonderzoek gedaan te worden om goed vast te stellen wat je wel en (abosluut) niet wilt overnemen. Dit dien je vervolgens goed in een contract vast te leggen. Kortom specialistenwerk.

 

Ook is de vraag hoe je de koopprijs, die kennelijk wordt gebaseerd op jaarwinsten, wordt betaald. Indien dit toekomstige jaarwinsten betreft wordt in jargon wel gesproken van een earn-out regeling. Ook dit is voer voor juristen, al was het maar omdat de meeste van dit soort vaak slecht opgeschreven regelingen tot procedures leidt. Hamvraag is dan meestal op welke wijze, volgens welke waarderingsgrondslagen (en uitgezonderd van welke buitengewone baten) de jaarwinst wordt vastgesteld.

 

Ik hoop dat je zo iets beter nog je risiko´s kan taxeren en een goed besluit kan nemen en overnamecontract kan schrijven en tekenen. Mocht ik verder van dienst kunnen zijn dan hoor ik het graag.

 

Lawman

 

 


Lawman

Ondernemingsrechtadviseur

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

bedankt voor jullie replys, heb er zeker wat aan.

 

ik heb het recent bij een klein eenmanszaakje gedaan, een webdesigner die reseller was bij een hostingbedrijf en zelf factureerde.

 

ik heb zijn klanten overgenomen, hij blijft webdesignen, voortaan krijgen de klanten facturen van ons en hebben ze niets meer met hem te maken.

 

beloning: hij krijgt een aantal jaar zoveel procent van de omzet (niet van de winst), dus geen bedrag in een keer ivm klantenverloop (nogal aanwezig in de hostingwereld). dit percentage is berekend na het onderzoeken van de boekhouding van het bedrijf. ook krijgt hij pas betaald als er daadwerkelijk geld binnen is (ivm wanbetalers).

 

dit was een vrij simpele case, maar vaak is het inderdaad een stuk ingewikkelder: personeel (wil ik niet, dus ik zoek alleen bedrijven zonder), apparatuur (marktwaarde vaak nihil) en ook het daadwerkelijk overnemen van een compleet bedrijf (dus dat het oude bedrijf wordt uitgeschreven) is allemaal maar lastig.

 

vandaar dat ik het in de toekomst met een jurist erbij ga doen...

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 10 leden online en 436 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept