Joost Rietveld

Moderator
  • Aantal berichten

    22100
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    14

Beste antwoorden

  1. Joost Rietveld's bericht in Belastingdienst controle: verklaar verschil tussen DGA loon en managementfee was marked as the answer   
    Zonder jouw cijfers te kennen: je redernatie klopt. Je berekening hierboven ook.
    Vergeet niet dat de bewijslast bij de fiscus ligt. Vooralsnog hoef jij dus niks aan te tonen.
     
    Afroommethode is overigens bij sommige controleurs nog steeds hardnekkig aanwezig. Afgeschaft is het niet, maar wel eerst kijken of er een meest vergelijkbaar loon is. De hoogte van de managementfee speelt daarin geen rol. Dat zou pas kunnen als er in redelijkheid geen meest vergelijkbare dienstbetrekking voor handen is.
  2. Joost Rietveld's bericht in Verzendkosten BTW 9% of 21%? was marked as the answer   
    BTW wordt berekend over de "vergoeding" en volgens de wet is dat de reële waarde. Dus ook bij geschenken die weggegeven worden moet je het correcte tarief toepassen en daarover dan zelf de BTW afdragen. Hier dus 21% over de dopper. Alleen voor samples/kleine geschenken van ideële aard geldt een uitzondering.
     
    (anders zou namelijk bijv. een verkoper van een auto een heel duur boek tegen 9% kunnen verkopen en de auto erbij cadeau doen)
  3. Joost Rietveld's bericht in Verlengd boekjaar 2022–2023 i.c.m. geruisloze inbreng met terugwerkende kracht was marked as the answer   
    Beste Denise
     
    Welkom. Lang verhaal met een kort antwoord:
     
    Technisch gesproken, gaat het hier niet om een verlengd boekjaar. De BV is immers opgericht in 2023 en het boekjaar eindigt op 31-12-2023. 
     
    Het gaat om de terugwerkende kracht waardoor de winst van 2022 toegerekend wordt aan het eerste boekjaar, zijnde 2023.
     
    Doordat de BV opgericht werd in 2023 is vanzelf een boekjaar ontstaan waarin de winst over 24 maanden valt. Daar kun je niks aan doen. Dit was alleen te voorkomen geweest als de BV opgericht was in 2022 (zelfs nog op 31-12) en dan met een kort boekjaar.
     
    Dan had je, door de terugwerkende kracht naar 1 januari, een boekjaar gehad waarin alleen de winst van 2022 zat. 
     
    Dus als jij in december tegen de notaris en accountant had gezegd: goh, maakt het uit of we nog passeren in 2022? En hun antwoord was nee, dan hebben ze niet goed opgelet. Maar was het al het plan om te passeren in 2023, dan had je zonder hun opmerkingen sowieso een eerste boekjaar gehad dat 24 maanden resultaat bevat.
     
    Overigens, kleine preek voor eigen parochie, dit soort detailkennis (alert zijn op toestemming bank ook) is waarom je een fiscalist inschakelt ipv van een accountant. 
     
    Groet, Joost 
     
  4. Joost Rietveld's bericht in Lenen van je eigen BV was marked as the answer   
    daar is geen standaard antwoord op, anders dan het standaard antwoord van de fiscus
  5. Joost Rietveld's bericht in Bijtelling; welke datum ivm eerdere inschrijving was marked as the answer   
    wet IB (art 20) gaat uit van datum eerste toelating.
    PS: ja, met notulen idd
  6. Joost Rietveld's bericht in Recht op KIA na retour deel van investering? was marked as the answer   
    Als je toetsenbord en muis los verkoopt in 2024 dan blijf je nog onder de grens van de desinvesteringsbijtelling... Opgelost
  7. Joost Rietveld's bericht in Fiscale reserve voor een investering vrijgeven, welk boekjaar? was marked as the answer   
    Je kunt alleen een investeringsreserve vormen als dit afkomstig is van boekwinst op een eerder verkocht bedrijfsmiddel. De zogenaamde herinvesteringsreserve. 
     
    Je kunt voor voorgenomen investeringen zelf geen reserve vormen. Je activeert het bedrijfsmiddel op de balans vanaf de ingebruikname en schrijft er vervolgens op af. Dat gebeurt dus in 2024. Daar kun je niks aan veranderen. Wel heb je nog recht op investeringsaftrek! 
  8. Joost Rietveld's bericht in Dividend verwerken i.c.m. aflossen schuld was marked as the answer   
    Als de deelneming tegen verkrijgingsprijs op de balans staat, dan dit inderdaad
  9. Joost Rietveld's bericht in Paarden kosten aftrekbaar? was marked as the answer   
    Dat is, ook na je toelichting, onnodig. 
     
    Ik zal proberen om er iets dieper op in te gaan:
     
    Hoofdregel:
    Een onderneming is (fiscaal gezien) een organisatie van arbeid en kapitaal die in het economisch verkeer deelneemt met als oogmerk goederen en/of diensten te leveren en waarbij winst beoogd wordt én redelijkerwijs te verwachten is of gerealiseerd wordt.
     
    In jouw geval voldoe je vrijwel aan de definitie. Alleen bestaat er, zeker bij ondernemingen die kapitaalintensief zijn, de kans dat de kosten niet opwegen tegen de baten. Ik vermoed namelijk dat als je alle kosten de verband houden met de paarden als zakelijk aanmerkt (ik som even uit de losse pols op: voer, tuigage, stalling incl. bijkomende kosten, hoefsmid, medicatie/dierenarts, controles, transport, rijbak, etc etc) dat je dan bij een omzet van € 1.200 (ik tel inderdaad de rest niet mee want voor die omzet heb je je eigen paarden niet nodig) per maand nooit winst zult maken.
     
    Er zijn nu eenmaal activiteiten die wel alle uiterlijke kenmerken van een onderneming hebben, maar door de hoge kosten door de fiscus niet als zodanig gezien worden, omdat het winstvereiste ontbreekt. Dit zie je bijvoorbeeld ook terug bij klassieke auto's: zeer duur om te stallen en in onderhoud, dus ook zelden maar winstgevend als activiteit.
     
    Privégebruik
    Wel moet je bij het bepalen van de winst er rekening mee houden dat kosten die betrekking hebben op privégebruik niet aftrekbaar zijn. Dat deel van de hierboven opgesomde kosten kun je dus achterwege laten om te bepalen of er winst gemaakt wordt. Het kan dus wel zijn dat als je de kosten voor privé niet in aftrek brengt, dat er dan winst is. In dat geval voldoe je aan alle eisen.
     
    Het punt is: welk deel van de kosten is privé?
    Als paard X gebruikt wordt voor therapie bij cliënt A, paard Y bij cliënt B en paard Z bij cliënt C, dan zijn de kosten van alle paarden in beginsel zakelijk. Als paarden A en B echter ook privé bereden worden dan zul je een deel van de kosten die betrekking  hebben op A en B ook weer moeten corrigeren. Het uitgangspunt daarbij is de redelijkheid. Je zou kunnen kijken naar tijd.
     
    Als Paard A per jaar inclusief alles 10.000 euro kost en je hebt met paard A een jaaromzet gemaakt van 4.800 euro (wat bijvoorbeeld gelijk staat aan 60 uur coaching), terwijl paard A daarnaast wekelijks gemiddeld 4 uur niet zakelijk bereden wordt (= 208 uur per jaar), dan zou je de aftrekbare kosten kunnen stellen op:
     
    60 uur zakelijk + 208 uur privé = 268 uur totaal.
    Zakelijk dus 60/268 = 22,39% van de kosten is aftrekbaar.
    Aftrekbare kosten 22,39% van 10.000 = € 2.239.
     
    De omzet was 4.800 euro min kosten 2.239 =  winst € 2.561.
     
    Dit is een voorbeeld en dus mijn tip daarover is, leg het voor aan de Belastingdienst. 
  10. Joost Rietveld's bericht in Hoe een telefoonabonnement voor Amerikaans bedrijf afsluiten in NL? was marked as the answer   
    Zonder KvK geen zakelijk abonnement. Het meest logische zou zijn dat de Amerikaanse baas het bedrijf in Nederland bij de KvK inschrijft als "permanent establishment" of "Betriebsstätte" als dat ze meer zegt daar in de VS 😉
  11. Joost Rietveld's bericht in Voorwaartse verliesverrekening bij belangenwijziging was marked as the answer   
    De nog niet (geheel) verrekende verliezen die geleden zijn tot en met het oudste belastingjaar vóór het tijdstip waarop de belangenwijziging heeft plaatsgevonden, komen in sommige gevallen te vervallen. Economische eigendom is ook een belangenwijziging, dus als je zorgt dat het dit jaar notarieel geregeld is, dan loop je voor verliesverdamping geen risico omdat het boekjaar nog loopt.
     
    Wat is er overigens gebeurd met je eenmanszaak, want in februari wilde je die nog omzetten naar een BV?
     
  12. Joost Rietveld's bericht in First filing of corporate tax for a Holding BV was marked as the answer   
    Check the statutes of the BV for an extended first financial year (verlengd boekjaar in Dutch, or the date December 31st 2023). This should me mentioned at the end of the deed.
     
    If so, then a tax return won't be possible until next year, since your current financial year is still ongoing
  13. Joost Rietveld's bericht in Annual account was marked as the answer   
    Here's an example (from 2020, so not exactly up to date with tax rates), but I honestly don't know if you should use this if you have no prior knowledge or experience. 
    CONCEPT BV - Jaarrekening 2020.xlsx
  14. Joost Rietveld's bericht in Aangifte vennootschapsbelasting Saldo fiscale winstberekening <> Winstberekening was marked as the answer   
    Dag Kilian
     
    Bij fiscale winst dien je de storting van die 50.000 agio nog in te vullen. Dan zou het moeten kloppen
  15. Joost Rietveld's bericht in Auto naar privé? was marked as the answer   
    Denk eraan dat de auto over 2 jaar fiscaal afgeschreven is. Mogelijk beïnvloedt dat nog je berekening van die 165 euro....?
  16. Joost Rietveld's bericht in Overnemen BV - Hoe zit het met lening & aflossing? was marked as the answer   
    Op volgorde van je bolletjes:
     
    - als de holding de werk BV koopt, dan is de holding de koopsom verschuldigd en doorgaans dus ook de schuldenaar. Fiscale eenheid staat hier geheel los van. Rente is aftrekbaar, aflossing niet. Dus ja, schuld aflossen doe je uit winst na VPB.
     
    - of je privé die 40k leent aan je BV of stort als aandelenkapitaal moet je per geval bekijken. Wij kennen jouw financiën niet dus valt dit niet te beantwoorden hier.
    1. Uiteraard zal de bank willen zien (eisen) dat jij dit als aandelenkapitaal stort, zodat jij ook risico loopt. Nog meer schuldeisers zit de bank niet op te wachten.
    2. Hoe kun je privé lenen van je holding als die holding net zelf geld geleend heeft om de werk BV te kopen? En als het al zou kunnen, dan is de rente die jij aan de holding moet betalen bij de holding belast, en bij jou (behoudens eigenwoningrente) niet aftrekbaar.
     
    - een DGA bestuurt de BV en wordt daarvoor beloond. Uiteraard zit zijn salaris al in de ebitda.
     
    - Nee niet alles. Dat bepaal je als aandeelhouder binnen redelijke en zakelijke grenzen. De rest van de winst blijft in de werk BV tenzij die besluit dividend uit te keren. Btw over de fee is gebruikelijk. Dat vormt voor de werk BV alleen een probleem als de werk BV zelf vrijgesteld is van btw.
     
    - parttime is niet altijd een probleem, mits jij kunt aantonen dat je inderdaad parttime werkt en wat volgens jou het fulltime zakelijk loon is waarvan je die 60% neemt.
     
    Tot zover de basics.
    Succes!
  17. Joost Rietveld's bericht in Eenmanszaak zonder verzoek geruisloos ingebracht in B.V. was marked as the answer   
    Eerst zul je moeten vaststellen of er iets is om over af te rekenen. Goodwill bij eenmanszaken wil nog wel eens fiscaal verdwijnen (bestaat dus niet) als de goodwill aan de persoon kleeft. 
     
    Verder is het altijd de vraag hoe het advies van en de opdracht aan je oude boekhouder eruit hebben gezien. Geruisloze inbreng is zelfs voor een fiscalist die er geen ervaring mee heeft, nog best wat uitzoekwerk om het goed te doen, laat staan voor een boekhouder zonder kennelijke fiscale ervaring. De veronderstelling dat er geen verzoek nodig zou zijn, spreekt boekdelen!
     
    In beginsel zal hij, als het inderdaad zijn advies was en hij alles voor je zou regelen, aansprakelijk te houden zijn voor de extra kosten, extra belastingheffing, rente en eventuele boetes.
  18. Joost Rietveld's bericht in Hulp nodig bij ondernemingsplan. was marked as the answer   
    Welkom. Je hebt nog een hoop werk te doen. Je vragen zijn wel behoorlijke open deuren namelijk:
     
    1. Door zelf hun commissie uit te betalen
    2. Altijd!!
     
    De algemene kritiek: dit is nog lang geen plan! Het is een idee. Ga dat eerst eens uitwerken mbv diverse templates voor ondernemingsplannen. Succes
  19. Joost Rietveld's bericht in Werknemer emigreert naar Indonesië was marked as the answer   
    Correct, NL heeft niks te heffen als de arbeid in het buitenland plaatsvindt door iemand die daar woont
  20. Joost Rietveld's bericht in Denkfout uit verleden corrigeren (IB & OB) was marked as the answer   
    Daar ligt werkelijk niemand wakker van bij de fiscus. 
     
    Bovendien: de zakelijke aanschaf was 460 * 80% = 368 euro en dus < 450.
     
    Niks aan de hand, moving on
  21. Joost Rietveld's bericht in Geld innen voor een ander en geen BTW berekenen was marked as the answer   
    Dag Dion
     
    In feite verreken jij op deze manier een vordering van de verhuurder op de huurder met jouw commissie. Jouw dienst blijft hetzelfde. Ik raad wel aan om deze handelswijze qua geldstromen telkens goed te bewaren bij elke transactie. Qua BTW verandert er niks.
     
    groet
    Joost
  22. Joost Rietveld's bericht in Kosten boeken zonder “ontvangen factuur”-mutatie was marked as the answer   
    Houd er rekening mee dat voor de omzetbelasting de factuurdatum bepalend is en niet de datum betaling. Vandaar dat factuur en betaling doorgaans twee afzonderlijke boekingen zijn
  23. Joost Rietveld's bericht in Gebruikelijk loon DGA in relatie tot omzet was marked as the answer   
    Ah zo, dat maakt wel verschil ja.
     
    Salaris is de tegenhanger van arbeid, dus als je in de BV hooguit wat transacties doet met het vermogen, dan ligt 50k salaris niet voor de hand. Juridisch gezien niet verboden, maar ik kan me zo indenken dat de fiscus bij een controle dit 'salaris' zal beschouwen als verkapte dividend uitdeling.
     
     
    Bovendien, als je salaris opneemt waardoor er verlies in de BV ontstaat, met welke winsten ga je dat verlies dan compenseren? Het zou toch zonde van de VPB zijn als de BV verkiezen lijdt die fiscaal niet te verrekenen zijn met winsten.
     
     
  24. Joost Rietveld's bericht in Als werknemer in loondienst inkopen in onderneming was marked as the answer   
    Nee, dat DGA-loon geldt niet als er geen arbeid verricht wordt in jouw Holding BV, omdat je daar vanuit de andere BV al loon voor krijgt. Bovendien is 4,9% geen aanmerkelijk belang en dus sowieso geen DGA-loon.
  25. Joost Rietveld's bericht in Advies inschrijving onderneming Spanje was marked as the answer   
    Welkom!
     
    In beginsel vestig je je onderneming daar waar je zelf resident bent, dus NL. Wellicht dat je, omdat je je diensten op Spaans grondgebied aanbiedt, de onderneming ook als autonomo moet inschrijven in Spanje. Check dat laatste vooral goed via een lokale belastingadviseur
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.