En toch ....
Laat ik eerst 1 misverstand wegwerken: die 56.000 grens wil maar 1 ding zeggen: als jij het loon daaronder vaststelt dan ligt de bewijslast bij jou. Stel jij het loon daarop of daarboven vast, dan ligt de bewijslast bij de Belastingdienst. Met bewijslast bedoel ik: wie moet bewijzen dat het opgegeven loon in lijn ligt met het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking.
Echter, dat gaat over de vaststelling. Een loonsverlaging staat in beginsel open voor nieuwe discussie, waarbij de fiscus best kan vragen waarom de directeur een lager salaris heeft aanvaard. Dat doen directeuren in het normale zakelijke verkeer immers ook niet, alleen maar omdat het wat minder gaat met de onderneming. In die zin moet je ook echt de pet van aandeelhouder afzetten.
Nu zullen ze van 500 per maand niet wakker liggen, zeker niet als er geen dividend voor in de plaats komt. Dus voer door verlaging gerust door.
Bovenstaande is vooral bedoeld om een compleet beeld te schetsen, voor het geval een andere lezer zou denken "mooi, ik voer een loonsverlaging door van 2.000 per maand"