• 0

Verrekening verliezen voorgaande jaren, tot hoelang?

Ik zal proberen de vraagstelling zo bondig mogelijk te houden, echter is een ingewikkeld verhaal, ik hoop dat iemand suggesties heeft.

 

Ik ben tot mei 2002 in Loondienst in Nederland geweest, vanaf mei 2002 ben ik in Duitsland gaan werken, echter woonachtig in Nederland. Vanaf januari 2003 heb ik daarnaast ook een eigenbedrijf gestart in Nederland. Ook was ik in bezit van een eigen woning in Nederland.

 

Via via werd mij geadviseerd om dit bedrijf aan te melden in Nederland. De belastingaangifte had ik uitbesteedt. Vanwege de ontstane situatie (belastingplicht Duitsland, eigen woning Nederland), onstond er een negatief inkomen in Nederland vanaf direkt (2003), omdat ik als kleinondernemer meestal achter in de rij aan moest sluiten, zijn mijn belastingaangiftes vrij laat gedaan (2003 in 2005, 2004 in 2006 enz.) Daar mijn situatie ook nogal uitzonderlijk was voor de Nederlandse belastingdienst (ieder jaar een nagatief inkomen), duurde de definitieve aanslagen ook vaak 1 of 2 jaar (2003, indiend 2005, aanslag in 2006 enz). Zo heb ik vorig jaar de definitieve aanslag uit 2007 gekregen.

 

Voorzover er alle jaren een minimaal positief resultaat was uit de eigen onderneming, was deze na verrekening van de hypotheekrenteaftrek elk jaar zwaar negatief. Daar ik niet of nauwelijks loonbelasting afgedragen heb in Nederland is dit in een zogenaamd "depot" gestopt bij de belasting. Uiteindelijk ben ik vanwege de nieuwe zorgverzekeringswet moeten gaan emigreren naar Duitsland begin 2008. Ik kon me namelijk niet meer verzekeren tegen ziektekosten. In 2008 geemigreerd, en bedrijf opgeheven.

 

Nu de vraag, onlangs heb ik gehoord dat tot 5 jaar terug verliezen verrekend kunnen worden, echter hoe gaat dit in zijn werk? Tot hoelang na een definitioeve aanslag is dat nog mogelijk? en hoe verhoudt zich dit tot de 5 jaars termijn? Geldt hiervoor het verlies jaar (bijvoorbeeld 2005) en ja in hoeverre kan men dan nog terugwaarts verrekkenen. De belastingadviseur en de belastingdienst hebben mij nooit op deze regeling verwezen, ondanks meerdere vragen wat ik met het opgebouwde depot kon doen.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

5 antwoorden op deze vraag

  • 0

Hoi Rob,

 

Het klopt dat je een verlies uit werk en inkomen kan verrekenen. Het verlies kan verrekend worden met de drie voorafgaande jaren (dus niet 5 jaren) en de negen volgende kalenderjaren. Ik ga er vanuit dat je tot en met 2002 een postief inkomen had. De verliezen uit 2003, 2004 en 2005 konden dus verrekend worden met de positieve inkomens uit 2000, 2001 en 2002. Normaliter verrekent de Belastingdienst uit eigen beweging, dus kijk je aanslagen uit deze jaren nog goed na. 2006 en 2007 is lastiger, omdat je die jaren niet meer kunt verrekenen met positieve inkomens uit voorgaande jaren. Je kunt de verliezen uit die jaren nog wel verrekenen met positieve inkomens uit de daaropvolgende 9 jaar. Maar aangezien je je gehele inkomen uit Duitsland verwerft, ziet het er vooralsnog niet uit dat je nog een positief inkomen in Nederland behaalt. Als je binnen 9 jaren niet kunt verrekenen, verdampen deze verliezen en ben je ze dus kwijt.

 

Wat je bedoelt met een "depot" is mij volstrekt onhelder. De Belastingdienst is geen bank en houdt geen depots aan.

 

Verder begrijp ik niet waarom je moest emigreren vanwege de ziektekostenverzekering. Volgens Europese sociale verzekeringsverdragen moet je je altijd kunnen verzekeren in een land. Doorgaans is dat het woonland, maar als je in een ander land werkt, ben je verzekert in het werkland. In jouw situatie woonde je in Nederland en werkte je zowel in Nederland als Duitsland. Lijkt mij dat je - zolang je een onderneming in Nederland had -je gewoon kon verzekeren in Nederland. Op het moment dat je je bedrijf werd opgeheven, was Duitsland nog je enige werkland en gold verzekeringsplicht in Duitsland (zonder dat je daarvoor hoefde te emigreren).

 

Link naar reactie
  • 0

Ik ben even nieuwsgierig of het hier wel om verliesverrekening gaat, of dat het om doorschuiving van buitenlands inkomen gaat/had moeten gaan.

 

Als je in Nederland woont, ben je voor je gehele wereldinkomen, waar dan ook verdiend, belast. Voor inkomen dat in het buitenland belast wordt, gelden regels ter voorkoming van dubbele belasting. Volgens die regels kan er, tenzij het wereldinkomen in totaal ook negatief is, geen verlies ontstaan. Het buitenlands inkomen wordt zover verrekend tot het in Nederland te belasten inkomen nihil is. Een eventueel restant van het buitenlands inkomen wordt doorgeschoven naar het volgende jaar. Daar zit geen termijn op, omdat het ieder jaar opnieuw in aanmerking wordt genomen. Als je geen in Nederland te belasten inkomen meer hebt, dan heb je er verder dus niets aan (geldt overigens ook voor verliezen). Verliesverrekening met positief inkomen van vóór 2003 zal echter niet aan de orde zijn, omdat er geen verliezen zijn.

 

Wat wel belangrijk is in deze, is of in de aangiften inderdaad wel het buitenlandse inkomen is meegenomen. Zo niet, dan zal er ook geen doorschuifbeschikking zijn, die wel nodig is om er later gebruik van te kunnen maken.

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
  • 0

Hoi Rob,

 

Het klopt dat je een verlies uit werk en inkomen kan verrekenen. Het verlies kan verrekend worden met de drie voorafgaande jaren (dus niet 5 jaren) en de negen volgende kalenderjaren. Ik ga er vanuit dat je tot en met 2002 een postief inkomen had. De verliezen uit 2003, 2004 en 2005 konden dus verrekend worden met de positieve inkomens uit 2000, 2001 en 2002. Normaliter verrekent de Belastingdienst uit eigen beweging, dus kijk je aanslagen uit deze jaren nog goed na

 

Hoi Odeon, heb ik nagekeken en ze hebben niet verrekend. Als dit automatisch zou moeten gebeuren, snap ik wel waarom, want zoals gezegd heeft mijn situatie de computers bij de belastingdienst meermaals op hol doen slaan, in 2004 kon je nog rechtsreeks met je eigen inspecteur bellen, heb nogal wat zeer foute voorlopige aanslagen gehad, waarvan enkele zelfs mondeling zonder bezwaarschrift zijn hersteld. De inepcteur heeft ook meermaals toegegeven door de telefoon Dit had meer te maken mijn mijn negatieve inkomen algemeen (geen NL fiscaal inkomen, wel woonachtig in Nederland en wel hypotheekrente aftrek)

 

. 2006 en 2007 is lastiger, omdat je die jaren niet meer kunt verrekenen met positieve inkomens uit voorgaande jaren. Je kunt de verliezen uit die jaren nog wel verrekenen met positieve inkomens uit de daaropvolgende 9 jaar. Maar aangezien je je gehele inkomen uit Duitsland verwerft, ziet het er vooralsnog niet uit dat je nog een positief inkomen in Nederland behaalt. Als je binnen 9 jaren niet kunt verrekenen, verdampen deze verliezen en ben je ze dus kwijt.

 

Klopt is mij bekend. Ben ze trouwens niet helemaal kwijt (zie verderop)

 

Wat je bedoelt met een "depot" is mij volstrekt onhelder. De Belastingdienst is geen bank en houdt geen depots aan. .

 

Korrektie ik bedoelde "stalling", deze kan ik later hoogstens gebruiken als ik met pensioen ben, daar ik voor mijn jaren in Nederland woonachtig gewoon recht heb op AOW, en deze Nederlands bealstingplichtig zal zijn en het opgebouwde depot daarmee kan verrekenen

 

Verder begrijp ik niet waarom je moest emigreren vanwege de ziektekostenverzekering. Volgens Europese sociale verzekeringsverdragen moet je je altijd kunnen verzekeren in een land. Doorgaans is dat het woonland, maar als je in een ander land werkt, ben je verzekert in het werkland. In jouw situatie woonde je in Nederland en werkte je zowel in Nederland als Duitsland. Lijkt mij dat je - zolang je een onderneming in Nederland had -je gewoon kon verzekeren in Nederland. Op het moment dat je je bedrijf werd opgeheven, was Duitsland nog je enige werkland en gold verzekeringsplicht in Duitsland (zonder dat je daarvoor hoefde te emigreren).

 

Ik weet niet of dat hier op dit forum thuishoord, maar jammergenoeg was ik 1 van de 500 Nederlanders die met de nieuwe zorgvezekeringswet tussen de wal en het schip vielen.. Dit is toegegeven door het College van Zorgvezekeraars en Nationale Ombudsman, waar mijn bewzaarschriften gediend hebben.

 

Korte toelichting, door de nieuwe Europses sociale zorgverzekeringsverdragen en de nieuwe zorgwet in Nederland heb je gelijk. Voor de zogenaamde onder de ziekenfondsgrensverzekerden was er het E121 formulier waarmee dit ten uitvoer werd gebracht. Echter ik was particulier vezekerd (boven de de ziekenfondsgrens), deze grens hebben ze ook in Duitsland. Dit zou betekenen dat ik me particulier in Duitsland moets verzekeren, echter dit was niet mogelijk omdat particuliere maatschappijen in Duitsland alleen maar iemand verzekeren woonachtig in Duitsland ivm declaratie medische kosten. Er was wel een vangnet in Duitsland voor dit soort gevallen, namelijk de gewone ziekenfonds verzekering in Duitsland (met een particulier premie!) omdat die geen mensen mogen weigeren, echter moets ik een E121 formulier overleggen, wat niet wordt afgegeven in Nederland door bovenvemelde reden. Deze situatie is vanaf het begin door CVZ bekend. Vervolgens in 2006 zegde mijn tot dan toe particulier verzekeraar in Nederland de verzekering eenzijdig op (reden de nieuwe zorgwet, particuliere ziektekosten verzekeringen verdwijnen uit pakket en worden opgeheven), hiermee is de CVZ voor mij naar de verzekeringsombudsman geweest (een verzekering mag niet eenzijdig worden beeindigt), echter werd het CVZ in het ongelijk gesteld. De ombudsman heeft nog advies ingewonnen bij de Hoge Raad voor een proefproces / verwijzing echter met een negatief resultaat vooraf. Wel heeft de ombudsman bedongen dat ik tot aan de uifspraak (begin 2007) toch verzekerd moest blijven bij mijn maatschappij. Dis vanaf begin 2007 was in niet meer verzekerd tegen ziektekosten, kon me ook niet verzekeren en riskeerde zelfs een boete vanaf dat moment omdat ik me niet verzekerd had tegen medische kosten in Nederland!

Link naar reactie
  • 0

Ik ben even nieuwsgierig of het hier wel om verliesverrekening gaat, of dat het om doorschuiving van buitenlands inkomen gaat/had moeten gaan.

 

Als je in Nederland woont, ben je voor je gehele wereldinkomen, waar dan ook verdiend, belast. Voor inkomen dat in het buitenland belast wordt, gelden regels ter voorkoming van dubbele belasting. Volgens die regels kan er, tenzij het wereldinkomen in totaal ook negatief is, geen verlies ontstaan. Het buitenlands inkomen wordt zover verrekend tot het in Nederland te belasten inkomen nihil is. Een eventueel restant van het buitenlands inkomen wordt doorgeschoven naar het volgende jaar. Daar zit geen termijn op, omdat het ieder jaar opnieuw in aanmerking wordt genomen. Als je geen in Nederland te belasten inkomen meer hebt, dan heb je er verder dus niets aan (geldt overigens ook voor verliezen). Verliesverrekening met positief inkomen van vóór 2003 zal echter niet aan de orde zijn, omdat er geen verliezen zijn.

 

Wat wel belangrijk is in deze, is of in de aangiften inderdaad wel het buitenlandse inkomen is meegenomen. Zo niet, dan zal er ook geen doorschuifbeschikking zijn, die wel nodig is om er later gebruik van te kunnen maken.

 

Hoi Ronaldinho, nee gaat om verlieverrekening. Mijn gehele wereldinkomen is meegnenomen en inderdaad verrekend tot nihil. daarnaast was een eigen bedrijf in Nederland met verlies

Link naar reactie
  • 0

Stalling van buitenlands inkomen (= doorschuivingsregeling) heeft niet zoveel te maken met verliesverrekening. Beide kunnen zich tegelijk doen, maar als het wereldinkomen positief is, kun je niet op een verlies uitkomen. Dan heb je met verliesverrekening dus niet te maken. 5 jaar lang een negatief inkomen hebben is een zodanige aanslag op het privévermogen, dat dat niet vaak voorkomt. Vandaar mijn vraag of het wereldinkomen inderdaad wel negatief is.

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 73 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.