Jump to content
landsoflord
Verberg

een holding toevoegen aan een bestaande bv

vraag

Wie kan me uitleggen hoe het volgende het slimst aan te pakken.

 

ik heb een BV waarvanuit ik freelance werkzaamheden uitvoer.

Nu wil ik een holding erboven hangen.

 

Moet ik nu van de bestaande bv (werkmaatschappij) een holding maken (dus een statutenwijziging) en een nieuwe bv (lees werkmaatschappij) aanmaken en de aandelen van de werkmaatschappij door de holding laten beheren?

Dit ivm IB.

 

In de holding wil ik o.a. pensioen onderbrengen.

 

Mijn accountant rekent gewoon 4500E voor dit; dus exclusief notariskosten.

 

Iemand tips?

 

thx

Lono

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Geen makkelijke opgave om dit zo even te vertellen. Tips geven is gemakkelijk als de gehele situatie bekend is, hetgeen wel verwacht mag worden van jouw accountant.

 

Een manier is om een nieuwe BV op te richten en deze tot holding te maken. Vervolgens neemt deze holding jouw aandelen over van de werkmaatschappij en het is ook geregeld. Echter je moet dan wel wat afdragen over een positief resultaat van de verkoopwinst in box 2 (inkomstenbelasting). Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van de waarde van de aandelen en onderneming.

 

Ook kan de werkmaatschappij een nieuwe dochtermaatschappij oprichten. Activiteiten en dergelijke verkopen aan deze nieuwe dochter en zo raakt de oude werkmaatschappij leeg. Als de statuten het toelaten, kun je deze dan omzetten naar de gewenste holding. De kosten hierbij zijn beperkt, want er zal waarschijnlijk geen statuten wijziging nodig zijn bij de holding (standaard wordt al holding activiteiten toegestaan), wel zullen er wat inschrijvingen bij de kamer van koophandel gewijzigd moeten worden. Inbreng verklaring en dergelijke kunnen achterwege blijven en dat scheelt weer in de accountantskosten.

 

Ga overigens ook even shoppen bij de notariskantoren. Er is ook hier veel prijsverschil en ook deze heren hebben kennis van dit soort praktijken.

 

Succes met schuiven, overhevelen en de nieuwe structuur! Achteraf is het misschien wat gemakkelijk, maar er is een gezegde in accountancy land dat 'een BV geen BV is'. Nogmaals succes met de te ondernemen stappen.


http://www.smart-visie.nl : Voor een heldere kijk op uw praktijk.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

je kan nmm ook de aandelen in de holdco volstorten met de aandelen in werkco. Je hebt dan wel een accountantsverklaring nodig die de waarde van de aandelen werkco vaststelt.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Er zijn wel mogelijkheden om dit fiscaalvriendelijk te realiseren, zowel door middel van een nieuwe holding als door middel van een nieuwe werkmaatschappij. Voorwaarde is wel dat je van plan bent om nog een paar jaar door te gaan.

 

Bij overdracht aan een nieuwe BV krijg je ook te maken met Nachgründung, waardoor je in ieder geval een accountantsverklaring nodig hebt. Persoonlijk zou ik aan de huidige BV niet zoveel veranderen, maar een nieuwe BV als holding gebruiken. Scheelt mogelijk in de notariskosten, want een nieuwe BV moet toch opgericht worden.

 

 


Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 14 leden online en 200 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept