Jump to content
iceeteeer
Verberg

Keuze voor overname

vraag

Op dit moment heb ik samen met een mede-oprichter een 3tal werkmaatschappijen in de ICT sector. Deze bedrijven kennis inmiddels als zo'n 7 jaar een behoorlijke ontwikkeling in zowel omzet als rendement (omzet 2006: 7 miljoen euro +/-). Wij richten ons daar met name op het detacheren van ICT specialisten.

 

Sinds ongeveer 1,5 jaar is mijn mede-oprichter en zakelijk partner niet meer in staat goed te functioneren, door een verslaving aan de alcohol. Hiervoor heeft hij begin dit jaar zich vrijwillig laten opnemen in een verslavingskliniek, wat op zich tot goede resultaten leidt. Echter een terugkeer op de werkvloer zal, mede gezien zijn privesituatie, een beperkte kans van slagen hebben.

 

Nu overweeg ik, gezien de omstandigheden, de bedrijven samen met mijn mede-oprichter te laten overnemen door een wat grotere marktpartij, waarbij hij vervolgens niet meer actief wil zijn, en ik daarintegen juist wel nog verder een rol wil vervullen.

 

Daarbij komt dat ik eigenlijk liever niet verkoop, gezien de toekomstige potentie van zowel de ICT-markt als de bedrijven zelf.

 

Kan iemand mij hierin nog van advies voorzien...?

 

 

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Als je liever niet verkoopt, begrijp ik niet waarom je de aandelen van je mede-oprichter niet overneemt of in plaats van alle 3 de werkmaatschappijen slechts 1 of 2 werkmaatschappijen verkoopt.

 

Bij overname door een grote marktpartij moet je er rekening mee houden dat je je vrijheid als ondernemer geleidelijk kwijt raakt. Een "echte ondernemer" wordt daar niet gelukkig van.

 

Een laatste optie is verkopen en zelf weer een nieuwe onderneming opzetten. De kans is trouwens groot dat de grote marktpartij zal bedingen dat je gedurende een x-aantal jaren geen nieuwe onderneming mag opzetten dan wel geen relaties meer mag aangaan met je huidige klantenkring.

 

Succes,

 

Odeon

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Als je mede-oprichter niet meer functioneerd kan hij toch ontslag nemen/krijgen? Dan werkt hij niet meer, maar is nog gewoon aandeelhouder.

 

Een tweede mogelijkheid is om je partner uit te kopen. Stel de waarde van het bedrijf vast, koop zijn aandelen en financier die met een lening van de verkopende partij. Die lening (met rente) betaal je in termijnen af.

 

Op die manier heb je je handen vrij, hoef je niet te verkopen aan een derde en kom je niet in de liquiditeitsproblemen. Als de bedrijfswaarde zich voorspoedig ontwikkeld hoe je niet te delen met een partner die daar geen bijdrage aan geleverd heeft.

 

Het belang is overigens groot genoeg op er een specialistische adviseur bij te halen. Bij voorkeur een jurist gespecialiseerd in aandeelhouderszaken.


Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

Iedere vrijdag in Utrecht, gratis uurtje "sparren" met ervaren ondernemers en investeerders. www.innosquad.nl

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er is 1 lid online en 113 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept