• 0

BTW Busreizen

Hallo allemaal,

 

Ik zit met een aantal vragen over een concept dat wij aan het ontwikkelen zijn. Allereerst wil ik graag het concept versimpeld uitleggen om vervolgens de vragen te stellen. Ik hoop dat iemand ons verder kan helpen hiermee! Het internet heeft al een aantal vragen voor ons kunnen beantwoorden, maar op de onderstaande hebben wij nergens een duidelijk antwoord kunnen vinden.

 

Wij gaan busreizen naar discotheken organiseren.

 

Een aantal weken van te voren wordt op onze website een busreis opengesteld voor 'reserveringen'.

Dit houdt in dat bezoekers een busticket bestellen, betalen en daarna een e-ticket kunnen uitprinten.

A.d.h.v. het aantal bezoekers bestellen wij een bus (of bussen) en laten deze langs opstapplaatsen rijden om vervolgens naar de discotheek te rijden. Uiteraard zal deze bus de bezoekers ook thuisbrengen.

 

Wij verkopen dus tickets en ontvangen dit geld op een bankrekening. Daarna bestellen wij een bus en betalen deze.

 

 

 

Nu staat er op de site van de belastingdienst iets over reisbureauregelingen.

 

"Als u alleen bemiddelt bij de verkoop van reizen geldt de reisbureauregeling niet."

 

bron:

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/bijzondere_regelingen/reisbureauregeling/wanneer_geldt_de_reisbureauregeling/wanneer_geldt_de_reisbureauregeling_niet2/

 

"Voor bemiddeling bij reisdiensten van reisbureaus die in Nederland zijn gevestigd, geldt de volgende regeling: het reisbureau informeert u welk deel van de reis bij het reisbureau wordt belast met 0% btw en welk deel met 21% btw. In die verhouding past u de verschillende tarieven toe op uw bemiddelingsvergoeding.

Bemiddelt u bij reisdiensten van reisbureaus die buiten Nederland zijn gevestigd? Informeer dan bij de belastingdienst van het vestigingsland aan welke btw-regels u zich moet houden."

 

Zijn wij nou een bemiddelaar of niet? Dat is ons niet duidelijk. Als wij dit wel zijn geldt namelijk bovenstaande voor ons. Zo niet, dan betalen wij volgens mij gewoon 21% btw over alle ontvangen ticketgelden minus de kosten van de busreis.

 

Daarnaast:

 

"Winstmarge per reis

 

De winstmarge per reis bepaalt u als volgt. U berekent het deel van de totale reissom (inclusief btw) dat betrekking heeft op de door u geleverde reisdienst. U trekt daarvan de kosten van goederen en diensten af (inclusief btw), die u voor deze reisdienst bij andere ondernemers hebt ingekocht en die rechtstreeks ten goede komen aan uw reiziger. De uitkomst is uw winstmarge op de reis."

 

 

 

Zijn wij nu een bemiddelaar of niet, en waarom wel/niet?

en

Kan iemand misschien uitleggen hoeveel btw wij moeten afdragen bij de onderstaande (fictieve) bedragen:

 

Kosten

Bus bestellen 500euro inc. BTW

 

Opbrengsten

Ontvangen ticketgelden 1000euro (939,50 als de commissiekosten per ticket (inc btw) eraf zijn gehaald)

 

is dat dan 939,50-500 = 439,50 x 0,21 = 92,30€ BTW dat wij afdragen??

 

 

En zijn er nog andere zaken die wij belastingtechnisch over het hoofd zien??

 

Alvast hartstikke bedankt voor jullie tijd!!

 

Ik wacht nieuwsgierig af.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

12 antwoorden op deze vraag

  • 0

Zoals ik het lees, zijn jullie bemiddelaar, verlenen dus een dienst en dat is met 21% BTW belast, die je moet afdragen. De busmaatschappij die aan jullie de bussen verhuurt, zal daarover blijkbaar 6% BTW berekenen, die je kunt terugvragen. Bovendien zal de commissie die jullie betalen ook met 21% BTW belast zijn, die kun je ook terugvragen.

 

Nu zou je de rekensom correct moeten kunnen maken.

 

 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Hartstikke bedankt voor de snelle reactie!

 

Als ik het goed begrijp klopt die €92,30 dus, en mogen wij daar €10,50 (btw commisie) én €30 (bij 6% btw busmaatschappij) vanaf halen?

 

51,80 btw afdragen over die 500 winst, blijft er plusminus 450 over.

 

Hierover wordt dan vervolgens 36,25% inkomstenbelasting af gehaald (box 1)_

Blijft er dus zo'n 450 - 162 = ongeveer 288€ pure winst over??

 

Is deze veronderstelling zo juist?

