• 0

conflict 'partner'

Ik ben samen met een vriendin een bedrijf begonnen, begin dit jaar. Tenminste, doordat zij in me geloofde en meeging naar de kvk durfde ik te door te zetten met waar ik al aan was begonnen. Er lag al een basis, er was al een idee, er was al een boel werk verricht allemaal door mij. We zijn geen VOF gestart omdat mijn vriendin nog een schuld had lopen, maar hebben het bedrijf op mijn naam gezet met de intentie het later om te zetten in een vof.

Nu, een paar maanden later, loopt het als een trein. Ik heb een website, een factuursysteem laten bouwen, investeringen gedaan, producten ontwikkelt. Ik stop er steeds meer energie i en ben er dagelijks mee bezig. Mijn vriendin is in de tussentijd verderweg gaan wonen, en wilde daarom liever maar 1 dag op ons kantoor zijn. Daarnaast heeft ze nog 2 studies en een andere baan. Ze heeft een aantal klanten bezocht en wat aan productontwikkeling gedaan, verder heb ik geen idee wat ze doet. Ik wilde haar daar op aaanspreken maar ze schiet steeds in de verdediging en vind mij bedillend. In tegenstelling tot mij heb ik het gevoel dat ze steeds minder tijd in ons bedrijf stopt, dat ik 95% van het werk doe. Ik heb haar diverse maken gevraagd om duidelijkheid, hoeveel tijd ze werkelijk heeft. Maar ze wordt steeds boos en begint weer over de manier waarop ik haar aanspreek, maar helemaal niet over afspraken maken. Vorige week heeft ze eindelijk een weekoverzicht gemaakt en hadden we afspraken wanneer ze op kantoor zou zijn, waarna ze het bij de eerste afspraak al liet afweten want ze was moe van haar studie. Maar, was haar excuus, die studie was ook goed voor het bedrijf, dus moets ik maar accepteren dat ze moe was. Ondertussen kon ik dus haar werk gaan doen. Het vreemde is dat ze dat helemaal niet ziet, ze denkt dat ze fantastisch meehelpt. Maar ik ben degene die de site heeft gemaakt en bijhoudt, ik verwerk alle orders en handel ze af. Ik heb een systeem opgezet, koop alles in. Zij gaat af en toe naar een klant, we hebben er nu 62, waarvan zij er 6 heeft bezocht (2 zelfs samen). We bezoeken overigens niet alle klanten. Omdat ze hier zo weinig is kan ik haar nooit inwerken. Ik wil nu met haar breken, ik ben er helemaal klaar mee. Omdat ze mijn vriendin was was ik niet zakelijk genoeg. Ik heb haar nu geconfronteerd met hoe ik er over denk, en ze werd furieus. IK STOP, zei ze, na heel wat beschuldigingen en gedraai en smoesjes. Vevolgens belde ze de volgende dag dat ze toch maar meeging naar een klant. Ik heb daar nee op gezegd en dat ik eerst wilde praten. Maar eigenlijk heb ik helemaal geen vertrouwen meer in haar. Eigenlijk doe ik het bedrijf toch alleen en het gaat prima. Verder heb ik geen vof contract met haar. Dus wil ik de samenwerking beeindigen, achterstallig werk wat hierdoor is opgestapeld afmaken en niet meer investeren in onze 'samenwerking'.

Wie heeft goede tips en kan ik juridisch toch problemen krijgen?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

14 antwoorden op deze vraag

 • 0

Als het bedrijf op jouw naam staat, dan is zij gewoon werkneemster.

Het CIW zal je wel kunnen vertellen welke consequenties dit heeft, ik vrees dat dit verhaal dan nog een onaangenaam staartje gaat krijgen.

 

Persoonlijk denk ik dat je haar een redelijk aanbod moet doen als dank voor haar "bewezen diensten" en haar dan een verklaring moet laten tekenen dat jullie in goed overleg uit elkaar zijn gegaan. Eventueel in een gesprek met een 3e persoon erbij, bijvoorbeeld een wederzijdse kennis die hier begrip voor heeft.

 

Als je het via de officiële weg doet kan je nog wel eens een naheffing van het UWV en de belasting krijgen, denk ik.

 

www.adviesbureau-sloep.nl Back-end marketing

Link naar reactie
 • 0

Voor zover er inderdaad sprake is van een werkgever - werknemer relatie zou ik zeker even contact opnemen met de organisaties die hierboven aangegeven worden.

 

Voor de rest geef je zelf al het antwoord: "Eigenlijk doe ik het bedrijf toch alleen en het gaat prima."

Wellicht jammer van een goede vriendschap maar dat soort zaken gebeuren.

Link naar reactie
 • 0

Ok, dus waarschijnlijk moet ik toch met haar in gesprek. Daar zie ik erg tegenop omdat ze erg heftig en agressief kan zijn.

Ik zal het eens navragen bij het CIW. Ik heb verder geen enkel contract met haar (ook haar eigen schuld omdat ze geen VAR verklaring in heeft gevuld ondanks mijn vraag dat te doen) en ze is niet uitbetaald tot nu toe. Het enige is dat haar naam vermeld staat als iemand die met mij samenwerkt op de site en haar naam staat op de folder. misschien moet ik er dat maar snel afhalen?

 

Marijke

Link naar reactie
 • 0

Ok, dus waarschijnlijk moet ik toch met haar in gesprek. Daar zie ik erg tegenop omdat ze erg heftig en agressief kan zijn.

 

Dat kan je ook het beste door een ander laten doen, die kan de rust handhaven en helpen een oplossing uit te werken. Als jullie alleen met elkaar in gesprek gaan dan overheerst de emotie.

 

Ik zal het eens navragen bij het CIW. Ik heb verder geen enkel contract met haar (ook haar eigen schuld omdat ze geen VAR verklaring in heeft gevuld ondanks mijn vraag dat te doen) en ze is niet uitbetaald tot nu toe.

 

Je loopt wel het risico dat je dan slapende honden wakker maakt en diverse navorderingen krijgt. Onderhands eruit komen is veruit het slimste en snelste.

 

Het enige is dat haar naam vermeld staat als iemand die met mij samenwerkt op de site en haar naam staat op de folder. misschien moet ik er dat maar snel afhalen?

 

Van die site, zeker als er een telefoonnummer bijstaat, zou ik onmiddelijk doen.

 

Nog even dit: maak niet de fout met modder te gaan gooien door bepaalde opmerkingen op je site te zetten, dat werkt averechts.

Tegen je klanten zeg/schrijf je dat jullie wegen zich scheiden om verschil van inzicht maar dat er voor de klant wat betreft werkwijze niets zal veranderen.

Uiteraard alleen aan die 4 klanten van "haar".

www.adviesbureau-sloep.nl Back-end marketing

Link naar reactie
 • 0
Ik heb verder geen enkel contract met haar (ook haar eigen schuld omdat ze geen VAR verklaring in heeft gevuld ondanks mijn vraag dat te doen) en ze is niet uitbetaald tot nu toe

 

Misschien een interessant stukje om even na te lezen over de verklaring arbeidsrelatie

 

Voor zover ik kan zien was en is er geen overeenkomst tussen jullie beiden en dus geen sprake van een arbeidsrelatie/dienstverband. Ik zou dus ook de honden bij CWI / UWV en belastingdienst niet wakker maken.

 

Gewoon een punt achter jullie "samenwerking" zetten en wellicht toch nog als goede vrienden uit elkaar gaan.

Link naar reactie
 • 0

Bedankt voor je adviezen. Ik ben niet van plan met modder te gooien, maar die emoties maken een constructief gesprek inderdaad moeilijk. Ik wil dit heel professioneel oplossen en afronden.

 

Ten aanzien van de mogelijke arbeidsrelatie hebben we afgesproken dat ik haar als free-lance in willen huren. Totdat de hoeveelheid werk en de organisatie zodanig in omvang zou toenemen dat we een vof zouden oprichten samen. Ik heb haar steeds er op gewezen dat ze haar free-lance status moest gaan regelen (BTW nr aanvragen, VAR verklaring verzorgen). Dit is een voorbeeld van waar ik me steeds meer aan stoor, want al die tijd heeft ze daar nog niks aan gedaan. Dus voor mij is haar inspanning die ze voor mijn bedrijf heeft verricht op basis van vrijwilligerswerk. Ik wil haar best een vergoeding geven voor alle moeite.

Maar in hoeverre zit ik juridisch aan haar vast, daar gaat het me om. Er is dus geen contract of handtekening gezet. Er is alleen steeds heel duidelijk gehamerd op die free-lance status.

 

Dit is een duidelijker beeld van de status van onze relatie. Misschien was dit niet duidelijk. Ik ben benieuwd naar je advies?

Link naar reactie
 • 0

Ik kan niet meer advies geven dan eens met haar om de tafel te gaan zitten, wellicht met een neutraal persoon erbij.

 

Zet voor jezelf op papier welke punten van haar gedrag je met haar bespreken wilt. Wellicht kun je haar de kans geven deze zaken alsnog binnen een vastgestelde tijd te regelen / al dan niet haar de kans geven zelf terug te treden uit jullie "samenwerking".

 

In ieder geval veel succes ermee.

Link naar reactie
 • 0

Ok, het gesprek heeft plaatsgevonden. Het was erg spannend, maar mij is wel duidelijk dat beeindiging van de samenwerking in de vorm van partnerschap gewoon een verstandig besluit is. Ik had me goed voorbereid, en heb kunnen zeggen wat me op het hart lag en heb haar ook die kans gegeven. Ik heb nog wel wat 'last' van haar omdat ze buiten mij om een afspraak heeft gemaakt met een klant. Lastig, omdat ik onze klanten liever buiten ons conflict houd. Het is nog niet helemaal duidelijk of dit kwade opzet is of een resultaat van onduidelijke afspraken. Maar dit soort dingen had ik steeds met haar. Ik had haar nog aangeboden haar eventueel op freelance basis (als ze die status tenminste regelt) af en toe in te huren voor mijn bedrif. Dat kan natuurlijk niet meer.

Ik heb hier wel enorm veel geleerd, en dankzij dit forum heb ik me goed kunnen voorbereiden en mijn emoties er buiten kunnen houden. Ik ga me nu richten op mijn bedrijf, wat echt lekker loopt, en daar heb ik enorm veel zin in! Dus misschien vinden jullie me nog wel eens onder een ander topic terug voor meer advies!

 

Groetjes en bedankt!

Link naar reactie
 • 0

Hallo,

 

Dat doe ik graag, maar ik wacht nog even tot het conflict helemaal uit de wereld is. Het klinkt misschien wat paranoide maar het vertrouwen in haar is helemaal weg, het restje wat ik nog had (en de hoop op herstel van de relatie) is nu ook weg omdat ze nu buiten mij om een klant heeft benaderd. Maar ik zal tzt zeker mijn profiel helemaal invullen!

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  8 leden, 238 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.