Ga naar inhoud

Roel J

Retired Mod
  • Aantal berichten

    7441
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    59

Alles dat geplaatst werd door Roel J

  1. I think you may have landed on a forum in the wrong country? You say you are in Australia (the other side of this planet) and want to come to Europe, more secific Norway You landed on a Dutch forum in The Netherlands, that is not Norway. Now as Dutch we do have a high quality internet infrastructure and i'm sure some people could recommend some larger companies that operate all over Europe, but it seems to make more sense to ask for recommandations on a Norwegian site?
  2. Wat je moet doen is vragen (eisen) dat het geld teruggestort wordt. Dat je mede aandeelhouder in een BV bent geeft je geen enkel recht zomaar geld toe te eigenen. Het geld is van de BV en kan alleen naar de aandeelhouders via dividend of verkoop aandelen. En als iemand ook bestuurder of directeur is via salaris en evt een bonus. Vennoot is overigens geen term in een BV, de rollen zijn aandeelhouder, directeur en bestuurder. je kunt alledrie zijn of maar één van de drie. Deze persoon gaat vast met het argument komen dat volgende week/maand/jaar hij toch al dit geld krijgt, maar dat is op geen enkele manier een rechtvaardiging. Dit geld terugvragen is niet alleen om morele redenen, maar ook als bestuurder ben je verplicht (tot de laatste dag) een verantwoord financieel beleid te voeren. En geld dat onrechtmatig onttrokken is en waardoor leveranciers hun geld niet krijgen daar moet je actie op nemen om dat terug te krijgen.
  3. een kostenrekening gebruiken voor omzet / inkomen is niet handig nee. als jij inkomen hebt uit google ads dan boek je die in de 8 rubriek daar staat omzet/inkomen verantwoord.
  4. de overeenkomst die getekend is dat is wat geldt als rechtsgeldig. een factuur is geen overeenkomst op zich maar vloeit voort uit de overeenkomst. Een fout daarin mag gewoon hersteld worden.
  5. Privacy, vooral van andere betrokken is heel belangrijk, dus goed dat je dat weggelaten hebt. Online kun je alleen Ik denk dat dat het beste is en kan meteen ook het lastigst zijn. Er zijn overigens wel (beperkte) juridische middelen maar die zijn vaak lastig te bewijzen en liggen in de familiesfeer nog gevoeliger. Wat een stagiaire of werknemer nooit mag is klanten van jou actief benaderen om bij haar klant te worden. Dat valt juridisch onder een onrechtmatige daad, maar jij moet dan bewijzen dat het op georganiseerde wijze gebeurd op haar initiatief. Want klanten zelf hebben wel altijd het recht om zelf te kiezen voortaan met haar zaken te doen. Andere "haakje" kan de bedrijfsnaam zijn zoals Jeroen ook aangeeft, die mag niet teveel lijken. En soms kan bepaalde google ads teksten ook onrechtmatig zijn. Maar dat is allemaal erg dun ijs juridisch en zal in de familie al snel opgevat worden als kleinzerigheid van jou kant.
  6. alleen in de familiesfeer. samen een derde familielid (de vader / moeder of broer/zus) van dat directe familielid bespreken dat je zo niet met met elkaar omgaat in de familie. Dat ze niet bij jou in loondienst wilt zul je moeten accepteren, daar zou je ook niks aan hebben als iemand niet wil. Maar in hetzelfde dorp willen beginnen is misschien gewoon jeugdige onnadenkendheid (of lompheid). juridisch gezien kun je vrij weinig. beperkingen aan werknemers en dus ook stagiaires zijn op basis van het arbeidsrecht alleen juridisch afdwingbaar als ze vóóraf én schriftelijk zijn vastgelegd als onderdeel van de arbeids-/stageovereenkomst. maar los van de formele kant moet je dat t.o.v. van een familielid denk ik ook niet willen. dan gaat mijn advies ook richting: gewoon gas geven en wegconcurreren.
  7. Resultaat uit werkzaamheid is iets heel anders dan winst uit onderneming. artikel over het verschil tussen de twee. https://www.rendement.nl/inkomstenbelasting/nieuws/het-verschil-resultaat-uit-overige-werkzaamheden-en-winst-uit-onderneming.html
  8. wel een beetje overijverig hoor Hans, om in een topic over het Nachtregister dan ook midden in de nacht te gaan reageren
  9. Heb je al geprobeerd om de diensten op te zeggen in het klantenpanel? en zo ja wat wordt er dan als einddatum getoond? Heel sec is het zo dat als je te laat opzegt en de opzegtermijn is redelijk (en 30 dagen is een redelijke termijn) heb je als bedrijf pech, die stilzwijgende verlenging mag gewoon. Je zoekt naar uitwegen als ooit beginnen als particulier, en op de dag van de factuur meteen gemaild, maar je geeft zelf al toe dat je te laat was met opzeggen. Dus je voelde al nattigheid dat je eraan vast zou zitten. Je kunt het altijd via aangetekende brief proberen. Mijn ervaring is ook dat juist door naar meerdere mailadressen te mailen dat je geen reactie krijgt omdat achter elke mailbox een ander team zit die dan denkt.. Dat pakken ze bij .die andere afdeling wel op. De instructies op de site zijn (voor mij) duidelijk. Opzeggen via het klantpanel en bij vragen mailen met administratie@... Aangezien je al gemaild hebt zou ik beginnen met de mail nogmaals te sturen met de vraag wanneer je een reactie kunt verwachten. na ca 14 dagen mag je wel een antwoord hebben.
  10. Dat je er als bestuurder alles aan moet doen om het te voorkomen. Beste advies is gewoon niet failliet gaan, ook een startup kan dat voorkomen. HEt is een broodje aap dat 9 van de 10 failliet gaat. 9 van de 10 wordt geen succes en moet stoppen. En ja als je stopt kan je een poosje op zwart zaad zitten qua financiën omdat je geen inkomen hebt en kosten voor het netjes afwikkelen van het bedrijf. Maar dat is iets anders dan failliet gaan. https://www.rechtspraak.nl/Onderwerpen/Schulden/Faillissement/Paginas/procedure.aspx https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/ondernemen/onderneming_wijzigen_of_beeindigen/u_gaat_failliet/ Als er geen sprake is van bestuurdersaansprakelijkheid dan ben je alleen je ingelegde aandelenvermogen kwijt en eventuele borg/garantstellingen die je hebt afgegeven. (meestal bankkrediet) Maar onderschat de bestuurdersaansprakelijkheid niet! lees je daar ook over in. https://ondernemersplein.kvk.nl/bestuurdersaansprakelijkheid-en-persoonlijke-aansprakelijkheid/ een faillissement duurt al snel een jaar maar kan ook vele jaren duren bij een complex faillissement Een faillissement duurt vooral langer als er nog inkomsten zijn waarmee de schuldeisers (en curator) betaald kunnen worden. Zodra duidelijk is dat er geen inkomsten meer te verwachten zijn zal de curator vragen het faillissement op te heffen. Je raakt de zeggenschap over de onderneming kwijt, je mag niks meer doen zonder toestemming van de curator. De curator wordt volledig verantwoordelijk voor afwikkeling van het faillissement. Je bent wel verplicht de curator (volledige) toegang te geven tot het bedrijf en de administratie. Meestal zul je een paar weken nog redelijk wat werk hebben daaraan. Daarna stopt het in principe, maar moet je wel beschikbaar blijven om vragen te kunnen beantwoorden.
  11. Het begint voor mij met de vraag waarom je je verzameling in zou willen brengen? Ga je dit allemaal verkopen en zo ja, waarom doe je dat dan in de vorm van een eenmanszaak en niet in privé. wat zijn je afwegingen geweest?
  12. Nee dat is niet je enige optie, de andere optie schrijf je er zelf direct onder Ondanks dat ik je contract niet heb ingezien durf ik met grote mate van zekerheid te zeggen dat jij niet onder het verpandingsverbod uit kan. In (standaard) overeenkomsten zijn die vaak breed omschreven en bijna altijd betrekking hebbend op alle vorderingen. Vaak ontkom je er dan dus niet aan om als je extra financiering wilt en je huidige financier wil niet verhogen dan inderdaad het geheel over te sluiten bij een ander. Uiteraard moet je dan ook nog wel even bekijken of er bij A geen boetebeding in staat als je ineens aflost.
  13. Mjjn werkgever wil mij en mijn collegae dwarsbomen dat ze geen nevenfuncties mogen hebben. Dan heeft je werkgever waarschijnlijk pech, want sinds halverwege 2022 mag een nevenfunctie verbod alleen om zwaarwegende redenen. bijv een fulltime buschauffeur mag niet ook als vrachtwagenchauffeur werken vanwege rijtijdenbesluit. of een piloot mag niet als barman in de (nacht)horeca werken omdat hij ook minimale rusturen in onderstaande link staat wanneer een verbod wel mag. https://www.salarisvanmorgen.nl/2022/03/24/verbod-op-nevenwerkzaamheden-mag-vanaf-1-augustus-2022-niet-meer/ Het UWV mag niet heel veel delen met de werkgever, alleen wat direct van invloed is op jou functioneren.
  14. Je maakt jezelf in de war met, je mist het feit dat er een winst voor belasting is en een winst na belasting. winst wordt nooit hoger doordat er belasting betaald moet worden, van belasting wordt je armer, niet rijker.. De winst voor belasting in 2021 is 136.700 . De winst na belasting 116.915 De winst voor belasting in 2022 is 153.113. De winst na belasting is 130.146 Waarom zou je in 2021 de belasting aftrekken van de winst maar in 2022 er juist bij optellen op 31-12-2022 moet je vpb bedrag in de W&V op 22.967 staan en omdat je al 20.505 voor de voorlopige aanslag 2022 hebt geboekt moet je dus nog 2.462 boeken als nog te betalen op de balans en op de kostenrekening voor VPB
  15. via https://www.berekenhet.nl/ondernemen/index.html kun je ook verschillende berekeningen maken. En als je zo dicht langs de KOR grens schuurt maak dan ook berekeningen hoe dingen uitpakken als je wel BTW plichtig wordt. De grens van 20.000 omzet zal voorlopig wel zo blijven en met stijgende kosten en prijzen kom je met een kleine prijsverhoging of een succesvol jaar schiet je er zo overheen. En je kan moeilijk als het een succes wordt ergens halverwege oktober al je reserveringen gaan annuleren omdat je anders over de 20.000 schiet.. of ik zou het "gezonde" ondernemersblik aanmeten dat zolang je onder de 20.000 omzet per jaar blijft je een extra voordeeltje hebt omdat je de KOR mag gebruiken en niet te gaan denken in termen van minder winst hebt als je eroverheen schiet en dat dus voorkomen moet worden. Geldt ook voor de kapsalon
  16. Tsja al die low-cost banken zijn niet voor niks low-cost, ze sluiten alle voor hen dure risico's rigoureus uit. Want dat scheelt ze een hoop (personeels)kosten in de toezichthoudende taken. Effectief kun je dus alleen met een slapende holding die op een grote zak geld zit bij dat soort banken terecht. lowcost banken zijn leuk voor kleine eenmanszaken met weinig betalingsverkeer. Maar als BV of complexere eenmanszaak ben je al snel een te groot risico voor hen. En ja op de zakelijke markt wordt sowieso al minder rente vergoed op tegoeden want de zakelijke markt draait op efficient werkkapitaalbeheer en niet op oppotten van cash. Dus er komt een punt dat je moet stoppen met denken als zzp-er of persoon die de hoogste rente najaagt. je voordeel bij een BV zit in het feit dat je belastingheffing uitstelt, die 0,2%-0,5% rente die je minder krijgt hoort bij de kosten van de constructie.
  17. hoe je het in e-boekhouden boekt vind je in de handleiding https://www.gratis-cursus-boekhouden.nl/cursusoverzicht/hoofdstuk-2-je-eerste-boekingen-doen/2-3-bankafschrift-invoeren/bankafschrift-handmatig-invoeren/ er staat alleen een voorbeeld van geld uitgegeven, maar voor geld ontvangen werkt het precies hetzelfde maar alleen kies je dan een omzetrekening als tegenrekening. en als je er met de handleiding niet uitkomt dan kun je het beste even met de supportafdeling van e-boekhouden bellen. want zij kennen de software een stuk beter dan wij.. Want op het stappenplan dat in de handleiding staat kunnen wij niet veel aanvullen.
  18. Ja, zeker kan dat jij bent gewoon btw plichtig ondernemer, alleen de afdrachtplicht is verschoven naar jou opdrachtgever. Maar de btw over jou kosten kun je gewoon terugvragen.
  19. dat is niet heel ingewikkeld in een boekhoudpakket, de juiste btw code koppelen aan de banktransactie. Als je aan particulieren verkoopt is een factuur niet verplicht, vaak is het wel net zo praktisch om een factuur te maken omdat de btw dan zeker goed gaat en afgedragen kan worden. Maar het is wettelijk niet verplicht en als je boekhoudpakket het aankan dan kun je de btw ook via de banktransactie verwerken. want voor zover niet duidelijk ook over 2e hands marktplaatsverkopen moet je gewoon btw afdragen.
  20. Omdat in boekhoudpakketten de balansrubriek in de stamgegevens gekoppeld wordt aan 1 categorie en die is niet dynamisch. Dus een balansrekening wordt altijd onder activa of passiva getoond ongeacht het actuele saldo. Voor het boekhoudpakket en in dagelijks (intern) gebruik is dat ruim voldoende. Alleen als je een jaarrekening moet maken voor externe partij dan kun je in die stukken de te vorderen positie tonen onder de activa. Want dan komt het de transparantie en vergelijkbaarheid met andere balansen ten goede als dingen altijd op de juiste plek staat. Voor een eenmanszaak is de balans van het boekhoudpakket 99 van de 100 keer voldoende. Alleen als je een miljoen euro wilt lenen van de bank zullen zij jaarstukken van een accountant vragen en die zal dan de btw positie op de juiste plek zetten (maar dan zal het ook niet om 2,73 meer gaan) Voor wat de privé storting betreft die heb je goed geboekt. Ook hier is het een keuze van Visma Een privestorting leidt boekhoudkundig tot een schuldpositie (credit bedrag) van de onderneming aan jou privé. Visma toont dus het feitelijk boekhoudkundig saldo (een credit saldo) als een negatief bedrag. Dit is ook en alleen voor jaarrekeningrecht afwijkend, daarin is de afspraak dat altijd getallen zonder minteken worden getoond. Als je een positief eigen vermogen hebt is dat altijd een credit saldo, maar het zal in de jaarrekening worden getoond als positief bedrag. De rode draad is dus dat je een balans kunt hebben op basis van boekhoudkundig saldo in Visma en een jaarrekening waar bedragen zonder min-teken worden getoond ook voor de passiva. Helaas maakt elk boekhoudpakket zijn eigen regeltjes over hoe het getoond wordt, sommige laten inderdaad het min-teken ook weg bij eigen vermogen credit saldi. Als boekhouder vind ik het prettigst als mijn balans met boekhoudkundig correcte saldi wordt getoond want dan maak ik minder snel denkfouten of ik moet debiteren of crediteren om een stand goed te krijgen.
  21. Nee dit maakt niks uit in geval van BTW voor een btw plichtige onderneming een BTW aangifte is altijd een saldering van terug te vorderen bedragen op inkoop en te betalen bedragen op verkopen. Een onderneming die volledig btw plichtig is (en winst maakt) zal per saldo altijd een af te dragen BTW saldo (schuld) hebben Om zicht te houden op de (actuele) btw positie wordt daarom zowel de te vorderen als te betalen btw gerubriceerd en gesaldeerd onder de kortlopende schulden op de passivakant. Als beginnende ondernemer komt het inderdaad vaak voor dat het saldo te vorderen is omdat de verkopen nog laag zijn maar de kosten juist hoog omdat je moet investeren in bedrijfsmiddelen en voorraad. Dus dan ziet het er even gek uit. maar het is niet nodig je balansoverzicht aan te passen zodat het bij activa verschijnt. Dat doe je over het algemeen alleen als je structureel een te vorderen positie hebt.
  22. Natuurlijk gewoon als omzet, toen je het kocht vond je het ook niet gek om het als kosten te zien toch? nu blijkt (door de verkoop) dat het effectief geen kosten (meer) zijn. Je kunt nog wel een aparte omzetrekening (Bijv overige omzet) gebruiken om het onderscheid tussen je normale omzet en deze post inzichtelijk te maken. en je mag eventueel ook deze opbrengst op de kostenrekening negatief boeken. Het is niet zo spannend boekhoudkundig (of fiscaal) zolang je het maar in je resultatenrekening verantwoord.
  23. Als de depositogarantie limiet zo belangrijk is voor jou dan moet je ook bij elke optie goed checken of een gewenste bank gebruik maakt van de bankvergunning van een andere bank. In geval van Knab is dat Aegon bank https://www.knab.nl/depositogarantiestelsel https://www.aegon.nl/particulier/sparen/eerlijk-over-sparen/depositogarantiestelsel-en-beleggerscompensatiestelsel Dat betekent dat als je een rekening hebt bij zowel Aegon bank als Knab dat maar 1x de 100.000 euro geldt en niet 100.000 per bank. Er zijn meerdere banken die dit soort dochterbedrijven hebben of hun vergunning delen met een nieuwe toetreder. Ook nieuwe banken "bootstrappen" op een bepaalde manier omdat een eigen vergunning krijgen en houden miljoenen per jaar kost, terwijl het delen van een vergunning veel goedkoper is. Bij De Nederlandse bank kun je het register raadplegen voor banken die onder door het Nederlandse stelsel worden gedekt https://www.dnb.nl/openbaar-register/register-nederlandse-depositogarantie/?p=1&l=10&rc=V0ZUREc Voor banken die onder andere (europese) regeling valt moet je nazoeken bij de nationale bank van dat land of bij de bank zelf. Ook daar kan sprake zijn van gedeelde vergunningen.
  24. Vaak stelt de leverancier wel als voorwaarde dat je die kleine samplebuisjes niet verkoopt maar meegeeft aan de klant als testen in de winkel niet meteen overtuigd (oude economie) Het is marketing materiaal. Om het probleem te omzeilen zou je een gratis sample pakketje kunnen maken voor 1,95 of 2,95 verzendkosten (brievenbus) met bijv 5 zelf te kiezen samples. je zou er ook voor kunnen kiezen om naar elk adres eenmalig gratis 5 samples te sturen. en de verzendkosten van de gratis gekregen samples ook als marketingkosten te boeken. 5 samples moet lukken om als brievenbuszending te versturen dus niet heel duur..
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.