• 0

overname uniek bedrijf in Swaziland

Sinds 1993 nemen wij producten af van een glasfabriek in Swaziland, een koninkrijk in Zuidelijk Afrika. 75% Grenst aan Zuid-Afrika, 25% aan Mozambique.

 

Sinds 2000 zijn wij enig agent in Europa voor deze unieke fabriek. Men vervaardigt uitlsuitend handgemaakte prachtige glazen producten uit 100% recycling glas. Het complex in Swaziland bestaat uit een glasfabriek, een coffeeshop en een winkel. Daarnaast is er een winkel in het V&A Waterfront in Kaapstad.

 

Het bedrijf is eigendom van een familie. De zoon is managing director.

 

In februari 2004 vertelde deze zoon dat hij er wel eens over dacht het bedrijf te verkopen. Hij is een pionier en de glasfabriek bindt hem (soms) te veel.

 

Mijn vrouw en ik hebben gezegd dat wij geïnteresseerd zijn de fabriek over te nemen. Sinds april 2004 zijn we zeer serieus bezig geweest. We hebben een financieel adviseur in de arm genomen, we hebben banken en andere financiële instellingen bezocht, maar we hebben geen resultaat geboekt. Voor veel bedrijven is Swaziland een ver van mijn bed show. Bij banken en financiële instellingen in Swaziland werden we uitermate vriendelijk ontvangen, iedereen vond het een schitterend project en daar bleef het bij.

 

We snappen het niet: het is een prachtig en zeer gezond bedrijf met heel mooie cijfers. Men richt zich op het milieu (glasrecycling in Swaziland) heeft 70 mensen in vaste dienst en het is het grootste bedrijf in de toeristische industrie van Swaziland (bedden niet meegerekend). In het laagseizoen komen er dagelijk 5 - 7 bussen met toeristen naar het complex, in het hoogseizoen zijn dat er 20 - 25, 7 dagen per week.

 

We hebben met de familie een intentieverklaring getekend waarin onder meer staat vermeld dat zij t/m 31.12.2004 niet met andere partijen zullen praten. Die deadline is nu ruimschoots overschreden. Men heeft echter te kennen gegeven aan ons te willen verkopen. Mocht het niet lukken dan blijven de Prettejohns in het bedrijf.

 

We zijn nog steeds naarstig op zoek naar kapitaal. Heeft u een ruimere blik dan wij tot nu toe hebben ervaren? Kan iemand ons tips geven waardoor wij verder kunnen? Zijn er mensen die ervaring hebben met investeren in Zuidelijk Afrika? Laat het ons weten!

 

Misschien heeft u eerst nog wat vragen: we staan u graag te woord.

 

Met belangstelling zien we uw reactie tegemoet.

 

glass craft • glass art • glass recycling

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Beste Zwaziglass,

 

Zeer interesant verhaal. Ik vraag me af of er wat te doen is met subsidies?

Het klinkt als een goede investering. Ik denk dat je het moet zoeken bij particuliere investeeerders. Er zijn genoeg instellingen, waaronder ook banken die je in contact kunnen brengen met deze zgh. informal investors.

 

Ik ben benieuwd. MVG JW

Coffee-star | espressobars

www.coffee-star.nl

Quote: Kijk niet naar wat vandaag kan, maar denk aan wat morgen mogelijk is.

Link naar reactie
  • 0

Geachte Zwasiglass,

 

misschien zouden wij hier van betekenis kunnen zijn.

Via ons netwerk hebben wij enkele belangrijke contacten in Botswana, Lesotho en Swaziland. Deze contacten zijn ook weer verbonden aan

* Shell Oil Swaziland * Swazi Bank.

 

Wellicht zou je eens wat meer informatie in het engels kunnen sturen, zodat wij het door kunnen sturen naar onze contacten.

Daarnaast brandt ook bij mij de vraag, of jullie gekeken hebben naar de beschikbare subsidies.

 

Met vriendelijke groet,

 

Arend Hofsink

hofsink@ic-developments.nl

 

 

Uw werk, ons werk!

Arend Hofsink namens:

www.avedis.nl

Link naar reactie
  • 0

We hebben gekeken of er subsidies beschikbaar zijn. We zijn bijna verdwaald in subsidieland, hebben onze uitgekeken naar wat er wel allemaal wordt gesubsidieerd en zijn uiteindelijk verstrikt geraakt. Er wordt gewoon niet gereageerd.

 

Het lijkt wel of men alleen bezig is uren te verantwoorden of dat men moet aantonen met hoeveel projecten men bezig is. Het is erg frustrerend allemaal.

 

Informal investors is een goed idee. We zoeken ze, maar kunnen ze niet vinden. Wie iets weet, laat het ons weten! Uiteindelijk zijn we bij Nebib terecht gekomen en vandaar zijn we op deze site beland, met toch al wat reacties!

glass craft • glass art • glass recycling

Link naar reactie
  • 0

Ik raad je toch van harte aan om wat rond te gaan shoppen. Het kan best klikken met deze financieel adviseur maar het gaat er om dat je het geld krijgt. Als het een gezonde onderneming is met een helder en sterk winst potentieel en een goede omzet geschiedenis dan moet er gewoon geld te vinden zijn.

 

Informals zou inderdaad kunnen voor 750k, hoeveel tijd hebben ze jullie nou nog gegeven? Kan je het ook in termijnen betalen? Heb je de mogelijkheid om een nieuw contract met ze te sluiten voor wat extra tijd?

HL-er van het eerste uur (& proud of it)

follow me on twitter http://www.twitter.com/dhettema

fuk spelvouten

Link naar reactie
  • 0

OK, we zullen goed gaan rond kijken, zoeken en vragen. Men wil het bedrag in one shot. Er is genoeg tijd. De familie probeert het niet aan een ander te slijten. Een belangrijk punt voor hun is dat hun baby in goede handen komt. We hebben al een 12 jarige zakenrelatie en we kennen elkaar goed. Dus: aan de ene kant gunnen ze het ons en aan de andere kant moet er natuurlijk ook betaald worden.

 

De fabriek is oorspronkelijk gebouwd door Kosta Boda, een beroemde kristal fabriek in Zweden. Het is dan ook een Scandinavisch (en dus degelijk gebouwd) uitziend complex, gelegen aan de doorgaande route naar het Krugerpark. Ik probeerde een afbeelding in te kopiëren, maar dat is helaas niet gelukt.

 

Oveigens: Swaziland is geen Zuid-Afrika. Het land heeft niet onder de apartheid geleden. Er is ook maar 1 stam: de Swazi's. Het land is in oppervlakte ongeveer de helft van Nederland en er wonen bijna 1 miljoen mensen.

glass craft • glass art • glass recycling

Link naar reactie
  • 0

Hartelijk dank voor de info. Deze week hopen we van FNB (First National Bank, een Zuid-Afrikaanse bank) te vernemen hoeveel men bereid is als lening te verstrekken. Zoals eerder geschreven: om aan de vraagprijs van EUR 1,25 miljoen te voldoen, zoeken we nog EUR 750.000.

 

Hierbij nog wat gegevens: de jaaromzet is ongeveer gelijk aan de vraagprijs. Van de omzet wordt 40% gegenereerd uit de winkel bij de glasfabriek, 45% komt uit Zuidelijk Afrika, voornamelijk Zuid-Afrika inclusief de winkel in Kaapstad) en 15% is overseas.

glass craft • glass art • glass recycling

Link naar reactie
  • 0

Ik heb gisteren een artikel gelezen in het FD over een nieuwe nederlandse investeringsmaatschappij die investeerd in bedrijven in afrika. In ben even kwijt hoe het heet, maar de aankondiging is vast nog wel te vinden op google.

 

Een nieuw fonds met durfkapitaal voor Afrika . 'We willen hiermee de welvaart in de wereld een beetje herverdelen.'

 

DEN HAAG - Nederland heeft er vanaf vandaag een nieuw fonds voor durfkapitaal bij: Sovec. Sovec staat voor social venture capital en is een fonds opgericht door Nederlandse ondernemers met als doel lokale, kleine en middelgrote ondernemers in ontwikkelingslanden te helpen groeien en zich verder te ontwikkelen, maar wel op een duurzame manier.

 

Louk Burgers is voorzitter van Sovec en een van die betrokken ondernemers. 'De kracht van Sovec is dat er een aantal mensen bij betrokken zijn die ervaring hebben met venture capital of ondernemen of de problematiek van ondernemers in ontwikkelingslanden.'

 

'Ons fonds wil geld, maar zeker ook expertise en energie investeren in lokale ondernemers in Ghana, Marokko en Zuid- Afrika die al bewezen hebben dat ze een onderneming kunnen opzetten, maar die nog wat extra's nodig hebben om verder te groeien. Onze eis daarbij is dat ze dat duurzaam doen en werkgelegenheid creëren in hun regio. Werk is een belangrijke voorwaarde om uit de armoedeval te komen.' 'De keuze om in eerste instantie vooral de aandacht te richten op Ghana, Marokko en Zuid- Afrika heeft te maken met de Nederlandse geschiedenis, het belang van de Ghanese, Zuid-Afrikaanse en Marokkaanse gemeenschappen in Nederland en de huidige handelsrelaties', zegt bestuurslid Hadewych Cels.

Link naar reactie
  • 0

Goedemorgen,

 

Even een update: allererst iedereen hartelijk dank voor de interesse en de suggesties! Ik hoop dat alle gevraagde info door iedereen is ontvangen.

 

Dankzij jullie hebben we wat contacten kunnen leggen.Discimus kijkt voor ons, we hebben Sovec benaderd: men is enthousiast en bestudeert het project. Ook hebben we via via een Zuidafrikaan die binnenkort met een reactie komt.

 

Mochten er nog ideeën, vragen of opmerkingen zijn: alles is welkom!

 

Prettige dag!

glass craft • glass art • glass recycling

Link naar reactie
  • 0

Forumleden,

 

Dit is een goed voorbeeld dat aangeeft hoe krachtig higherlevel kan zijn. Ik hoop dat het allemaal lukt Swaziglass.

 

Suc6

Coffee-star | espressobars

www.coffee-star.nl

Quote: Kijk niet naar wat vandaag kan, maar denk aan wat morgen mogelijk is.

Link naar reactie
  • 0

Dankjewel jwkeus. Ja inderdaad: het forum is een geweldig instrument.

 

Wat ik nog vergat te melden: hoewel onze intentie overeenkomst 31/12 jl. afliep heeft de huidige eigenaar ons vorige week nog schriftelijk bevestigd de lijnen met ons open te houden.

glass craft • glass art • glass recycling

Link naar reactie
  • 0

Hallo Swaziglass,

 

Toen je deze thread begon zat ik net zelf in SA voor werk en gelukkig ook nog wat ontspanning, vandaar dat ik nu pas reageer.

 

Als je nog naar 'openingen' zoekt zou ik je willen vragen om contact met mij op te nemen. Ik heb zelf niet de middelen maar mogelijk wel de contacten (het SA bedrijf waar ik ook voor werk) die jullie verder kan helpen.

 

Ik ben te bereiken op 0570 617675.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Linda Bruinenberg

Studio 4

http://www.studio4.nl

freelance vormgeving & dtp

Link naar reactie
  • 0

Goedemorgen!

 

Even een berichtje om iedereen op de hoogte te houden.

 

De laatste tijd is gebruikt om alle tips, meningen etc. op een rijtje te zetten en af te wegen.

 

Eén van de punten was ook de bezorgdheid over het niet kennen van de Swazi cultuur. We hebben er immers niet gewoond. Aan de andere kant hebben we wel ervaringen met wonen in het buitenland.

 

We zijn nu in de slag met banken en investeerders in Zuidelijk Afrika. We willen alleen de "operations" overnemen. Het onroerend goed blijft in handen van de huidige eigenaaar (anders wordt het ons te duur). De operations kant heeft bezittingen: een woonhuis en de gehele inventaris: van coffeeshop gedeelte t/m glasoven en gereedschap. De banken willen naast deze zaken en onze eigen geld meer zekerheden, omdat zij oven en gereedschap te specialistisch (dus moeilijk verkoopbaar in geval van faillisement) vinden. Beschikbaar stellen van aandelen is geen echte optie voor hen. Weet iemand een creatieve oplossing? ???

 

Over 2 maanden (juli) komt Chas, de huidige eigenaar naar ons toe. Hopelijk weten we dan meer.

 

Fijn weekend allemaal. :)

glass craft • glass art • glass recycling

Link naar reactie
  • 0

Ik wens je veel succes.

 

Zelf ben ik ook opzoek naar een nieuwe uitdaging.

 

Weet jij ergens waar ik bv kan vinden welke bedrijven er te koop staan in zuid afrika?

 

Groeten

Luc

 

ps ik zal eventueel eens rond vragen of er geen prive investeerders intresse hebben in uw verhaal?

 

 

Link naar reactie
  • 0

Zwasi,

 

heb je nog wat gehad aan onze contacten?

 

b.v.d.

 

Arend

 

Hi Arend,

 

Ik dacht dat ik je een copy had gestuurd. Ik zal het in ieder geval nog een keer doen.

 

Ik heb er zeker nog iets aan gehad: dankzij jullie ben ik met Nomsa Mndzebele in contact gekomen. Zij heeft me bij Swazibank naar binnen gebracht. Wat het gaat worden weten is nog onbekend, maar er is weer een deur geopend. :)

glass craft • glass art • glass recycling

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    3 leden, 114 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.