Jump to content

TwaBla

Raad van Advies
 • Content Count

  20,770
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  55

Everything posted by TwaBla

 1. Lees de licentie nog eens door. Ik vrees dat daar staat dat je geen exacte kopie op een fysiek product mag verkopen, al is het wat onhandig geformuleerd.
 2. Wat zal er morgen beweerd worden... Ik observeer slechts dat het aantal fabrikanten, merkeigenaars, groothandels dat aan directe verkoop doet (al dan niet via platforms) enorm is toegenomen. Dus in praktijk vindt die rolverwisseling volop plaats. En inderdaad: dat gaat gepaard met geruzie. Zeker in mode. Maar daar legt de klassieke voortbrengingsketen (fabrikant-groothandel-detailhandel) het al decennia af tegen verticaal geïntegreerden. Dat heeft trouwens niet zoveel met dit topic te maken.
 3. Goh, jammer. Desalniettemin zijn die vijf varianten van marktonderzoek ook voor andere markten geldig. Bij boekwinkeltjes is wel wat te vinden.
 4. Er komen wel meer woorden uit het latijn. Fabrica komt van fabriceren: maken. Er zal best grootschalige productie geweest zijn onder de Romeinen, maar geen seriematige productie die sinds anderhalve eeuw in fabrieken gebeurt (met hulp van stoommachines). Nou maken we er een academische kwestie van. Maak maar een flowchart van de waardeketen. Groothandels en detailhandels hadden ooit een rol in de distributieketen, maar de fysieke distributie loopt nu via fulfilmentcenters van Amazon waar je als leverancier ruimte huurt. Dan hebben groothandel en detailhandel geen toegevoegde waarde meer, en kan de merkeigenaar zijn suppliers opdracht geven om direct naar de DC's van Amazon, Bol of Zalando te verschepen. Dat lange traject via groothandel en detailhandel had sowieso z'n beste tijd gehad, want er staan overal buffervoorraden die tot permanente ausverkauf leiden. Wet van aflopende toegevoegde waarde: dan word je uitgeschakeld.
 5. De 'doe het zelf brouwerij' markt is een andere dan de biermarkt. In de eerste gaat het om brouwerijspullen. Bierkopers kopen geen dhz-bier maar ambachtelijk bier. Je moet je verdiepen in de markt en het taalgebruik in je vingers krijgen. Deskresearch: lees alles wat los en vast zit. Expert interviews: praat met andere brouwers, met bierverkopers, met cafe's en restaurants, met bierliefhebbers, met incidentele drinkers, enz. Proeverijen: maak testproducten en test die dmv proeverijen Optelsommen: maak alle sommetjes (aantallen kopers, prijzen, marges, omzetprognoses, kostenprognoses, investeringen, winstscenarios) Enquetes: dat zijn vragenlijsten. Die worden overschat. Mensen doen niet wat ze zeggen en ze zeggen niet wat ze doen. Kijk naar de documentaire Ons Bier.
 6. Economische regels zijn geen natuurwetten. De economie is een dynamisch systeem van ruilbetrekkingen die voortdurend veranderen. De rollen liggen niet vast. Fabrieksmatige productie bestaat pas een slordige anderhalve eeuw. Dan groeit een artisanele augurkenbewerken uit tot Heinz. Inmiddels is dat een financiële holding met talloze intellectuele eigendommen die de feitelijke productie grotendeels uitbesteedt aan onderaannemers. Traditioneel was een waardeketen als volgt opgezet: toeleveranciers, fabrikanten, groothandels, detailhandels. Na WOII kwamt grootschalige detailhandel opzetten en verdween de groothandelsfunctie voor een deel. Een deel van die detailhandel heeft zich verder ontwikkeld en fungeert zelf als fabriek (of regisseur van toeleveranciers) van huismerk: IKEA, Decathlon, Zara, Lidl et cetera. Mede als reactie daarop hebben merkeigenaars zich als regisseur van diverse retailactiviteiten ontwikkeld: merkwinkels, outletstores, webstores, platforms. Ironisch genoeg hebben die merkeigenaars de productie vaak weer afgestoten naar toeleveranciers. Platforms zijn een tijdelijk verschijnsel, dat denk ik ook. Ze hebben weinig toegevoegde waarde. Dat worden allemaal API's.
 7. In vergelijking met 25 jaar geleden is D2C enorm toegenomen. In mode, elektronica en non-food hebben vrijwel alle producenten inmiddels directe verkoopkanalen opgezet in de vorm van outlet stores, merkwinkels en webwinkels (ook op platforms, is tot op zekere hoogte ook directe verkoop). Zo verkoopt bv ook Philips zelf op Amazon en Bol.com. Dat veroorzaakt inderdaad kanaalconflicten. Maar dat nemen de leveranciers op de koop toe. Waardeketens veranderen nu eenmaal.
 8. Bol.com kopieert Amazon.com en die legt geld toe op de verkoop van spulletjes. Vorig jaar verkocht Amazon.com voor bijna 400 miljard dollar, waarvan de helft (een geschatte 200 miljard dollar) uit third party sales bestond - dat is af te leiden uit de jaarverslagen en uitspraken over third party income. Op de eigen inkoop legt Amazon geld toe. Dat is zwaar verliesgevend. Dat verlies wordt deels gecompenseerd door de inkomsten uit commissies, vergoedingen en advertenties van merchants. De rest wordt gesubsidieerd door het zeer winstgevende AWS. Eigenlijk is Amazon een IT-bedrijf met een omzet van 35 miljard dollar (winst 8 miljard) met een verliesgevende winkel. Ik schat dat Amazon op een gemiddeld eigen product 20% verlies maakt. Amazon (en Bol.com) zijn dan ook niet geschikt om te bepalen wat een 'relevante marktprijs' is, want deze platforms zijn niet transparant over hun werkelijke prijs- en kostenstructuur. Gevolg is dat merchants gedwongen worden ook verliesgevend te werken.
 9. Heb je al een baan? Om te voorkomen dat je jezelf gek maakt met dromen van enorme goederenstromen is het een suggestie een tijdje mee te werken in een marktkraam of winkel van iemand die iets maakt. Een groentenwinkel die ook soep en salades verkoopt. Een dadelbonbonshop - die kwam laatst langs op dit forum. Dan ga je vanzelf minder met je hoofd (overlopend van gedachten) en meer met je handen denken. Werken met je handen! Wordt de faalangst vanzelf minder.
 10. In een topic wat ik volg blijf ik steken op een bericht van dinsdag jl terwijl er sindsdien een drietal reacties zijn toegevoegd. Ik ben uitgelogd en weer terug in, heb mijn computer uitgezet en weer aan, alles tevergeefs. Ik krijg wel de melding elke keer weer dat er 3 reacties zijn toegevoegd. Maar die krijg ik niet te zien.
 11. Doen ze bij WC Eend ook aan realtime data-boekhouding? Mijn advies is: zet de naam van je bedrijf of product in je signatuur. Doe je vette best om andere ondernemers te helpen bij het vinden van antwoorden en oplossingen. Zie de wereld niet als een plek die je vol kan plakken met verhulde reclame voor je eigen bedrijf. Dan gaan ondernemers je vanzelf hun klandizie gunnen.
 12. Aanvulling: op de kaart van Nederland Bruist is te zien dat de uitgeverij vooral in Brabant actief is. Brede Bruist et cetera. Er is ook nog een Ibiza Bruist, met dank aan alle adverteerders.
 13. Ziet eruit als een typische advertentiefuik dat Nederland Bruist, allemaal bladen zonder duidelijk bereik. Zijn de afspraken die met de verkoper gemaakt zijn en alle beloften die gedaan zijn vastgelegd, op papier of als geluidsopname? Ben je van mening dat ze alle beloften en afspraken nakomen? Het lijkt een stel dorpsbladen voor ondernemers, dus landelijk bereik is sowieso niet mogelijk. Al die uitgaven staan ook nog eens vol met advertorials, positieve verhalen over adverteerders. Dus dan weet je wel dat je in de armen springt van een verleider die jouw de rekening laat betalen voor je eigen ijdelheid. De uitgever lijkt niet aangesloten bij de MVW (Mediafederatie) dus ze doen ook niet mee aan landelijke afspraken over meetbaar bereik. Het interessant of ze iets verteld hebben over de oplage of het daadwerkelijk bereik.
 14. Dat businessmodel is zo te zien al door iemand anders bedacht die het nu laat uitvoeren door onderaannemers op commissiebasis. @L&A_dienstverlening moet je investeren in een voorraad of wordt de paal past geleverd nadat je die verkocht hebt? Wie zet het logo erop?
 15. Is het wel een echte advocaat? Er wordt veel gebluft in dat wereldje. Was jouw opdrachtgever bedrijf A van software-ontwikkelaar A of kun je aantonen dat het A+B waren? Werd die software verkocht namens A of was dat namens A+B? Het meenemen van kennis is onvermijdelijk voor iedere werknemer en zelfstandige. Wanneer ik voor een bakker werk, neem ik kennis over de verkoop van broodjes mee naar mijn volgende werkgever. Wanneer is het gebruik van die kennis onrechtmatig? Waarschijnlijk pas als ik actief klanten van de eerste werkgever werf. Dan is hier ook nog eens sprake van kennisovereenkomsten tussen A en B. Daar kan ik als C niet zoveel aan doen. De advocaat moet wellicht B aanspreken.
 16. Dat lijk me al bij voorbaat een duidelijke zaak dan. Welkom op Higherlevel.
 17. Om te beginnen is een 'vermeend' foute persoon geen 'bewezen' foute' persoon. Daar ontbreekt dus nog wat. Als we 'vermeend' als criterium gaan gebruiken, kunnen we de rechtsstaat meteen vervangen door ambtelijk standrecht. Dat soort associaties zijn doorgaans verre van smart. Daar heb je geen ingewikkelde algoritmes voor nodig. Dat kan ik op de achterkant van een envelop. Er worden indrukwekkende labels van big data en smart tools gebruikt, terwijl er in feite wat domme profielcriteria op een database worden losgelaten. Toeslagfraude door Bulgaarse spookhuurders: alle Bulgaren extra controleren. Uitkeringsfraude door Polen: alle Polen extra checken en eventuele doktersverklaringen niet accepteren. Het wemelt van de eendimensionale patroonherkenningen. Ghanezen die hun uitkering naar Afrika laten sturen. Nigerianen die trouwlustige dames oplichten online. Noord-Afrikanen die aan gewapende overvallen doen. Urker vissers die drugs smokkelen. Bij de laatste groep twijfel ik. Moeten we nou alle Urkers wantrouwen of zijn alle vissers 'vermeende' criminelen?
 18. Het omkeren van de bewijslast wordt door Trouw & RTL toegelicht. Dat gaat iets verder dan onderzoek doen op basis van een mogelijke associatie. Ook is in dit dossier blijkbaar wederom bewijs verdonkermaand. Dat zijn toch echt praktijken waar je een mooie film van kan maken.
 19. Het leek stil geworden de laatste weken. We hebben een dossier opgesteld met alle bewijzen van misleiding en oplichting, dat zonodig te gebruiken is als er OOIT een dagvaarding verschijnt. Dan staan we ook met een ploegje gedupeerden NAAST de ondernemer die zich moet verdedigen tegen de beschuldiging. Meld je even bij mij (TwablaHL@gmail.com) met bewijs dat je doelwit bent van deze oplichter(s) en ik nodig je uit voor de besloten groep van inmiddels meer dan veertig gedupeerden. Die vrijwel allemaal WEIGEREN om te betalen!
 20. Het Combiteam Aanpak Facilitators (CAF) bij de Belastindienst heeft de afgelopen jaren 150 tot 200 belastingadviseurs voorzien van het stempeltje mogelijke facilitator van fraude, met als gevolg dat hun opgetelde 150.000 klanten op extra belangstelling konden rekenen bij de behandeling van hun aangifte inkomstenbelasting, zo blijkt uit onderzoek van Trouw en RTL Nieuws. Dit is een nieuw hoofdstuk in het belastingdossier, want eerdere hoofdstukken hadden te maken met omkering van de bewijslast bij de toekenning van zorgtoeslagen. Nu blijkt dat de Belastingdienst ook bij de beoordeling van inkomstenaangiften op grond van vage criteria een grote groep belastingplichtigen als verdacht heeft aangemerkt en behandeld. Ironisch detail: er zijn ook kamervragen gesteld over maatregelen ter bescherming van burgers tegen dubieuze belastingadviseurs.
 21. Op die wikipediapagina is ook sprake van een Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland.
 22. Hoe weet je dat het een product is van je opdrachtgever? Er zitten nogal wat handelaren en dropshippers in dat domein, die net doen alsof de producten van hun afkomstig zijn. Dropshippers willen soms onzichtbaar blijven.
 23. Wat zeiden ze toen je op bezoek ging om daar eens over te praten?
 24. Moet er wel bij zeggen: als je kijkt naar programma's die overdag worden uitgezonden bij de commerciële omroep, maakt niemand zich druk over naleving van de Mediawet op dat punt. Zag vandaag het programma Ik zou weleens willen weten dat vrijwel geheel bestaat uit infomercials voorafgegaan door een zogenaamde vraag van een kijker. Wat is een waterontharder precies? Dat wordt gemaakt door "een laagdrempelig creatief productiehuis die televisie programma's produceert in opdracht van u, uw ideale tv-commercial, bedrijfsfilm, homeshop productie of Infomercial bedenkt en uitvoert. Tegen een zeer betaalbaar budget". Mick, Meck en Mack: de neefjes van Harry Mens. Toch is er een groot verschil. Deze producent verkoopt zo te zien aan de ontbrekende klachten geen promovideos door ondernemers erin te luizen met misleidende praatjes.
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept