Joost Rietveld

Moderator
 • Aantal berichten

  22435
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  14

Beste antwoorden

 1. Joost Rietveld's bericht in Btw aftrek autokosten bij niet-zakelijk-geëtiketteerde auto was marked as the answer   
  ah zo, dat klopt. Dat komt ook omdat het niet per se zo is. Het ligt iets genuanceerder en dat maakt het erg complex:
   
  Als je een auto voor de BTW als privé etiketteert, dan zal dat moeten blijken uit je administratie. Bijvoorbeeld doordat je geen aanschaf-BTW hebt teruggevraagd.
   
  Als je vervolgens wel gebruik maakt van je recht om voor de zakelijke kilometers het evenredige deel aan BTW terug te vragen, dan is de hoofdregel dat je bij verkoop niet te maken hebt met BTW.
   
  De bewijslast ligt alleen dan wel bij jou om aan te tonen dat de auto privé is geëtiketteerd voor de BTW
 2. Joost Rietveld's bericht in Boekhouding doen voor klanten vanuit Macedonie was marked as the answer   
  Juridisch kan er van alles spelen. Je hebt een onderneming naar Macedonisch recht, dus let ook op onder welk recht je de algemene voorwaarden laat vallen. Geschillen wil je niet voor een Macedonische rechtbank moeten uitvechten.
   
  Inkomstenbelasting: belast in Macedonië. Dus ook daar registreren in een handelsregister en aangifte doen
   
  Omzetbelasting: belast in Nederland, en je moet je in NL met je Macedonische onderneming registreren voor de BTW. 
 3. Joost Rietveld's bericht in Kleininvesteringsaftrek was marked as the answer   
  Dan wel ja
 4. Joost Rietveld's bericht in Elektrische bestelauto versus doorrijden met oude bestelauto was marked as the answer   
  Datum kenteken is leidend voor de bijtelling, niet de orderdatum.
   
  En het is niet 16% vd werkelijke kosten, maar x% vd cataloguswaarde, met als maximum uitkomst daarvan de werkelijke kosten.
   
  Verder wordt de maximering van de bijtelling tot de werkelijke autokosten hier gecorrigeerd omdat je de VAMIL hebt gebruikt. Anders gezegd, de VAMIL wordt gehoopt buiten beschouwing gelaten. Dan zit je qua bijtelling op 18.850 afschrijving / 5 = 3.770 (ex. Verz. Mrb en onderhoud)
   
  Terwijl de bijtelling over de cat. waarde 16% (op kenteken in '24) van (32.500 plus 21% BTW) = 6.292.
   
  Dus je bijtelling wordt gemaximeerd op 3.770 plus mrb plus verz plus onderhoud. 
 5. Joost Rietveld's bericht in Verschillende ondernemingsvermogen eind 2021-2022 en begin 2023 was marked as the answer   
  In de aangifte wordt aan het begin deze vraag gesteld: 
   
  Is het ondernemingsvermogen op 1-1-23 gelijk aan het ondernemingsvermogen aan het einde van het vorige boekjaar?
   
  Wat heb je daar ingevuld? 
  En welk bedrag?
   
 6. Joost Rietveld's bericht in De dienst is belast in het land van uw afnemer. De wetgeving van dat land geldt. was marked as the answer   
  Stripe neemt er een aantal voor zijn rekening, maar het antwoord is ja. Als je wereldwijd wilt ondernemen, horen daar wereldwijde verplichtingen bij
 7. Joost Rietveld's bericht in Belgische BV als bestuurder van Nederlandse BV was marked as the answer   
  Beste Peter
   
  De vererving van ondernemingen is complex. Dat valt niet even op een forum uit te leggen zonder jouw situatie te kennen. Kort door de bocht:
   
  - in NL wordt alleen zuiver ondernemingsvermogen (dus geen spaargeld of beleggingen in de BV) (goeddeels) vrijgesteld, zolang de onderneming door de erfgenaam wordt voortgezet.
  - als jij al langer dan 10 jaar geen NL ingezetene bent, dan heft de NL fiscus van jouw NL erfgenaam niks (nationaliteit is overigens niet maatgevend, maar of je erfgenaam inwoner is).
  - wellicht mag België ook heffen. Geen idee.
   
  Beste advies is om dit soort delicate zaken te plannen met een specialist in BE-NL fiscaal recht.
 8. Joost Rietveld's bericht in Aankoop pand met BTW belast, gaat dit goed? was marked as the answer   
  Dan begrijp je de verlegging verkeerd.
  De BTW wordt verlegd naar jouw BV. Dat wil zeggen dat jouw BV de BTW afdraagt en terugvraagt in dezelfde aangifte. Saldo nul. Je betaalt dus géén BTW aan de verkoper.
   
  Als in de eerste 9 jaar na het jaar van aankoop de verhuur niet meer (volledig) belast is, dan moet inderdaad de aanschaf BTW herzien worden.
 9. Joost Rietveld's bericht in Belastingdienst controle: verklaar verschil tussen DGA loon en managementfee was marked as the answer   
  Zonder jouw cijfers te kennen: je redernatie klopt. Je berekening hierboven ook.
  Vergeet niet dat de bewijslast bij de fiscus ligt. Vooralsnog hoef jij dus niks aan te tonen.
   
  Afroommethode is overigens bij sommige controleurs nog steeds hardnekkig aanwezig. Afgeschaft is het niet, maar wel eerst kijken of er een meest vergelijkbaar loon is. De hoogte van de managementfee speelt daarin geen rol. Dat zou pas kunnen als er in redelijkheid geen meest vergelijkbare dienstbetrekking voor handen is.
 10. Joost Rietveld's bericht in Verzendkosten BTW 9% of 21%? was marked as the answer   
  BTW wordt berekend over de "vergoeding" en volgens de wet is dat de reële waarde. Dus ook bij geschenken die weggegeven worden moet je het correcte tarief toepassen en daarover dan zelf de BTW afdragen. Hier dus 21% over de dopper. Alleen voor samples/kleine geschenken van ideële aard geldt een uitzondering.
   
  (anders zou namelijk bijv. een verkoper van een auto een heel duur boek tegen 9% kunnen verkopen en de auto erbij cadeau doen)
 11. Joost Rietveld's bericht in Verlengd boekjaar 2022–2023 i.c.m. geruisloze inbreng met terugwerkende kracht was marked as the answer   
  Beste Denise
   
  Welkom. Lang verhaal met een kort antwoord:
   
  Technisch gesproken, gaat het hier niet om een verlengd boekjaar. De BV is immers opgericht in 2023 en het boekjaar eindigt op 31-12-2023. 
   
  Het gaat om de terugwerkende kracht waardoor de winst van 2022 toegerekend wordt aan het eerste boekjaar, zijnde 2023.
   
  Doordat de BV opgericht werd in 2023 is vanzelf een boekjaar ontstaan waarin de winst over 24 maanden valt. Daar kun je niks aan doen. Dit was alleen te voorkomen geweest als de BV opgericht was in 2022 (zelfs nog op 31-12) en dan met een kort boekjaar.
   
  Dan had je, door de terugwerkende kracht naar 1 januari, een boekjaar gehad waarin alleen de winst van 2022 zat. 
   
  Dus als jij in december tegen de notaris en accountant had gezegd: goh, maakt het uit of we nog passeren in 2022? En hun antwoord was nee, dan hebben ze niet goed opgelet. Maar was het al het plan om te passeren in 2023, dan had je zonder hun opmerkingen sowieso een eerste boekjaar gehad dat 24 maanden resultaat bevat.
   
  Overigens, kleine preek voor eigen parochie, dit soort detailkennis (alert zijn op toestemming bank ook) is waarom je een fiscalist inschakelt ipv van een accountant. 
   
  Groet, Joost 
   
 12. Joost Rietveld's bericht in Lenen van je eigen BV was marked as the answer   
  daar is geen standaard antwoord op, anders dan het standaard antwoord van de fiscus
 13. Joost Rietveld's bericht in Bijtelling; welke datum ivm eerdere inschrijving was marked as the answer   
  wet IB (art 20) gaat uit van datum eerste toelating.
  PS: ja, met notulen idd
 14. Joost Rietveld's bericht in Recht op KIA na retour deel van investering? was marked as the answer   
  Als je toetsenbord en muis los verkoopt in 2024 dan blijf je nog onder de grens van de desinvesteringsbijtelling... Opgelost
 15. Joost Rietveld's bericht in Fiscale reserve voor een investering vrijgeven, welk boekjaar? was marked as the answer   
  Je kunt alleen een investeringsreserve vormen als dit afkomstig is van boekwinst op een eerder verkocht bedrijfsmiddel. De zogenaamde herinvesteringsreserve. 
   
  Je kunt voor voorgenomen investeringen zelf geen reserve vormen. Je activeert het bedrijfsmiddel op de balans vanaf de ingebruikname en schrijft er vervolgens op af. Dat gebeurt dus in 2024. Daar kun je niks aan veranderen. Wel heb je nog recht op investeringsaftrek! 
 16. Joost Rietveld's bericht in Dividend verwerken i.c.m. aflossen schuld was marked as the answer   
  Als de deelneming tegen verkrijgingsprijs op de balans staat, dan dit inderdaad
 17. Joost Rietveld's bericht in Paarden kosten aftrekbaar? was marked as the answer   
  Dat is, ook na je toelichting, onnodig. 
   
  Ik zal proberen om er iets dieper op in te gaan:
   
  Hoofdregel:
  Een onderneming is (fiscaal gezien) een organisatie van arbeid en kapitaal die in het economisch verkeer deelneemt met als oogmerk goederen en/of diensten te leveren en waarbij winst beoogd wordt én redelijkerwijs te verwachten is of gerealiseerd wordt.
   
  In jouw geval voldoe je vrijwel aan de definitie. Alleen bestaat er, zeker bij ondernemingen die kapitaalintensief zijn, de kans dat de kosten niet opwegen tegen de baten. Ik vermoed namelijk dat als je alle kosten de verband houden met de paarden als zakelijk aanmerkt (ik som even uit de losse pols op: voer, tuigage, stalling incl. bijkomende kosten, hoefsmid, medicatie/dierenarts, controles, transport, rijbak, etc etc) dat je dan bij een omzet van € 1.200 (ik tel inderdaad de rest niet mee want voor die omzet heb je je eigen paarden niet nodig) per maand nooit winst zult maken.
   
  Er zijn nu eenmaal activiteiten die wel alle uiterlijke kenmerken van een onderneming hebben, maar door de hoge kosten door de fiscus niet als zodanig gezien worden, omdat het winstvereiste ontbreekt. Dit zie je bijvoorbeeld ook terug bij klassieke auto's: zeer duur om te stallen en in onderhoud, dus ook zelden maar winstgevend als activiteit.
   
  Privégebruik
  Wel moet je bij het bepalen van de winst er rekening mee houden dat kosten die betrekking hebben op privégebruik niet aftrekbaar zijn. Dat deel van de hierboven opgesomde kosten kun je dus achterwege laten om te bepalen of er winst gemaakt wordt. Het kan dus wel zijn dat als je de kosten voor privé niet in aftrek brengt, dat er dan winst is. In dat geval voldoe je aan alle eisen.
   
  Het punt is: welk deel van de kosten is privé?
  Als paard X gebruikt wordt voor therapie bij cliënt A, paard Y bij cliënt B en paard Z bij cliënt C, dan zijn de kosten van alle paarden in beginsel zakelijk. Als paarden A en B echter ook privé bereden worden dan zul je een deel van de kosten die betrekking  hebben op A en B ook weer moeten corrigeren. Het uitgangspunt daarbij is de redelijkheid. Je zou kunnen kijken naar tijd.
   
  Als Paard A per jaar inclusief alles 10.000 euro kost en je hebt met paard A een jaaromzet gemaakt van 4.800 euro (wat bijvoorbeeld gelijk staat aan 60 uur coaching), terwijl paard A daarnaast wekelijks gemiddeld 4 uur niet zakelijk bereden wordt (= 208 uur per jaar), dan zou je de aftrekbare kosten kunnen stellen op:
   
  60 uur zakelijk + 208 uur privé = 268 uur totaal.
  Zakelijk dus 60/268 = 22,39% van de kosten is aftrekbaar.
  Aftrekbare kosten 22,39% van 10.000 = € 2.239.
   
  De omzet was 4.800 euro min kosten 2.239 =  winst € 2.561.
   
  Dit is een voorbeeld en dus mijn tip daarover is, leg het voor aan de Belastingdienst. 
 18. Joost Rietveld's bericht in Hoe een telefoonabonnement voor Amerikaans bedrijf afsluiten in NL? was marked as the answer   
  Zonder KvK geen zakelijk abonnement. Het meest logische zou zijn dat de Amerikaanse baas het bedrijf in Nederland bij de KvK inschrijft als "permanent establishment" of "Betriebsstätte" als dat ze meer zegt daar in de VS 😉
 19. Joost Rietveld's bericht in Voorwaartse verliesverrekening bij belangenwijziging was marked as the answer   
  De nog niet (geheel) verrekende verliezen die geleden zijn tot en met het oudste belastingjaar vóór het tijdstip waarop de belangenwijziging heeft plaatsgevonden, komen in sommige gevallen te vervallen. Economische eigendom is ook een belangenwijziging, dus als je zorgt dat het dit jaar notarieel geregeld is, dan loop je voor verliesverdamping geen risico omdat het boekjaar nog loopt.
   
  Wat is er overigens gebeurd met je eenmanszaak, want in februari wilde je die nog omzetten naar een BV?
   
 20. Joost Rietveld's bericht in First filing of corporate tax for a Holding BV was marked as the answer   
  Check the statutes of the BV for an extended first financial year (verlengd boekjaar in Dutch, or the date December 31st 2023). This should me mentioned at the end of the deed.
   
  If so, then a tax return won't be possible until next year, since your current financial year is still ongoing
 21. Joost Rietveld's bericht in Annual account was marked as the answer   
  Here's an example (from 2020, so not exactly up to date with tax rates), but I honestly don't know if you should use this if you have no prior knowledge or experience. 
  CONCEPT BV - Jaarrekening 2020.xlsx
 22. Joost Rietveld's bericht in Aangifte vennootschapsbelasting Saldo fiscale winstberekening <> Winstberekening was marked as the answer   
  Dag Kilian
   
  Bij fiscale winst dien je de storting van die 50.000 agio nog in te vullen. Dan zou het moeten kloppen
 23. Joost Rietveld's bericht in Auto naar privé? was marked as the answer   
  Denk eraan dat de auto over 2 jaar fiscaal afgeschreven is. Mogelijk beïnvloedt dat nog je berekening van die 165 euro....?
 24. Joost Rietveld's bericht in Overnemen BV - Hoe zit het met lening & aflossing? was marked as the answer   
  Op volgorde van je bolletjes:
   
  - als de holding de werk BV koopt, dan is de holding de koopsom verschuldigd en doorgaans dus ook de schuldenaar. Fiscale eenheid staat hier geheel los van. Rente is aftrekbaar, aflossing niet. Dus ja, schuld aflossen doe je uit winst na VPB.
   
  - of je privé die 40k leent aan je BV of stort als aandelenkapitaal moet je per geval bekijken. Wij kennen jouw financiën niet dus valt dit niet te beantwoorden hier.
  1. Uiteraard zal de bank willen zien (eisen) dat jij dit als aandelenkapitaal stort, zodat jij ook risico loopt. Nog meer schuldeisers zit de bank niet op te wachten.
  2. Hoe kun je privé lenen van je holding als die holding net zelf geld geleend heeft om de werk BV te kopen? En als het al zou kunnen, dan is de rente die jij aan de holding moet betalen bij de holding belast, en bij jou (behoudens eigenwoningrente) niet aftrekbaar.
   
  - een DGA bestuurt de BV en wordt daarvoor beloond. Uiteraard zit zijn salaris al in de ebitda.
   
  - Nee niet alles. Dat bepaal je als aandeelhouder binnen redelijke en zakelijke grenzen. De rest van de winst blijft in de werk BV tenzij die besluit dividend uit te keren. Btw over de fee is gebruikelijk. Dat vormt voor de werk BV alleen een probleem als de werk BV zelf vrijgesteld is van btw.
   
  - parttime is niet altijd een probleem, mits jij kunt aantonen dat je inderdaad parttime werkt en wat volgens jou het fulltime zakelijk loon is waarvan je die 60% neemt.
   
  Tot zover de basics.
  Succes!
 25. Joost Rietveld's bericht in Eenmanszaak zonder verzoek geruisloos ingebracht in B.V. was marked as the answer   
  Eerst zul je moeten vaststellen of er iets is om over af te rekenen. Goodwill bij eenmanszaken wil nog wel eens fiscaal verdwijnen (bestaat dus niet) als de goodwill aan de persoon kleeft. 
   
  Verder is het altijd de vraag hoe het advies van en de opdracht aan je oude boekhouder eruit hebben gezien. Geruisloze inbreng is zelfs voor een fiscalist die er geen ervaring mee heeft, nog best wat uitzoekwerk om het goed te doen, laat staan voor een boekhouder zonder kennelijke fiscale ervaring. De veronderstelling dat er geen verzoek nodig zou zijn, spreekt boekdelen!
   
  In beginsel zal hij, als het inderdaad zijn advies was en hij alles voor je zou regelen, aansprakelijk te houden zijn voor de extra kosten, extra belastingheffing, rente en eventuele boetes.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.