Jump to content

Roel J

Moderator+
 • Content Count

  6,212
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  59

Everything posted by Roel J

 1. Waar baseer je op dat dat gaat gebeuren?
 2. Altijd lastig om iemands gezondheid in twijfel te trekken. maar de beschreven voorvallen hebben wel (veel) kenmerken van beginnende dementie. Kijk eens op https://www.alzheimer-nederland.nl/ Hier kun je mogelijk ook advies vragen over hoe je dat aanpakt (vooral dan het persoonlijke deel) Ik zou overwegen om ook met de partner of één van de kinderen contact op te nemen als je die kent. Vaak valt het de partner minder snel op, de kinderen daarin tegen vaak wel. Blijft een heel lastig punt. uit eigen omgeving heb ik dit ook meegemaakt. Uiteindelijk heeft daar een van de kinderen een gesprek opgenomen met de ouder. En later samen teruggeluisterd omdat de ouder ervan overtuigd was dat er niks aan de hand was. Na het horen van het opgenomen gesprek kwam langzaam het besef dat er meer aan de hand is dan vergeetachtigheid omdat het druk is deze week of door de warmte.. Ik zeg niet, "neem morgen eens een gesprek op" maar vertel het als ervaring. En hou er ook rekening mee dat het totaal verkeerd kan vallen en tijd kost om het (durven) in te zien.
 3. mag het? sterker nog zolang jij geen BTW nummer hebt moet je gewoon BTW factureren. De verificatie via VIES is de enige manier om zeker te zijn dat het klopt en je terecht de btw verlegd. Het is dan het probleem van de ontvanger van de factuur om de BTW terug te krijgen. Wel is het zo dat als zij alsnog het BTW nummer doorgeven en uit VIES blijkt dat ze actief zijn vóór de datum van bestellen. Dan moet je als leverancier formeel een gecorrigeerde factuur maken. Dat de procedure in Spanje lastig is hoeft niet jou probleem te worden. Als je problemen verwacht met de betaling omdat er BTW dan kan het verstandig zijn om betaling vooraf af te spreken bij dit soort klanten.. Anders krijg je nare trucjes als de btw niet betalen..
 4. Tonino, Bert, volgens mij hebben we dit rituele welles nietes dansje al vaker gedaan in ander(e) topic(s) Kijk nog eens naar de reactie van Prins Rachid.. Daar zit de sleutel tot het oplossen van de tegenstrijdigheid..
 5. Volgens mij speelt hier meer onwetendheid bij hem dan kortzichtigheid bij de gemeente.. De Participatiewet is vrij duidelijk.. je mag niet ondernemen vanuit een PW uitkering En voor een alleenstaande is het glashelder Bijstandsnorm is 1000 euro, minimum loon fulltime is 1500 euro.. Dus vandaar de liniaire redenatie van de gemeente.. vind een baan en je hebt geen bijstand en zeer waarschijnlijk ook geen Bijzondere bijstand woonkostentoeslag meer nodig.. Wil je een onderneming starten? Dat kan.. dan meld je je bij het BBZ startersloket en doorloop je feitelijk een nieuwe bijstandsaanvraag incl beoordeling van het businessplan in de vorm van een levensvatbaarheidsonderzoek.. Als dat plan goed genoeg is krijg je een BBZ levenshoud lening en eventueel een BBZ bedrijfskrediet. En dan wordt je als startende ondernemer begeleid uit de bijstand via je onderneming.. Maar dat vraagt meer dan.. ik ken een ondernemer enn daar kan ik wat klussen voor doen..
 6. je kunt ook beginnen met de betreffende "gevreesde" domeinnamen zelf registeren dat kost een paar euro.. en dan weet je alvast dat die URL's nooit gebruikt zullen worden door een concurrent. al dan niet met een 301-redirect naar je hoofdsite
 7. Het opnemen van geld heeft nooit invloed op de winst, ook niet op stakingswinst. Als je liquide middelen overmaakt naar de priverekening is dat gewoon een prive opname die bij de betreffende vraag meeneemt in de aangifte er gebeurd niets met de winst. En voor die 15 euro voorraad? Ik zeg het niet snel maar ik zou niet moeilijk doen over btw we praten over 3 euro btw. Loop je boekhouding nog een keer goed na, kijk of er misschien andere (Btw) fouten in zitten en alleen als er dan ook andere correcties uitkomen kun je een suppletieaangifte over 2019 doen. als het alleen de 3 euro is van de voorraad zou ik het laten.
 8. Ik ben totaal op het verkeerde been gezet door de openingspost. Bij een eerste werknemer verwacht ik een inpakker of iemand die helpt met goederen halen bij de groothandel. En als je dan geluk hebt en tegen iemand aanloopt die veel ervaring heeft een zelfstandig kan werken is dat fijn omdat je niet bij elk tweede pakketje hoeft uit te leggen wat er moet gebeuren. Wat jij beschrijft heeft héél weinig met een eerste werknemer te maken, de taken die je hem wilt geven maken hem nagenoeg businesspartner. Het verhaal over loondienst vs freelance staat grotendeels nog overeind. maar wordt een stuk minder relevant. Ik denk dat als je een goede opdrachtomschrijving maakt voor assortimentsanalyse en sourcen van nieuwe producten. Dat je wel een eind richting freelance, of formeel een "overeenkomst van opdracht" kan komen. Ik zou wel nog steeds op zoek gaan naar modelovereenkomsten voor een Inkoper of eventueel Business analyst. Ik denk dat die functietitels het dichtst komen bij wat jij zoekt of biedt. Ik ben wel zeer verbaasd, ik zou deze kerntaken als ondernemer, niet snel (wil niet zeggen nooit) aan een derde uitbesteden. Misschien nog wel aan iemand die een al een goedlopende inkoopadvies bedrijf heeft... Maar aan deze persoon niet. Vooral doordat deze man jarenlang in dezelfde branche heeft gewerkt zie ik een levensgroot risico dat hij komend half jaar bij jou werkt en betaald word, maar op enig moment het bloed gaat kriebelen en hij met al die nieuwe leveranciers en goede producten zo weer een eigen shop kan beginnen. Er zal dus een oersterk relatiebeding moeten komen waar je bijna tot op artikelcode moet vastleggen wat hij niet mag gaan verkopen als hij stopt. In dit geval zou ik zeker niet via loondienst werken, want werknemers worden zeer nadrukkelijk beschermt tegen allerlei claims van werkgevers. Dus een kleine (vorm)fout in het arbeidscontract en de uitleg valt in voordeel werknemer uit.. Bij een freelance overeenkomst is een relatiebeding met vergelijkbare vorm sterker omdat de rechter de zaak vergelijkt als 2 gelijken en je dus sneller toch gelijk krijgt omdat het volgens de letter van het contract misschien niet 100% duidelijk was, maar het doel van het beding wel duidelijk was.. Daarnaast loop je het risico dat een rechter bij een werknemer stelt dat het beding welliswaar rechtmatig is maar dat je een werknemer niet (zonder schadeloosstelling) mag verbieden zijn brood te verdienen binnen het vakgebied. dus hoewel ik er niet aan zou beginnen, is nu mijn advies door de aard van de werkzaamheden om het alleen als freelance te doen maar alleen met een heel sterk relatiebeding en ook een lage basisvergoeding en hoge prestatievergoeding (voor nieuw gevonden assortiment) het is een stuk minder erg om een jaar lang 5% marge van nieuw assortiment af te dragen dan om fors te betalen voor iemand die zegt assortiment te zoeken maar uiteindelijk duur betaald alleen afkomt met 1000 artikelen waarvan er maar 10 een beetje goed lopen..
 9. Hoeveel opdrachtgevers hij heeft is niet meer relevant sinds de afschaffing van de VAR in 2016. Voor zijn eigen status als ondernemer voor inkomstenbelasting kan hij in de knel komen met het 70% criterium ofwel max 70% van totale inkomsten van 1 opdrachtgever. Maar dat is jou probleem niet. Jij moet (laten) beoordelen of er sprake is van een arbeidsrelatie op basis van de werkzaamheden die hij gaat doen. Een arbeidsrelatie ontstaat wanneer aan de volgende 3 eisen wordt voldaan. 1. Gezagsverhouding 2. Persoonlijke arbeid 3. Beloning. van 2 & 3 is hier al sprake. Van Gezagsverhouding is ook sprake schat ik in, want ik neem aan dat jij hem gewoon gaat vertellen wat hij moet doen en dat hij niet zelfstandig werktijden, werkzaamheden e.d. kan bepalen. Dan zit je dus al een een arbeidsrelatie en gaat het hele freelance verhaal niet op. Alleen als jij hem inhuurt voor één specifieke taak en hij kan die daarna naar eigen inzicht uitvoeren dan zou er sprake kunnen zijn van een freelance overeenkomst. Heel algemeen gesteld kun je een freelancer inzetten als je één specifieke taak aan hem uitbesteed, waarbij je slechts minimale instructies geeft over de uitvoering daarvan. (bijv schoonmaak of bijhouden socialmedia kanalen). Gezagsverhouding kan een heel geniepige zijn want het gaat er niet of je daadwerkelijk instructies geeft maar ook of je ze zou kunnen geven. Daarbij kan ook gekeken worden of de uitgevoerde werkzaamheden doorgaans vooral in loondienst plaatsvinden. Een freelancer voor 38 uur zou ik niet aan beginnen als eerste werknemer.. (en voor 20 uur ook niet) de andere nadelen die ik zie Een ondernemer die net gedwongen is gestopt met branche-ervaring? het is maar de vraag of hij zijn ondernemersinstelling kan loslaten en makkelijk accepteert dat jij nu bepaald wat moet gebeuren. Daarnaast de (financiële) afwikkeling kan ook een grote druk leggen op jullie relatie, als hij van 20 uur niet kan rondkomen zal hij snel meer willen, daarbij is het ook zo dat bij WSNP ondernemen niet toegestaan is. En ook in minnelijke schuldhulptrajecten voor ondernemers (MSNP) wordt (startend) ondernemerschap meestal niet geaccepteerd. Dus je loopt ook nog het risico dat hij als freelancer zou moeten stoppen en alsnog in loondienst moet ergens.. Kortom behalve zijn branche ervaring zie ik niet zoveel voordelen aan deze persoon. Tenzij je er goed uit kan komen dat hij zich kan schikken in een rol als werknemer in loondienst.
 10. Ja zeg we zijn geen consumenten forum Dat is zo'n constructie die goed gaat tot het fout gaat :) dat deurtje wordt vanzelf dichtgezet.. maar je hoeft je over bol geen zorgen te maken toch?
 11. Hallo DSDennis, Waarschijnlijk gaat of heeft de gemeente jou al een opgave inkomsten formulier gestuurd of je kunt die zelf ophalen op de site. De procedure daarvoor kan inderdaad per gemeente wat verschillen. De gemeente Utrecht heeft in juni alle aanvragers gevraagd om hun inkomsten op te geven in een inkomstenopgave. Op de site www.krijgiktozo.nl kun je ook veel nalezen over diverse onderdelen van de regeling zo ook wat onder het inkomstenbegrip valt. https://krijgiktozo.nl/documenten/Inkomensbegrip_Tozo_voorlichting_aan_de_zelfstandigen.pdf kort citaat uit de 6 pagina's uitleg.. Dus: De inkomsten van het werk dat je in maart hebt gedaan, horen bij maart. Ook al krijg je pas betaald in april of mei. NB: Zelfs als je na beëindiging van de Tozo de betaling voor werkzaamheden in maart ontvangt geldt dat dit achteraf moet worden toegerekend aan maart (en geldt de inlichtingenplicht). De producten die je in maart hebt verkocht zijn inkomsten in maart, ook al zijn ze in een andere maand betaald. Daar tegenover staat dat geld wat je in maart of april ontvangt maar in januari of februari is uitgevoerd hoef je niet mee te tellen als inkomen dat is even op hoofdlijnen lees de pdf even door om te snappen hoe het voor jullie uitpakt. Als je twijfelt over wat je moet opgeven kun je altijd bellen met de gemeente hoe je bepaalde inkomsten moet toerekenen. Er zijn zoveel verschillende soorten ondernemingen dat er niet 1 standaard werkwijze te geven is..
 12. Het is geen enkel probleem dat je een machine voor meer dan de boekwaarde verkoopt en inderdaad boek je dat als opbrengst op een Rekening met een naam in de richting van Boekresultaat verkoop vaste activa. Met ca 3 jaar afschrijving zal de boekwaarde nu rond de 2000 euro liggen denk ik? als je dan voor 3000 euro ex btw verkoopt heb je een boekwinst van 1000 euro. En die verhoogd dus je winst voor belasting, maar dat is geen probleem want je betaald dan feitelijk terug wat je vorig jaar teveel aan afschrijving hebt opgevoerd (omdat de marktwaarde veel hoger blijft dan het afschrijfschema doet vermoeden. Wat jou boekhouder heeft gedaan is adviseren om het fiscale maximum eruit te halen.. Dat is leuk. de max afschrijving van 20% van aanschafwaarde is vanuit de belastingdienst een richtlijn voor het maximale. Zij verwachten dat jij bij elk bedrijfsmiddel zelf een inschatting maakt van hoe lang je de machine gebruikt en hoe snel deze in waarde daalt. Kennelijk hebben jullie een productiemachine die zijn waarde aardig behoud. En dat zie je wel vaker bij productiemiddelen. Je doet er vermoedelijk verstandiger aan om voor de nieuwe machine ofwel met een hogere restwaarde te werken (na 5 jaar) of een langere afschrijftermijn te kiezen op basis van de verwachte econimisch rendabele levensduur, dat kan zomaar 10 of 12 jaar. Als je dan het afschrijvingspersentage bekijkt kom je rond de 8 a 10% per jaar uit. En dan schrijf je veel realistischer af in lijn met de waarde vermindering, dus dan maakt het niet zoveel uit als je over 2 of 3 jaar weer een maatje groter moet, de boekwaarde zal dan dichter bij de marktwaarde liggen en dus ook minder boekwinst opleveren. Voordeel daarvan is dat je een veel stabielere fiscale winst hebt. En de grijpstuiver die je verdient door heel snel af te schrijven in rente voordeel is vaak niet eens zo intressant voor een MKB bedrijf. Maar dat zou de boekhouder ook moeten kunnen berekenen voor je. De
 13. Niet toegestaan? het is volstrekt onlogisch.. Wat voor soort reiskosten praten we over? woon-werk verkeer.. of reiskosten voor bezoeken klanten met prive auto?
 14. Als jij sony accu's bij sony koopt dan moet Sony jou het Ean nummer kunnen geven voor die accu's. De bedoeling van ean is dat elk gelijk artikel maar 1 ean nummer heeft en niet dat elke wederverkoper een eigen ean aanmaakt, tenzij ze iets toevoegen of het product veranderen dan moet het juist weer.
 15. Ik lees in de startpost dat je die balken laat maken door een kozijnenmaker.. Is dat geen potentiële klant? gratis balklamp bij een set nieuwe kozijnen.. of desnoods op hun website als leuke extra item of anders een artikel over jou product dat ook bij hun in de werkplaats wordt vervaardigd. Dan profiteer je beide, zij kunnen laten zien dat ze nog meer kunnen en jij krijgt via hun site ook promotie.. wat ik opvallend vind is dat jou seriematige balklamp net zoveel kost als de unieke stukken schijflampen.. kan toeval zijn maar ik zou alleen al voor marketingdoeleinden andere prijzen hanteren. Unieke stukken kun je vaak wat hoger prijzen ook al is dat qua kostprijs en margeberekening niet nodig.
 16. Jahoor dat mag, Binnen elke BV is er vaak wel een rekening courant verhouding met de aandeelhouder. Want soms betaal je inderdaad prive wat kosten die wel zakelijk zijn. en soms zal de BV iets betalen wat eigenlijk privé is. In plaats van dat je steeds geld heen en weer boekt gebruik je dan een rekening courant met aandeelhouder X Daar zet je gedurende het jaar posten op en vaak is het verstandig eens per jaar af te rekenen zodat de boel weer eens op nul komt. Zolang de RC verhouding onder de 17.500 euro blijft zal de belastingdienst je niet lastigvallen met rente verplichtingen. zie https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/bijzondere_situaties/geld_lenen_van_uw_bv/voorwaarden_bij_de_rekening_courant
 17. Niet bij hen inkopen.. andere producten zoeken of ander inkoopkanaal zoeken. Europa is groot.. misschien wil een Duitse of Spaanse groothandel wel voor concurrerende inkoopprijzen verkopen..
 18. Ik zou beginnen met interieur stylisten en aanverwante beroepen, die zoeken vaak unieke items waarvan maar kleine series beschikbaar zijn.
 19. Ik heb wat moeite met de manier waarop jij doet alsof jou een onrecht wordt aangedaan als een klant vraagt om geen reclame voor je eigen bedrijf op zijn website te zetten. Je klanten van alles proberen te verplichten is de beste manier om ze niet binnen te halen of de het begin van een conflict te zaaien. Ik zou het altijd overleggen met de klant, ook voor de klant die het niet wil moet er een manier zijn om het redelijk onzichtbaar te verwerken. Aan de andere kant, je hebt al gemerkt dat de meeste er niet eens over beginnen of het makkelijk accepteren, waarom zou je dan een dwangartikel opnemen in je AV om die paar die er wel bezwaar tegen hebben aan jou zienswijze te onderwerpen.. kom ze tegemoet. geef ze wat ze willen. Jou reputatie staat of valt niet met een paar websites waar je niet als de bouwer op staat. Zie het maar als bij een auto, bij veel auto's vind je achterop aanduidingen van het model, sommige klanten hebben liever een strakke achterkant zonder allerlei plakletters van de fabrikant. Voor de fabrikant zijn die plakletters goede goedkope reclame, maar als de klant het niet wil laten ze het gewoon weg.. Als ondernemer moet je niet teveel bezig zijn met wat goed is voor jou..
 20. Zowel je voorraad als je inventaris zijn termen die alleen op de balans voorkomen. Als inventaris op de balans staat dan moet je die in 5 jaar of langer afschrijven (max 20% van de aanschafwaarde per jaar) Maar het kan zijn dat de labelprinter ook als kosten genomen mogen worden als deze minder dan 450 euro (excl btw) kost. Dat geldt voor alle investeringen. Pas als het meer dan 450 euro kost én je gebruikt het langer dan een jaar in je bedrijf moet je het activeren en afschrijven. Wat voorraad betreft zijn er twee methoden. methode 1: Je boekt je begin voorraad op de balans, daarna boek je alle inkopen als kosten en eind van het jaar tel je de voorraad en bepaal je de waarde. dat is wat naxotico ook al beschrijft en is de meest eenvoudige methode. methode 2: Is nauwkeuriger maar vraagt wel goede inrichting van je software en vaak een extra voorraadmodule. Bij deze methode wordt bij inkoop de artikelen niet op inkopen geboekt maar op de voorraad. En pas als een artikel wordt verkocht wordt ook alleen dat artikel afgeboekt van de voorraad. Zo heb je ook gedurende het jaar altijd een actueel inzicht in je voorraad en ook in de marge blijkt uit de winst en verliesrekening.
 21. Nee dat is niet zo, want de huurder heeft zich niet aan de overeenkomst gehouden. De verhuurder hoeft niks te doen, dat iedereen hier roept dat je het maar moet accepteren en door moet gaan is iets heel anders. Als verhuurder hoef je niks te doen anders dan aan te tonen dat er huur betaald had moeten worden, dat die niet betaald is en dat je dus recht hebt op de borg. Als je heel snel een vervangende huurder vind dan kun je altijd nog bekijken of het juridisch handiger is om formeel de oude te beëindigen en eventueel batig saldo. maar zolang het pand leeg staat kun je gewoon de borg gebruiken om de huur te dekken. En wat opmerkelijk is, is dat de huurder wel een makelaar 4000 euro heeft gegeven, terwijl als hij die aan Piet35piet had gegeven had hij vrijwel geheel aan zijn verplichtingen voldaan. en ik denk dat als er dan nog 1000 euro ofzo openstond dat Piet35piet dan ook niet moeilijk had gedaan.. wat mij betreft is het dus zaak om alle opties open te houden 1. Opzegging niet accepteren, hoe hangt af van de formulering in het contract, maar hoogstwaarschijnlijk dat tussentijdse opzegging niet mogelijk is 2. Bank informeren dat de huur niet betaald is en het er alle schijn van heeft dat hij is vertrokken. In het ergste geval moet je wachten tot de achterstand is opgelopen tot 6000+ maar vaak kan het bedrag ook in delen vrijgegeven worden. Ook hier geld hangt af van de afspraken met de bank. 3. Nieuwe huurder gaan zoeken. Zodra er een nieuwe is voordat de 8 maanden voorbij zijn dan bekijken hoe je het oude contract kunt beëindigen en omdat de oude huurder op dat moment al langere tijd in gebreke is gebleven zal dat juridisch een formaliteit zijn. Het kan wel zijn dat je tussentijds nog een aantal formele aanzeggingen moet doen maar ook dat is een kwestie van bekijken en bespreken met een jurist. Wellicht is het nog een optie om voor beide een prettige oplossing te hebben bijvoorbeeld door nu bepaalde renovatie of moderniseringswerkzaamheden te doen nu het pand toch leeg staat, formeel zal je de huurder dan vrijstelling van huur moeten geven als hij niet over het pand kan beschikken. Maar dan heb jij over 8 maanden weer een beter verhuurbaar pand en de huurder blijft niet met een schuld op zijn nek zitten..
 22. Het duurste artikel was 16 euro.. maar zelfs als dat een grens is dan moet de betaalmethode wegvallen tijdens het bestellen of op zijn laatst geweigerd worden vlak voor de bestelling definitief is en niet 10 minuten erna..
 23. welke groep dan? wanneer is het volgens jou dan voordelig om wel te doen?
 24. Ik moest gewoon aan bol betalen bij de nieuwe bestelling, dat kon zowaar in 1x en niet in 3en Ik heb de mail die ik kreeg bijgesloten ik vind dat nog steeds erg vreemde methode.. mijn account is bestaat ook al zeker 15 jaar maar denk eerder 20 jaar.. De artikelen hadden een gezamelijke waarde van net 30 euro. Asl het nou een Iphone of 4K HD tv is die je met achteraf betalen probeert te bestellen kan ik me er nog iets bij voorstellen. Als ondernemer vind ik de worsteling van BOL wel intressant, het lijkt alsof ze maar moeilijk door de overgang van zelf primaire verkoper naar verkoopplatform geraken. zowel de wederverkopers (starre houding bij retouren) als klanten (tegenstrijdige en dubbele communicatie) ondervinden daar de gevolgen van en beide kunnen een flinke bedreiging zijn voor de marktpositie.. Als consument wil ik gewoon simpel kunnen bestellen en in 2 of max 3 communicatie momenten per bestelling en niet 12 mailtjes incl een volledige annulering van een order. Alle uitleg hoe en waarom het fout is gegaan maakt de ervaring niet beter..
 25. Dat lijkt me een flinke uitdaging als je goederen verkoopt of als je een winkelpand moet verbouwen en inrichten.. Allemaal leuke cases voor een fiscale opleiding wanneer de KOR in theorie allemaal toegepast kan worden. Maar als het op praktisch ondernemerschap aankomt moet je je niet met dit soort capriolen bezig te houden. Vrijwel geen enkele starter is winstgevend in het eerste halfjaar en omdat de kosten hoger zijn dan de omzet is het vrijwel altijd onverstandig redelijk apart om dat de KOR te adviseren of toe te passen. Wat mij betreft is de KOR alleen zinvol voor particulieren die soort van per ongeluk tegen de BTW wetgeving aanlopen. Dan heb je het over de zonnepanelen eigenaren, booteigenaren en vakantiehuisjes eigenaar en nog een handvol type ondernemers die voor hun hobby materialen inkopen en doorverkopen omdat zij veel kennis hebben van bepaalde hobbyproducten.. En misschien een relatief kleine groep parttime ondernemers die de bijverdiensten uit de onderneming vooral doen ipv een parttime baan(tje) maar blij genoeg zijn met een paar duizend euro winst om het gezinsinkomen wat aan te vullen voor leuke dingen..
EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept