Jump to content
Ramsey
Verberg

NL bankrekening voor buitenlandse Holding: KvK en Fiscus?

Ik woon niet meer in Nederland, maar kom er nog wel regelmatig en zal waarschijnlijk ook over een aantal jaar remigreren. Ik heb nu een Holding en een werkmij in het land waar ik nu woon en onderneem, maar zou het gevoelsmatig prettig vinden om een deel van de centjes van de Holding in het stabiele Nederland te plaatsen en er in het goedkope Nederland mee te beleggen.

 

Stap 1 leek mij om een NL bankrekening te openen voor de Holding, maar alle NL banken vragen een uittreksel van de Nederlandse KvK. 

 

Wat zijn jullie ervaringen met het beleggen via een buitenlandse Holding, het registreren van buitenlandse holdings in Nederland, en krijg ik dan te maken met de Nederlandse fiscus?

 

Volgens mij is het niet zo'n probleem om mijn buitenlandse Holding in te schrijven in Nederland. KvK kost volgens mij EUR 50,-. Ik ben niet van plan om de Holding in NL te vestigen, maar wil er dus wel mee gaan beleggen, en dat is een ondernemingsactiviteit in Nederland. Op de website van de KvK staat dit:

Quote

Buitenlandse vennootschappen die geen vestiging in Nederland hebben, hebben de mogelijkheid om zich in te schrijven in het Handelsregister indien zij ondernemingsactiviteiten in Nederland hebben.

https://www.kvk.nl/service-en-contact/hulp-bij-inschrijven/

 

Over de belastingen heb ik het volgende gevonden:

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/vennootschapsbelasting/belastingplicht_en_aangifte/ 

Ik denk op basis van deze informatie dat mijn Holding niet belastingplichtig is in Nederland en geen vennootschapsbelasting hoeft af te dragen. Of ik een nihil-aangifte moet doen is mij echter niet duidelijk. 

 

Ik heb het vermoeden dat ik de door bank/broker ingehouden dividendbelasting kwijt ga zijn en niet kan terugkrijgen. Dat ben ik nu ook al met mijn persoonlijke beleggingen en accepteer ik. 

 

Het simpelste zou wellicht nog kunnen zijn om de Holding zo leeg mogelijk te houden en alles aan mij persoonlijk uit te keren, en er dan zelf mee te beleggen in Nederland. Maar dan krijg ik gedoe met de lokale inkomstenbelasting, die volgens mij tot een hogere belastingdruk zal leiden. En ik zou liever de Holding later omzetten in een pensioen-BV. 

 

Wat denken jullie?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Beste Ramsey,

 

Ben benieuwd in welk land je woont, als je Nederland goedkoop vindt :classic_wink:

 

Je kunt de buitenlandse Holding in Nederland inschrijven, maar hou er dan rekening mee dat je met dubbele belasting te maken kunt krijgen of i.i.g. een dubbele aangifte, afhankelijk van de wetgeving in je woonland en het belastingverdrag tussen je woonland en Nederland.

 

Bij inschrijving in Nederland zul je i.i.g. aangifte vennootschapsbelasting moeten doen en een publicatiebalans deponeren bij de KvK.

 

De pensioen-BV is in Nederland sinds 2017 afgeschaft. Opbouw pensioen in eigen beheer kan dus niet meer.

 

Verder sluit ik me aan bij Tonino: Omdat je met 2 jurisdicties te maken hebt, zou ik i.i.g. advies inwinnen bij een fiscalist met kennis van Nederland en je woonland.

Maar de vraag is of het al dit gedoe waard is en of je niet beter alles bij het oude kunt laten tot je weer in Nederland woont.

 

Succes, Odeon

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Dank allebei! Ik woon in Sint Maarten. Ik ga advies inwinnen voor later, maar nu denk ik dat dit inderdaad teveel gedoe is. Zal ook overleggen met boekhouder. Wellicht dat ik de beleggingen via privé kan doen en die via een rekening-courant toch op de boeken van de Holding kan houden. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 7 leden online en 149 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept