Jump to content
guest
Verberg

Participeren stappenplan

vraag

Na een uurtje lezen en lang Googelen toch maar een post, want ik kom er niet helemaal uit...

 

Stel ik wil met mijn B.V. tien procent aandelen in een bestaande B.V. overnemen. Het uit te keren divident dient wellicht meer dan tien procent te worden. Wat is dan een goed stappenplan om te doorlopen. Dit is wat ik nu heb:

 

1. overeenstemming bereiken over de participatie en divident

2. tekenen van een KOOPOVEREENKOMST AANDELEN b.v. + LEVERING (gevonden op http://www.aalberq.com/Contracten/Overdracht_Aandelen_Besloten_Vennootschap.php)

3. overdracht via een notaris regelen

 

Waar ik nu nog in het duister tast: wat zijn de risico's voor mij; stel er zit schuld in de B.V.

 

Natuurlijk kan het ook zijn dat ik zaken over het hoofd zie. Het is voor het eerst dat ik wil investeren in een ander bedrijf.

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

De eigenaars van (de aandelen) van een BV zijn aansprakelijk voor het ingebrachte deel, in dit geval kan je dus alleen je inleg (prijs van de aandelen) verliezen als de BV failliet gaat, je zal dus niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor eventuele schulden, zeker niet als je geen bestuursfunctie binnen de BV hebt.

 

Het is mij trouwens niet helemaal duidelijk of je het hebt over schulden bij een faillesement of schulden waar je nu niks van af weet. Bij het laatste geval zou ik de balans zoals jij die bij de aankoop te zien krijgt, in het koopcontract laten zetten.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Zo kijk ik er ook tegenaan. Met betrekking tot een faillisement snap ik. Probleem is dat je de balans wel kunt opnemen, maar als er schulden zijn die bewust of onbewust buiten de balans zijn gelaten, dan kom je daar niet achter. Indien je geen bestuurder bent, maar wel aandeelhouder, dan kunnen schuldeisers nooit bij de aankloppen?

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Aandeelhouders lopen slechts risico over hun ingelegd kapitaal. Bij een faillissement zijn zij de inleg op hun aandelen kwijt. De bestuurders lopen het risico aangeklaagd te worden voor bestuurdersaansprakelijkheid en kunnen het hopenlijk altijd weerleggen door zich aan de regels te houden die er zijn.

 

Risico's die zich in het verleden hebben voorgedaan (in de historie van de onderneming) brengen bijna altijd ook risico's met zich mee in de toekomst.

 

Bij overname van een onderneming is het dan ook het meest veilig om een nieuwe bv op te richten en de activiteiten van de vorige bv over te nemen. Hiermee sluit je de risico's uit het verleden uit, maar er zijn ook weer nadelen aan deze versie. Nieuwe juridische naam, ander inschrijfnummer kvk en dergelijke dus oversluiten contracten etc.etc.

 

Wil je mede eigenaar worden van een bv en de 'oude' eigenaren blijven ook gedeeltelijk aandeelhouder, dan is het risico op lijken uit de kast al wat kleiner. Laat wel even onderzoek doen naar de jaarrekeningen en loop eens de financiele administratie door als je de kans krijgt (neem eventueel je adviseur mee).

 

Succes!


http://www.smart-visie.nl : Voor een heldere kijk op uw praktijk.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 5 leden online en 148 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept