Roy

Senior
  • Aantal berichten

    55
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Roy

  1. Odeon, hartelijk dank, het is me nu helemaal duidelijk 👍
  2. Ja, mijn gespaarde eigen prive vermogen op de balans (die ik achter de hand hield voor tegenvallende omzet)
  3. Per 31-12 hebben we onze vof verkocht. In 2019 is het mijn AOW-jaar, zodat ik een lijfrente van 5 jaren mag aankopen. Dat wil ik doen met de stakingswinst (stel 50k) en ook betalen uit mijn liquide eigen vermogen (stel 50k). Vraag, mag ik ook het gestorte bedrag betaalt uit mijn eigen vermogen hiervoor fiskaal aftrekken? Zodat ik over 2018 minder belasting betaal over de reguliere winst. Ik heb geen FOR gereserveerd, ooit lijfrentes afgetrokken en vlgs de Belastingdienst mag ik bij staken ruim 400k aan lijfrente aankopen (maar moet dat alleen vd stakingswinstbzijn??)
  4. Eind dit jaar valt mijn FOR vrij door verkoop van mijn VOF aan derden. Ik wil dit storten in één of meerdere lijfrentepolissen met een looptijd van tenminste 20 jaren (ik ben nu 35 jaar) doel pensioen voor later. Tips welke aanbieders (aandelen, sparen, vastgoed...) zijn interessant?
  5. Per 31-12 verkopen/staken wij onze VOF. In deze VOF zit voor mijn zoon een FOR waarmee we in 2018 een storting doen op een lijfrentepolis (of banksparen). Daarmee vallen o.i. de bedragen tegen elkaar weg en betaalt mijn zoon over de vrijkomende FOR geen inkomstenbelasting 2018. Is dit correct? Het bedrijf dat onze VOF overneemt betaalt de koopsom (mijn stakingswinst) eind januari 2019. Van dit bedrag wil ik een direct ingaande lijfrente kopen. Omdat ik in 2019 de AOW-leeftijd bereik, kan ik de looptijd tot 5 jaren beperken. Daarom stort ik de koopsom in februari 2019. Mijn vraag is kan ik met terugwerkende kracht deze koopsom lijfrente (gestort februari 2019) van mijn inkomstenbelasting 2018 (jaar toekenning stakingswinst) aftrekken? Per saldo dus nul.
  6. Mag één vennoot een negatief eigen vermogen krijgen (door teveel privé-opnames dit jaar alleen) in zijn VOF met 2 vennoten (2e vennoot heeft aanzienlijk eigen vermogen), zonder dat zijn FOR dit jaar afneemt. Samenvattend: eenmalig negatief eigen vermogen dit jaar, gewenst gelijkblijvend FOR dit jaar, is dat fiscaal acceptabel. Geld eigen vermogen + extra wordt opgenomen voor investering in 2e woning buitenland.
  7. Samen met mijn zoon heb ik ruim 18 jaar een VOF, dat ieder jaar winst maakt. Omdat ik vanaf de oprichting veel minder werk in deze VOF, is mijn winsttoebedeling maximaal 15% (mijn zoon krijgt dus 85%). Als ik kom te overlijden zijn er 3 erven (echtgenoot en 2 zoons). In VOF contract is geregeld dat mijn zoon bedrijf voortzet. Dus mijn echtgenote en andere zoon hebben recht op hun erfdeel. Daarvoor zal de goodwill en liquidatie bepaald moeten worden. Ik heb 3 vragen: - kan bij mijn overlijden, mijn VOF-deel (= erfenis) op 15% van berekende waarde VOF worden gesteld (we kunnen over 18 jaar bewijzen aan belasting dat ik geen hoger winstaandeel heb gehad) - valt onder deze 15% ook mijn opgebouwde ondernemers vermogen (100k plus), of wordt deze (eerst) volgens de erfregels (echtgenote + 2 zoons) verdeeld - klopt het dat de niet-voortzettende erven, eventuele erfbelasting pas na 10 jaar hoeven te betalen Hartelijk alvast
  8. 31-12-2015, wordt als eenmanszaak per 1-1-2016 voortgezet.
  9. Hij stond evenveel negatief 15k
  10. Bedankt voor jouw reactie. Klopt iedere vennoot deelt in 50% vh verlies, dat was 27k, dus 13,k voor mij in 2015. Dit verlies kan ik toch zondermeer aftrekken bij mijn aangifte?
  11. In 2015 hebben we een vof opgericht. Eind december 2015 heb ik besloten te stoppen en gaat mijn zakenpartner per 1-1-2016 als eenmanszaak door. Over 2015 hadden we samen 27k verlies gemaakt en stond mijn kapitaalrekening op 15k negatief. Tevens was er een langlopende lening van derden van 15k. In de vaststellingsovereenkomst voor de overdracht heb ik laten opnemen dat ik die 15k lening overneem tegen wegstrepen van mijn negatieve kapitaal. Mijn vraag is: kan ik op mijn IB aangifte 2015, die 15k als verlies (aftrekpost) opvoeren OF kan ik alleen 50% (13,5k) van het verlies van 27k aangeven? Er spelen geen zaken rondom boekwaarde, enz..
  12. Klopt doe het samen met mijn zoon. Weet jij zeker dat ik het bedrag kan overboeken naar onze :) andere VOF, want dat was nml de bedoeling en toen kreeg we dit te horen
  13. Morgen wordt een van mijn ondernemingen omgezet naar een BV. In deze VOF is in 2014 eenmalig 4300,- in de FOR gestort. In mijn andere VOF is toen de rest gestort (ca. 4k). Geheel volgens de regels vd Belastingdienst dat je zelf mag bepalen hoe je verdeelt over meerdere ondernemingen. In de VOF die ik ga omzetten naar de BV zit dus 4300,- FOR, maar in de andere VOF inmiddels 65k FOR, door jaren reserveren van de FOR. Nu hoor ik dat door de omzetting van één onderneming ook die 65k in de andere onderonderneming vrijvalt (dus 52% belasting), terwijl deze onderneming helemaal niet wordt omgezet. Jullie begrijpen dat wil ik niet laten gebeuren. Twee vragen: - klopt het dat bij opheffen (omzetten naar BV) alle FORs (ook in andere ondernemingen) vrijvalt? - zo ja, kan ik dan morgen voor 4300,- een lijfrente kopen zodat FOR van balans verdwijnt Hartelijk dank
  14. In mijn VOF zit een redelijk groot bedrag aan EV en FOR, dat nu op een spaarrekening staat tegen een zeer lage rente. Momenteel hebben de huizenprijzen in Spanje een dieptepunt bereikt en zie ik de eerste stijgingen ontstaan. Daarom overweeg ik om een 2e woning in Spanje te kopen en deze in het hoogseizoen te verhuren en in de winter zelf een paar weken te gebruiken. Als ik in privé koop wordt de economische waarde in box 3 tegen (1,2%) belast en zijn de huuropbrengsten vrij, maar de hypotheekkosten en overige kosten zijn niet aftrekbaar. Ik weet dat in privé de waarde stijging onbelast is, maar het gaat mij vooral om onderstaande vragen bij zakelijk aankopen. Maar hoe zit het als ik zakelijk vanuit de VOF de 2e woning koop. Kan ik dan alle kosten (hypotheek, onderhoud) aftrekken? Ik wil ook voor ca. 50k verbouwen, kan ik die kosten ook aftrekken of afschrijven? En hoef ik dan niet de economische waarde in privé bij te tellen, omdat ik vanuit de VOF mijn EV en FOR gelden verschuif naar onroerend goed (vaste activa)
  15. Ik heb een nieuw businessplan en wil daar een nieuw internetbedrijf (eenmanszaak) voor oprichten. De kosten voor website, app, enz financier ik met privégeld (deels verdient in loondienst). De ontwikkeling van de site, app wil ik laten doen bij mijn eigen webdevelopment bedrijf, een VOF waarvan ik 50% eigenaar ben, maar omdat ik weinig uren in de VOF maak, ca 10% vd winst ontvang. Mijn vraag is, kan ik de kosten van mijn nieuwe bedrijf (dat ook kan mislukken) volledig aftrekken als deze kosten gelijkertijd opbrengsten zijn voor mijn VOF, waarin ik al jaren deel in ca 10% vd winst?
  16. Dank je wel voor het heldere antwoord. De reden dat de VOF moet worden ingehuurd, is dat mijn medewerkers (programmeurs) het project uitvoeren. Zelf ga/kan ik niet programmeren, maar alleen (in noodgevallen) deelnemen aan de besprekingen met het consortium. Zou een oplossing zijn 2 facturen aan de BV te sturen met heldere specificatie wat ik en mijn medewerkers verrichten een oplossing kunnen zijn? (nog even voor alle duidelijkheid, het gaat ons niet om een belastingvoordeel te behalen, maar om te voldoen aan de discriminerende voorwaarde van de EU, die een VOF niet accepteert)
  17. Samen met internationale universiteiten en bedrijven heb ik met mijn VOF (IT-project) een subsidie aanvraag geplaatst bij de EU (H2020). Deze is goedgekeurd, maar nu accepteert de EU niet mijn VOF als "legale entiteit" en legaliseren van een VOF is alleen via een langdurige procedure mogelijk. Nu ben ik ook eigenaar van een BV die nog niet gebruikt wordt en denk ik aan het volgende: - BV wordt partner in EU-project (EU-probleem opgelost) - BV factureert aan EU - BV huurt mijn VOF in - VOF factureert zelfde bedrag aan BV - Winst in BV is dus 0,- (geen vennootschap belasting) - Omzet in VOF wordt via onze inkomsten belasting belast. (Wij kunnen de belastingdienst uitleggen waarom we zo zouden moeten werken adhv correspondentie met de EU). Mijn vraag is klopt dit fiscaal? Zijn er niet verborgen belastingen, kosten? Hartlijk dank. [modedit: typefout in titel hersteld]
  18. Dat is snel, dank je wel, zal het overwegen
  19. Is het reserveringsbedrag (10,9% over de winst, max 9542,-) per onderneming of per belastingplichtige per jaar. Ik heb nml meerdere vofs met winst.
  20. We hebben een aanbetaling van 4k gedaan op een lease-auto (operational lease), zodat we minder leasekosten per maand betalen. Onze vraag is: - kunnen we dit bedrag in één keer als autokosten aftrekken OF - moeten we het bedrag door de looptijd (36 mnd) en deels boeken als vooruitbetaalde kosten?
  21. Ik begrijp uit bovenstaande reacties, dat ik: - 20k investeer en deze kosten in 10 jaar (lees op internet 5 jaar) mag afschrijven = 4k kosten - ik zou in aanmerking kunnen komen voor 28% investeringsaftrek = 5,6k aftrekbaar belasting - voor de omzet/winst zijn geen marketingkosten noodzakelijk (SEO, kan fors verbeterd worden) Dan is 20k voor een webshop met een minimale omzet/winst van 7k toch een win/win prijs. Of vergis ik mij een moet ik andere formule gebruiken?
  22. Ik dacht als ik activeer, dan kom ik in aanmerking voor "kleinschaligheidsaftrek" (28%) en kan ik de intern gemaakte ontwikkelkosten/voortbrengingskosten in 5 jaar afschrijven.
  23. Stel ik wil een zelfontwikkelde webshop activeren tegen de door mij bestede uren x uurprijs. (waardering = 15.000,-) Welke grootboekrekening gebruik ik dan tegenover de grootboekrekening "immateriele vaste activa" (waarop de waardering van 15.000,- geboekt is)?
  24. Dank je wel voor het duidelijke en snelle antwoord. Nod 2 vragen: - kan ik aanspraak maken op investeringsaftrek(28%) - mag ik als startende ondernemer op het aankoopbedrag willekeurig afschrijven?
×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.