Jump to content
cowboy
Verberg

octrooi

vraag

hallo

ik zit met het volgende, Ik heb nog geen bedrijf maar al wel een octrooiaanvraag lopen, maar wat is nu interresanter voor mij (fiscaal gezien)?

Het octrooi inbrengen in het op te richten bedrijf

Of het octrooi prive houden ( en dus prive taksen betalen en de aanvraag prive betalen)

Als ik het octrooi namelijk prive houdt en het octrooi zou onder vermogen vallen (weet ik niet ) dan kun je jezelf betalen vanuit de onderneming en zo een groter rendement generen als de 4% waar de fiscus vanuit gaat

(of misschien wel een andere optie met bv tjes?)? ???

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Howdee cowboy,

 

Is een aardige. De fiscus zal echter zeggen dat je een onderneming drijft met je octrooi en je winst onder inkomsten uit overige werkzaamheden belasten (box I, progressief). Dit is gelijk aan de manier waarop een eenmanszaak belast wordt.... Bovendien zal je een naheffing voor de omzetbelasting krijgen.

 

Als je nog geen bedrijf wil registreren bij de KvK en de belastingdienst, kan je de kosten nu privé betalen. Deze kan je later inbrengen als opstartkosten, mits je alle bonnetjes bewaard.

Als vuistregel geldt dat het oprichten van een BV interessant is als je meer dan €50.000 verdient.

 

Arjan


May the wind always be at your back and the sun upon your face.

And may the winds of destiny carry you aloft to dance with the stars.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Beste Cowboy,

 

Aannemende dat je met de octrooi-aanvraag niet in een wild west situatie wil belanden, zal bij de beantwoording van jouw vraag ook van belang zijn of jij (en eventuele partner/echtgenote) in prive (meer) vermogen hebt zoals huis e.d.

 

Dit prive vermogen kan in gevaar komen indien je verwikkelt raakt in een octrooi procedure, er beslag wordt gelegd of jij om andere reden in prive door schuldeisers zoals een (hypotheek) bank wordt aangesproken.

 

Indien de octrooi-aanvraag (naar valt aan te nemen) leidt tot onderhandelingen en exploitatie van de uitvinding dan zal dit tot kosten voor juridische bijstand leiden. Deze kosten kunnen behoorlijk zijn indien bijvoorbeeld octrooilicenties. collaborative research agreements (CRA´s) e.a. contracten moeten worden opgesteld en onderhandeld. Vraag is of deze kosten (en daaruit voorvloeiende opbrengsten) al snel aan de orde zijn. Zo ja dan leidt dit denkbaar tot de conclusie dat de oprichting van een BV verstandig is.

 

Indien om fiscale redenen het aan te raden is om het octrooi en alle daarmee verbandhoudende kosten (met accountantsverklaring) bij oprichting tegen betaling in aandelen in te brengen in de vennootschap dan heb je vanwege bovengenoemde nog een reden om te besluiten de octrooi-aanvraag in de venootschap onder te brengen.

 

Mijn ervaring met veel (biotech) start ups is dat daar waar investeerders wensen te participeren altijd een BV wordt opgericht waar het octrooi wordt ingebracht.

 

Lawman

 

 

 

 


Lawman

Ondernemingsrechtadviseur

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 7 leden online en 139 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept