Ga naar inhoud
 • 0

eenmanszaak met personeel of partner?

Ik wil samen met een vriendin een winkel beginnen en met alle info die ik van de kvk heb lijkt me een eenmanszaak dan de beste vorm. Om het financieel risico te beperken (en omdat ik ook van mijn andere baan hou) blijf ik deeltijd ergens anders werken. Ik heb dus een partner nodig, voor de dagen dat ik zelf niet in de winkel kan staan, maar daarnaast willen we ook samen een zaak beginnen omdat je samen nu eenmaal meer weet en kunt dan alleen.

Nu heb ik gelezen dat iemand in dienst nemen erg duur is, zeker voor een starter, maar inmiddels heb ik hier ook weer het tegenovergestelde gelezen. Het begrip duur is natuurlijk erg relatief, maar ik hoop dat jullie me toch kunnen adviseren.

 

Mijn vraag is dus wat de mogelijkheden zijn om samen dat bedrijf te runnen als ik het starterskapitaal, en dus financieel risico voor mijn rekening neem?

 

Haar in dienst nemen?

Kan zij partner worden zonder financiele inbreng en de opbrengst naar ratio verdelen?

Ook heb ik iets over een var-verklaring gelezen? ??? maar het is me niet echt duidelijk wat dat precies is?

 

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

7 antwoorden op deze vraag

 • 0

Hoi Kim,

 

Het is maar net wat je wil. Je kunt je vriendin in dienst nemen, of samen met haar eigenaar van de winkel worden. Als je haar in dienst neemt, betaal je een vast salaris (eventueel ook nog een winstdeling, net wat jullie willen). Dat moet je ook betalen als ze ziek wordt en niet meer kan werken, en ook als de winkel slecht draait. De kosten zijn vaak hoger dan als ondernemer: er moet meer belasting worden betaalt, en ook allerlei werknemerspremies. Als je vriendin meer winst draait dan dat ze kost, hou jij meer over. Het risico is echter ook groter (risico en rendement lopen vaak samen op). Het heeft in ieder geval alleen zin als jij met je andere baan meer verdient dan wat je vriendin in totaal zal kosten. Anders kost het je alleen maar geld, terwijl je nog meer risico loopt ook.

 

Als jullie beiden eigenaar worden (de verhouding kun je zelf afspreken, maar stel even 50-50), dan tel je aan het eind de winst en deelt die door 2. Is er geen winst, krijg je allebei niets, is er verlies, dan draai je daar allebei voor op. Om je doelstelling te bereiken (minder risico), kan je vriendin beter partner worden.

 

Dat kan zonder financiele inbreng, dat is maar net wat je afspreekt. Het is alleen wel handig om daar duidelijke afspraken over te maken.

 

In beide gevallen moet je natuurlijk wel vertrouwen hebben in je vriendin, en zij moet het ook wel willen. Zeker als jullie voor ondernemerschap staan, moeten jullie er allebij voor 100% achter staan.

 

!! Zorg wel dat je alle afspraken goed op papier, ook over hoe en wanneer een van beiden (of allebei) eventueel stopt. Zeker dat laatste gebeurt vaak op een moment dat afspraken niet meer met elkaar gemaakt zullen worden!!

 

Over een VAR hoef je niet in te zitten. Alleen als je haar als freelancer in zou huren heb je daar wat aan. Heb je samen een onderneming, of komt zij in loondienst, dan is een VAR niet nodig.

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
 • 0

Oke. Bedankt Ronaldinho. :)

 

Even paraphraseren:

 

Dus als we partners zijn kunnen we gewoon een bepaald salaris voor haar afspreken dat ik in het begin van het starterskapitaal haal, en waar de winkel later in gaat voorzien? Ik zelf kan rondkomen van mijn andere baan (en mijn vriend z'n baan) maar zij heeft wel die inkomsten nodig. En zo ontloop je dan dus alle extra kosten die je bij personeel hebt?

In het begin is dat salaris dan het minimale wat zij nodig heeft, en later als de winkel echt winst gaat maken... Je snapt m denk ik.

Link naar reactie
 • 0

NEEE!!! Als je partners bent, bijv in een VOF constructie, heb je GEEN salaris! Salaris is voor werknemers, niet voor ondernemers. Ondernemers halen hun inkomsten uit de winst die gemaakt wordt.

 

Voor werknemers moet je premies afdragen (voor sociale verzekeringen) en loonbelasting inhouden. ook moet je voldoen aan allerlei ARBO eisen. Dat zijn kosten maar die leveren ook wat op. De werknemer is dan ook verzekerd voor sociale voorzieningen.

 

Als je partners bent, deel je je financiele lief en leed. In gelijke, of ongelijke verhouding (bijv 70-30 %).

 

Zowel jij als zij moeten goed nadenken over de risico's van partnership en ondernemerschap. Als de risico's te groot zijn, of je houdt niet van onzekerheid, niet aan beginnen, en gewoon in loondienst blijven.

 

Zet je pessimistische denkhoed op, bekijk alle worst case scenario's en zorg dat jullie het eens zijn over wat te doen als zo'n scenario zich voordoet (ziekte, ruzie, winkel draait niet goed etc etc). En dan, gaan met die banaan!

 

Succes!

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
 • 0

Aha. Dus ze zal die tijd, tot het bedrijf winst gaat maken (ik denk dat een jaar een redelijke marge is?) zonder inkomsten uit ons bedrijf door moeten kunnen komen?

 

Voor mij is dat geen probleem maar voor haar is dat denk ik niet mogelijk.

Dan zijn de andere opties dus toch haar in dienst nemen of een andere partner zoeken? :-\

 

 

Link naar reactie
 • 0

Als er voldoende contanten aanwezig zijn, kan ze vast een voorschot opnemen. Wat ze eruit haalt, zal van haar kapitaalrekening worden afgeschreven. Die kan ook negatief worden. Dan leent ze in feite van jou, dus het is maar de vraag of je dat wilt. Bovendien, vanuit aansprakelijkheidsoogpunt: als zij niets heeft en de boel gaat failliet, komen de zakelijke crediteuren bij jou verhaal halen.

 

Dus of je het echt moet willen? Maar het kan...

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
 • 0

Ja, ik snap 'm. Dan leen ik haar geld om partner kunnen worden, een persoonlijke lening, terwijl ik dat geld (gedeeltelijk) ook weer van de bank heb geleend. Een beetje krom natuurlijk. Maar minder risicovol dan iemand in dienst nemen toch? Want dat geld komt dan ook bij mij vandaan en als het mis gaat is het ook weg, alleen is het minder omdat er geen premies ed betaalt hoeven worden. Of zie ik dat nu toch weer verkeerd?

 

Ik kan met haar dan nog een terugbetaal regeling afspreken, mocht het fout gaan, maar de vraag is of we het zo ingewikkeld willen maken. Dan neem ik haar liever in dienst denk ik.

 

Het is een goede vriendin die ik graag mag maar als ik heel eerlijk ben zou ik de winkel ook alleen beginnen als het met haar niet lukt, alleen is dat niet haalbaar omdat ik ernaast wil blijven werken in het onderwijs.

Maar misschien ook wel. Waar een wil is...!

 

Ik denk dat het verstandig is om binnenkort even met een adviseur te gaan praten. Dat kan toch gewoon bij je bank of zijn er redenen om naar een apart bureau te gaan?

 

 

 

 

Link naar reactie
 • 0
...

Ik denk dat het verstandig is om binnenkort even met een adviseur te gaan praten. Dat kan toch gewoon bij je bank of zijn er redenen om naar een apart bureau te gaan?

 

 

Hoe krijg je een gezworen vijand? Ga een zakelijk partnerschap aan met een goede vriend :o

 

Klinkt wat zwart, maar ik vind dat je een partnership aan moet gaan met iemand waar je zakelijk wat aan hebt. Niet met iemand omdat ze een goede vriendin is.

 

Naar je bank ga je omdat je advies wilt over bijv kredieten, hypotheken, evt verzekeringen. Niet over dit soort lastige vragen.

 

Wat wil je vriendin eigenlijk? Mede-eigenaar zijn? Lekker werken en leuk verdienen? Een wereld van verschil in verantwoordelijkheid (en beloning). Ik lees niet dat je de door jou gestelde vragen (en verkregen antwoorden) al met haar hebt besproken. Zie je haar als (mogelijk) gelijkwaardige partner? Zo ja, wat doet zij om tot een goede oplossing te komen?

 

Succes!

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  7 leden, 190 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...