Link naar reactie
  • 0

Ik veronderstel anders: Je huurt voor € 471,70 plus 6% BTW: € 28,30 Je betaalt commissie, € 50,00 plus 21% BTW: € 10,50 Je verhuurt (netto omzet) voor € 826,45, plus 21% BTW: € 173,55

Marge op deze transactie: € 304,75

BTW af te dragen: € 134,75

 

Kijk nu maar even waar(om) jouw berekening afwijkt van de mijne. (gaat deze vraag echt over jullie concept of is het voor je studie, studentje321?)

 

Wat het netto na inkomstenbelasting wordt, is over één transactie moeilijk te berekenen, want je moet inderdaad eerst nog aftrekposten en vrijstellingen over het totaal verrekenen.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Wederom bedankt Hans!

 

Heb inderdaad erg lopen sukkelen met het berekenen van de BTW in mijn voorbeeld...

Laatste les M&O die ik heb gehad is dan ook al anderhalf jaar geleden.. is wel te merken ook ;D

 

Ben geen student (meer), het is echt een concept waar we mee bezig zijn. De naam gekozen omdat ik niet veel beters wist te verzinnen.

 

Nogmaals bedankt mijn geheugen op te frissen door de juiste berekening hiervan te geven, nu heb ik wel nog één vraag en hoop dat u die ook voor mij kunt beantwoorden!

 

Zoals u ook laat zien in de berekening valt onze dienst onder de 21% btw.

Op de website van de belastingdienst staat dat 'besloten busreizen' onder het 6% tarief vallen.

Aangezien dit nogal scheelt qua euro's (gaat toch om zo'n 130€ belasting meer of minder) ben ik toch benieuwd waarom wij dan niet onder dit 6% tarief vallen.

 

Immers, mensen dienen vooraf een ticket te bestellen = besloten, toch? Of ben ik (alweer) verkeerd aan het redeneren?

 

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Het was ook iets te mooi om waar te zijn, maar toch bedankt voor de verheldering!

 

 

 

Voordat ik het vergeet te vragen... (dit is echt de laatste)

 

Winstmarge per reis

 

De winstmarge per reis bepaalt u als volgt. U berekent het deel van de totale reissom (inclusief btw) dat betrekking heeft op de door u geleverde reisdienst. U trekt daarvan de kosten van goederen en diensten af (inclusief btw), die u voor deze reisdienst bij andere ondernemers hebt ingekocht en die rechtstreeks ten goede komen aan uw reiziger. De uitkomst is uw winstmarge op de reis.

 

 

Voorbeeld

 

U hebt een reisdienst verkocht voor € 2.455 inclusief de btw over de winstmarge. Van andere ondernemers hebt voor € 1.800 inclusief btw aan goederen en diensten gekocht. Deze goederen en diensten komen rechtstreeks ten goede aan de reiziger. Uw winstmarge op de reisdienst is dan € 2.455 -/- € 1.800 = € 655. In uw btw-aangifte neemt u voor deze reisdienst een bedrag van € 114 (21/121 x € 655) aan te betalen btw op.

 

 

deel van totale reissom dat betrekking heeft op de door u geleverde reisdienst:

dat is toch 1000 inc - 500 inc - 61,50 (commissie) = 439.50 winstmarge?

 

21/121x439.50 = 76.30€ btw?

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik begrijp niet waarom het vraagstuk en het voorbeeld in de 'u' vorm staat, kopieer je dat rechtstreeks vanuit bepaalde stof of zo? Met de opgefriste kennis over marge en BTW moet je dat nu wel zelf op kunnen lossen.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Het gekopieerde komt rechtstreeks van de website van de belastingdienst af, vandaar dat het in de u vorm staat. Leek mij wellicht duidelijker het niet in eigen woorden uit te leggen.

 

Het is mij nu dus niet duidelijk welke manier de juiste is, de rekensom die u net in uw bericht gaf of diegene die ik in mijn laatste bericht onderaan heb gemaakt a.d.h.v. het gekopieerde van de belastingdienst en de opgefriste kennis dankzij uw berekening.

 

Het is niet dat ik makkelijk af wil zijn en het zelf niet wil uitzoeken (volgens mij wek ik die indruk), maar het is mij nu gewoon niet duidelijk welke manier de juiste is.

 

Gr.

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Wat jij citeerde lijkt op de reisbureauregeling. Dan zou je btw over de marge moeten afdragen. Ik durf echter geen zekerheid te geven of jouw concept daaronder valt, omdat het bij jou over bemiddeling en over 1 aspect gaat, nl. busvervoer naar discotheek v.v.

 

De reisbureauregeling gaat volgens mij over een reispakket dat je uit meerdere elementen van meerdere leveranciers samenstelt en onder eigen naam (door)verkoopt.

 

Daar zou de belastingdienst je meer over moeten kunnen vertellen.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh, MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Design Thinker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 192 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.