• 0

Inbreng vermogen in BV structuur

Ik ben al een paar weken aan het puzzelen op hoe het best de bedrijfsstructuur op te zetten en vermogen in te brengen. Ook wat externen benaderd voor advies, maar was daar niet helemaal tevreden over. Dus ben heel benieuwd of de experts op dit forum nog wat nieuw licht op de situatie kunnen werpen. Ben wel zeker al wat stappen verder dan een maand geleden, maar moet nu knopen doorhakken op korte termijn. 

 

Structuur

spacer.png

 

https://ibb.co/z8L3pL2

 

Ik ga samen met mijn broer een nieuw bedrijf starten. Werk bv2 is het daadwerkelijke bedrijf, maar aangezien we nog een aantal werk BVs *(Future B.V.) willen oprichten in de komende jaren willen we er meteen een holding boven zetten - Holding BV. We worden allebei 50% eigenaar van die holding via onze prive holdings. Daarnaast heb ik zelf nog andere werkzaamheden waarbij ik mezelf verhuur, deze activiteiten wil ik in Werk bv 1 onderbrengen. Al deze BVs willen we in een keer oprichten, behalve Future Work bv. , dat is even een 'dummy'. 

 

Inbreng vermogen

- We willen een banklening proberen te krijgen van 350k. 

- We willen allebei 100k eigen vermogen inbrengen.

- Ik leen mijn broer eerst 50k, omdat hij zelf niet voldoende vermogen heeft.

 

Casus

- Waar ik nou op heb zitten puzzelen is hoe best het vermogen in te brengen. Zowel handig voor het bedrijf, toekomst bestendig en laagste (prive) belastingdruk). Ik wil misschien mijn geld in de toekomst weer prive beschikbaar hebben, of alternatief investeren we het in een nieuwe B.V. - afhankelijk van hoe goed de dingen lopen. 

- Mijn conclusie is eigenlijk dat ik het best gewoon 100k aandelenkapitaal kan storten in Holding bv en 50k aandelen kapitaal in Prive holding 1, om deze dan aan de prive holding 2 van mijn broer uit te lenen. Het alternatief is een directe lening van 100k van prive aan Holding B.V. and prive lening van 50k aan mijn broer. 

- Reden is dat ik daarmee geen belasting hoef te betalen in box 1 over rente in geval van lening van prive naar Holding B.V. (terbeschikkingstelling) en ook vermogen uit box 3 weghaal. 

- Daarnaast kan mijn broer de lening in bedrijfs-sferen aflossen, ipv via prive, in welk geval hij eerst belasting zou moet afdragen (of DGA inkomstenbelasting of dividendbelasting).  Dit werkt alleen als de management fee tussen Holding bv en Prive holding 2 hoger mag zijn dan het DGA salaris dat hij uitkeert naar Prive persoon 2, anders is er geen geld over om af te lossen. Kon niet echt vinden of dit mag?

- Geld weer uit de BVs halen (wat ik mogelijk wel wil later), kan via notaris door aandelenkapitaal verlaging. Kost wat geld, maar voordeliger dan hogere belastingen.

- Ik rekening nu met alle rentepercentages over de leningen van 4%.

 

Vragen

- Wat verwacht de bank? Eist die dat geld van de ondernemers als aandelenkapitaal wordt ingebracht of mag dat ook per lening van prive aan bedrijf?

- Het voelt voor mij gek om zo'n hoog aandelen kapitaal te storten, omdat ik overal lees dat je best gewoon 120*0.01ct als aandelen op kunt zetten, kapitaal laag houden  en rest regelen via leningen. Maar wat is daar het voordeel daar nu precies van? Kon dit nergens goed vinden. Resulteert in hogere belastingen in prive (box 1 over rente-inkomsten lening).  Enige reden wanneer het voordeliger kan worden, is als ik een veel lager rente percentage reken. Hoe laag mag? Gemiddelde U- en T-rendementen zijn negatief zelfs...mag ik 0,5% rekenen bijv? Dan verandert de conclusie namelijk wel. 

- Ik heb nergens een voordeel gevonden om geld als Agio in te brengen versus hoger aandelen kapitaal. Eruit halen is alleen maar lastiger. Is er toch een voordeel? 

- Ik doe uurtje-factuurtje werkzaamheden onder Werk B.V. 1, kan ik dit ook gewoon direct vanuit mijn prive holding doen? Scheelt een B.V., maar weet niet of dit problemen oplevert. 

- Geld wat ik als prive persoon uitleen aan een ander persoon, 50k in dit geval, valt die 50k dan nog steeds onder mijn vermogen in box 3? Ik geloof van wel als 'vordering', maar vond dit niet 100% duidelijk. 

- Mis ik nog iets?

 

Excuus voor het lange verhaal - maar wil het graag zo goed mogelijk uitzoeken om te voorkomen dat we later aan iets vastzitten, omdat het over het hoofd gezien was! Dank alvast voor het meedenken!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

2 antwoorden op deze vraag

  • 1

Vooraf: Ik heb de indruk dat jij eigen vermogen en eigen geld door elkaar haalt. Eigen vermogen is dat wat op de balans van de BV staat. Als aandelenkapitaal, en reserves zoals agio en algemene winstreserve.  Als jij vanuit prive eigen geld leent aan de BV wordt het daar nooit gezien als eigen vermogen. Voor  die BV is het vreemd vermogen verstrekt door de (indirecte) aandeelhouder.

 

Op 30-10-2021 om 14:49, P. Visser zei:

- Wat verwacht de bank? Eist die dat geld van de ondernemers als aandelenkapitaal wordt ingebracht of mag dat ook per lening van prive aan bedrijf?

 

Even op hoofdlijnen

De bank wil eigen vermogen in de vorm van aandelenkapitaal. bij 350K lening mag je voor een startup echt eerder denken richting 150K-175K (40-50%) dan aan 100K. ik "zie" wel wel wat je hebt gedaan over het internet zwerven vuistregels dat banken minimaal 30% eigen vermogen eisen. Maar dat minimaal duid er al op dat het vaak meer zal zijn. Bij banken is die 30% de ondergrens voor partijen waar ze al een goede werkrelatie mee hebben, die al een "trackrecord" (bij die bank) hebben en waar de risico's niet hoog zijn.  Bij een startup zit je per definitie in een hoge risico-schaal voor de bank, want het bedrijf heeft nog geen bewezen trackrecord, er zijn nog geen historische winsten bekend en een goed plan is ook maar een papieren waarheid.

 

Nu kijkt een bank niet alleen naar eigen vermogen, een meer gangbare term is die de bank gebruikt is aansprakelijk vermogen. Sommige vreemd vermogen posten kunnen ook tot dit vermogen worden gerekend.  In een Holding BV kan dat naast aandelenkapitaal en bijv een achtergestelde lening door de aandeelhouder(s). En er bestaat een kans dat de bank zelfs nog een priveborg vraagt van bij 25 of 50k van elk om het aansprakelijk vermogen te vergroten.
Uiteraard zal je uiteindelijk ruim meer dan 350K aan zekerheden moeten hebben maar een deel zal vermoedelijk uit bezittingen in de holding kom dus ik focus even alleen op de inbreng door de aandeelhouders.

 

Op 30-10-2021 om 14:49, P. Visser zei:

- Het voelt voor mij gek om zo'n hoog aandelen kapitaal te storten, omdat ik overal lees dat je best gewoon 120*0.01ct als aandelen op kunt zetten, kapitaal laag houden  en rest regelen via leningen. Maar wat is daar het voordeel daar nu precies van? Kon dit nergens goed vinden.

 

Ja dat vind je heel veel op internet vooral van de "bijna gratis opgerichte BV" partijen. Sinds het afschaffen van het verplichte minimum kapitaal is dit een stevige trend.

Dat is leuk voor al die éénpitters die zich veiliger voelen in een BV dan in een vof of eenmanszaak.

Jij gaat een BV opzetten waar serieus geld in moet en je zult dus ook naast de bank bij andere partijen aan tafel komen waar je over serieus geld praat. En (als het goed) kijken zij dan ook eens bij de KvK of ze vragen het aan jou: hoeveel heb jij er eigenlijk in zitten. Ik weet niet of je het TV programma Dragons Den kent.. kijk maar eens.  Bij elke pitch is een van de eerste vragen "en hoeveel hebben jullie er zelf in gestoken tot nu toe"
Geen enkele partij gaat met jou contracten sluiten voor een hoop geld als je zelf samen met je broer 100 euro op 1 euro aandelen hebt gestort. Waarom zouden zij risico's nemen als je het zelf al niet durft.

 

Op 30-10-2021 om 14:49, P. Visser zei:

- Ik heb nergens een voordeel gevonden om geld als Agio in te brengen versus hoger aandelen kapitaal. Eruit halen is alleen maar lastiger. Is er toch een voordeel? 

 

Er zijn gewoon verschillende manier om eigen vermogen in een BV te krijgen, die er op verschillende manier uit kunnen komen. Niet alles wat voor een bv geregeld moet worden doe je met een motief van financieel of fiscaal voordeel, soms is het ook gewoon kwestie van hoe je het inricht.

 

Jij lijkt vooral redelijk simpel te denken ik koop nu 50.000 aandelen van 1 euro en mijn broer ook. En als ik over 5 jaar 25.000 euro eruit wil halen even naar de notaris 25000 aandeeltjes verkopen en het geld is eruit. Dat is 1 methode. nadeel is dat de 50/50 verhouding wijzigt naar 75/25 tenzij je broer ook evenveel aandelen verkoopt.

 

De andere methoden zijn nu aandelen uitgeven met een nominale waarde van 1000 euro per stuk en je broer en jij kopen elk 50 aandelen.

Als je over 5 jaar de helft eruit wilt halen dan kun je via een statutenwijziging de aandelen afstempelen naar 500 euro dan krijgen alle aandeelhouders de helft van hun geld terug.

Deze methode is wat complexer omdat een statutenwijziging nodig is maar dat hij op alle aandelen wordt toegepast en je broer dan ook geld krijgt. en er hoeven geen aandelen gekocht over verkocht te worden.

 

De 3e methode is via Agio. Dan geef je 1000 aandelen met nominale waarde van 1 euro uit, maar je betaald 100 euro voor elk aandeel zodat er 1000 euro aandelenkapitaal is en 99.000 agio reserve. En dan moet je naar de notaris om de agio eerst in aandelen om te zetten en dan de aandelen te verkopen.

 

In alle drie de gevallen moet je naar de notaris, die moet alleen andere stukken opmaken of aanpassen voor de transactie. Waar je voor kiest kun je het beste met in je persoonlijk adviestraject bepalen. Het heeft ook met voorkeur te maken en hoe het aandelenkapitaal in de toekomst zal ontwikkelen.

 

Voor de financiering van de aandelen van je broer kan je ook naar de volgende optie.

Als je aandelen plaatst hoeft maar max 20% volgestort te worden. dus je broer hoeft maar 10K te storten in de Holding BV om 50K aandelen te mogen bezitten. De aandelen kunnen dan later volgestort worden. De holding heeft dan 100K aandelenkapitaal, alleen is maar 60K beschikbaar voor investeringen. Maar voor de bank zal dat niet veel uitmaken die kijken naar het aandelenkapitaal, je broer heeft gewoon een schuld aan de BV maar in een paar jaar tijd kan hij de aandelen gewoon volstorten. 

Dan is er geen lening tussen jou een je broer en jij kunt eventueel vanuit privé of jou privé holding de missende 40K aan de Holding lenen als de cashflow wel nodig is. Maar dan heb jij een vordering op de Holding en als je die lening achterstelt op de bank kan het zijn dat ze het aansprakelijk vermogen al als 140K zien. (al zullen ze dan ook wel terugbetalingsbeperkingen opleggen)

Voordeel van die lening is dat jij dan dus een optie hebt om in de toekomst zonder tussenkomst van de notaris 40K uit de Holding te trekken voor andere projecten.

 

Afijn het wordt van mijn kant ook een lang verhaal dus eerst maar even een punt zetten en dan kijken wat er nog aan vragen open blijft.

Link naar reactie
  • 0

Allereest, dank voor de reactie, erg nuttig!

 

Op 30-10-2021 om 19:32, Roel J zei:

 

Vooraf: Ik heb de indruk dat jij eigen vermogen en eigen geld door elkaar haalt. Eigen vermogen is dat wat op de balans van de BV staat. Als aandelenkapitaal, en reserves zoals agio en algemene winstreserve.  Als jij vanuit prive eigen geld leent aan de BV wordt het daar nooit gezien als eigen vermogen. Voor  die BV is het vreemd vermogen verstrekt door de (indirecte) aandeelhouder.

 

Het verschil tussen eigen geld en eigen vermogen is mij duidelijk, wellicht dat mijn beschrijving wat verwarrend was, maar dank voor de toelichting. Voor de bedrijfsvoering maakt het  uiteindelijk niet zoveel uit hoe het geld in de bv terechtkomt - alleen hebben de opties wat andere fiscale voor- en nadelen. Daarnaast vraag ik mij af of dit dus voor de bank uitmaakt. Of wij het geld nou als EV inbrengen of als lening en dus VV, in beide gevallen zal de bank waarschijnlijk eisen dat de leningen inderdaad achtergesteld zijn en nog meer persoonlijke aansprakelijkheden eisen. Dus linksom of rechtsom loopt ons eigen geld dan toch een hoger risico dan de lening van de bank en kan de bank daarmee 'tevreden' zijn? Maar misschien maak ik een denkfout en ziet de bank dit anders - ik heb daar (nog) geen ervaring mee. Tijdens het schrijven schiet mij nu te binnen dat wij inderdaad misschien (onbewust) voor ogen hebben om onze eigen leningen eerder (deels) af te lossen dan de lening aan de bank. Op dat moment zou het geld van de bank meer 'risico' lopen, dan ons eigen geld, omdat we dit al een deel hebben afgelost, maar weet niet zeker of deze redenering klopt. 

 

In elk geval concludeer ik hieruit dat we eerst de gesprekken met de bank moeten afronden, alvorens de B.V.'s op te richten - anders storten we er straks een verkeerd aandelen-kapitaal in de bv. 

 

Op 30-10-2021 om 19:32, Roel J zei:

 

Even op hoofdlijnen

De bank wil eigen vermogen in de vorm van aandelenkapitaal. bij 350K lening mag je voor een startup echt eerder denken richting 150K-175K (40-50%) dan aan 100K. ik "zie" wel wel wat je hebt gedaan over het internet zwerven vuistregels dat banken minimaal 30% eigen vermogen eisen. Maar dat minimaal duid er al op dat het vaak meer zal zijn. Bij banken is die 30% de ondergrens voor partijen waar ze al een goede werkrelatie mee hebben, die al een "trackrecord" (bij die bank) hebben en waar de risico's niet hoog zijn.  Bij een startup zit je per definitie in een hoge risico-schaal voor de bank, want het bedrijf heeft nog geen bewezen trackrecord, er zijn nog geen historische winsten bekend en een goed plan is ook maar een papieren waarheid.

 

Voor de helderheid - het gaat om een totale investeringsbehoefte van 550k, waarvan 200k door onszelf wordt ingebracht - dus 36%. Maar misschien zijn we daarin te optimistisch, de gesprekken met de banken de komende weken zullen het uitwijzen. 

 

Op 30-10-2021 om 19:32, Roel J zei:

 

Nu kijkt een bank niet alleen naar eigen vermogen, een meer gangbare term is die de bank gebruikt is aansprakelijk vermogen. Sommige vreemd vermogen posten kunnen ook tot dit vermogen worden gerekend.  In een Holding BV kan dat naast aandelenkapitaal en bijv een achtergestelde lening door de aandeelhouder(s). En er bestaat een kans dat de bank zelfs nog een priveborg vraagt van bij 25 of 50k van elk om het aansprakelijk vermogen te vergroten.
Uiteraard zal je uiteindelijk ruim meer dan 350K aan zekerheden moeten hebben maar een deel zal vermoedelijk uit bezittingen in de holding kom dus ik focus even alleen op de inbreng door de aandeelhouders.

 

Misschien zijn we momenteel te optimistisch. Er zijn eerder in ander verband al wat gesprekken geweest met een paar banken, daarop gebaseerd dachten we dat we misschien niet de volledige 350k kunnen lenen, maar iets minder. De situatie is wat anders nu, dus we moeten even afwachten welke feedback we gaan krijgen. 

 

Op 30-10-2021 om 19:32, Roel J zei:

 

Ja dat vind je heel veel op internet vooral van de "bijna gratis opgerichte BV" partijen. Sinds het afschaffen van het verplichte minimum kapitaal is dit een stevige trend.

Dat is leuk voor al die éénpitters die zich veiliger voelen in een BV dan in een vof of eenmanszaak.

Jij gaat een BV opzetten waar serieus geld in moet en je zult dus ook naast de bank bij andere partijen aan tafel komen waar je over serieus geld praat. En (als het goed) kijken zij dan ook eens bij de KvK of ze vragen het aan jou: hoeveel heb jij er eigenlijk in zitten. Ik weet niet of je het TV programma Dragons Den kent.. kijk maar eens.  Bij elke pitch is een van de eerste vragen "en hoeveel hebben jullie er zelf in gestoken tot nu toe"
Geen enkele partij gaat met jou contracten sluiten voor een hoop geld als je zelf samen met je broer 100 euro op 1 euro aandelen hebt gestort. Waarom zouden zij risico's nemen als je het zelf al niet durft.

 

We zitten momenteel aan een mix te denken, beide 40k EV inbrengen en dan beide 60k lening. Dit, omdat dit wat flexibeler is en de lening afgelost kan worden over de jaren. Maar ook, omdat mijn broer zelf 50k EV heeft en de  rest van mij leent. Gebaseerd op bovenstaand, moeten we dit wellicht vooral heroverwegen door hoe de bank hierin staat en wat minder naar de fiscale voor- en nadelen kijken?

 

Op 30-10-2021 om 19:32, Roel J zei:

 

Jij lijkt vooral redelijk simpel te denken ik koop nu 50.000 aandelen van 1 euro en mijn broer ook. En als ik over 5 jaar 25.000 euro eruit wil halen even naar de notaris 25000 aandeeltjes verkopen en het geld is eruit. Dat is 1 methode. nadeel is dat de 50/50 verhouding wijzigt naar 75/25 tenzij je broer ook evenveel aandelen verkoopt.

 

De andere methoden zijn nu aandelen uitgeven met een nominale waarde van 1000 euro per stuk en je broer en jij kopen elk 50 aandelen.

Als je over 5 jaar de helft eruit wilt halen dan kun je via een statutenwijziging de aandelen afstempelen naar 500 euro dan krijgen alle aandeelhouders de helft van hun geld terug.

Deze methode is wat complexer omdat een statutenwijziging nodig is maar dat hij op alle aandelen wordt toegepast en je broer dan ook geld krijgt. en er hoeven geen aandelen gekocht over verkocht te worden.

 

De 3e methode is via Agio. Dan geef je 1000 aandelen met nominale waarde van 1 euro uit, maar je betaald 100 euro voor elk aandeel zodat er 1000 euro aandelenkapitaal is en 99.000 agio reserve. En dan moet je naar de notaris om de agio eerst in aandelen om te zetten en dan de aandelen te verkopen.

 

In alle drie de gevallen moet je naar de notaris, die moet alleen andere stukken opmaken of aanpassen voor de transactie. Waar je voor kiest kun je het beste met in je persoonlijk adviestraject bepalen. Het heeft ook met voorkeur te maken en hoe het aandelenkapitaal in de toekomst zal ontwikkelen.

 

Wij zaten vooral aan de tweede optie te denken. Wat ik erover vind, is dat notariskosten 500-1000 euro zijn voor de statutenwijziging. Deze kosten vallen mee. Gebaseerd op jouw reactie, zou er dus eigenlijk niks op tegen zijn - en misschien zelfs noodzakelijk - om 200k aan aandelenkapitaal in te brengen i.p.v. (een deel) te lenen. 

 

Ik begrijp de agio-optie, maar ik kan alleen geen enkel voordeel bedenken waarom we het op die manier zouden doen? Wil je geld er weer uithalen ooit, is het alleen maar complexer en duurder?

 

Op 30-10-2021 om 19:32, Roel J zei:

 

Voor de financiering van de aandelen van je broer kan je ook naar de volgende optie.

Als je aandelen plaatst hoeft maar max 20% volgestort te worden. dus je broer hoeft maar 10K te storten in de Holding BV om 50K aandelen te mogen bezitten. De aandelen kunnen dan later volgestort worden. De holding heeft dan 100K aandelenkapitaal, alleen is maar 60K beschikbaar voor investeringen. Maar voor de bank zal dat niet veel uitmaken die kijken naar het aandelenkapitaal, je broer heeft gewoon een schuld aan de BV maar in een paar jaar tijd kan hij de aandelen gewoon volstorten. 

Dan is er geen lening tussen jou een je broer en jij kunt eventueel vanuit privé of jou privé holding de missende 40K aan de Holding lenen als de cashflow wel nodig is. Maar dan heb jij een vordering op de Holding en als je die lening achterstelt op de bank kan het zijn dat ze het aansprakelijk vermogen al als 140K zien. (al zullen ze dan ook wel terugbetalingsbeperkingen opleggen)

Voordeel van die lening is dat jij dan dus een optie hebt om in de toekomst zonder tussenkomst van de notaris 40K uit de Holding te trekken voor andere projecten.

 

Deze optie was ik mij nog niet van bewust en is interessant, dank dus voor het delen! Moet ik even over gaan nadenken. Even hardopdenkend - we hebben die cashflow sowieso nodig. Wat zou het voordeel van deze optie zijn t.o.v. een onderhandse lening naar mijn broer en wel gewoon direct het aandelenkapitaal vol laten storten met het geld dat ik hem geleend heb? Is er een constructie mogelijk dat hij bijv. dividend / management fee uitgekeerd aan zijn prive holding direct kan inzetten voor het volstorten van de aandelen en dat dit dan fiscaal voordeel meebrengt? Hij hoeft het dan niet eerst aan zichzelf uit te keren en er belasting over te betalen? 

 

Algemene strekking is in ieder geval volgens mij dat het niet gek of onverstandig is meer aandelenkapitaal in te brengen in plaats van een lening verstrekken en waarschijnlijk zelfs nodig voor de banklening. 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    3 leden, 106 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.