Jump to content
Angelus84
Verberg

Opzetten als "ZZP"-er, maar niet ZZP-er

vraag

Hey,

 

ik heb de laatste 4 jaar als 1-mans zaak, ZZP-er gewerkt en ben een tijd geleden uitgeschreven uit Nederland.

Dit omdat ik eigenlijk altijd "op reis" ben, en bij lange na niet meer dan een maandje of 2, 3 per jaar in Nederland ben. Ik heb een half jaartje een bedrijf in Estland gehad, maar de maandelijkse upkeep en de "jezelf inhuren en belasting betalen"-setup, gecombineerd met de 20% dividend belasting, kwam uiteindelijk bijna net zo hoog als de ZZP-belasting.

 

Nu zit ik te denken om een bedrijf op te zetten op andere zoden omdat de Nederlandse belasting, ongeacht alle mooie aftrekposten en dergelijke, er toch redelijk hard inhakt voor mij soms, gezien mijn winst.

 

Ik heb de lijst gekort tot een bedrijf in Hong Kong (internationaal herkent, geen dividend belasting en geen corporate tax als de werkzaamheden voor buiten Hong Kong zijn) en de British Virgin Isles (geen papierswerk, snel opgezet)

 

Beide landen hebben hetzelfde probleem:

- geen VAT

- Buiten de EU

 

Dat tweede neem ik maar voor lief, maar gaan Nederlandse bedrijven er doorgaans een probleem van maken als je geen VAT hebt?

 

En als ik deze inkomsten, als ik kan aantonen dat ze al belast zijn in het buitenland, naar een Nederlandse bankrekening doorschuif vanuit een buitenlandse bank naar Nederland middels dividend-uitkering of dergelijke, is de Nederlandse staat daar dan verder OK mee?

 

Sterker nog.. omdat ik niet meer ingeschreven ben (en dus geen pensioen opbouw), heb ik dan nog iets te maken met de Nederlandse belasting? Dit laatste lijkt me niet, want je moet uiteraard ergens belasting betalen en tot ik een meer "permanente locatie" heb, zal dat Nederland zijn. Alleen lijkt het me dan niet logisch dubbel belasting te betalen... ook al was het de 1e keer 0% in het buitenland ;-)

 

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

 

Er is vast wel ergens een belastingparadijsje te vinden dat aansluit bij je levensstijl, maar als gewone belasting over een ZZP-inkomen er al 'in hakt' dan wordt dat waarschijnlijk geen luxe paradijsje. Dan kan je je ook geen goed advies veroorloven.

 

Krijg je daar een vervelende ziekte of problemen met de inboorlingen dan wordt Nederland ineens weer een aanlokkelijke heimat. Het gras is hier het hele jaar door groen.

 

Even praktisch: waar woon je meestentijds en waar zijn je opdrachtgevers doorgaans gevestigd?


NIMBY? 🏗   Volg jouw buurtberichten van plaatselijke, provinciale en landelijke overheden...

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 7 leden online en 200 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept