• 0

Hoog uurtarief & succes fee?

Hallo allemaal!

 

Ik ben bezig met het opzetten van een eigen bedrijf. Ondernemingsplan is klaar. Op basis van dit ondernemingsplan heb ik een bemiddelaar geinteresseerd gekregen om dit plan te gaan financieren. En niet de eerste de beste ook. Op zich klinkt dit erg positief. In hun voorstel staan echter een aantal tarieven en commissies waar ik onzeker over ben.

 

Uurtarief 150 euro

Succes fee op verkrijgen van financiering van risicokapitaal: 5%

Succes fee op verkrijgen van bancaire lening: 1,5%

 

Mijn concrete vraag: hoe marktconform zijn deze tarieven/commissies

 

Mijn totale financieringsbehoefte is overigens ruim 2 miljoen euro.

 

Groeten!

Marc

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Ik ben het geheel met Bernd eens. Ondernemers die voor het eerst de kapitaalmarkt op komen huppelen zijn naïf en kennen de weg niet. Guru's en andere "bekende" figuren maken daar vaak misbruik van, soms zelf zonder het zelf te beseffen.

 

Het geld van de ondernemer is erg duur (vaak spaargeld) en de nieuwe ondernemer die de weg niet kent, verdwaald en wordt opgegeten (door de boze wolf ;)). Daarom zijn er een aantal partijen die de ondernemer "helpen" zijn weg te vinden, zonder (al te veel) misbruik te maken van zijn of haar naïviteit.

 

Deze partijen kenmerken zich door een heldere tariefstuctuur (vaste inschrijffee bijvoorbeeld en geen urentarief) heldere voorwaarden (geen exclusiviteitsbeding en geen vage garanties) en veel klanten.

 

De "echte" wegwijzers zijn onpartijdig en bemoeien zich niet met de transactie. Ze maken ook geen businessplannen of investeringsvoorstellen. Een heel aantal van dit soort partijen vind je op dit forum.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Eigenlijk is het matchen van ondernemer en kapitaal een vak apart. Net als bij een hypotheek voor een huis zou je een keten moeten hebben van bedrijfskapitaalbemiddelaars die hun provisie krijgen van de kapitaalverschaffers (net als bij hypotheken) en voor ondernemers informatie hebben en hun casus onderbrengen bij de diverse kapitaalverschaffers (banken, venture capotal, informals, overheden).

 

Op deze wijze bespaar je ondernemers veel energie en teleurstelling die ze in hun business kunnen stoppen en wordt de kapitaalmarkt een stuk transparanter.

 

Dit spreekt mij zeer aan. Mooie brug terug naar dit draadje en mijn initiele vraag. Ik zit nu dus ook precies met zo´n partij aan tafel: een bedrijfskapitaalbemiddelaar. Hun voorstel is dan ook om gezamenlijk een investeringsvoorstel te formuleren op basis waarvan zij diverse de diverse kapitaalverschaffers gaan benaderen. Hier passen dus blijkbaar dit uurtarief (150 euro) en succes fee´s bij (5% VC, 1,5% bancair).

 

Nu heb ik dus de mogelijkheid om veel energie te besparen door dit punt uit te besteden. Maar er is dus ook een kans dat ik er straks bij zit zoals Bernd vertelde:

 

... een startende ondernemer welke ook in zee ging met een bemiddelaar (trouwens ook iemand met ruime bankervaring) die tevens aanbood het businessplan verder te vervolmaken. 50k armer en geen kapitaal zat de beste man nu tegenover mij.

 

Kortom: ik hoor 2 geluiden. Enerzijds "niet doen, dit kan goedkoper, risico is dat je geld kwijt ben zonder resultaat". Anderzijds "zoek een kapitaalbemiddelaar, die kan je een hoop zoekwerk besparen".

 

Het feit dat ik een kapitaalbemiddelaar heb gevonden geeft me op zich dus na bovenstaand verhaal op zich een goed gevoel. Maar ook een beetje onzeker. Dit onderwerp is echt nieuw voor mij. Het komt wat mij betreft dus aan op uitonderhandelen van deze tarieven en fee´s en duidelijke meetbare afspraken maken over aantal te besteden uren en te leveren diensten en producten.

 

Marc

Link naar reactie
  • 0

Ties!

 

Natuurlijk haal je geen € 2m op bij vrienden en familie maar € 50k tot 150k moet toch kunnen. Dat geld heb je terninste nodig voordat een bank aan een eventuele financiering denkt. Lees anders eens mijn column over banken.

 

Denk ook eens aan de financiering door de rest van je team of de bevriende ondernemer. Je vergroot je kansen aanzienlijk als jij, je team en je business angel ook een deel investeren. Ik zou zelfs zeggen dat het je niet gaat lukken zonder deze "put your money where your mouth is".

 

Helder. Met deze nuance begrijp ik je! Vooral binnen mijn team hebben we al gesproken hierover. Voorlopig stoppen zij hun geld nog niet waar hun mond zit :)

 

Ik zei het al: alle facetten van je mogelijke start-up moeten gereed zijn, m.u.v. de financiering. Daartoe moeten al je zakelijke partners geïdentificeerd zijn en moeten zij zich gecommitteerd hebben bv. jij, je team, de gemeente, de architect, de bouwonderneming, toeleveranciers etc. Alle mogelijke partners dus in de breedste zin van het woord.

 

Ok! Daar ben ik inderdaad nog niet helemaal klaar mee. De gemeente en toeleveranciers zijn slechts gedeeltelijk in beeld.Maar ik ben al een eind. Ongeveer 70%. Gelukkig maar.

 

Ik wil er echter ook voor waken dat het aantal mede-ondernemers niet al te groot wordt in de onderneming. Ik wil wel snel en slagvaardig kunnen blijven handelen. Ik ben initiatiefnemer en (op dit moment) degene die zo goed als al het risico loopt. Ofwel: zeggenschap wil hebben wat, wanneer op welke manier gebeurt.

 

Dank Ties!

 

Marc

Link naar reactie
  • 0

Wat betreft de financiering adviseer ik je niet in zee te gaan met de partij welke je noemde (fee + 5%). Niet alleen omdat het tarief welke ze vragen niet marktconform is, maar ook omdat ik nergens hun referenties lees of lees dat je informatie hebt gekregen van succesvolle casus van hun hand.

 

Even los van het hoge tarief. Ik heb hun CV. Dat wil ik hier in detail niet kwijt, want ingewijden (en die zitten hier) kunnen dat herkennen. En ik wil hier vertrouwelijk mee omgaan. Heel anoniem is de ene 10 jaar directeur van diverse bankbankvestigingen in regio zuid holland geweest. De andere een ex financieel directeur van een multinational, ex directeur investeringsmaatschappij, nu eigen investeringsmaatschappij en mede eigenaar als directeur van meerdere e-conomy bedrijven.

 

Marktconform zijn een succes fee van 2% en boven de 1 miljoen van 1,5%. Daarnaast is een inschrijvingsfee van een paar honderd Euro maximaal. Als het inderdaad zo'n geweldige casus is zijn er genoeg deskundige en ervaren matchmakers te vinden die op succes fee basis voor je aan de gang willen.

 

Wellicht. Ik heb hier te maken met bedrijfskapitaalbemiddelaars zoals Bernd ze noemde. Zijn deze tarieven ook voor zo´n partij hoog?

 

Ter lering ende vermaak: ik heb net op het KvK spreekuur het verhaal gehoord van een startende ondernemer welke ook in zee ging met een bemiddelaar (trouwens ook iemand met ruime bankervaring) die tevens aanbood het businessplan verder te vervolmaken. 50k armer en geen kapitaal zat de beste man nu tegenover mij.

 

Mijn conclusie zou kunnen zijn: nooit met een bemiddelaar zaken doen, want je wordt opgelicht. Maar wie niet waagt wie niet wint. Doe het alleen verstandig en binnen je eigen grenzen. Mijn conclusie is dat deze ondernemer blijkbaar onduidelijke of onverstandige afspraken heeft gemaakt. In ieder geval niet op no cure no pay basis heeft gewerkt met deze bemiddelaar.

 

Wat betreft het traject van plan naar bedrijf denk ik dat je een goede zet hebt gedaan door met het project Nieuwe Bedrijvigheid in zee te gaan.

 

Mochten ze je afwijzen ga dan traject twee in (niet simultaan, want dat kun je qua energie niet aan). Dat kan zijn via Nils (Nebib) met een oud ondernemer of via een project als Livewire.

 

Ik denk dat NB inderdaad erg nuttig zal zijn. Ik ben al een aan t neuzen geweest bij Nebib en Livewire. Wie weet.

 

Wat mij opvalt aan je verhaal is dat het blijkbaar gaat om een groot project en dat je je baan ervoor gaat opgeven, maar ik mis hetzelfde enthousiasme bij een aantal externe partijen.

Vaak is dat niet voor niets. Laat je niet verblinden door je eigen enthousiasme.

 

Zonder enthousiasme ben je nergens, maar met blindheid stoot je je hoofd :) het enthousiasme bij externe partijen heeft tijd nodig. Het begint nu te komen. Mijn contact bij nieuwe bedrijvigheid is erg enthousiast. Mijn potentiele business angel is enthousiast en heeft introductie bij de directeur van "zijn" huisbank aangeboden. Tevens een aanbod om in benodigd vastgoed te investeren. Een aantal gemeenten begint mij terug te bellen en mailen. Het komt op gang dus. Maar je punt is duidelijk: ik moet mezelf met 2 benen op de grond houden.

 

Dank!

Marc

Link naar reactie
  • 0

Ondernemers die voor het eerst de kapitaalmarkt op komen huppelen zijn naïf en kennen de weg niet. Guru's en andere "bekende" figuren maken daar vaak misbruik van, soms zelf zonder het zelf te beseffen.

 

Ik ben er heel eerlijk over: ik pas in dat profiel. Ik kom wat dat betreft net kijken. Ik ken de weg (nog) niet, maar dat komt wel. Elke minuut op dit forum leer ik wat ;D

 

Het geld van de ondernemer is erg duur (vaak spaargeld) en de nieuwe ondernemer die de weg niet kent, verdwaald en wordt opgegeten (door de boze wolf ;)). Daarom zijn er een aantal partijen die de ondernemer "helpen" zijn weg te vinden, zonder (al te veel) misbruik te maken van zijn of haar naïviteit.

 

Nou kom ik hier op mijn werk wel grote boze wolven tegen, maar toch op een andere manier. Nieuwe bedrijvigheid vertrouw ik wat dat betreft wel. Maar de hele kapitaalmarkt is voor mij ondoorzichtig, onbekend en daardoor sta ik er lichtelijk wantrouwend.... of misschien beter "voorzichtig" tegenover.

 

Deze partijen kenmerken zich door een heldere tariefstuctuur (vaste inschrijffee bijvoorbeeld en geen urentarief) heldere voorwaarden (geen exclusiviteitsbeding en geen vage garanties) en veel klanten.

 

De "echte" wegwijzers zijn onpartijdig en bemoeien zich niet met de transactie. Ze maken ook geen businessplannen of investeringsvoorstellen. Een heel aantal van dit soort partijen vind je op dit forum.

 

Hm.... moeilijk.... op zich heeft mijn bemiddelaar een hoge doch heldere tariefstructuur. Maar het voorstel moet nog aangescherpt worden. Ze maken wel een investeringsvoorstel en verbeteren het ondernemingsplan.

 

Kunnen we het nog eens hebben over de ins en outs en de voor- en nadelen van een exclusiviteitsbeding? Wat zijn jullie ervaringen hiermee?

 

Marc

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Kortom: ik hoor 2 geluiden. Enerzijds "niet doen, dit kan goedkoper, risico is dat je geld kwijt ben zonder resultaat". Anderzijds "zoek een kapitaalbemiddelaar, die kan je een hoop zoekwerk besparen".

 

Nee, je ziet het niet helemaal goed. Je hebt "Wegwijzers" en "Bemiddelaars".

 

"Wegwijzers" zijn voordelig. Ze wijzen je de weg en brengen je in contact met geïntereesrde investeerders, maar je moet zelf de onderhandelingen doen. Lukt het niet, dan ben je een paar honderd euro kwijt. Kans op succes, ca 20 tot 30%. Succesfee tussen de 1,5 en 2,5%

 

"Bemiddelaars" gaan op de stoel van de ondernemer zitten. Gaan jouw werk doen, claimen meestal exclusiviteit en doen de onderhandelingen voor je. Kosten enkele tienduizenden euro's en kans op succes zeker niet groter dan bij wegwijzers. Sommige bemiddelaar hebben nog nooit een transactie rondgemaakt. Succesfee tussen de 5 en 15%.

 

Ga je met een "bemiddelaar" in zee, CHECK DAN REFERENTIES! Ga praten met een paar klanten die hij/zij geholpen heeft en kijk of je zelf een vergelijkbare propisitie hebt voorliggen. Bemiddelaar hebben 10 tot 15 klanten per jaar, dus hij/zij moet je zo 15 namen noemen van klanten die ze in behandeling hebben gehad.

 

Ik adviseer je niet het één of het ander te doen. Wat is wijsheid, ik weet het ook niet. De schade is bij bemiddelaars in potentie een factor 100 hoger, dus let goed op als je met een dergelijk persoon in zee gaat. Er zijn ook goede bemiddelaars, het zijn er alleen niet zo veel.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Kunnen we het nog eens hebben over de ins en outs en de voor- en nadelen van een exclusiviteitsbeding? Wat zijn jullie ervaringen hiermee?

 

Marc

 

Niet doen. Meestal hang je en moet je ze ook betalen als zij niks gedaan hebben ej jij zelf een investeerder gevonden hebt. Een exclusiviteitsbeding is alleen nodig als ze puur op no cure no pay werken, maar als jij ze per uur betaald is er geen enkele noodzaak voor zo'n beding. Ze investeren namelijk niet. Dat doe jij.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Je hebt "Wegwijzers" en "Bemiddelaars".

........

 

Dank voor je reactie. Het is duidelijk. Ik heb hier dus duidelijk te doen met een bemiddelaar en niet met een webwijzer. Nog voorzichtiger zijn. Ik heb al wel een goed idee van nu CV en werk tot nu toe. Ik heb alleen nog niet met "klanten" van het gesproken. Ik zal dit gaan proberen. Maar dit wordt wel lastig.

 

Dank!

Marc

Link naar reactie
  • 0

Niet doen. Meestal hang je en moet je ze ook betalen als zij niks gedaan hebben ej jij zelf een investeerder gevonden hebt. Een exclusiviteitsbeding is alleen nodig als ze puur op no cure no pay werken, maar als jij ze per uur betaald is er geen enkele noodzaak voor zo'n beding. Ze investeren namelijk niet. Dat doe jij.

 

Er staat inderdaad een zin in die duidelijk maakt dat ik de gemaakte uren ook betaal op het moment dat "liquiditeiten op een andere wijze beschikbaar komen". Kortom: ik betaal altijd.

 

Marc

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    4 leden, 176 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.