Ga naar inhoud

Roel J

Moderator+
 • Aantal berichten

  5198
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  15

Roel J won de laatste dag op 7 februari

Roel J had de meest gelikete inhoud!

Karma

640

Persoonlijke info

Registratie

 • Hoe heb je ons gevonden:
  maak een keuze
 • Jij bent:
  ondernemer
 • Tot welke leeftijdsgroep behoor je?
  46-50
 • Je bent voornamelijk geïnteresseerd in:
  ondernemen algemeen
  Financiën / administratie en credit management

Bedrijfsinfo

Visie op

 • Ik zoek mensen die
  met passie ondernemen en continue op zoek zijn naar kansen, mogelijkheden en verbeteringen.
 • Mijn mening over ondernemerschap
  Ondernemerschap is een vak. Je moet alle ingredienten op de juiste manier samenbrengen om een succesvolle onderneming neer te zetten. Als ondernemer moet je flexibel inspelen op alle hindernissen die op je pad komen en de drive hebben om steeds je grenzen te verleggen en over je eigen beperkingen heen te durven stappen om verder te komen.
 • Mijn mening over innovatie
  Innovatie is een onbetaalbaar voor de samenleving, en soms voor de ondernemer, het is een kunst op zich om de balans het effectief inzetten van het ondernemings kapitaal op innovatie en voldoende blijven verdienen om de innovaties te kunnen blijven financieren.

  Eén ding is zeker elke innovatie kost veel geld en vaak meer als gedacht, maar je weet pas dat het meer is als gedacht als je een goed financieel (basis)plan hebt.
 1. Roel J

  Roel J

 2. Roel J

  Privéauto zakelijk gebruiken

  Je boekhouder heeft gelijk, je bent een aantal termen door mekaar aan het verwarren :) Er is een rittenregistratie en een sluitende kilometer administratie. een rittenregistratie gebruik je voor een prive auto waar je zakelijk mee rijd. Je schrijft op waar je bent geweest (welke klant of leverancier) en van waar je bent vertrokken en gereden km. (mag ook begin en eindstand km teller noteren, dat is het eenvoudigst rekenen meestal) Een sluitende km administratie is verplicht als je een zakelijke auto hebt en bijtelling wilt voorkomen dan moet je inderdaad elke km kunnen verantwoorden. Bij een priveauto mag de belastingdienst niet eens vragen naar de priveritten. Je mag overigens wel een sluitende kilometeradministratie bijhouden om zo een forfaitaire bijtelling te voorkomen https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/btw_aftrekken/btw_en_de_auto/zakelijk_gebruik_van_de_priveauto/ Helaas zijn hebben veel "voorlichters" op internet ook alleen de klok maar horen luiden en gebruiken ze termen ook lukraak of noemen ze iets een verplichting terwijl je de keuze hebt al heeft welke keuze je maakt wel gevolgen in de zin van hoe je corrigeert. verifieer wat je leest altijd met de informatie op de site van de belastingdienst. Andere bronnen helpen vooral om specifieke situaties toe te lichten of meer uitleg te geven. Verder geldt ook voor de site van de belastingdienst: het zijn voorlichtende teksten.. geen voorschrijvende (wet)teksten. Alleen als iets echt verplicht is zal dat er heel expliciet staan. Neem teksten dus niet te letterlijk er is heel vaak ruimte voor een ruime interpretatie. Zo ook met de "truc" met de beginstand, eindstand en alle zakelijke ritten. Het is niks meer dan simpele wiskunde, er is maar 1 onbekende.. de priveritten. er zijn niet meer smaken dan zakelijke en prive ritten. Dus als je alle zakelijke ritten hebt genoteerd en de begin en eindstand hebt dan weet je 100% zeer wat de totale prive km zijn. en of die waren voor bezoek aan tante mien of dat je gezellig elk weekend met je vrouw naar een festival bent geweest hoef je niet te verantwoorden. Ja dan corrigeer je gewoon alles wat je hebt afgetrokken, je hoeft niet de hele "bijtelling" te verrekenen. En uiteraard vraag je het dan vanaf dat moment niet meer terug omdat het aantoonbaar geen zin heeft :) Het zal vooral gebeuren als je niet zoveel kilometers per jaar maakt of bij een nieuwe auto (heel) lage onderhoudskosten.
 3. Die wettelijke verplichting is flinterdun omdat je er via een individuele overeenkomst van mag afwijken. Je mag dus met je klant overeenkomen 100% voorruit te betalen. Deze wettelijke eis heeft alle kenmerken van een papieren tijger.. het overgrote deel van de consumenten betaald gewoon "blind" vooraf. Toezicht en handhaving erop ligt dicht bij 0. Zelfs klarna en afterpay gebruiken dit totaal niet in hun marketing. Daarnaast is het ook heel eenvoudig om klanten de mogelijkheid te geven om geld op je bankrekening te laten storten ovv een bestelnummer o.i.d. daar heb je geen afterpay of klarna voor nodig.
 4. Roel J

  Nieuw btw-nummer in 2020 voor alle eenmanszaken

  Ik ben heel erg benieuwd hoe men dat gaat doen met intracommunaitaire leveringen.. moeten eenmanszaken straks allemaal een nieuw btw nummer door gaan geven aan hun leveranciers? of heb je straks op je website je nieuwe nummer en communiceer je met je leveranciers nog het oude nummer waarmee je aangifte doet.. wat het ook wordt, ik vrees dat deze tussenoplossing de nodige chaos gaat opleveren en een grote "pain in the ass" gaat worden bij de handhaving / controle op de btw wetgeving. Ik hoorde net op het journaal dat vorig jaar meer bedrijven zijn gestart dan ooit, grootste deel waren (zolderkamer*) webshops, ga die maar eens uitleggen dat je 2 nummers hebt en waar je welk nummer moet gebruiken.... En hoewel ik het nut en de noodzaak goed snap, vrees ik dat ergens op een belastingkantoor een aantal verantwoordelijken voor handhaving en toezicht op de btw wetging stilletjes in een hoekje zitten te huilen of alsnog overwegen gebruik te maken van de vertrekregeling Met software die zo ongeveer stamt uit de tijd dat beenwarmers en pols-zweetbandjes hip waren wordt dit een fijne extra uitdaging. Je weet maar nooit misschien kunnen we binnenkort belastinginspecteurs in gele hesjes op straat vinden omdat het zo niet langer gaat.
 5. Als ie gaat gassen met de scooters ofwel proefdraaien op een testbank of in de garage dan moeten uitlaatgassen afgezogen worden. Volgens mij is dat een redelijk harde milieueis. Maar mogelijk moet ook de mechanische afzuiging van het gebouw anders afgesteld worden, in principe heeft elk gebouw dat voor afzuiging van de lucht in de (kantoor)ruimtes zodat de lucht ververst wordt. Door die afzuiging kan ofwel uitlaatgas via het systeem "doorlekken" naar bovenliggende etages of doordat de schone binnenlucht in jou kantoor wordt afgezogen en wordt er via de ventilatieroosters in de kozijnen de "vuile lucht" aangezogen. Dat zijn dus dingen voor de verhuurder om te laten beoordelen of die mechanische afzuiging goed functioneert of dat er aanpassingen nodig zijn. Daarnaast kan het gewoon zijn dat de garage aanpassingen moet doen om schadelijke of hinderlijke stoffen op de juiste wijze af te laten zuigen met een eigen systeem zodat de omgeving er geen last van hebt. En die eisen zijn redelijk streng, ik heb 25 jaar gelden bij een bakkerij gewerkt en zij moesten op grond van milieu / omgevingswetgeving hun afzuiging van de ovens aan laten passen zodat die lucht minimaal 2 meter boven de hoogste woonlaag pas werd uitgestoten. en de lucht uit die ovens was van versgebakken brood of appeltaart.. je zou verwachten dat dat niet als hinderlijk zou worden aangemerkt maar zelfs dat mag al niet. De kans lijkt me dus vrij groot dat bij jou ook aanpassingen gemaakt moeten worden. Al zal vast de eerste reflex ook bij de andere huurder en misschien de verhuurder zal zijn dat dit "er een beetje bij hoort" maar dat beperkt zich m.i. echt tot normale omgevingsgeluiden van de motor en een klein beetje geur overlast als je je voordeur uitloopt en er rijd net een scooter weg. Veel meer dan dat zou het niet moeten zijn.
 6. Mijn eerste idee is neem contact op met de curator, die is nu verantwoordelijk voor de correcte afhandeling van de onderneming. Maar misschien reageert er nog iemand met wat meer ervaring in hosting en kent die een andere instantie die dit kan regelen..
 7. Nee het valt niet zomaar onder het laatste. 1000 euro voor een accu is zomaar 15-20% van de nieuwwaarde Je maakt bewust een keuze voor prive aanschaf.. terwijl zakelijk ook had gekund met een kleine bijtelling. Nu de keuze op prive is gevallen kun je m.i. niet willekeurige onderdelen. als zakelijk aan gaan merken. Voor een als prive gelabelde auto kun je ook niet winterbanden op de zaak kopen omdat je het prive niet nodig vind. Ook is de accu geen zelfstandig bedrijfsmiddel die je ook zonder de fiets kan gebruiken, dat is ook een belangrijk criterium. Maar zonder die specifieke fiets kun je niets met die accu. Ik denk dus dat enige zakelijke grond ontbreekt om dit zakelijk te kopen. Je moet in principe ALLE kosten uit de 19cent per kilometer dekken. of dat nu extra banden zijn of een aangepast zadel voor meer zitcomfort bij lange afstanden of een extra accu voor meer actieradius. Maar goed misschien is hier wel iemand te vinden die fiscaal waterdicht een argumentatie kan bedenken die om deze kosten wel zakelijk te maken. Het pijnpunt zit hier volgens mij in het feit dat het een integraal onderdeel is van een prive eigendom.. dat niet als zelfstandig bedrijfsmiddel gezien kan worden
 8. Roel J

  Registreren voor Mwst in Duitsland

  Deze informatie is gewoon bij het finanzambt te vinden in het Nederlands. https://www.finanzverwaltung.nrw.de/de/kleve-omzetbelasting-voor-nederlandse-ondernemers vraag 5 en 14 zijn meest relevant voor jou vragen. Maar een aantal andere vragen zijn vast ook nuttig voor je om door te nemen Er zijn vast ook boekhoudpakketten die aangifte in Duitsland faciliteren maar het zal van het pakket afhangen dat je voort heel veel goedkope online pakketten richten zich alleen op NL markt als ze btw aangifte via hun software al aanbieden. Finanzambt heeft ook een aangiftesite netals NL belastingdienst waar je dus onafhankelijk van je software aangifte kan doen.
 9. Roel J

  Regels foodtruck

  Eerlijk gezegd lijkt het mij een kwestie van gezond verstand om te beginnen.. In welke context stel je de vraag? Ben je van plan wel rijdend te gaan werken als het niet expliciet verboden is? wil je huisregels opstellen voor je medewerkers? Naast verkeersregels is er natuurlijk ook de arbo wetgeving die moet zorgen dat er onder veilige omstandigheden gewerkt wordt en goede kans dat mogelijk ook nog de warenwet om de hoek komt kijken.
 10. Roel J

  Btw in de zorg

  En die uitspraak ga je dus niet krijgen op btw vraagstukken. omdat het van de exacte omstandigheden afhangt en niet algemeen kan worden uitgesproken op een (hele) onderneming, jiust bij startende zzp-ers wordt er nog wel eens een klus aangenomen die net buiten de vrijstelling ligt om voldoende inkomen te hebben.. Ik heb de indruk dat hier een begripsverwarring nog steeds leeft. De belastingdienst doet geen uitspraak of je op al je facturen btw moet rekenen. Ze bepalen alleen of je ondernemer voor de btw bent en als het antwoord ja is dan betekent dat niks meer dan dat je elk kwartaal btw aangifte moet doen. Maar het is heel goed mogelijk dat je als zorgverlener in een kwartaal al je omzet bij vraag 1e "vrijgesteld of niet bij u belast" kan/moet invullen. Bij elke nieuwe opdracht zal je moeten beoordelen of dit een btw vrije dienst is of niet. In het begin zal dat lastig en onwennig zijn maar als je eenmaal wat langer werkt weet je waar nu de nuance precies ligt wanneer het als pure zorg wordt gezien en wanneer als commerciële dienstverlening. Ik heb niet de branche kennis om dat onderscheid heel scherp hier neer te leggen maar volgens mij is de eerdere link van zorg nederland een goede leidraad. Verder lijkt het me voor starter zonder (ondernemers)ervaring nuttig om in het begin te werken met een adviseur (meest waarschijnlijk een boekhouder) die je kan adviseren bij twijfel gevallen. Ik acht de kans vrij groot (bijna zeker) dat er een btw nummer en aangifte plicht gaat komen in dit geval er zijn in Nederland steeds minder bedrijven die 100% zeker vrijgesteld zijn.
 11. Het stuiten van verjaring gaat bij de belastingdienst min of meer impliciet er is geen apart schrijven nodig waarin wordt verteld dat de schuld nog steeds bestaat en verjaring wordt gestuit. Zie onderstaande quote uit dit artikel (het artikel gaat in het begin over opleggen van navorderingsaanslagen, maar voor een schuld op grond definitieve aanslag geld onderstaand stukje) Een beschikking tot verrekening is al voldoende voor stuiten van de vordering, elke keer dat jij dus een beschikking krijgt dat teruggave X wordt verrekend met je schuld begint een nieuwe termijn van 5 jaar. Van een belastingschuld kom je dus niet zomaar af en stuiten is eenvoudiger als je denkt (dacht). Het feit dat andere leveranciers wel stuiten komt omdat ze niks hebben gekregen maar nog wel geld willen en soms doen leveranciers het tijdens een lopende betalingsregeling ook voor de zekerheid.
 12. Roel J

  Softwarecompatibiliteit

  Beste electra, probeer het eens op www.helpmij.nl. of andere Daar zit veel meer expertise op software gebied. Voor ons forum is dit een beetje exotische vraag.. met weinig kans op een antwoord.
 13. Bij (meestal) eenmalige opdrachten is dat lastig, jij zal naar mijn inschatting vooral te maken hebben met onderknuppel 24 van een grotere organisatie die zelf echt niet mag bepalen wanneer en hoe er betaald wordt en anders is het bijv een zzp dienstverlener die de organisatie van een evenement doet en ook niet kan beslissen hoe (snel) er betaald wordt. Maar als de bestelling door bedrijf A is geplaatst moet je niet zomaar accepteren dat ze zeggen dat bedrijf X betaald. Je hebt de overeenkomst met A. Ik herken de situatie wel, ik ben er wel vaker tegenaan gelopen. Er belt iemand namens evenementenbureau A en vraagt offerte, ze werken in opdracht van bedrijf X maar melden dat niet. Ik zou zorgen dat je dit afdekt in de offerte aanvraag door (standaard) vragen te stellen over de tenaamstelling van facturen of de vraag of zij opdrachtgever zijn of alleen organisator. Als dan blijkt dat er een grotere organisatie achterzit dan kun je de organisator wat harder laten lopen om te zorgen dat je alle eisen vooraf kent of zelf contact opnemen om de facturatie af te stemmen. Ander voordeel is natuurlijk dat zodra je ziet dat er zo'n potentiële trage betaler achter zit dat je dan wat minder scheutig bent met de korting. Als (meer) korting dan aan de orde komt kun je als argument aangeven dat je niet zo happig bent op meer korting geven omdat jij vermoed dat de betaaltermijn lang zal zijn en jij dus lang je inkoop en personeelskosten moet voorfinancieren. Vooral als het budget van de organisator wat krap is wil dat de zaak nog wel eens in beweging brengen. Uiteraard wel zorgen dat de bevesting van die betaaltermijn van de opdrachtgever komt en niet een losse toezegging is via de telefoon. Wat ik ook wel doe is die toezegging voorwaardelijk opnemen in de offerte. Wel goed om te weten is dat grote bedrijven geen betaaltermijnen van langer dan 60 dagen mogen overeenkomen. Dat mag alleen tussen 2 partijen (van vergelijkbare omvang) als dat voor beide partijen niet nadelig is. zie: https://ondernemersplein.kvk.nl/betalingstermijn-incassokosten-en-wettelijke-rente/ uiteraard lost dat niet traagheid van betalen op, maar het is goed om te weten en om de druk (sneller) te verhogen om te gaan betalen.
 14. Gezien het feit dat je met jou openingsvraag feitelijk aan ons vraagt of wij even voor alle situaties die jij denkt tegen te komen aan te geven of je BTW moet rekenen lijkt me zeer verstandig om de hulp van een boekhouder te vragen. De andere manier is een lange(re) voorbereidingstijd te nemen en je te verdiepen in de verschillende aspecten. Je gaat hier niet zomaar antwoord krijgen op al je vragen, je eerste vraag bevat al bijna 15 (deel)vragen omdat binnen je vragen ook verschillende varianten mogelijk zijn. Zo werkt een /ons forum niet, wij kunnen je helpen bij specifieke problemen of onduidelijkheden met 1 situatie, maar het is niet realistisch te verwachten dat wij voor alle mogelijke variaties uitleggen hoe de btw werkt. Feitelijk is bovenstaande vraag meer een vragenlijstje voor jezelf waar je antwoord op wilt hebben voordat je aan de slag kunt, of in elk geval een basis begrip van moet hebben zodat je als een situatie zich voordoet je snel op de juiste wijze kunt handelen. Wat heb je tot nu toe zelf gevonden over BTW rekenen en wat is je daarin niet precies duidelijk?
 15. Roel J

  EAN-Code

  Beste Keijzer. Ik ga deze vraag sluiten. het wordt op de site van Eanbarcode onder meestgestelde vragen uitgelegd wat het verschil met GS1 is. Onderdeel van onze forumregels is dat je zelf ook de (nodige) moeite doet om een antwoord te vinden. De meest gestelde vragen doorlezen van een beoogd leverancier is dan wel het minste wat je mag verwachten.

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké