• 0

Overnemen BV - Hoe zit het met lening & aflossing?

(aangepast)

 

Ik overweeg al een tijdje om een BV over te nemen en te gaan ondernemen.  Mijn plannen worden steeds concreter en ik wil graag een aantal business-cases gaan maken om helder te krijgen of mijn plannen haalbaar en rendabel zijn. Ik loop echter vast op de beste structuur en de regelgeving omtrent de financiering en de aflossing.

 

Stel ik wil een bedrijf overnemen voor 300k met een EBITDA van 200k.

Ik wil dit financieren doormiddel van:

60k eigen vermogen

40k vermogen via een onderhandse lening

200k via een achtergestelde lening en/of een banklening

Ik wil graag werken met een holding en een werk-bv. 

 

  • Ik neem aan dat de holding dan een schuld heeft van 200k bij de vorige eigenaar/de bank en niet de BV? Als ik er een fiscale eenheid van maak zijn de rente kosten aftrekbaar maar de aflossing wordt toch gezien als uitgave? Betekend dat dan dat de aflossing wordt gedaan met geld dat wel wordt belast met winstbelasting? 

 

  • Over de 40k via een onderhandse lening twijfel ik nog een beetje, wat zijn de voordelen van privé lenen of via de holding.
  1. - klopt het dat bij een privé lening dit door de bank wordt gezien als eigen inleg? (Ik hoef het immers niet te noemen en terug betalen kan ik in theorie doen zonder DGA/dividend uit de bv's). 
  2. - klopt het dat ik ook onderhands mag lenen met de holding, is dan het voordeel dat dit dividend belasting scheelt en dat de rente kosten aftrekbaar zijn? 

 

  • Wordt een 'normaal' DGA salaris gezien als salariskosten en zit het daardoor al in de EBITDA? Of is het gebruikelijk dat van de EBITDA ook nog het DGA salaris gaat? 

 

  • Wordt al het geld dat van de werk-bv naar de holding gaat gezien als management-fee? en derhalve met 21% BTW belast en zo ja, kan deze BTW dan in de werk-bv volledig verrekend worden met de af te dragen BTW (waardoor er dus eigenlijk geen effect is)? 

 

  • Ik ben van plan om naast mijn werk als DGA ook in loondienst (elders) te blijven. Ik verwacht 3 dagen in loondienst te zijn en 3 dagen als DGA aan de slag te zijn. Ik begreep dat de bd moeilijk kan doen over DGA die parttime werken en zichzelf dus ook een parttime salaris geven. Stel ik maak 120k winst na belasting, na aflossingen van leningen blijft er nog 80k over die ik gebruik om extra af te lossen en als reserve voor investeringen (en dus niet voor dividend) zou de bd hier moeilijk overdoen als ik mijzelf dan maar als 0,6 FTE betaal?

 

 

 

 

aangepast door piraat
Foutje in layout
Link naar reactie

Aanbevolen berichten

7 antwoorden op deze vraag

  • 1

Welkom op HL 

 

Maar owww, waar te beginnen met de wirwar aan vragen te beantwoorden?

 

Aflossingen zijn geen kosten, tellen ook niet mee voor winst of kosten. 

 

Dga-loon gaat ten laste van de winst, niet van EBITDA en zal eerst moeten worden uitgekeerd voordat je aan dividend uitkeren begint. Omgekeerd gaat niet...

 

Etc. Etc. Etc...

 

Ik adviseer je toch maar eens te gaan studeren op het Handboek Ondernemen (gratis te downloaden bij de belastingdienst) en onderaan deze pagina op de banner van Ondernemersplein te klikken. Liever wat beter beslagen ten ijs als je 300k wilt gaan investeren, vind je ook niet?

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0
3 uur geleden, piraat zei:

Stel ik wil een bedrijf overnemen voor 300k met een EBITDA van 200k

Dat lijkt op het eerste gezicht het koopje van de eeuw. Is dit daadwerkelijk de vraagprijs? Wat weet je al van de BV qua balans?

 

3 uur geleden, piraat zei:

200k via een achtergestelde lening en/of een banklening

Van wie? De bank zal zeker geen achtergestelde lening verstrekken, dus de verkoper verstrekt een vendor loan, naast de ogenschijnlijk al zeer lieve koopsom van 300k?

 

De rest van je vragen: daarmee loop je hard op de muziek vooruit. Beste is om eerst eens helder te krijgen of de koopsom reëel is (m.a.w. wat is er aan de hand dat de verkoper slechts 1,5 maal de ebitda vraagt?) en of je het überhaupt kunt financieren

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Bedankt voor de reacties!

Misschien had ik iets meer context moeten geven. 

Zelf heb ik een Bedrijfskundige (opleidingsachtergrond) met een aantal jaar werkervaring in marketing en als Business controller (beide bij grote organisaties). Ik merk echter dat wat ik in mijn studies heb geleerd en hoe ik kijk naar de financiën in mijn werk, toch echt wat anders is dan een eigen BV overnemen met een holding etc. De wens om te ondernemen heb ik al heel lang maar ik heb het altijd vooruit geschoven, pas de laatste maanden heb ik besloten om nu echt serieus onderzoek te doen en vervolgens stappen te zetten. 

 

De cijfers die ik beschreef waren fictief, het gaat er meer om dat ik graag wil weten hoe het werkt qua financiering en aflossing. Ik begrijp dat een multiplier van 1.5 vrij ongebruikelijk is, misschien had ik daar in de fictieve cijfers rekening mee moeten houden.

 

2 uur geleden, wimj zei:

Is het niet veel belangrijker dat het bedrijf aansluit bij jouw kennis, kunde en ambitie?

Absoluut mee eens, het soort bedrijven waar ik momenteel naar kijk zijn ook allemaal bedrijven die iets doen waar ik affiniteit mee heb, het een en ander van weet en die ik interessant vind. Echter ligt mijn ambitie wel bij net wat anders dan wat ik nu doe, ik zou mezelf natuurlijk  mezelf als Business controller kunnen gaan verhuren, en daar een hele goede boterham mee kunnen verdienen.

Echter doe ik dan exact wat ik nu doe en dat is puur het adviseren over bedrijfsvoering/bedrijfskundige topics aan managers/directie die daar meestal veel minder affiniteit mee hebben. Ik heb momenteel alleen gewerkt in sectoren waar ik minder affiniteit mee had, en toch kreeg ik regelmatig complimenten over mijn ideeën. Ik hoop/denk dat als ik zelf aan het roer sta, in een bedrijf/sector waar ik veel mee heb ik nog beter kan presteren. Vandaar ook dat ik niet zelf begin als bijvoorbeeld schilder en dat uitbouw naar een heel bedrijf, maar graag iets wil overnemen. Mijn kracht zit hem in kansen en optimalisaties zien in organisaties, mensen motiveren en aan de 'bedrijfskundige knoppen' draaien. 

 

Zoals geschreven kijk ik al een tijd wat er allemaal te koop is in de wereld, daarnaast probeer ik veel te lezen en leren over M&A/ holdings en financieringsmogelijkheden. Mijn inziens kan ik daarna pas inschatten wat haalbaar is en wat de beste routes zijn. Daarna komt voor mij pas stap twee; reageren op bedrijven, meer details ontvangen en berekenen of een overname rendabel genoeg is en uiteraard of ik verwacht er voldoende uitdaging uit te halen en of ik de skills heb om van toegevoegde waarde te zijn voor het bedrijf. Misschien is dit een iets ander volgorde dan een gepassioneerde kok die heel graag een eigen restaurant wil overnemen maar ik hoop dat het wat duidelijkheid geeft. 

 

 

aangepast door piraat
Link naar reactie
  • 0

Op volgorde van je bolletjes:

 

- als de holding de werk BV koopt, dan is de holding de koopsom verschuldigd en doorgaans dus ook de schuldenaar. Fiscale eenheid staat hier geheel los van. Rente is aftrekbaar, aflossing niet. Dus ja, schuld aflossen doe je uit winst na VPB.

 

- of je privé die 40k leent aan je BV of stort als aandelenkapitaal moet je per geval bekijken. Wij kennen jouw financiën niet dus valt dit niet te beantwoorden hier.

1. Uiteraard zal de bank willen zien (eisen) dat jij dit als aandelenkapitaal stort, zodat jij ook risico loopt. Nog meer schuldeisers zit de bank niet op te wachten.

2. Hoe kun je privé lenen van je holding als die holding net zelf geld geleend heeft om de werk BV te kopen? En als het al zou kunnen, dan is de rente die jij aan de holding moet betalen bij de holding belast, en bij jou (behoudens eigenwoningrente) niet aftrekbaar.

 

- een DGA bestuurt de BV en wordt daarvoor beloond. Uiteraard zit zijn salaris al in de ebitda.

 

- Nee niet alles. Dat bepaal je als aandeelhouder binnen redelijke en zakelijke grenzen. De rest van de winst blijft in de werk BV tenzij die besluit dividend uit te keren. Btw over de fee is gebruikelijk. Dat vormt voor de werk BV alleen een probleem als de werk BV zelf vrijgesteld is van btw.

 

- parttime is niet altijd een probleem, mits jij kunt aantonen dat je inderdaad parttime werkt en wat volgens jou het fulltime zakelijk loon is waarvan je die 60% neemt.

 

Tot zover de basics.

Succes!

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Hartelijk dank voor je reactie Joost, deze informatie maakt het voor mij een heel stuk duidelijker. 

 

Op 21-6-2023 om 23:36, Joost Rietveld zei:

2. Hoe kun je privé lenen van je holding als die holding net zelf geld geleend heeft om de werk BV te kopen? En als het al zou kunnen, dan is de rente die jij aan de holding moet betalen bij de holding belast, en bij jou (behoudens eigenwoningrente) niet aftrekbaar.

Ik denk dat ik deze vraag niet duidelijk heb gesteld. Ik bedoelde niet privé lenen uit de holding maar ik bedoelde de fiscale (met oog op dividend belasting) voordelen van 40k privé lenen van een particulier en dat inbrengen als aandelenkapitaal vs met de holding 40k lenen van een particulier. Mijn inziens is het voordeel van het lenen met de holding dat er over het geld waarmee wordt afgelost alleen winstbelasting betaald moet worden i.p.v. wint- & dividend belasting. Klopt dat?

Link naar reactie
  • 0
56 minuten geleden, piraat zei:

Mijn inziens is het voordeel van het lenen met de holding dat er over het geld waarmee wordt afgelost alleen winstbelasting betaald moet worden i.p.v. wint- & dividend belasting. Klopt dat?

Als jij leent van persoon X en je stort dat bedrag als aandelenkapitaal in de Holding, dan betaal jij persoonlijk aan persoon X de rente en aflossing. Dat doe je uit de opbrengsten van de Holding (dividend en/of salaris).

 

Als de Holding leent van persoon X dan kan er geen sprake zijn van storting van aandelenkapitaal door jou! Immers, het geld loopt niet via jou, maar gaat direct van persoon X naar de BV als lening. De BV betaalt dan aan persoon X de rente en aflossing uit de winst. 

 

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 180 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.