loading
Ga naar inhoud
optimusprime
Verberg

Doorgroeien in MKB familiebedrijf

vraag

Goedemorgen,

 

Ik zit met een vraagstuk waar ik niet concreet een antwoord op kan vinden, omdat het in mijn ogen een stukje maatwerk is en ik zelf niet genoeg kennis heb over dit soort zaken. Kunnen jullie mij wellicht helpen of in de goede weg wijzen?

 

Ik ben geruime tijd werkzaam bij een groothandel (MKB, familiebedrijf. De groothandel is één van meerdere werkmaatschappijen onder een holding). Bij aantreden is, naast een aantrekkelijk salaris en arbeidsvoorwaarden, toekomstig participeren in de organisatie besproken.

Zelf voel ik sterk de drang hiertoe omdat ik graag iets opbouw in het bedrijf om mij meer betrokken en verantwoordelijk te voelen, echter heb ik geen groot kapitaal achter de hand om mij direct in te kopen. Ik ben dus simpelweg een hardwerkende, veelzijdige medewerker die graag wil doorgroeien in de organisatie en zo, naast mijn salaris, iets wil opbouwen. De eigenaar van het bedrijf onderkent dit ook, wil ook betrokkenheid vergroten en mij belonen voor mijn inzet. Het plan is dan ook mij promoveren tot directielid en het verhaal m.b.t. deelneming in gang gaan zetten. Er zijn diverse opties besproken: aandelen, winstdeling, winstpremie etc.

 

Er is een fiscalist bij het project betrokken die gekeken heeft naar de haalbaarheid van een aandelenpakket in de groothandel. Wat mij gepresenteerd wordt is dat de waarde van deze BV dusdanig hoog is (o.a. omdat de laatste jaren veel geld is geïnvesteerd in het machinepark), dat ik hoge kosten moet maken om enkele procenten van de aandelen te kopen. Dit in combinatie met de nettowinst van de onderneming, gemiddeld gezien over de afgelopen 5 jaar, en daar enkele procenten van als rendement, resulteert in een terugverdienperiode van 15-20 jaar.

 

Een andere optie is: het basissalaris verhogen naar dat van directielid en tevens een bonus toepassen.

 

Ik weet niet goed hoe ik dit moet aanpakken! Hoe bepaal ik wat goed is? Ik loop met diverse vragen rond waar ik niet goed van weet wat ik hiermee moet:

• Hoe plausibel klinkt het verhaal over aandelen? Ik vind het een moeilijk verhaal want het resultaat van de werkmaatschappij wordt mede bepaald door dat van de twee andere werkmaatschappijen en bovenliggende holding! Hoe controleer ik zoiets?

• Mijn werkgever vraagt mij mee te denken over de hoogte van m’n salaris, maar ik vind dat erg lastig: het is een productiebedrijf met een klein team op kantoor en het merendeel van de mensen in productie. Hoewel ik een achtergrond heb in logistiek en ICT op WO-niveau, heb ik breed takenpakket, variërend van IT/Automatisering tot kwaliteitsmanagement. Hoe bepaal je dan een salaris?

 

Wil iemand met mij hierover van gedachte wisselen?

 

Link naar bericht
Delen op andere sites

1 antwoord op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Huidige salaris handhaven als basis plus winstdeling volgens directie verdeelsleutel, vervolgens winstdeel gebruiken om (gestaffeld) je aandeel te verwerven?


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant en Horeca -, Recreatie - & Toerisme-Ondernemer 'in ruste', MSc-Student 'Ontwerp Gedreven Innovatie' (Design Driven Innovation)

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de Forumregels, als forumlid zijn deze op persoonlijke titel)

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 2 leden online en 46 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké