Ga naar inhoud

Joost Rietveld

Moderator
 • Aantal berichten

  21421
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  14

Beste antwoorden

 1. Joost Rietveld's bericht in First filing of corporate tax for a Holding BV was marked as the answer   
  Check the statutes of the BV for an extended first financial year (verlengd boekjaar in Dutch, or the date December 31st 2023). This should me mentioned at the end of the deed.
   
  If so, then a tax return won't be possible until next year, since your current financial year is still ongoing
 2. Joost Rietveld's bericht in Annual account was marked as the answer   
  Here's an example (from 2020, so not exactly up to date with tax rates), but I honestly don't know if you should use this if you have no prior knowledge or experience. 
  CONCEPT BV - Jaarrekening 2020.xlsx
 3. Joost Rietveld's bericht in Aangifte vennootschapsbelasting Saldo fiscale winstberekening <> Winstberekening was marked as the answer   
  Dag Kilian
   
  Bij fiscale winst dien je de storting van die 50.000 agio nog in te vullen. Dan zou het moeten kloppen
 4. Joost Rietveld's bericht in Auto naar privé? was marked as the answer   
  Denk eraan dat de auto over 2 jaar fiscaal afgeschreven is. Mogelijk beïnvloedt dat nog je berekening van die 165 euro....?
 5. Joost Rietveld's bericht in Overnemen BV - Hoe zit het met lening & aflossing? was marked as the answer   
  Op volgorde van je bolletjes:
   
  - als de holding de werk BV koopt, dan is de holding de koopsom verschuldigd en doorgaans dus ook de schuldenaar. Fiscale eenheid staat hier geheel los van. Rente is aftrekbaar, aflossing niet. Dus ja, schuld aflossen doe je uit winst na VPB.
   
  - of je privé die 40k leent aan je BV of stort als aandelenkapitaal moet je per geval bekijken. Wij kennen jouw financiën niet dus valt dit niet te beantwoorden hier.
  1. Uiteraard zal de bank willen zien (eisen) dat jij dit als aandelenkapitaal stort, zodat jij ook risico loopt. Nog meer schuldeisers zit de bank niet op te wachten.
  2. Hoe kun je privé lenen van je holding als die holding net zelf geld geleend heeft om de werk BV te kopen? En als het al zou kunnen, dan is de rente die jij aan de holding moet betalen bij de holding belast, en bij jou (behoudens eigenwoningrente) niet aftrekbaar.
   
  - een DGA bestuurt de BV en wordt daarvoor beloond. Uiteraard zit zijn salaris al in de ebitda.
   
  - Nee niet alles. Dat bepaal je als aandeelhouder binnen redelijke en zakelijke grenzen. De rest van de winst blijft in de werk BV tenzij die besluit dividend uit te keren. Btw over de fee is gebruikelijk. Dat vormt voor de werk BV alleen een probleem als de werk BV zelf vrijgesteld is van btw.
   
  - parttime is niet altijd een probleem, mits jij kunt aantonen dat je inderdaad parttime werkt en wat volgens jou het fulltime zakelijk loon is waarvan je die 60% neemt.
   
  Tot zover de basics.
  Succes!
 6. Joost Rietveld's bericht in Eenmanszaak zonder verzoek geruisloos ingebracht in B.V. was marked as the answer   
  Eerst zul je moeten vaststellen of er iets is om over af te rekenen. Goodwill bij eenmanszaken wil nog wel eens fiscaal verdwijnen (bestaat dus niet) als de goodwill aan de persoon kleeft. 
   
  Verder is het altijd de vraag hoe het advies van en de opdracht aan je oude boekhouder eruit hebben gezien. Geruisloze inbreng is zelfs voor een fiscalist die er geen ervaring mee heeft, nog best wat uitzoekwerk om het goed te doen, laat staan voor een boekhouder zonder kennelijke fiscale ervaring. De veronderstelling dat er geen verzoek nodig zou zijn, spreekt boekdelen!
   
  In beginsel zal hij, als het inderdaad zijn advies was en hij alles voor je zou regelen, aansprakelijk te houden zijn voor de extra kosten, extra belastingheffing, rente en eventuele boetes.
 7. Joost Rietveld's bericht in Hulp nodig bij ondernemingsplan. was marked as the answer   
  Welkom. Je hebt nog een hoop werk te doen. Je vragen zijn wel behoorlijke open deuren namelijk:
   
  1. Door zelf hun commissie uit te betalen
  2. Altijd!!
   
  De algemene kritiek: dit is nog lang geen plan! Het is een idee. Ga dat eerst eens uitwerken mbv diverse templates voor ondernemingsplannen. Succes
 8. Joost Rietveld's bericht in Werknemer emigreert naar Indonesië was marked as the answer   
  Correct, NL heeft niks te heffen als de arbeid in het buitenland plaatsvindt door iemand die daar woont
 9. Joost Rietveld's bericht in Denkfout uit verleden corrigeren (IB & OB) was marked as the answer   
  Daar ligt werkelijk niemand wakker van bij de fiscus. 
   
  Bovendien: de zakelijke aanschaf was 460 * 80% = 368 euro en dus < 450.
   
  Niks aan de hand, moving on
 10. Joost Rietveld's bericht in Geld innen voor een ander en geen BTW berekenen was marked as the answer   
  Dag Dion
   
  In feite verreken jij op deze manier een vordering van de verhuurder op de huurder met jouw commissie. Jouw dienst blijft hetzelfde. Ik raad wel aan om deze handelswijze qua geldstromen telkens goed te bewaren bij elke transactie. Qua BTW verandert er niks.
   
  groet
  Joost
 11. Joost Rietveld's bericht in Kosten boeken zonder “ontvangen factuur”-mutatie was marked as the answer   
  Houd er rekening mee dat voor de omzetbelasting de factuurdatum bepalend is en niet de datum betaling. Vandaar dat factuur en betaling doorgaans twee afzonderlijke boekingen zijn
 12. Joost Rietveld's bericht in Gebruikelijk loon DGA in relatie tot omzet was marked as the answer   
  Ah zo, dat maakt wel verschil ja.
   
  Salaris is de tegenhanger van arbeid, dus als je in de BV hooguit wat transacties doet met het vermogen, dan ligt 50k salaris niet voor de hand. Juridisch gezien niet verboden, maar ik kan me zo indenken dat de fiscus bij een controle dit 'salaris' zal beschouwen als verkapte dividend uitdeling.
   
   
  Bovendien, als je salaris opneemt waardoor er verlies in de BV ontstaat, met welke winsten ga je dat verlies dan compenseren? Het zou toch zonde van de VPB zijn als de BV verkiezen lijdt die fiscaal niet te verrekenen zijn met winsten.
   
   
 13. Joost Rietveld's bericht in Als werknemer in loondienst inkopen in onderneming was marked as the answer   
  Nee, dat DGA-loon geldt niet als er geen arbeid verricht wordt in jouw Holding BV, omdat je daar vanuit de andere BV al loon voor krijgt. Bovendien is 4,9% geen aanmerkelijk belang en dus sowieso geen DGA-loon.
 14. Joost Rietveld's bericht in Advies inschrijving onderneming Spanje was marked as the answer   
  Welkom!
   
  In beginsel vestig je je onderneming daar waar je zelf resident bent, dus NL. Wellicht dat je, omdat je je diensten op Spaans grondgebied aanbiedt, de onderneming ook als autonomo moet inschrijven in Spanje. Check dat laatste vooral goed via een lokale belastingadviseur
 15. Joost Rietveld's bericht in Geruisloze inbreng, boekaar afsluiten in het verleden. was marked as the answer   
  Dag Nicolaas, welkom op HL.
   
  Het hangt allemaal af van de datum waarop je bij de notaris zit. Je moet om te beginnen twee dingen uit elkaar houden: de notariële datum van oprichting en de datum waarop fiscaal het eerste boekjaar start (hier 1-1-22).
   
  Bij notariële oprichting voor 31-12-2022: dan kun je nog kiezen voor een kort eerste boekjaar. Dat boekjaar begint dan juridisch op de oprichtingsdatum en eindigt op 31-12-2022. Omdat fiscaal het boekjaar begonnen is op 1-1-22 omvat dit eerste korte boekjaar dus 12 maanden  
   
  Kies je bij notariële oprichting voor 31-12-2022 voor een lang eerste boekjaar, dan eindigt dat op 31-12-2023. Dat loopt fiscaal van 1-1-2022 tm 31-12-2023. Dus 24 maanden*, hou deze gedachte even vast*.
   
  Wordt de BV pas na 1-1-2023 opgericht (wat nog tot 1 april kan), dan start het juridische eerste boekjaar al in 2023. Bij een kort eerste boekjaar loopt dat dus tot 31-12-2023, MAAR, omdat het fiscaal al gestart was op 1-1-22 omvat dit boekjaar dus meteen 24 maanden.
   
  Kies je bij notariële oprichting na 1-1-23 voor een lang eerste boekjaar, dan loopt dat juridisch dus tot en met 31-12-2024. Fiscaal al vanaf 1-1-22 en dus in totaal 36 maanden.
   
  * Dan nu de reactie van je accountant:
  Het is inmiddels na 1-1-2023, dus een eerste boekjaar dat eindigt op 31-12-2022 behoort al niet meer tot de mogelijkheden. Ga je toch geruisloos inbrengen terug naar 1-1-2022 dan beloopt je boekjaar dus minstens 24 maanden. Als de winst daardoor boven de 200k komt, betaal je het hoge VPB tarief. 
   
  Accountant twee heeft het, aangenomen dat zijn antwoord op jouw vraag dateert van na 1 januari jl,  dus bij het verkeerde eind.
   
   
 16. Joost Rietveld's bericht in Omzetten eenmanszaak naar BV in Griekenland: iemand ervaring mee? was marked as the answer   
  Dank je wel Marcus,
   
  Je kunt bij de volstorting van aandelen in je nieuwe NL werkmaatschappij uiteraard de waarde van je Griekse eenmanszaak gebruiken. Dat is gewoon aan storting in natura. Maar:
   
  - de NL notaris zal erg kritisch zijn op de waardering die je geeft aan je Griekse bezittingen. De notaris moet voor zichzelf ook een redelijk beeld hebben van hetgeen jij inbrengt als storting op de aandelen in natura, zowel qua waarde als qua bewijs van feitelijk eigendom.
  - dat zegt niks over de belastingheffing in Griekenland. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat Griekenland geen belasting heft als jij jouw Griekse onderneming inbrengt in een NL BV;
  - de activiteiten van die NL BV liggen vervolgens nog steeds in Griekenland, dus ergens is het ook te verwachten dat Griekenland op grond van het vestigingsplaatsbeginsel de heffing (ook al is het een NL BV) naar zich toetrekt. Zie o.a. artikel 5 van het verdrag met Griekenland. 
 17. Joost Rietveld's bericht in DGA salaris in een Holding BV als alle werk BV's een eigen CEO hebben was marked as the answer   
  Dat valt zo niet te zeggen JP.
  Het enige dat ik je meegeven kan op basis van deze info is dat:
  - het vaak handiger is om in je BV-structuur 1 werkgever aan te wijzen voor jouw loon. Die ene werkgever belast jouw arbeid dan door aan de andere BV's.
  - parttime werken, staat niet in de wet als het gaat over gebruikelijk loon.  
  - je moet kijken naar al jouw arbeid tezamen binnen de BV-structuur. Het DGA-loon gaat niet alleen over bestuurswerk!
   
  Ik kan hier dus niet bevestigen dat wat jij wenst ook zondermeer slaagt. Je zou nog vooroverleg met de fiscus kunnen plegen
 18. Joost Rietveld's bericht in Aankoop buitenland (US), hoe verrekenen met klant was marked as the answer   
  Correct
 19. Joost Rietveld's bericht in Deelneming wel of niet opnemen was marked as the answer   
  Welkom op HL, maar nare situatie.
   
  Aangifte 2019-2020 herzien helpt wel omdat dan de eigen vermogens aansluiten bij jouw (geheel correcte) zienswijze over 2021.
   
  Inderdaad geen voorziening deelneming. Veelgemaakte fout terwijl er inderdaad een in de volksmond genoemde 403-verklaring voor nodig is.
   
  Er is wel sprake van een deelneming en ook deelnemingsvrijstelling, alleen dus niet van aftrek van verlies uit deelneming in jouw Holding omdat dat onder de deelnemingsvrijstelling niet gaat
 20. Joost Rietveld's bericht in Resterende afschrijvingen bij overgaan van eenmanszaak naar BV was marked as the answer   
  Beste Aroen
   
  Bij omzetting via activa passiva transactie koopt de BV de activa tegen de waarde economisch verkeer en schrijft daar vervolgens zelf op af, weer met maximaal 20% per jaar. De BV zet dus niet de afschrijving van de eenmanszaak voort. Dat zou alleen bij een geruisloze inbreng zijn.
   
  Groet, Joost 
 21. Joost Rietveld's bericht in Journaliseren kilometervergoeding was marked as the answer   
  Vervoerskosten
  Aan privé storting
 22. Joost Rietveld's bericht in Welk BTW tarief mag ik berekenen? was marked as the answer   
  Och, overnachting + diner maakt al snel een reis. Dat iemand er met eigen vervoer heen komt of dat er ook andere activiteiten plaatsvinden, doet niet per se terzake.
   
  Als jullie een camping met kok zouden exploiteren, dan had je waarschijnlijk wel gezegd dat het een reis is. Want daarbij gebeurt hetzelfde als bij jullie, alleen kiezen jullie gasten voor sessies en gaan campinggasten pootje baden aan het binnenmeer of tafeltennis spelen op stenen tafels. 
   
  Overigens moet ik even iets corrigeren over de reisbureauregeling: jullie verhaal lezend, lijkt mij dat juist van toepassing. Jullie kopen de huur van de locatie zelf in, de kok ook, en daarna bieden jullie dat op eigen naam aan. Dan zit je aan de reisbureauregeling.
   
   
 23. Joost Rietveld's bericht in BV (tijdelijk) laten slapen / inactief maken was marked as the answer   
  Dag P Visser
   
  Ik heb ze even genummerd voor het gemak
  1. Je kunt gewoon de arbeidsovereenkomst opzeggen.
  2. Kun je mee stoppen, mits inderdaad de loonadministratie bij de fiscus afgemeld wordt wegens geen personeel in dienst meer.
  3. Briefje sturen. Pas als het bevestigd is, kun je stoppen met nul aangiftes
  4. Ja
  5. Ook al slaapt de BV, nog steeds wel elk jaar aldoor VPB doen en deponeren bij de KvK.
   
  Groet, Joost 
 24. Joost Rietveld's bericht in Verplichte afname OR leidt tot belastbare winst voor ZZPer, of niet toegestaan? was marked as the answer   
  Dat is inderdaad niet zo. Het enige wat niet kan in jouw situatie is nog toevoegen aan de OR (maar dat kan vanaf 2023 sowieso niet meer met dank aan Rutte IV). Maar de OR zelf gebeurt niks mee. 
 25. Joost Rietveld's bericht in Merkregistratie en boekhoudkundige verwerking was marked as the answer   
  Beide zijn valide principes, dus dan geldt m.i. de bestendige gedragslijn
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.