Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
JudithK

Verlies met voorgaande jaren verreken/heffingskorting

Recommended Posts

Na van alles opgezocht te hebben met betrekking tot het verrekenen van verliezen met voorgaande jaren, kom ik er nog niet uit.

Ik zal proberen de situatie duidelijk uit te leggen.

 

In 2005 had mijn man inkomsten uit arbeid. Ik had in 2005 verlies uit mijn onderneming. In 2005 heb ik daarom algemene heffingskorting ontvangen, omdat de inkomsten van mijn man hiervoor hoog genoeg waren.

In 2007 is mijn man toegetreden tot mijn onderneming.

In 2008 had mijn man verlies uit onze onderneming. Dit verlies is automatisch verrekend met zijn inkomsten uit 2005. Hiervoor heeft hij net een Vermindering aanslag ontvangen voor de inkomstenbelasting 2005. Hierbij gaat hij geld terug ontvangen voor te veel betaalde loonheffing.

 

Wat ik nu nergens kan terugvinden is wat er met mijn ontvangen heffingskorting in 2005 gebeurt. Na het verrekenen van zijn verlies met zijn inkomsten uit 2005, had ik minder heffingskorting mogen ontvangen in 2005. Aangezien je niet meer heffingskorting kan ontvangen als wat je aan inkomstenbelasting moet betalen. Met de verrekening is dit nu wel het geval.

Ga ik nu ook een nieuwe aanslag over 2005 ontvangen waarbij ik moet terug betalen?

 

Ik heb de belastingdienst hierover gebeld toen we vorig jaar de aangifte deden. Toen werd gezegd dat als mijn man een te laag inkomen zou krijgen in 2005 (door de verlies verrekening), ik heffingskorting moet terug betalen. Het was alleen erg warrig en nu heeft alleen mijn man een brief gekregen en ik niet.

 

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is, want ik vind het zelf best ingewikkeld hoe het nu precies in elkaar steekt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi Judith

 

Je hebt je er goed in verdiept en helaas klopt het dat de verliescompensatie kan betekenen dat jij de algemene heffingskorting (deels) terug moet betalen. Ik zou lekker achterover leunen en wachten of de fiscus het überhaupt wel in de gaten heeft.

 

groet

Joost


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt voor je antwoord.

 

Wat zou in dit geval wijsheid zijn? Bij de verdeling meer verlies als inkomen bij mijn man rekenen zodat hij een hoger bedrag terug krijgt bij de verrekening met het verleden en dan het risico lopen dat het verlies verloren gaat omdat ik misschien eenzelfde bedrag aan heffingskorting weer moet terug betalen of het verlies bij mij laten wat ik in de toekomst bij mijn positieve inkomsten kan verminderen?

 

Is er iets over te zeggen hoe groot de kans is dat de fiscus het in de gaten heeft en ik de algemene heffingskorting moet terug betalen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi Judith

 

meer verlies naar hem schuiven heeft geen zin als hij daardoor niet meer terugkrijgt. Je geeft immers aan dat zijn inkomen al zo laag wordt dat jij heffingskorting moet terugbetalen. Dat impliceert dat hij dus niets extra terugkrijgt als hij meer negatief inkomen heeft.

 

Lijkt mij dat de fiscus dit als controle software matig heeft ingebouwd. Ga er vanuit dat het gezien wordt. Garanderen kan ik het niet, zie bijv. de zaak van de man die 5 miljoen euro aan rente aftrek uit 2008 :-\

 

groet

Joost


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 5 leden online en 179 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept