Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
rpointdreams

Blockbuster in Nederland?

Recommended Posts

Stel..ik wil een film maken in nederland, en niet zomaar een film, een film van amerikaanse proporties. Ik heb deze vraag aan verschillende mensen gesteld, deze waren echter allemaal van mening dat dit niet mogelijk is. Ten eerste is de subsidie in nederland veel te laag en is men van mening dat de grote bedrijven niet warm te draaien zijn voor sponsering.

 

Mijn mening is dat je wel degelijk een blockbuster van nederlandse bodem kan maken..je moet alleen de juiste toon zien te vinden. Ik denk ook dat je bedrijven warm kan krijgen voor zo'n idee (bijvoorbeeld met in de film gebruikte apparatuur).

 

Heeft iemand anders hier ideeen over?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

dat was precies mijn idee...volgens mij moeten we in nederland af van het idee dat we niks kunnen berijken zonder de overheid. Er zijn meer wegen naar Rome

Share this post


Link to post
Share on other sites

Of je film een (financieel) succes kan worden hangt af van de commerciele (!) distributie- en vertoningsmarkt. Op een enkeling na zijn de bioscopen en de filmdistributeuren niet gesubsidieerde bedrijven en moeten ze bij elke film de afweging maken of er genoeg bezoekersaantallen op af komen. Omdat er jaarlijks honderden nieuwe (bioscoopwaardige) films uitkomen is er een soort van verdingingsmarkt ontstaan waar je met een binnenlandse producties en vooral met minder bekende hoofdrolspelers weinig kans van slagen hebt. Het gros van de bioscoopfilms (ook die met een groot budget) haalt in Nederland niet meer dan 100.000 bezoekers. Het is gewoon moeilijk om met de huidige cijfers een plan te maken waarmee je potentiele investeerders enthousiast kunt maken, ze willen er uiteraard wel wat voor terug zien.

 

Anyway, ik denk dat het een ongelooflijk moeilijke markt is om als nieuwkomer naam te maken.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ik denk ook niet dat het makkelijk is...ik denk alleen dat het mogelijk is. Hoe zij jij de marketing van zo'n film aanpakken?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Om voldoende budget te creeeren moet je toch gaan denken aan particuliere investeerders. Subsidie zul je wellicht ook kunnen krijgen, maar dit zal nooit genoeg zijn voor jou plannen. Een paar jaar geleden is er een nieuwe fiscale regeling gekomen (ik weet niet zeker of deze nog bestaat) welke gebruikt werd om de Nederlandse filmindustrie een boost te geven. In CV's kunnen de investeerders (beleggers) als mede-ondernemer hun hele investering in de film plus nog eens 25% aftrekken van hun belastbaar inkomen.Heel interessant voor mensen die 60% inkomstenbelasting betalen. Als filmproducent geef je dan een aantrekkelijk startrendement en als de film uiteindelijk successen behaald kun je de rendementen opschroeven naar nog meer lucratieve hoogtes.

 

Klinkt natuurlijk harstikke mooi, maar vergis je niet in de moeilijkheidsgraad van een passende budgettering voor zo'n grote filmproductie. Je zou niet de eerste zijn die begint aan een megaproductie en halverwege tot de conclusie komt dat het geld simpelweg op is.. Ik weet wel dat er investeringsbanken zijn waarbij de bank het risico van budgetoverschrijdingen en levertermijnen (ook niet onbelangrijk, tijd is geld en je zult altijd zien dat jou gewenste resultaat meer tijd in beslag neemt dan aanvankelijk gedacht) voor zich neemt. Wat ze hiervoor terug willen zien zul je zelf moeten navragen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voor diegenen die denken dat het een wel heel groot risico is voor de beleggers; de filmproducent is verplicht de film uiteindelijk voor een vooraf vastgesteld bedrag te kopen van de CV..

Share this post


Link to post
Share on other sites

volgens mij is die regeling weer afgeschaft...de subsidie is in elk geval stukken minder. Ik wil eigenlijk niet al te zwaar leunen op steun van de overheid.

 

Stap 1 is natuurlijk het juiste budget bij elkaar krijgen wat al knap lastig is

maar stap 2 is de juiste marketing, hoe zet je een film zo weg dat mensen er nieuwsgierig gaan woorden, hoe verras je mensen met nieuwe (onconventionele) markrtingstechnieken. Denk bijvoorbeeld aan internet (en niet alleen een website).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb deze vraag aan verschillende mensen gesteld, deze waren echter allemaal van mening dat dit niet mogelijk is. Ten eerste is de subsidie in nederland veel te laag en is men van mening dat de grote bedrijven niet warm te draaien zijn voor sponsering.

 

Misschien moet je eens met mensen uit de filmbusiness zelf praten. De overheid heeft financiering van Nederlandse films juist extra aantrekkelijk gemaakt (die regeling is vernieuwd) en je ziet de laatste jaren dan ook een wederopbloei. Kijk bv eens naar de Foreign Media Group die investeert in Nederlandse films.

 

** 4 oktober 2005

 

Bekroonde bestsellers Carry Slee worden verfilmd

 

Shooting Star Filmcompany (o.a. bekend van de films Daens, De Tasjesdief, Left Luggage, Kruimeltje en Pietje Bell 1 & 2) gaat in coproductie met Foreign Media Group een selectie van bekroonde bestsellers van Carry Slee verfilmen, zo hebben Hans Pos (Shooting Star) en Ramon Dahmen (Foreign Media Group) vandaag bekendgemaakt.

 

Of praat eens met de makers van Movie Marketing, een nieuw blad dat ondermeer sponsoring behandelt. Die jongens waren een tijdje geleden ook actief op dit forum.


Ondernemers kiezen een volksvertegenwoordiger die doorvraagt. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ziet er intressant uit...thnx voor de tip als er nieuwe ontwikkelingen zijn post ik die.

 

Als iemand trouwens nog intressante marketingsideeein heeft hoor ik ze ook graag.

Mischien is het een leuk idee om de hoofdpersoon uit de film een internet ID te geven en daarmee berichten te plaatsen en te gaan chatten waarbij hij natuurlijk in de rol uit de film blijft

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 16 leden online en 327 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept