Jump to content

TwaBla

Raad van Advies
 • Content Count

  20,257
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  41

Everything posted by TwaBla

 1. Die denigrerende toonzetting is een ondernemersforum onwaardig.
 2. Nadat er per mail bezwaar is gemaakt tegen de misleidende verkoop van Bedrijvenpagina kwam het eerste aanbod om de factuur voor opname in deze online gids voor de halve prijs. Op advies van dit forum om nog eens bezwaar te maken maar nu ook de directeur en marketingmanager in de correspondentie te betrekken (die mailen mij namelijk dat Mediatrend - eigenaar Bedrijvenpagina - al lang geleden afscheid heeft genomen van dit soort telefonische babbeltrucs) kwam alsnog het verlossende woord. De nota is geannuleerd. Maar ik kreeg ook een verzoek de namen van deze directieleden niet meer te noemen op dit forum, omdat ze zo hun best doen om dit soort praktijken te voorkomen. Ik zou in hun plaats 's morgens eens goed in de spiegel kijken en me afvragen: waar ben ik in godsnaam in terecht gekomen? Want twee weken na dato ontvangt de gedupeerde ondernemer aanmaningen om alsnog te betalen. Het is een zootje bij Mediatrend. Moeten we ook nog even melden dat Mediatrend een paar jaar geleden een heel dure advocaat had ingehuurd om dit topic van het forum te verwijderen. En nadien zo ongeveer elke twee jaar opnieuw een poging doet met een verzoek tot verwijdering. We hebben ons leven gebeterd...
 3. Dat zal de meeste KvK-watchers niet verbazen. Het heeft ook niet zoveel zin om een bureaucratische oplossing voor een bureaucratisch probleem te suggereren. Dan kunnen ze beter de regeling flexibel maken, en die SBI-codes alleen bij de voorselectie gebruiken.
 4. Volgens de koe is een kip geen echt vee. De koe is de hele dag aan de slag. Die graast en herkauwt, en produceert elk etmaal 25 tot 30 liter melk. Ieder uur kan verantwoord worden, op het kwartier desnoods. Vaak maakt een koe nog overuren ook, want in de stal gaat het eten en herkauwen gewoon door. De kip daarentegen scharrelt maar wat in het rond, krijgt één keer per dag een handje voer dat in een half uur verorberd is en zit dan een minuut of tien op zijn gat om uiteindelijk één ei voort te brengen. Een kip is eigenlijk een hobby-dier. Die verdient niet dezelfde beloning als die zwoegende koe.
 5. Blijf dit soort dingen melden op dit forum. Vroeger of later wordt het dan wel opgepikt door de pers of de politiek, en dan worden er vragen gesteld. Maar noem vooral ook concrete feiten: wat doe je precies, onder welke code, wie zijn wel en wie zijn minder getroffen?
 6. Ik zou alvast wat notities maken over de politieke kleur van bewindslieden die menen dat ZZPers zelf gekozen hebben voor het risico van ondernemerschap en de steun die zij geven aan grote werkgevers en multinationals. Volgend jaar zijn er alweer verkiezingen. Onthoud ook dat ze nu al dreigen met terugvordering en een boete als achteraf blijkt dat je niet precies in het plaatje past. Deze 'ruimhartige steun' is bedoeld voor levensonderhoud. Huur en lease zul je moeten overbruggen met extra krediet. Wellicht kom je in aanmerking voor die 4000 euro, want je huurt een aparte werkruimte!
 7. Amazon verwerkt per jaar 7 miljard bestellingen met een omzet van naar schatting 380 miljard dollar (380.000.000.000) en zou daar ook niets aan verdienen als ze geen zoekreclame (third party advertising) op hun platform hadden ingevoerd. Complexiteit is kostbaar.
 8. Het betreft inderdaad een iets aangepaste BBZ-uitkering van €1050 voor een eenpersoons- en €1500 voor een meerpersoonshuishouden, voor een periode van vooralsnog drie maanden als er sprake is van schade door de corona-crisis. Eventuele eigen inkomsten worden op deze bijdrage in mindering gebracht. De BBZ is een extensie van de Participatiewet, dus de gemeente kan ook nog eens verlangen dat je jezelf beschikbaar stelt voor de arbeidsmarkt. VragenEnAntwoordenTijdelijke_overbruggingsregelingZelfstandigOndernemersVersie260320 (1).pdf
 9. IMK en 155-Help-een-Bedrijf lijken zich op te werpen als doorverwijsloket naar gemeenten, en ze verzamelen met de scan informatie die van belang kan zijn voor de toekenning van TOZO-bijstand. Omdat de exacte criteria nog niet bekend zijn, worden er ook gegevens verzameld die straks geen rol spelen bij de beoordeling. Dat werkt even verwarrend, maar kan prima op z'n pootjes terecht komen. Misschien wil IMK en Stichting 155 partner worden van HL? IMK en Stichting 155 zijn gevestigd in Ondernemershuis Nederland te Den Haag, waar ook ONL, MKB-accountants Novaa, Novak en Sira Consulting zitten.
 10. Han Dieperink (IMK) over Stichting 155 in een interview op ONL schat dat meer dan 100.000 ondernemers gebruik gaan maken van de TOZO. Een probleem is dat de schakels in de zorgketen voor ondernemers in nood niet goed op elkaar afgestemd zijn: Ministerie, Belastingdienst, Gemeenten en betrokken initiatieven. Dus de aankondiging van ruimhartige steun stuit nu op praktische problemen bij uitvoerders.
 11. Jasper, de eieren zijn nog niet helemaal uitgebroed. Terwijl de leghennen nog bezig zijn, zetten de renhennen al scans online. Die zijn dus nog niet 100% correct. Laat je niet gek maken. Gun ze een paar dagen....
 12. Dat stel je zelfs in bijna elke reactie. Dat soort reacties negeer ik meestal, want ze zijn niet inhoudelijk. Ik wist natuurlijk niet dat de Belastingdienst een achterdeurtje had voor vage criteria die door meneer Bakker bedacht waren. Misschien dat ze voor anderen ook een achterdeurtje hebben en mijn Twabla-verantwoording accepteren. Als ze uberhaupt ooit komen controleren. @Jantax Zodra je een goed inkomen verdient als architect of graficus maakt niemand zich druk over die uren. Dat is precies wat ik al dertig jaar meemaak. Niemand die zich bemoeit met die urenregistratie als van de twintig projecten er vier een mooi inkomen opleveren, maar als je een paar mindere jaren hebt is het blijkbaar wel van belang. We gaan hier niet belastingaftrekprofiteren meneer de hobby-ondernemer... Houd ik er nu over op, totdat zich iemand meldt die het probleem herkent.
 13. Ja, het oogt als een snel in elkaar gedraaide phishing-site. Ik vertrouw het nog steeds niet, zelfs nu IMK reageert op vragen.
 14. Stel je voor. Twee ondernemers in één huishouden. Geldt die veronderstelde restrictie ook voor twee werknemers in één huishouden?
 15. Nee. Die criteria zijn expliciet uitgezonderd van de TOZO. Samenstelling van huishouden is wel van belang.
 16. Mijn vertrouwen in de markt is verdwenen. Sinds Reagan & Thatcher boeren we blind de verkeerde kant op. De markt is als de natuur: de sterkste partij trekt aan het langste end. De mens is een intelligent kuddedier (swarm) en moet andere dynamieken toevoegen om de marktwerking in goede banen te leiden. Belastingheffing is zo'n toegevoegde dynamiek. Aftrekposten zijn dat ook. Maar terug naar dat urencriterium. Ik stel dat een belastinginspecteur waarschijnlijk geen genoegen neemt met een verhouding 10 uur on the job, 30 uur ondersteunend en 10 uur algemeen. Bij architecten en management consultants wordt dat niet gecontroleerd, omdat zij hoge tarieven kunnen hanteren. Maar bij musici en balletdansers en schilders wel, als hun inkomen onder een zekere drempel daalt. Programmeurs en vormgevers zitten daar wellicht een beetje tussenin, afhankelijk van hun opdrachtgevers.
 17. TOZO-pagina van IMK Nederland met Tozo-scan voor ondernemers in geldnood. Die scan oogt onbetrouwbaar, alsof je doorgeleid wordt naar een vage kredietbank, maar het domein van 155-Help-een-Bedrijf lijkt toch bezit van IMK Holding. In de scan wordt nog steeds gevraagd naar vermogen en gegevens over partners. Dat komt ook onjuist over, maar IMK doet de BBZ-afwikkeling voor menig gemeente en probeert nu ook bij de TOZO een centrale rol te spelen.
 18. Die zelfstandigenaftrek leidt een beetje af van de kwestie. Het wordt beschouwd als een beloning voor ondernemen, en daarom mag de staat via belastinginspecteurs uren komen controleren bij zelfstandig ondernemers. Ik zit nu te kijken naar een tijdsbestedingsonderzoek van rechters. Die zijn in dienst bij de rechtbank, maar zouden ze als ZZPer ingezet worden dan zou de Belastingdienst daar een lekkere kluif aan hebben. Een doorsnee rechter besteedt in een gemiddelde werkweek 4 tot 13 uur aan zittingen (bij kort geding loopt dat op tot 20 uur) en de 36 tot 27 uur aan zaakverwante voorbereiding en afronding, met nog eens 10 uur aan niet direct zaakverwante vraagstukken. De meeste rechters werken thuis, want de rechtbanken hebben onvoldoende kantoorvoorzieningen. Vertaald naar ZZP-termen: 10 uur on-the-job, 30 uur lezen-denken-schrijven en nog eens 10 uur ondersteunende activiteiten. Ik denk dat een zelfstandig podiumartiest met vergelijkbare uren niet door de keuring komt. Als we mekaar gaan afrekenen op meetbare maatschappelijke doelen dan komt die kunstenaar natuurlijk niet in de buurt van een rechter. Of toch wel? Kan iemand eens een voorstel doen voor meetbaar maatschappelijke doeltreffendheid? Vind ik een veel leuker criterium dan uren. Kunnen we later nog eens discussiëren over die beloning - wel of geen belastingaftrek.
 19. Heb je uberhaupt al eens een overzicht gehad van de totale kosten voor het complete pand? Als je dat overzicht hebt, kun je gaan terugrekenen per huurder.
 20. Openingstijden van een winkel? Zo kom je koffiedrinkend op een stoel ook aan je uren. Op kantoor, in een galerie, in een toonzaal. Een boer die zijn uren moet waarmaken door te verwijzen naar de rijtijden van zijn tractor lijkt me een bewijs dat we het paard achter de wagen gespannen hebben. Voor zelfstandigenaftrek is één primair criterium voldoende: ondernemen als hoofdactiviteit. Maar eigenlijk zou die hele aftrek eens kritisch bekeken moeten worden. Veels te veel gedoe. Lees bijvoorbeeld eens deze noodkreet van een musicus en trek dat door naar talloze andere zelfstandigen die niet zo goed in al die vakjes passen.
 21. Er is geen sprake van facturabele uren in de wet. Oh, ik zie dat er sprake is van declarabele uren. De Belastingdienst formuleert het zo: "Alle uren die u besteedt aan uw onderneming tellen mee voor het urencriterium. Dit zijn dus niet alleen de uren die u in rekening brengt aan uw klanten." Een boer, een binnenschipper, een middenstander: die hebben helemaal geen facturabele of declarabele uren. Die kunsthandelaar die eens per maand wat verkoopt. Met een beetje geluk zitten die een groot deel van hun tijd koffie te drinken in hun lege toko. Dat urencriterium is een klunzige manier om te voorkomen dat de verkeerde mensen aanspraak maken op ondernemersaftrek. Laat de wetgever dan wat duidelijker aangeven wie er niet voor in aanmerking moet komen. Want in de huidige opzet werkt het ook als een trap na bij de ondernemer die net wel / net niet het hoofd boven water kan houden. Zeker bij ondernemers die nu noodgedwongen een aanvraag moeten doen om in aanmerking te komen voor het sociaal minimum. * Shoptillyoudrop vulde het ook al aan...
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept