WelleKe

Legend
 • Aantal berichten

  1475
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  1

Alles dat geplaatst werd door WelleKe

 1. Anders gezegd, hoe kom je aan die verliesberekening van 6.000 euro? Bovendien als je begin boekjaar 4k Eigen Vermogen had staan moet je debet ook al iets hebben staan. Dus de situatie die je nu aantreft met verlies, had je vorig jaar met winst ook al moeten hebben :)
 2. Ik heb me er nog iets meer in verdiept en snap het nu beter volgens mij. Stel ik leen jouw BV geld, maar wil daar zekerheid tegenover hebben, dan kan ik om pandrecht vragen. Ik kan dan beslag leggen (pand) op een deel van de vorderingen die jouw BV bij derden heeft (jouw debiteuren dus). Bij een faillissement van jouw BV kan ik daarmee direct naar die debiteuren gaan om het geld te innen. Alles wat ik meer in dan jij bij mij schuld had moet ik dan in de failliete boedel storten waarmee de curator aan de slag kan. Een pandhouder heeft dus voorrang op de curator. Mogelijk dat je als DGA hetzelfde mag doen, maar het lijkt me nogal een vreemde situatie.
 3. Dan moet je wel iemand vinden die zo gek is om jouw lening aan te verpanden natuurlijk :) Maar je bedoelt volgens mij dat jij door middel van de pandakte voorrang krijgt. Zoiets wordt hier ook toegelicht: http://www.voorbeeldovereenkomst.nl/akte-inzake-vestiging-pandrecht-op-vorderingen Of dit kan werken weet ik niet, daarover vond ik niets terug. Het moet sowieso geregistreerd worden bij de belastingdienst en ik weet niet of het mogelijk is voor een DGA verhouding. Wellicht dat een fiscalist hier meer over wil vertellen?
 4. Je bent dan één van de schuldeisers van de BV, maar wel één die achteraan staat. Dus ja, de kans dat je dat geld kwijt bent is dan heel reëel.
 5. Er is op het forum aardig veel te vinden over BTW, deze vraag is dan ook al regelmatig beantwoord. Wat ik je kan vertellen is dat je BTW afdraagt, die moet je niet meerekenen in jouw winst berekening. Kortom je ontvangt van jouw klant 150 euro, maar daarvan mag je zelf houden 126,05. Aangezien jouw inkoopkosten 100 euro bedroeg heb je 26 euro aan brutomarge. Of je dan iets hebt verdiend hangt af van de kosten die je moet maken om het product verkocht te krijgen.
 6. Eerlijk is eerlijk, als ik zo heel sporadisch eens door de hyves profielen van mijn vrienden/bekenden loop en ik lees zo'n oneliner dan vind ik het toch vaak interessant. Dus vanuit dat oogpunt snap ik het wel. Maar ik moet "eerst" maar eens de traditionelere marketing kanalen (en dan doel ik ook gewoon op mijn internetmarketing) op orde hebben :)
 7. Twitter is mijn ogen een gadget voor (online) marketeers en netwerkers. Dat is ook de reden dat Ewout er werk uit haalt (denk ik) hij past in hun profiel. Ik schat in dat de gemiddelde etiketten leverancier er nou niet echt iets mee op gaat schieten. Zelf heb ik niet zo de behoefte om met "iedereen" of mijn vrienden iedere activiteit van me te delen. Ik zie best in dat je meer van elkaar te weten kunt komen en dat als mensen echt geïnteresseerd in je zijn het ook best willen volgen. Maar om nu bij wijze van spreken elke scheet te delen? Ik hoor Ewout al denken "ow nee weer zo'n ongelovige dinosaurus" , maar ik waag het er maar op :)
 8. Naast de groep "webwinkeliers" heb je ook de groep "webhosters". Zeker een paar jaar geleden nog dacht iedereen webhosting diensten te kunnen leveren, maar ook daar geldt lage instap is geen garantie op succes.
 9. Precies! Dus de uitstappende partij kan het in zo'n geval wel eens heel lastig gaan krijgen. Uitstappen kan dan puur qua arbeid, maar het bezit (aandelen) blijft gehandhaafd. Kortom, ook hier geldt dat een waardebepaling niet alleszeggend is. Als de overblijvende partij de waarde te hoog vindt, of gewoonweg niet bereid is nóg meer te investeren dan blijft vertrekkende partij gewoon met zijn aandelen zitten tenzij die toch iemand weet te vinden die de vraagprijs betaalt. Wat houdt zoiets in? Ik heb even Gegoogled, maar ik vind het vooral gegoochel :) http://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_auction http://www.fundraising-ideas.org/DIY/chineseauction.htm
 10. ik wil maar zeggen! :) Maar eigenlijk redeneerde ik de andere kant op. Ik denk dat iemand die een assurantiekantoor begint zonder kennis van verzekeringen zich net zo goed in de problemen brengt als iemand die een software ontwikkeling begint zonder kennis van software. Aan de andere kant, ondernemen hoeft niet altijd vanuit vakkennis te gebeuren uiteraard!
 11. Ik vind wel dat je "bijspringen" dan moet verduidelijken. In het geval van persoonlijk faillissement van de andere vennoot (zeg partner B) wordt aansprak gemaakt op haar vermogen binnen de VOF, of te wel de kapitaalrekening van die persoon. De VOF moet dit uitkeren en als op de bankrekening van de VOF dat bedrag niet staat, dan zal partner A dit moeten betalen. Maar de verantwoording geldt ALLEEN voor dat bedrag. Stel dat partner B in de loop der tijd extra geld heeft opgenomen uit de VOF (om andere gaten te dichten) en ze een negatieve kapitaalrekening heeft (schuld aan VOF) dan hoeft partner A dus helemaal niets uit te keren of bij te springen. Sterker nog, partner A heeft nog geld tegoed van partner B en schaart zich onder de schuldeisers. De oprichting van de VOF heeft verder geen enkele invloed voor jouw partner. Maar ik herhaal, maak goede afspraken over de inbreng in arbeid!
 12. Even een hypothetische vraag over dit onderwerp. Wat nu als de andere aandeelhouder besluit de aandelen niet over te willen kopen, wat dan? Hij heeft het recht te kopen, maar niet de plicht toch?
 13. Wat is dat toch met die gedachtegang? Ik kan het niet nalaten hierop ook nog even te reageren. Het is hetzelfde met mensen die parttime kunnen werken maar dat niet doen omdat hun uitkering dan naar rato van uren wordt gekort. Dan heb je het toch niet goed begrepen? Het is een vangnet! Overigens vraag ik me af of er geen afspraken zijn geweest met de uitkeringsinstantie over het opstarten van het eigen bedrijf. Daar zijn ongetwijfeld ook regelingen voor die je kunt benutten, want het is alleen maar prijzenswaardig dat je bent gaan ondernemen om je eigen geld te verdienen!
 14. Ik zit in dezelfde constructie als Eveline, alleen ben ik dan de partner met twee activiteiten. Iets waar je (naast wat StevenK zei) ook afspraken over zult moeten maken is de tijd die jouw partner kwijt is met zijn andere (en dus eigen) activiteiten. Als jullie bijvoorbeeld allebei hebben afgesproken fulltime voor de nieuwe VOF te werken, maar de partner is in die uren ook aan het werk voor zijn eigen activiteiten (eenmanszaak) dan klopt er iets niet. Dat is misschien niet heel eenvoudig (en niet altijd even inzichtelijk als de activiteiten ook nog op elkaar lijken), maar je moet hierover zeker overeenstemming hebben.
 15. Welk verschil zie jij hierin? Waarom zou iemand wel bijvoorbeeld een assurantiekantoor kunnen oprichten zonder kennis van assurantiën, maar geen software bedrijf zonder kennis van software? @Nooble Het nadeel van een goed idee is dat het alleen een goed idee is. Om er een succesvol bedrijf van te maken heb je meerdere facetten nodig. Wat je zelf niet hebt of kan, zul je erbij moeten betrekken. Wat daarvoor de beste oplossing is hangt van zoveel factoren af dat het voor ons geen doen is daar een reactie op te geven. Wellicht dat wanneer je over jouw situatie verder kunt uitwijden, we je ook gerichter kunnen helpen?
 16. Atradius is ook alleen maar uit lijfsbehoud bezig. Zij verdienen hun geld met risicobeheersing en als bedrijf haal je dan de grootste risico's eruit. Dat hebben ze nu in 1 keer groot aangepakt en daarmee is het nieuws eruit. Als ze hier maandelijks mee kwamen met een lijstje van weer 1.000 bedrijven zou het nog vervelender uitpakken. Het is aan de leveranciers zelf om te bepalen of ze nog willen leveren. En die kunnen ook echt niet zo maar overal stoppen, zij hebben ook klanten nodig. Kortom, wat al vaker is gezegd, als ondernemers moeten we praten met onze klanten en leveranciers (*zet reminder in agenda voor bellen debiteuren*)
 17. Prettig lezen en alhoewel je de HEAO-MER mensen wel heel erg vervelend wegzet begrijp ik dat de realiteit zo kan zijn (als mede HEAO-er staken de opmerkingen alleen een beetje :)) Laten dat nou net de grootste schuldeisers zijn bij een gemiddeld MKB faillissement. Dus net als Benm vraag ik me af of een faillissement dan inderdaad wel zo'n goede oplossing is. Beide systemen zijn in mijn ogen gedrochten, maar de bureaucratie van de WSNP lijkt me inderdaad heel ernstig. Toch zal de "schone lei" voor veel mensen de uiteindelijk doorslag geven denk ik. De uitzending van Zembla ga ik zeker kijken als deze beschikbaar wordt via "uitzending gemist".
 18. Wat mij betreft de juiste aanpak. Je kunt nu best risicoloos wat "freewheelen" om te kijken wat er gebeurt. Als het serieuzer wordt ga je je inschrijven en de zaken verder professionaliseren.
 19. Als het dus wachten is op de boekhouder dan si dat een heel raar verhaal. Wat bedoel je daarin met "betalings achterstand"? Heeft de boekhouder zijn rekening niet betaald gekregen en gaat hij daarom niet werken? Jullie hebben zelf toch al wel belastingaangifte moeten doen (jij persoonlijk ook), dus waarop is dat dan gebaseerd geweest? Je bent nog altijd verantwoordelijk als vennoot over die aangifte dus ik zou héél snel duidelijkheid hierover eisen! Hiervoor moet je alles in het werk stellen. Als je nergens aan kunt komen omdat je vennoot de deur dichthoudt dan zul je hem daarop (schriftelijk) moeten aanspreken. Mijn advies is om hierover juridisch advies in te gaan winnen, want je loopt grote risico's op deze manier!
 20. Alleen maar een bevestiging dat veel mensen te snel een BV opstarten. Imago zal daarin wel een rol spelen, of onwetendheid. Wie zal het zeggen?
 21. Leuk dat je ondernemend bezig bent! Een eerste advies; maak de bedrijfsnaam (url) die je wilt voeren nog niet bekend alvorens je deze hebt geregistreerd. Om havikken voor te zijn heb ik de het domein zojuist vastgelegd. Als je ermee aan de slag wilt draag ik die per direct over aan je. Daarover kun je me mailen. Op deze website kun je veel lezen over het opzetten van ondernemingen. Met name de eenmanszaak wordt veel besproken en dat is precies wat past bij je, ware het niet dat je nog minderjarig bent en dan spelen er weer een heleboel andere zaken mee. Via de zoekfunctie moeten daar wel wat berichten over te vinden zijn. Maar misschien kun je het wat praktischer aanpakken. Ik kan me namelijk voorstellen dat het "in den beginne" meer incidenteel zal zijn dat je teksten schrijft. Voor deze werkzaamheden kun je gewoon een declaratie indienen bij het bedrijf. Zolang er geen sprake is van zich herhalende opdrachten en het echt bij incidentele opdrachten blijft, is dat geen enkel punt. Vanaf je 18e zou ik dan een eenmanszaak beginnen (inschrijven bij KvK). Dat stelt je in staat nette facturen te sturen. Persoonlijk denk ik overigens dat een tekstschrijver vooral opdrachten binnenhaalt door een persoonlijke benadering en niet via een website (maar daarin kan ik me vergissen). Paypal is als betaalmiddel in Nederland totaal niet interessant, zeker niet voor ondernemers. Ik zou gaan voor persoonlijk contact en een ondersteuning van jouw imago met behulp van een website.
 22. Hoewel het op zich goed is om na te denken over de "wat als scenario's", maar de antwoorden daarop zijn echt niet zaligmakend en vrijwaren je absoluut niet van gezeik. Het is bijvoorbeeld erg ingewikkeld om een waardebepaling te doen van de VOF, dat kún je vooraf gewoon niet doen. Bedragen noemen in een vof overeenkomst voor toekomstige uittredingen is daarom totaal onlogisch en daarmee komen we bij de kern van het verhaal; gezeik heb je altijd als je uit elkaar gaat.
 23. Hi KVL. Toen jij als vennoot in de onderneming kwam, is er toen een vennootschapsovereenkomst opgesteld? In zo'n overeenkomst wordt over het algemeen ook bepaald hoe het vertrek van vennoten geregeld wordt. Afwachten is in dit geval zeker geen goede optie, waarop ga je wachten dan? Daarbij vraag ik me af hoe jouw vertrek dan is gegaan, is er toen ook niet gesproken over een afrekening? Ging het zoiets als "nou ik kom morgen niet meer werken, we spreken elkaar nog he!" Nee toch mag ik hopen ;)
 24. Voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je op de website kijken van "Dat is het Verschil". Dit is een tussenpersoon met een transparant business model als je het mij vraagt. Je kunt verzekeringen van diverse aanbieders vergelijken op diverse factoren. Ze zijn ook heel transparant in hun provisie omdat je hen in 1x rechtstreeks betaalt. Hierdoor is de maandelijkse premie (beduidend) lager en (zo rekenen ze voor) de totale kosten voor de verzekering vallen ook lager uit. Zou het zeker eens bekijken als je zo'n verzekering overweegt.
 25. Dat zijn nogal wat vragen die je hebt :) Niet vreemd voor een starter, maar de meeste antwoorden zijn met een beetje zoeken hier wel te vinden. Een klein beetje hulp; Qua belastingen maakt het niet uit wat je doet, het gaat om het resultaat (winst) want dat wordt belast. Of je dan een eenmanszaak hebt of een BV maakt wel verschil.. Over de FOR heb ik diverse dingen gehoord en gelezen, maar nooit "als startend ondernemer moet je dat zeker doen!". Meestal heb je daar ook helemaal geen geld voor over. Is dat wel zo, dan zijn er alternatieven die praktischer zijn (heb ik me laten vertellen) Arbeidsongeschiktheids verzekeringen zijn duur ja. Maar het beste vraag je offertes aan bij die partijen, niemand hier gaat het je vertellen en bij een offerte ben je er zo achter. Factoren die meespelen zijn eerste jaars risico (gelijk uitkeren of zelf risico lopen?), klimming (wil je inflatiecorrectie of niet?) en leeftijd (kans op ongeschiktheid uiteraard). Leasemaatschappijen willen wel meewerken, zijn echter niet happig en vragen dan om een bepaalde zekerheid (flinke aanbetaling). Beginnen met een eigen (tweedehands) auto kan daarom wel eens praktisch zijn. Verder zijn alle echt zakelijke kosten op dezelfde manier aftrekbaar (volledig). Voor posten die je ook prive gebruikt kan een correctie gelden, maar het gaat te ver om daar verder op in te gaan (bovendien weet ik het niet precies :)) Succes met de start!
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.